Umění vítězit

Umění vítězit https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346257/bmid_umeni-vitezit-rPU-346257.jpg 5 110 23

Autor je zakladatelem společnosti Nike, Inc. a jedním z nejvýznamnějších představitelů mezinárodního obchodu. Jako generální ředitel firmy působil v letech 1964–2004 a v současné době je předsedou správní rady. Žije se svou manželkou Penny v Oregonu. Jako mladý si Phil Knight, tenkrát čerstvý absolvent obchodní školy, od svého otce půjčil padesát dolarů a založil firmu s jediným prostým cílem: dovážet z Japonska vysoce kvalitní, a přitom levnou běžeckou obuv. V prvním roce, 1963, prodával boty z kufru svého vozu a vydělal osm tisíc dolarů. V současnosti dosahuje každoroční obrat společnosti Nike třiceti miliard dolarů. V dnešní době start-upových projektů platí Knightova společnost za zlatý standard a její „fajfka“ je víc nežli jen pouhé logo. Je to symbol elegance a úspěchu, jedna z mála ikon, kterou okamžitě rozpoznáte i v nejvzdálenějších koutech světa. Ale sám Phil Knight, člověk, který za tímto úspěchem stojí, byl vždycky zahalen tajemstvím. Ve svých vzpomínkách, formulovaných na rovinu, s pokorou, zábavně a s nejedním překvapením, konečně sám vypráví svůj příběh.... celý text

Žánr:
Ekonomie a obchod

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Shoe Dog: A Memoir by the Creator of NIKE , 2016


více info...

klara1550
klara1550
19.11.2023

Do knížky jsem se musela v začátcích docela nutit, pak už to docela šlo. Nějak mi u téhle publikace nejde oddělit “hodnocení knihy od “hodnocení autora. Neskutečně mě rozčilovaly některé pasáže a vyjádření, nevěřila bych, že to někdy řeknu, ale je vidět, že to psal bílý privilegovaný muž, a řekla bych, že s notnou dávkou narcismu. Byl bezpochyby velmi schopný, zároveň svůj byznys vystavěl na tom, že lhal. Tenhle dojem ještě posiluje český název “Umění vítězit. Kdyby se to jmenovalo “Shoe dog jako v originále, tak by to se mnou možná dělalo trochu něco jiného. V poslední kapitole to svými úvahami a reflexí autor trochu zachránil, ale nevím, jak moc. Např. co se týče sweatshopová krize - kdo ví, jak to bylo. Jasně že se nepřizná, že na to roky jeho společnost kašlala.

Abych uvedla příklady, co mě rozčilovalo:
- V začátcích píše, jak svému kolegovi neodpovídá na dopisy a prezentuje to jako vhodný manažerský postup, přitom se na to prostě vykašlal. I dál mi jeho přístup k některým lidem, kteří pro něj pracovali a označuje je vlastně za blízké, dost nesedl.
- Píše, že si najali ženu na výpomoc s účetnictvím. Na další stránce je věta, že on sám chodil pro oběd, přitom by to “správně měli chtít po slečně Parksové, od toho jsme ji tam měli. -> Tak tomu úplně nerozumím - najali si ji teda na pomoc s účetnictvím, nebo jako služku?
- Po desítkách stránek popisování, co všechno pro firmu dělají jeho první zaměstnanci je schopen napsat: “Moje malá obuvnická společnost je živá a dýchá, já jsem ji vykřesal z ničeho. Ten život jsem jí vdechl já, pečoval jsem o ni v nemoci, několikrát jsem ji zachránil před smrtí -> no za mě dal ten počáteční impuls, ale je to trochu narcistický prohlášení vzhledem k tomu, co odmakali další lidi.
- V jednom odstavci píše, že zvažoval, zda si mohou dovolit dům. A o kousek níž potom, že ho sehnali: “Malý, jen sto padesát metrů čtverečních, ale stál na čtyřtisícovém pozemku a patřila k němu malá ohrada na koně a měl bazén. -> A já si říkám - tvl kámo, vy jste fakt museli být teda chudáci. - Jako kdyby nereflektoval, jak žijou lidi v bídě. Jako kdyby vůbec netušil, jak žije průměrný američan v té době. Jeho měřítka se pohybovala úplně někde jinde než měřítka většinové společnosti.

No, a tak by se dalo pokračovat...Motivační kniha to za mě rozhodně není, spíš demotivační, že se někdo zas někam prolhal. Je mi líto, že jsem si ji vůbec kupovala.

karel2700
karel2700
03.09.2023 5 z 5

Spolu s biografií S. Jobse, zatím nejlepší, co jsem kdy četl. Svižné, místy napínavé a dobrodružné pasáže. Samozřejmě obsahuje motivační moudra.


Sralinka
Sralinka
24.02.2023 5 z 5

Čtivá kniha, která motivuje i bez trapných klišé. Název sice zní trochu egoisticky, ale vyprávění je bez příkras a s hlavním hrdinou se lehce ztotožníte. Vítězství Phila Knighta působí až neuvěřitelně a to se mi na té knize líbí. Phil měl koule a podařilo se mu tehdá zaběhlý Adidas předehnat. Díky téhle knize si rozhodně vztah k Nike prohloubíte.

Martin2691
Martin2691
22.08.2022 3 z 5

V slovenskom preklade je firma Dean Witter preložená ako dekan Witter :D To naozaj prekladajú ľudia, ktorí nikdy v živote nepočuli nič o investovaní a používajú google translate?

GYROTOURBILLON
GYROTOURBILLON
10.11.2021 5 z 5

Super biografie PK. V knize je dobře popsán zrod " firmy ", počátky leteckého cestování , ale i pohled na konkurenční možnosti a dětství a dospívání zakladatele. I já si cenil svých prvních Nike Air, taky mi vydržely. Pravda, v dnešní době, co se kvality týče, jsem již na pochybách..
Ať už v oblasti bot , či oblečení ( i jiných značek ) A že těch značek za tu dobu vyrostlo.
Knihu doporučím zájemcům Nike a čtenářům zajímavé i poučné biografie.

michal7592
michal7592
01.06.2021 5 z 5

Jako správny Shoe Dog a zarytec firmy Nike, byla nutnost si tuhle autobiografii přečíst. Kniha byla velice čtivá, až občas mě místama přisla zbytečně moc popisující finanční problémy firmy na začátku. Čekal jsem více o podepisování největších ambasadorů firmy Nike a podobné. Každopádně obdivuhodný příběh bývalého atleta, který miloval boty natolik, až z nich vybudoval celosvětové Impérium

PietroGrencik
PietroGrencik
27.03.2021 5 z 5

Od predaja z kufru auta, až po svetovú špičku.

Úžasný príbeh zakladateľa frimy Nike, a jeho tŕnistej cesty plnej prekážok.

Veľmi ma to bavilo, napísané pútavým a hravím štýlom.

Veľakrát som sa musel nahlas zasmiať, a nespočetkrát som sa prichytil ako sa usmievam :D

DomYell
DomYell
22.11.2020 5 z 5

Nemam rad "motivacni"knihy od neznamych lidi.. Ale zboznuji vypraveni lidi, ktere znam z TV, sportu, nebo z jejich produktu. A tohle je skvele. Zacinam mit pocit, aby se kazda velka firma mohla velkou stat, predchazi tomu roky na hranici bankrotu, infarktu, vyhoreni a stesti. Moc dobre cteni.. motivacni..

1amu
1amu
10.05.2020 4 z 5

Jeden z početné řady "Amerických Trumpů". Pokud bychom měřili úspěšnost byznysu těchto dvou úspěšných, zdá se mi, že Phil Knight je na tom lépe.
Proč ? Jednoduše se nedal na politiku a vytvořil firmu, známou po celém světě. A na té mě fascinuje její logo - jednodušší už ani nemůže být.
Další srovnání : mladý Phil si půjčil od tatíka pro začátek pouhých 50 $ a první rok činil výdělek (jak čteme v anotaci 8000 $). To Donald si půjčil značně více .
V současné době je "jen" předsedou správní rady a nemá tolik starostí jako Donald. Žije si v klidu v krásném Oregonu.
Kniha je čtivá, jako většina z řady "Jak chytrý Honza k penězům přišel".

Balci007
Balci007
30.12.2019 5 z 5

Nejdříve mě kniha tolik nebavila, potom se to rozjelo a nakonec všechno spojilo. Zajímavá kniha o Philu Knightovi a Nike (v tomto pořadí). Nejdřív se mi zdály životní pasáže trochu rozvláčné, očekával jsem více o společnosti. Pak jsem očekávání opustil a knihu si nakonec vychutnal. Vzhledem k tomu, že největší rozmach Nike se kryje s mým mládím, tak jsem si jako jejich fanoušek i zavzpomínal na svoje sportovní začátky, jak jsem tuto značku vnímal a jaká byla v tá době realita. Prostě bavilo mě to:)

Bara52
Bara52
11.12.2019 5 z 5

Výborná kniha, mám ráda autobiografie, a tato navíc o mé oblíbené značce stála opravdu za to. Stojí za to přečíst.

Erdik
Erdik
08.11.2019 5 z 5

Výborná kniha.

Martin_Eli
Martin_Eli
28.09.2019 2 z 5

Knížka má slibný začátek, ale postupem času mě děj trochu unavil a asi ve třetině jsem knihu odložil...na můj vkus vše odsýpalo prostě trochu pomalu...

Honza89
Honza89
23.04.2019 5 z 5

Přiznám se, že jsem neznal historii NIKE a ani nevěděl, kdo za touto společností stojí. Jsem tedy rád, že jsem si díky knize rozšířil obzory a poznal cestu, která k úspěchu Phila Knighta vedla. Je v tom spousta inspirace, na druhou stranu člověk musí být i "blázen", což mně osobně už tak blízké není, ať je výsledek jakkoliv impozantní. Každopádně knížka je velmi záživná a stojí za přečtení.

Poetika_slov
Poetika_slov
29.01.2019 5 z 5

Naprosto strhující příběh o vzniku jedné společnosti, co změnila obuvní svět. Nikdo by nečekal, že Nike vznikla jako jeden šílený nápad. Paměti zakladatele společnosti všem dokazuje, že je možné překonat všechny nástrahy, pokud člověk vytrvá a nevzdá se svých vizí. Skvělá kniha

Antonín055
Antonín055
18.10.2018 5 z 5

Po vytažení knihy z police v obchodě jsem začal číst záložku. Nedočetl jsem ani do půlky, knihu zavřel a utíkal k pokladně.

Do doby, než se mi kniha dostala do ruky, jsem vůbec netušil, kdo za touto značkou stojí a co všchno musel podstoupit, aby dnes mohli miliony lidí na celém světě nosit obuv a oblečení s "fajfkou".

Houževnatost a zápal s jakým si šel Phil Knight za svým cílem je inspirující. Kniha je příběhem popisujícím jeho život a život některých lidí, kteří se podíleli klíčovým způsobem na vzniku značky. Kniha popisuje jak značka vznikla a vše co bylo pro její zrod klíčové, všechny pády i vzestupy, které musel Phil Knight překonat.

Soda14
Soda14
08.08.2018 5 z 5

Nemůžu se nabažit toho skvělého pocitu, který po přečtení mám. Vždy jsem tíhl více k Nike než k Adidas a teď se mi jen potvrdilo, že to za to rozhodně stojí. Ač bych nevěřil, že podobný žánr by mě mohl chytit, chytil a to doslova za srdce. Snad nikdy jsem nepřečetl knihu tak rychle jako tuto. Opravdu čtivá, skvělá, záživná a od začátku do konce super, DOPORUČUJI!

Coudy_no1
Coudy_no1
24.07.2018 5 z 5

Velice čtivé, jako čtenář jsem hltal každou stránku a v fandil autorovi :)

martin3683
martin3683
16.07.2018 5 z 5

V originále se kniha jmenuje “Shoe Dog“, což se mě teď po přečtení líbí mnohem více než český laciný název jak z nějaké motivační literatury. Knight a jeho parta byly pravými Shoe dogs a autor vám to nejednou dokáže ve své knížce.

Kniha je vyprávěna “hlavním hrdinou” a autor vás provede postupně celým svým životem, jímž se jako dlouhá a silná nit táhne jeho firma. Pokud stejně jako já o zakladatelích, příběhu firmy a jejích začátcích vůbec nic nevíte, tak to bude pro vás napínavé čtení plné zvratů, radosti a opětovných problémů jaká jednou potkají každého podnikatele. Každý si tam najde to svoje a je občas příjemné, že podobné strasti řešil ve svých začátcích i někdo jiný... i když on pak z toho vybudoval miliardovou společnost, ale to už je takový drobný detail :).

V knize najdete vše: skupinu dobrodruhů na cestě do neznáma, zákeřné nepřátele se snahou o likvidaci, nové spojence, soudní procesy, lásku, smrtelné tragédie, několik vteřin před bankrotem a nakonec i šťastný konec. Doporučuji všem podnikatelům jako inspiraci, či jako takovou pohádku na dobrou noc, když potřebují zvednout náladu po náročném dni. Zajímavý je to i pohled pro dnešní start-upisty, ač ten pojem nemám rád, protože Nike či možná lépe jeho předchůdce Blue Ribbon byl start-up jak vyšitý a to v době, kdy na takovéhle firmy nebyl obchodní a bankovní svět připravený. Dneska se začínající a rychlerůstové společnosti mají jako v bavlnce, investoři a banky se předhánějí, aby mohli být u toho. Na začátku sedmdesátých let tomu tak nejen nebylo, ale podobné společnosti byly spíše divné, když neměly zásoby vlastního kapitálu a vše, co vydělaly vracely zpět do růstu a nikdo jim nechtěl půjčit.

Knihu vřele doporučuji. Je to jeden z těch upřímných životopisů, kde se hlavní aktér sám moc nešetří.

E_Lan
E_Lan
12.05.2018 4 z 5

Musím přiznat, že jsem se s touto knížkou dlouho trápil. Na začátku jsem byl nadšen vyznáním (kolegy) běžce, to bylo velmi upřímné a niterní. Poté mě ovšem budování jedné z největších obuvnických společností nijak nenadchlo. Popis je obyčejný, žádný geniální zázrak se vůbec nekoná. Navíc délka a detail je příliš velký. Ale ten konec, to zhodnocení, to stojí za to. Člověku se to složí dohromady a chápe autora jak se na sklonku svého života cítí. V tom je najednou tolik moudra, které člověk při čtení této knihy od tohoto autora nečeká.

Štítky knihy

sport podnikání autobiografie

Autorovy knížky

Phil Knight
americká, 1938
2017  91%Umění vítězit

Kniha Umění vítězit je v

Právě čtených8x
Přečtených149x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených20x
Knihotéce50x
Chystám se číst102x
Chci si koupit54x