michaelakoc michaelakoc komentáře u knih

☰ menu

Tíživá lehkost lásky Tíživá lehkost lásky Lena Kiefer

Miluji německé new adult autorky, navíc od této autorky jsem četla už první díl Ofélie Scaleové, milovala jsem to, a chystám se na druhý díl. Toto je/bude romantická trilogie z prostředí vyšší společnosti New Yorku. Tíživá lehkost lásky je první díl a rozhodně nás skvěle uvedl do příběhu.

Za mě je to dokonalá romantika, která v sobě kombinuje tradiční příběh Romea a Julie se současnou Gossip Girl. Ano, je to tak. Už jen, pokud Vás tato kombinace láká, si musíte knihu přečíst.

Máme zde dvě bohaté, znepřátelené rodiny, Westonovi a Coldwellovi, které dva roky zpátky postihla velká tragédie. Jejich dvě zasnoubené děti, Valerie a Adam, zemřeli, údajně po nadměrném požití drog. Obě rodiny se s tím doteď vyrovnávají.

Po dvou letech se do New Yorku vrací Helena, mladší sestra Valerie, s jediným cílem, očistit jméno své sestry, které se dává celá ta aféra za vinu. Rodiny se stále nenávidí a hází si klacky pod nohy. Newyorská smetánka přijala tu pravdu, že za všechno mohla Valerie a Adam byl pouhou obětí. Coldwellovi se vyhřívají na výsluní, za to Westonovi jsou těsně před úpadkem. Za těchto podmínek se Helena seznamuje s Jessiahem, mladším bratrem Adama.

Už zde vidíte tu kombinaci Romea a Julie s Gossip Girl? Dvě znepřátelené rodiny a newyorská smetánka.

Helena a Jess se sbližují, poznávají pravdu o sobě, i o svých sourozencích, ale jsou jediní, kteří jsou ochotni přehodnotit vnímání celé tragédie. Jejich rodiny ale udělají vše pro to, aby se historie neopakovala.

Za mě nádherný příběh, abych hodnotila maximem, chtěla bych tam více toho vyšetřování, a dotáhnout některé věci do konce. Na mě bylo zamilování se hlavních hrdinů moc rychlé, ale nakonec jsem ho pochopila a přijala.

28.04.2024 4 z 5


Mráz Mráz C. N. Crawford

Od samého začátku jsem měla pocit, že čtu kombinaci Krutého prince a Selekce, v jeden moment dokonce Stardance, ale to pochopíte, až v té části knihy budete. Zdá se Vám, že hodnotím moc nízko, pouze 3,5/5, jak to jen vysvětlit ... Když jsem četla Krutého prince, měla jsem u 1. dílu určité výtky. Když jsem četla celou Selekci, měla jsem také nějaké výtky. No a když vezmu, co se mi nelíbilo v těchto dvou fantasy světech/příbězích, tak přesně to se objevilo tady v Mrazu. Ale obávám se, že to je pouze můj osobní problém a ostatním milovníkům zmíněných sérií to nevadilo, naopak díky tomu tyto série milovali.

Druhá věc, proč hodnotím níže je, že to na mě bylo moc rychlé. Ale zase, znám spoustu čtenářů, co nemají rádi rozvleklé popisy a táhlé příběhy na 400 a více stránek. Takže věřím, že to, co já hodnotím jako problém pro mě, bude pro jiného přínos.

K samotnému příběhu. Máme zde vílu Avu, která žije v lidském světě, protože z toho vílího byla vyhoštěna. V den svých narozenin načapá svého přítele s jinou holkou a vlastně jí dojde, že jí celou dobu využíval. V ten den také vílí král Torin vyhlásí turnaj, kterého se bude účastnit 100 víl a na konci se jedna z nich stane jeho manželkou, vílí královnou. Celé to bude promítat televize.

Ava a Torin se ten den potkávají. Ava je opilá, neovládá se, povede se jí krále urazit. Samozřejmě to někdo natočí. Král má ale tajemství a nechce si najít manželku, kterou by miloval, proto požádá Avu, kterou pohrdá, a ona jím, aby se turnaje zúčastnila a zvítězila. Král Avě pomáhá, jak jen může, proti vílím ženám, které jsou schopny pro vítězství v královském turnaji udělat cokoliv. Sbližují se. Chemie funguje, ale, jak jsem psala na začátku, i jejich vztah byl na mě trochu rychlý, asi bych si užívala, kdyby to bylo více enemies to lovers.

Dozvídáme se malé pozadí toho, že vílí svět pomalu zase pohlcuje temnota. Navíc by se Ava ráda dozvěděla, kdo byli její rodiče. Bylo to doopravdy rychlé, protože i například sestra Torina, Orla, by si zasloužila mnohem více prostoru než 2 nebo 3 scény.

Určitě doporučuji milovníkům romantasy a uvidíte, jak to na Vás dýchne. Mě to bavilo, ale mám výhrady. Další díl si ale určitě také přečtu.

Za knihu k recenzi děkuji Humbook blogerům.

25.04.2024 3 z 5


Jenom kamarádi Jenom kamarádi Abby Jimenez

U této knihy opět platí pořekadlo "nesuď knihu podle obalu", protože obálka této knihy se doopravdy nepovedla a je zavádějící. Moc mě těší, že další díly této série se u nás poučily, a další obálky už jsou nádherné.

Člověk by čekal nějakou prvoplánovou romantiku, ale opak je nakonec pravdou. Na začátku to tak i vypadá, svatba páru Sloan a Brandona a jejich dva nejlepší přátelé jim půjdou za svědky, Kristen a Josh. Samozřejmě, druhou romantickou linku máme na světě. Až na to, že Josh je po rozvodu, a do dalšího vztahu se úplně nežene a Kristen má svého přítele, mariňáka, se kterým se budou, až se on vrátí z jeho poslední mise, sestěhovávat. Kristen navrhuje a prodává designové kousky pro pejsky a Josh je hasič.

Máme zde přípravy svatby, pracovní komplikace, náznaky stalkingu, vztahové komplikace a osud tomu nějak chce, že se Kristen a Josh stávají dobrými kamarády, svěřují se jeden druhému, baví se, smějí se. Jejich humor miluji.

Kristen má ale jedno velké tajemství, které ji trápí celý život. Nebudu ho zde psát, Vy se ho dozvíte velmi rychle během četby. Brandon to tajemství zná a je s ním v pořádku, Kristen ale ví, myslí si, že ví, že Josh by to tajemství nikdy nepřijal. Je to vážná věc, vážné téma a povznáší tím knihu na vyšší úroveň, protože je s přínosem navíc.

Pak se stane něco nečekaného, doopravdy nečekaného, co se v prvoplánové romantice také nikdy nestane, a hlavní hrdinové se tomu budou muset postavit.

U knihy jsem se smála, u knihy jsem brečela, u knihy jsem přemýšlela, knihu si pamatuji doteď a v budoucnu si ji určitě přečtu znovu a znovu. To jsou známky kvalitní četby a nádherné knihy.

24.04.2024 5 z 5


Křehké srdce Křehké srdce Mona Kasten

Když jsem loňské léto dočetla 1. díl této duologie Scarlet Luck, milovala jsem to, ale tvrdila jsem, že jsem dostala jenom polovinu příběhu, a bývala bych ihned potřebovala 2. díl. U některých knih nevadí, že mají více dílů, protože ty jednotlivé jsou alespoň částečně uzavřené, tady to po Osamělým srdci zůstalo naprosto otevřené a mezi Rosie a Adamem se toho vlastně tolik nestalo.

Vy máte teď tu výhodu, že můžete vzít obě knihy najednou, Osamělé a Křehké srdce, a ihned si je přečíst. A to také udělejte, protože je to dokonalost. Letos je Křehké srdce kniha, která se doopravdy dotkla toho mého srdce a nejednou jsem si s hrdiny během četby pobrečela.

Křehké srdce pokračuje o 4 měsíce déle oproti 1. dílu a máme tu Rosie, která se snaží opět rozjet svou rozhlasovou show, ale zároveň je poznamenaná událostmi, které se staly se Scarlet Luck, Adamem a její bývalou kolegyní, která ji zradila. Trpí, pomalu upadá do deprese, ale snaží se jít každý den pomalými krůčky dále. Adam se vrací z odvykačky, pořád má démony, pořád má před sebou velký kus práce, ale je na tom lépe, i když je nyní vyřízený, vyčerpaný a zlomený.

Řekla bych, že v této knize se role obrátily. Zde je to Rosie, která potřebuje pomoc, protože se pomalu topí a vlastně jediný Adam to vidí, ale zase na tom ještě není tak, aby mohl vzít zodpovědnost za Rosie na sebe. Jen to píši a mám slzy v očích, doopravdy.

Mona Kasten v této duologii maximálně rozebrala psychické problémy a myslím, že u Rosie i Adama to zvládla tolik uvěřitelně. Máme zde léčbu závislosti, deprese, dopady znásilnění, sociální fóbii, vyhoření, zlomené srdce, kyberšikanu a mnoho dalších, a zde řeknu, pouze ve dvouch knihách. K tomu přidejte hudbu a lásku a máte dokonalé knihy.

22.04.2024 5 z 5


Nenávidím tě, Adame Connore Nenávidím tě, Adame Connore Ella Maise

Rovnou říkám, že 1. díl, Miluji tě, Jasone Thorne, je láska a nyní bych hodnotila 5/5, loni jsem hodnotila 4,5/5, proto maximálně doporučuji. A pokud jste četli Jasona, nemůžete si Adama nechat ujít, protože Olive a Jason se zde vyskytují také a to hojně, takže doporučuji i Adama, už jenom kvůli nim.

A proč Adama hodnotím níže? Vulgarismy, moc sexuálních narážek a Lucy. Lucy mi jednoduše nesedla. To ale neznamená, že nemůže sednout někomu jinému. Já si ihned vybavila, že jsem z ní nebyla nijak zvlášť unesená už v 1. díle … A Adam? Adam je fajn, ale pro mě je to jen slabý odvar Jasona, proto jen lehce nadprůměrné hodnocení.

Lucy se po rozchodu dočasně stěhuje k Olive a Jasonovi a zároveň se vedle nich nastěhoval známý herec Adam, který doma tráví hodně času se svým synem Aidenem, protože se rozvedl s jeho matkou, herečkou Adeleine.

Lucy se seznamuje s Adamem, ale je to takové nešťastné seznámení a oba od té chvíle tvrdí, že se nenávidí. Aiden, Adamův syn, si ale získá srdce Lucy, Olive Jasona a Lucy bude občas Aidena hlídat.

Linka Lucy nepřináší nic nového, v jeden okamžik se objeví super zvrat, který by knihu pozvedl, ale … Adam řeší spor o opatrovnictví Aidena s Adeleine. A mezi Lucy a Adamem už je to stokrát viděný vzorec, který ničím nepřekvapí.

Autorku i tak miluji, protože píše neskutečně čtivě a už teď se těším na další její knihy.

Závěr je takový, že Olive a Jasona naprosto miluji a toto byl obstojný flirt!

18.04.2024


Když zmizela Když zmizela Alex Dahl

Pomalu se zase vracím k thrillerům, před narozením dcery jsem je milovala, poté jsem měla nějaké jiné čtenářské chutě, ale nyní už jsem zase ráda v napětí.

Alex Dahl je norská autorka a pro mě je to první setkání s její tvorbou. Ale určitě ne poslední.

Když zmizela začíná příběhem hluché matky Liv, která v Norsku sama vychovává autistického syna a oba je straní jakékoliv společnosti, což Adrienovi vyhovuje. Až jednoho dne oba zmizí.

Vyplývá na povrch, že se Liv možná o Adriena špatně starala, a že měla sebevražedné sklony. My ale vidíme, co se doopravdy stalo. Jejich cesty se rozdělí a oba si prochází těžkou životní zkouškou.

Pak zde máme mladičkou Rusku Anastasiu, která opouští svou rodnou zemi a babičku a cestuje do Milána, aby se stala slavnou modelkou. A bývala by se jí i stala, kdyby nepotkala šlechtice a vlastníka jedné modelingové agentury Georgia a nezamilovali se do sebe.

A pak tu máme Selmu, norskou novinářku, která se specializuje na velmi složité případy jako je například zneužívání mladých dívek v Miláně nebo právě ztracení hluché matky s autistickým synem.

Kniha je vyprávěna ze 4 pohledů - Liv, Adriena, Anastasie a Selmy. A to knize rozhodně dává hodně navíc a čtenář se ani na sekundu nenudí, doopravdy ne. Ta kniha je perfektní.

Zvrat v cca 3/4 knihy jsem absolutně nečekala a bylo to neskutečné. Abych hodnotila maximem, potřebovala bych trochu jiný konec a také to trochu jinak udělat s padouchem, ale nebudu Vám psát co přesně, protože nechci spoilerovat.

13.04.2024 4 z 5


Recept na pana Dokonalého Recept na pana Dokonalého Anni Rose

Je to mé první setkání s autorkou. Okouzlila mě obálka s kočkou a anotace, proto byla volba jasná.

Nenechte se zmást a nečekejte žádnou knihu o vaření apod., název odkazuje na hledání toho pravého.

Podle anotace jsem čekala příběh účetní Jess a poradce Neila, ale je to trochu jinak Máme zde firmu, ve které pracují 3 účetní - Jess, Sara a Maggie, jsou to kamarádky, i když se každá nachází v jiné životní etapě.

Jedna řeší rozchod s partnerem po 12ti letech, další bezúčelně randění a třetí smrt blízkého člověka. Všechny 3 příběhy byly zajímavé, bavily mě a rozhodně měly potenciál pro 3 různé knihy, ale autorka se rozhodla takto. To je trochu škoda, protože takto toho máme nakonec moc na málo stránkách.

Vše je ale krásně propojené a příběh začíná v okamžiku, kdy se majitel firmy, kde všechny 3 ženy pracují, rozhodne svou firmu prodat neznámému zájemci.
Mě nejvíce bavil příběh Jess, proto mě mrzelo, že o ní nebyla celá kniha. Například to, co následovalo po jejim prvním profi focení svatby, jsem rozhodně nečekala a bylo to doopravdy napínavé, i vše okolo jejího osobního života, proto vím, že by utáhla celou knihu.

Sara byla silná žena a toho pana Pravého si zasloužila. Moc se mi líbilo, co udělala pro Maggie.

Maggie měla náročný život a vůbec jsem nečekala, že i pro ni si autorka připravila vlastní příběh v příběhu.

Události v knize byly moc rychlé a je to škoda.

Jednu věc musím vytknout a zajímalo by mě, zda to byla chyba překladu nebo autorky záměr. Chvílemi se čtenář ztrácí v ději, protože zde máme hned 4 osoby, které vyprávějí ze své perspektivy - Jess, Saru, Maggie a Neila -, a autorka to nijak nerozlišuje, skáče z osoby na osobu, ze situace na situace, ze dne na den a není v tom vůbec žádný systém.

09.04.2024 3 z 5


Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

S recenzí na druhý díl jsem cca týden otálela. Chtěla jsem si to nechat rozležet v hlavě a nechat dozrát. No, dozrálo to na lehce nadprůměrné hodnocení, pořád spíše průměrné, ta půlhvězdička navíc je za Rhysanda.

Druhý díl navazuje na události prvního a máme zde Feyre jako vílu, která se chystá na svatbu s Tamlinem. Po Rhysandovi na začátku ani stopy, ani po jejich dohodě z prvního dílu.

Feyre se, pro mě nepochopitelně, trápí kvůli smrti dvou víl, které zabila. Zajímavé, že nad vlkem, kterého zabila a byl to přítel Tamlina i Luciena, se netrápila ani na malý okamžik. Navíc má pocit, jak se na ní Amarantha strašně podepsala. Pro mě je nepochopitelné, že toto si Feyre řeší téměř celou knihu.

Pak tu máme Tamlina, který si chce svou nevěstu držet pěkně doma v bezpečí. Ano, zde souhlasím se všemi názory, že se Tamlin choval jako naprostý parchant, Lucien rovněž. Ale s ohledem na to, že mi Tamlin nebyl sympatický ani v prvním díle, mě toto také nijak nepřekvapilo.

Pak tu máme znovuzjevení Rhysanda. Ano, on je dokonalý. A všechno, co dělá, je dokonalé. A to všechno, co se o něm dozvídáme, je také dokonalé. Ale není té dokonalosti na jednoho vladaře až příliš?

A za těmito “problémy je opravdový problém, kdy král Hybernu chce zaútočit na lidský svět. Hm, ale k tomu se vlastně během druhého dílu nedostaneme.

A nejlepší vtip na konec? Skončíme tam, kde jsme začali. Uf. Celou knihu táhne pouze sexappeal Rhysanda a jeho dvůr. Třetí díl si chci přečíst, ale vím jistě, že tato série nikdy nebude patřit mezi mé TOP romantasy a rozhodně ji nebudu řadit výše jak Skleněný dvůr od stejné autorky, protože to je 100 a 1.

03.04.2024 3 z 5


Dvakrát do stejné řeky Dvakrát do stejné řeky Louise Candlish

Rozhodně hodnotím lehce nadprůměrně, protože kniha byla plná zvratů a překvapení a konec byl nepředvídatelný. Nečekejte úplně napětí a velké přemýšlení nad pachatelem, kniha směřuje více na psychologii postav a na finální motiv a cíle.

Máme zde 4 hlavní postavy (Jamie, Clare, Kit a Melia), kteří se spřátelí i přes jejich menší věkový rozdíl. Dva páry, které žijí odlišnými životy. Od začátku hraje hlavní roli finanční situace obou párů. Jamie a Clare žijí z peněz, které má Clare od své rodiny. Kit a Melia žijí na dluh a nejsou se svým životem spokojeni.

Fascinovala mě otevřenost, s jakou se autorka do této problematiky pustila, protože nejednou uhodila hřebíček na hlavičku.

Jamie a Kit spolu jezdí přívozem po Temži do práce, je to jejich každodenní rituál. Ale jednou Kit nenastoupí a na Jamieho čekají policisté, protože je hlavní podezřelý z Kitova zmizení. Jak se to mohlo stát? Co se stalo?

Z konce jsem byla hodně překvapená, protože takto většinou thrillery nekončí, ale nebyl to vůbec špatný konec.

Máme zde románek, sociální fobii, divoké finance, zmizení a vraždu. Kdo je pachatelem a kdo je naopak obětí?

03.04.2024 3 z 5


Pojízdná čajovna splněných snů Pojízdná čajovna splněných snů Rebecca Raisin

Tak tento příběh mě krásně zahřál u srdíčka. Myslím si, že je to ten typ knihy, která Vás může dostat ze čtecí krize. Za chvilku přečtená, milý příběh, příjemní hlavní hrdinové a lehce originální námět.

Rosie ke svým narozeninám od manžela dostane ten nejhorší možný dárek - rozvod. Rovnou jí oznámí, že si už stačil najít někoho jiného a ještě jí řekne, že život s ní je jedna velká nuda, a že ona je jako leklá ryba. Upřímně? Stát se to mně, tak se sesypu a dlouho se nevzpamatuji.

Rosie se ale rozhodne udělat něco nečekaného - dá výpověď v práci (pracuje jako známá kuchařka v michelinské restauraci), utratí všechny své úspory za karavan Růženu a vydá se na cestu po Anglii, kde bude na festivalech a dalších akcích vařit, péct a míchat své originální čaje.

Rosie rozhodně není jako leklá ryba. Ano, je organizovaná a pragmatická, ale zároveň je srdečná, vtipná, přátelská a dřímá v ní i dobrodružný duch. Hned na začátku se seznamuje s Ariou, další cestovatelkou bez pevného domova. I Aria má svůj příběh, své tajemství. Stanou se z nich kamarádky a parťačky v tu pravou chvíli.

Rosie postupně objevuje své nové stránky, které do rozvodu nepoužívala, a zjišťuje, že od života může dostat i nádherné zážitky, nejen práci a plánování. Na cestě nejde vždycky všechno podle plánu a Rosie se naučí přijímat věci a situace takové, jaké jsou, a jak přijdou.

I když by to člověk nečekal, do života se jí připletou dva muži: karavanista Max a fotograf Ollie. S Maxem se potkává na svých cestách a s Olliem si dopisuje po internetu. Max je její pravým opakem a mužem, kterého by si nikdy nevybrala. Ollie je naopak jejím ideálním mužským protějškem.

Je už Rosie připravená na nový vztah? Jak se popere s kočovným životem? To všechno se dozvíme během tohoto sladkého road tripu. Kniha se mi moc líbila a rozhodně doporučuji. Už teď se těším na volné pokračování s příběhem Ariy.

20.03.2024 4 z 5


Pochybná kouzla pro cynické čarodějky Pochybná kouzla pro cynické čarodějky Kate Scelsa

Podle anotace jsem od knihy čekala něco, ale dostala jsem něco úplně jiného. Já čekala čarodějnictví a možná i trochu fantasy, ale nakonec se jednalo o současnou young adult knihu s LGBTQ+ tematikou. Není to zákonitě špatně, jen bych tuto informaci ráda znala předem. Vy už alespoň budete vědět.

Kniha se čte velmi rychle, protože kapitoly jsou prokládány povídáním o jednotlivých tarotových kartách. Kromě výše zmíněné tematiky se v knize dotkneme také témat šikany, začlenění do společnosti, první lásky, lásky obecně a přátelství.

Já osobně knihy s LGBTQ+ tematikou nevyhledávám, ale občas nějakou přečtu a tato rozhodně patřila mezi to lepší, co jsem v tomto žánru četla. Vše je citlivě podáno a na konci se z knihy můžeme všichni ponaučit.

Jsme v Salemu. Máme zde sedmnáctiletou Eleanor, která pracuje v krámku s čarodějnickými suvenýry, aby se postarala o sebe a svou nemocnou mámu. Eleanor je vyvrhelem salemské společnosti a postupně se dozvídáme, proč. Bylo mi jí doopravdy líto, protože to, jak se k ní chovala Chloe a později Harrison a jeho parta bylo doopravdy zlé. A Eleanor nakonec přijala vše, co a jak se stalo, a nebránila se.

A zde přichází na scénu Pix, která Eleanor pozve do sněmu mladých čarodějnic, které se spolu pravidelně schází a “kouzlí. Eleanor v čarodějnictví nevěří, ale tak moc si přeje někam patřit, že tomu dá šanci. Znovu se otevírá lidem a začíná jim pomalu zase věřit. Ve vzduchu visí nová přátelství a možná také nová láska.

Pokud ale bude chtít Eleanor doopravdy začít znovu, bude muset přiznat svou minulost a na to ještě není připravená. A co když i čarodějnice mají nějaké své tajemství, které se týká Eleanor? Bude se minulost opakovat?

18.03.2024 3 z 5


Už nikdy tvá Už nikdy tvá Merit Niemeitz

Miluji německé autorky a Merit Niemeitz se rozhodně zařadí mezi ty, které budu mít nyní v hledáčku, protože toto je první kniha, kterou jsem od ní četla. Už teď se těším na volná pokračování s příběhy May a Willow.

Zde je vyprávěn příběh Avery a Edena, kteří spolu téměr dva roky chodili na střední škole, než se Eden s Avery naprosto nečekaně rozešel. Nyní se setkávají o další dva roky později v Mulberry Mansion. Oba jsou poznamenáni ranami minulosti, i jejich rozchodem.

Mulberry Mansion je stěžejním faktorem celého příběhu. Je to stará vila, kterou bude nyní parta studentů VŠ renomovat. A právě tam se Avery a Eden potkávají. Spolu s nimi tam bude bydlet dalších 6 studentů, později kamarádů. Je to dokonalá parta, všichni mě moc bavili. Nejvíce May, o které bude další kniha.

Eden se snaží Avery nejdříve vyhýbat, ale práce na domě jim to neumožňuje a oni se spolu musí naučit opět fungovat. Postupně se dozvídáme, proč Avery opustila svou rodinu a také, proč se Eden před lety rozešel s Avery. Edenův příběh je hodně silný.

Já si navíc užívala popisy okolo Mulberry Mansion. Autorka píše neskutečně. Doopravdy jsem měla pocit, že ten dům a jeho obyvatele znám.

Navíc je to jedna z mála knih, kde se mě více dotklo přátelství Avery a Edena než jejich láska. Asi bych brala nějakou knihu o přátelství, nejen o lásce.

“Snažím se být takovým člověkem, jakého bych chtěla sama potkat. (May)

“Špatné dny nedělají špatné lidi. (otec Avery)

“Im out with laterns, looking for myself. (Emily Dickinson)

11.03.2024 4 z 5


Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Tato série, Dvory, vyšla v ČR před osmi lety a našla si velké množství fanoušků. Pro hodně čtenářů to byly knihy, které je přivedly ke čtení či do světa fantasy. Já od autorky četla první celou sérii Skleněný trůn a maximálně ji miluji, proto jsem měla vysoká očekávání, která se ale nenaplnila.

Kniha je inspirována příběhem Krásky a zvířete. Máme zde lidskou dívku Feyre, která žije v chudobě se svými dvěmi sestrami a otcem kousek od zdi, která rozděluje lidskou a vílí říši. Rodina přežívá jen díky její schopnosti lovit. Jednou zabije vlka a to spustí sled událostí.

Feyre opouští svou rodinu a lidský svět, aby žila s netvorem Tamlinem, urozeným vílím mužem z Jarního dvora. Postupně zjišťujeme, kdo Tamlin doopravdy je.

Feyre tam žije snový život. Už není chudá, může odpočívat, jíst, procházet se v zahradách, kreslit, jezdit na koni, účastnit se slavností, ale vše není tak krásné a snadné, jak se na první pohled zdá. Jarní dvůr sužuje nákaza, víly mají omezenou svou kouzelnou moc a na obličeji masky, které je skrývají před světem.

Feyre hrozí ve vílí říši různá nebezpečí, ale je pod Tamlinovou ochranou. Když se naskytne příležitost, že by se mohla vrátit zpět do lidského světa, vlastně ani nechce. Nakonec je to ona, kdo by mohla zachránit Jarní dvůr před hrozivou Amaranthou. Co ale zmůže lidská dívka?

Příběh je strašně jednoduchý, chemie mezi hlavními hrdiny téměř nulová, hádanka tak snadná, že jsem ji uhodla napoprvé, úkoly nijaké a závěr tuctový. Jediné pozitivum je, že Maasová píše čtivě, tak to alespoň trochu odsýpá.

04.03.2024 3 z 5


Prokletá Mimzie Prokletá Mimzie Tess M. Puffrová

“V životě se totiž dějí různé věci, ale ať už stojíte před jakýmkoliv problémem, jedno je jasné - nějak to dopadne.

Rovnou říkám, že být mi mezi patnácti až sedmnácti lety, pravděpodobně bych hodnotila 5/5. I když ale nejsem cílovka, četbu jsem si užila na 100 % a ani na jedné stránce knihy jsem se nenudila. Od autorky jsem četla už celou sérii Láska a ten spisovatelský posun je neskutečně vidět a cítit v celém příběhu.

Moc se mi líbí anotace a žánrové zařazení knihy, protože toto je doopravdy Young Adult Mystery.

Šestnáctiletá Amy McKenzie (Mimi, Mimzie, Mimz) se se svou matkou stěhuje do městečka Hillock Woods k matčinýmu novému partnerovi Nickovi, který je vdovec a žije se svými dvěma syny - sedmnáctiletým Angelem a malým Samem. Plánují svatbu, ale Angelo je proti, nechce novou rodinu a nechce, aby s nimi Amy se svou matkou bydleli a dává jim to patřičně najevo.

Amy se stane součástí party, ve které je také Angelo. Ten jí dává pořádně zabrat, ale pravdou je, že kdyby nebyli něco jako nevlastní sourozenci, vlastně by je to k sobě přitahovalo.

Vypráví se, že v Hillock Woods straší čarodějnice Margaret a její manžel Jean. Je zde i Howardův dům, který slouží jako čarodějnické muzeum. Tam měli Margaret s Jeanem mučit a zabíjet své oběti pro Margaretinu věčnou krásu. A možná také věčný život? Protože ve městě se dějí zvláštní a strašidelné věci - z domu se ozývají zvuky a hlasy, jsou nacházena mrtvá zvířata, pentagramy na zahradách. krvavé vzkazy, čarodějnice v oknech, aj.

Parta okolo Amy, Angela a dalších kamarádů se rozhodne záhadě přijít na kloub, ale u toho odhalují velké tajemství, které se ve městě stalo dva roky zpátky a někteří z nich se ho možná napřímo účastnili - Vidím vás!

Já jsem hlavní zápletku odhalila už někdy v polovině, ale nevadilo mi to. Užívala jsem si tu mysteriózní část knihy. Romantická a kamarádská část je více pro ty náctileté.

26.02.2024 4 z 5


Vánoce na skotském hradě Vánoce na skotském hradě Donna Ashcroft

Pokud si budete hledat knihu s vánoční a zimní tematikou na letošní Vánoce, rozhodně sáhněte po této jednohubce. Má to vše z vánoční a zimní atmosféry, příjemný děj i hlavní hrdiny.

Jsme v malém skotském městečku těsně před Vánoci a mladá místní paní učitelka Belle srazí na kole důchodkyni Edinu, která žije sama na místním hradě. Edina má zlomený kotník.

Belle má takovou jednu vlastnost, pořád a neustále všem pomáhá. Proto se rozhodne, že se k Edině nastěhuje a bude se o ni starat a se vším jí pomáhat. Do toho chystá ve škole besídku s dětmi, u sebe doma má nastěhovanou rodinu, má svou nejlepší kamarádku a je všude, kde je potřeba něco udělat. Cítí to tak, protože její táta je lékař v Keni, který podle ní doopravdy pomáhá.

Edina má také dceru Taru a vnuka Jacka. Tara se stará o oslí farmu a za matkou nemůže tak často jezdit a Jack svou babičku viděl naposledy, když mu bylo pět let. Od té doby žil pouze se svým otcem, který loni zemřel. Nevídal se ani s matkou.

Jack je právník a je velmi podezřívavý, proto, když zjistí, že se k jeho babičce nastěhovala cizí žena, přijede na hrad, aby babičku ochránil před podvodnicí.

Belle má zase pocit, že Jack chce babičku připravit o hrad a zavřít ji do domova důchodců.

V knize hrají důležitou roli vánoční přání Ediny, které se jí rozhodne Belle splnit. Poté také rodinné vztahy, jak už u Jacka v rodině nebo u Belle.

Moc mě bavilo to skotské prostředí a vánoční atmosféra. I romantická linka byla uvěřitelná a taková milá a roztomilá. Abych hodnotila výše, musela by tam být hlubší zápletka z Jacka minulosti a romantická linka by nesměla být tak snadná.

I tak knihu doporučuji jako vánoční oddechovku.

19.02.2024 3 z 5


Osud hněvu a plamene Osud hněvu a plamene K. A. Tucker

Tento nový fantasy svět naprosto miluji a knihu/sérii řadím mezi mé TOP romantasy knihy. Rovnou říkám, že se jedná o sérii a my si budeme muset počkat na přeložení dalších třech dílů. Bude to tetralogie. Autorka u nás bude stále oblíbenější, protože já od ní miluji také sérii Nespoutaná Aljaška.

Ale teď k tomuto příběhu. Naprosto skvělý nápad: jak se dostat ze současného New Yorku do fantasy světa plného osudů, králů, královen, princů, princezen, elfů, démonů, vzývačů, kněžek a dalších nadpřirozených bytostí.

Rovnou říkám, že je to poměrně komplikované fantasy, proto si dejte čas se v něm zorientovat. Všechny informace budou postupně vysvětleny.

Jednadvacetiletá profesionální zlodějka Romerie se ocitne v roli pětadvacetileté ybariské princezny, která je vězněna za vraždu krále a královny konkurenčního království Islor. Poslala ji tam mocná elementárka Sofie, aby zachránila jejího manžela Elijaha, kterého vězní osud ohně Malachi.

Jak se z této situace Romerie dostane? Je vinna, ale ona to nespáchala. Navíc to vypadá, že vstala z mrtvých. Do toho byla s princem Isloru zasnoubena. Ona je elfí princezna, Zander démonským princem, novým králem. Vše bude vysvětleno.

Romerie se seznamuje s Islorem, jeho zvyky, lidem a tajemstvími. Je vězněna a má být využita k vyšším účelům. Poznává se se Zanderem. Zander přemýšlí, jak se ze zlé a proradné Romerie mohla stát hodná a přemýšlivá princezna.

Jsme na královském dvoře, je tam hodně intrik. Království je pořád v ohrožení, protože předešlá Romerie musela spolupracovat s někým zevnitř. Zander má sourozence Anniku a Attica. Do toho je tam šlechta, která je proti Romerii. Navíc zjišťujeme, že někdo možná zná Romeriino tajemství.

Nejde to lépe popsat. Je tam mnoho nadpřirozena, fantasy, intrik, romantiky, přátelství, tajemství a psané je to tak čtivě, že jsem se za celých 525 stran ani chvíli nenudila.

Miluji, miluji, miluji.

Za knihu děkuji humbook_blogerům.

15.02.2024 5 z 5


Vlastně docela dobrý Vlastně docela dobrý Monica Heisey

Vlastně docela dobrý je taková oddechovka, kterou jsem měla ve dvou dnech přečtenou. Z informací o knize a autorce jsem věděla, že Monica Heisey je, mimo jiné, kanadská komička a scenáristka, tak jsem očekávala humor a srandu. To jsem také dostala. U četby mám ráda, když si srdceryvně pobrečím. Stejně tak mám ale ráda, když se mohu s knihou od srdce zasmát. To mi kniha dala.

Příběh začíná v momentě, kdy se téměř 29letá Maggie rozvádí se svým manželem Jonem, se kterým byla bezmála 10 let. Nerozešli se nijak ve zlém, prostě jim to neklapalo, tak si řekli, že jim bude lépe, když budou od sebe. Děti neměli. Žijí v Kanadě, kde rozvod trvá minimálně 1 rok. A přesně toto období kniha pokrývá.

Maggie ale od prvních dní po odloučení zjišťuje, že to není až taková sranda, a že vlastně neumí být sama. Má 4 nejlepší přátele, kteří jí pomáhají. Seznamuje se také s Amy, další rozvedenou ženou. Zkouší si nacházet nové koníčky, randit přes seznamky, ale velmi rychle upadá do deprese, se kterou nepočítala. Nejdříve se tomu brání, ale nakonec jí nezbyde nic jiného, než začít navštěvovat terapie, ale k tomu rozhodnutí vedla dlouhá cesta.

Moc se mi líbily scény se Simonem, kde si teď mohu jen domýšlet, zda to dopadlo tak, jak jsem doufala.
To, co se stalo na svatbě, a okolo Merris bylo už i na mě moc, ale muselo se to stát, aby se Maggie konečně vzpamatovala.

Na začátku mi bylo Maggie doopravdy líto a fandila jsem jí. V prostřední části jsem na tom byla jako její přátelé a už toho bylo moc. Konec byl pro mě ucházející a krásně se tím příběh, koloběh uzavřel.

10.02.2024 3 z 5


Candy Candy Baja Dolce

Na začátku ledna jsem přečetla 1. díl této “hříšné série, Habibi. A hodnotila jsem průměrně, kvůli příběhu, ale už tam se mi líbilo, jak autorka píše, lehce, čtivě a poutavě, proto jsem věděla, že se brzy pustím i do 2. dílu, Candy.

Candyho hodnotím nadprůměrně a čtení jsem si užila. Abych hodnotila výše a více, musela bych se ještě rozbrečet, dostat trochu více chemie mezi Giou a Dorianem a také dostat ještě trochu více z minulosti Virginie.

Mou chybou je, že jsem v 1. díle nevěnovala Gie tolik pozornosti a plně se soustředila na Cassie. Proto, pokud se sérií teprve začínáte, vnímejte i Giu a maximálně i minulost Harryho, tam jsem byla naštěstí pozorná. Pomůže Vám to při četbě Candyho.

Candy je nový majitel LocalX, ale 20 % podniku zůstal Gie. Podaří se mu jí zbavit nebo se spolu naučí fungovat a vést podnik? Dorian se mi jako šéf klubu líbí mnohem více než Harry, snaží se ho vylepšovat, myslí na zaměstnance a to, co dělá, má hlavu a patu.

Moc mě bavily Dorianovy kapitoly z jeho nehezké a nelehké minulosti, kterých bych brala mnohem více. To stejné by se mi líbilo i u Virginie. Oba mají tajemství. Dorian nám ho odkrývá postupně, Gia ho odhalí až na konci. Co s nimi ale pravda udělá?

Už teď se těším, jak spolu budou Dorian a Harry fungovat ve 3. díle. A můžeme se těšit i na Rodiona neboli Monroa. Co mají tito 3 muži společného?

Věřím, že se tam setkáme i s Cassie a Giou, protože i jejich příběh zůstal otevřený. Dorian a Harry a Rodion mají také co řešit. A Taty, pravá ruka Doriana, má také velký problém.

A jak to bude dále s LocalemX? A co po nich bude chtít muž z poslední stránky?

No, mohu napsat jediné, přečtěte si Habibiho, přečtěte si Candyho a těšte se se mnou na Monroa!

05.02.2024 4 z 5


Až o mě zabojuješ Až o mě zabojuješ Bianca Iosivoni

3. díl série Ať se stane cokoli a bohužel nejslabší a to tak že výrazně a mně je to moc líto, protože autorku miluji už od dob Strmého pádu.

1. díl Až se zase usmíříme (Callie a Keith)
3,5/5
2. díl Až ti budu nablízku (Teagan a Parker)
4/5
3. díl Až o mě zabojuješ (Sophie a Cole)
2,5/5

Druhý díl byl skvělý a o to více mě mrzí promarněný potenciál třetího dílu. Sophie a Cole měli co říct, jen jim to nebylo umožněno.

Cole, jeho studium, vývojářská soutěž, jeho rodina, ale nedostali jsme vůbec nic. Sophie a její minulost, nedostali jsme vůbec nic. Taková škoda. Autorka sama v Poděkování píše, že tento díl neplánovala a měla u toho zůstat, protože Sophie a Cole doopravdy nedostali to, co si zasloužili.

Podstatou příběhu mají být dva nejlepší kamarádi, kteří se do sebe zamilují, ale protože nechtějí ohrozit jejich přátelství, tak se zkoušejí odmilovat. 12 kroků, jak se odmilovat. I toto mělo potenciál alespoň na pěknou romantickou linku, ale ani to se nekonalo. Neoriginální nápady a žádná chemie.

Kniha o 320 stránkách ve mně vyvolala emoce pouze na jedné stránce a to když šlo ale o Parkera, hlavní postavu druhého dílu.

01.02.2024 2 z 5


Plamen v temnotě Plamen v temnotě Sabaa Tahir

Příběh pokračuje přesně v okamžiku, kdy skončila první kniha a Laia s Eliasem se pokouší uprchnout ze Šerosrázu.

První kniha byla vyprávěna pouze z pohledu Laiy a Eliase, zde nám přibývá také vyprávění z pohledu Heleny, Eliase nejlepší přítelkyně a také nového Krkavce.

Laia a Elias jsou na útěku a Helena je ta, která je má na příkaz nového císaře Markuse dopadnout a zabít jako zrádce Impéria.

Pouto mezi Laiou a Eliasem je silné, nemaji mezi sebou žádná tajemství, ale pořád mezi nimi stojí také jejich city k Heleně a Keenanovi. Ty romantické linky zde autorka vystavěla neskutečně, vlastně fandím všem se všemi a nemohu se rozhodnout.

Padouchů zde máme hodně a každý z nich svým jednáním sleduje vyšší sobecké cíle, o Impérium jim nejde. Jen Helena je ta, která doopravdy myslí na Impérium a bude jí to stát doopravdy hodně. Sami uvidíte.

Představí se nám zde také Strážkyně duší, která převádí mrtvé a jedna z hlavních postav k ní bude mít hodně blízko.

V příběhu s námi zůstávají také Izzi, kuchta nebo domorodkyně Afya a objevují se nové vedlejší postavy, které také zamíchají dějem.

Laia se na cestě za záchranou bratra mění, jen si není jistá, zda k lepšímu nebo horšímu. Stojí mezi Eliasem a Keenanem a každý v ní vidí někoho jiného.

V tomto díle se blíže seznámíme s domorodými kmeny a kaufským vězením a krásně vše do příběhu zapadne.

Toto je úplně jiný druh fantasy, než na který jsem zvyklá, je opravdové, surové a nemilosrdné. Stejně jako v prvním díle, záporné postavy se zde neštítí ničeho. A líbí se mi, že se zde už mnohem více rozvíjí ten fantasy svět.

29.01.2024 4 z 5