Pochybná kouzla pro cynické čarodějky

Pochybná kouzla pro cynické čarodějky https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521812/bmid_pochybna-kouzla-pro-cynicke-carodej-64ee028e40966.jpg 4 26 6

Romantický příběh s nádechem magie o tom, jak je důležité přijmout minulost a otevřít se kráse přítomnosti. Sedmnáctiletá Eleanor je tím posledním člověkem v Salemu, který by věřil na kouzla a čáry. Přišla o svou nejlepší kamarádku a první lásku, spolužáci se jí vyhýbají a ona přežívá ze dne na den sama a se zlomeným srdcem. Může ručně vyrobený balíček tarotových karet změnit její život? Nebo tajemná dívka Pix s čarodějnickým nadáním? Magie si cynickou Eleanor nakonec najde a ona se nechá vtáhnout do společenství mladých čarodějek... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Improbable Magic for Cynical Witches , 2022


více info...

Přidat komentář

alexvera
25.03.2024 3 z 5

Taková milá oddechová knížečka s teen čarodějnicemi, Salemem, školními trablemi a tarotovými kartami..

Eleanor má super práci v obchodě s čarodějnickými šmuky a jednoho dne objeví malou knížečku o tarotových kartách. Protože se nudí tak jí dá šanci a myslí si, jaká to je sranda. Začne je brát vážně až ve chvíli, když se v obchůdku objeví tři určitě pravé čarodějky.
To vyvrhelku Eleanor trošku vytrhne z letargie. Loni se něco stalo, něco kvůli čemu přišla o nejlepší kamarádku Chloe. Něco, proč si myslí že ji celé město nesnáší. S děvčaty se začne kamarádit a dá si tak šanci začít znovu. Hlavně s Pix, protože Pix je naprosto úchvatná. V průběhu příběhu navíc vyplývá, že si Ell pamatuje některé věci jinak, než se opravdu v tu noc staly.

michaelakoc
18.03.2024 3 z 5

Podle anotace jsem od knihy čekala něco, ale dostala jsem něco úplně jiného. Já čekala čarodějnictví a možná i trochu fantasy, ale nakonec se jednalo o současnou young adult knihu s LGBTQ+ tematikou. Není to zákonitě špatně, jen bych tuto informaci ráda znala předem. Vy už alespoň budete vědět.

Kniha se čte velmi rychle, protože kapitoly jsou prokládány povídáním o jednotlivých tarotových kartách. Kromě výše zmíněné tematiky se v knize dotkneme také témat šikany, začlenění do společnosti, první lásky, lásky obecně a přátelství.

Já osobně knihy s LGBTQ+ tematikou nevyhledávám, ale občas nějakou přečtu a tato rozhodně patřila mezi to lepší, co jsem v tomto žánru četla. Vše je citlivě podáno a na konci se z knihy můžeme všichni ponaučit.

Jsme v Salemu. Máme zde sedmnáctiletou Eleanor, která pracuje v krámku s čarodějnickými suvenýry, aby se postarala o sebe a svou nemocnou mámu. Eleanor je vyvrhelem salemské společnosti a postupně se dozvídáme, proč. Bylo mi jí doopravdy líto, protože to, jak se k ní chovala Chloe a později Harrison a jeho parta bylo doopravdy zlé. A Eleanor nakonec přijala vše, co a jak se stalo, a nebránila se.

A zde přichází na scénu Pix, která Eleanor pozve do sněmu mladých čarodějnic, které se spolu pravidelně schází a “kouzlí. Eleanor v čarodějnictví nevěří, ale tak moc si přeje někam patřit, že tomu dá šanci. Znovu se otevírá lidem a začíná jim pomalu zase věřit. Ve vzduchu visí nová přátelství a možná také nová láska.

Pokud ale bude chtít Eleanor doopravdy začít znovu, bude muset přiznat svou minulost a na to ještě není připravená. A co když i čarodějnice mají nějaké své tajemství, které se týká Eleanor? Bude se minulost opakovat?


nela3812
23.02.2024 4 z 5

Máte rádi magii, halloween, podzim, taroty nebo Salem? Všechno dohromady? Potom je tento příběh přesně pro vás a nesmíte ho minout. Osobně mi byl příběh velmi blízký a užila jsem si ho od první do poslední strany.

Očekávala jsem feel good příběh, ale sama sebe jsem poměrně rychle vyvedla z omylu. Nemusíte se obávat temného příběhu, naopak je zde krásná slow burn LGBTQ romantika. Autorka se ale zároveň věnuje tématům jako je šikana, hledání sebe sama, odsouzení apod. Otrlé a starší čtenáře zde asi nic nepřekvapí, ale pro mladší by některá témata mohla být náročnější. Vše je ale podáno spíše povrchově a autorka nikdy nejde úplně do hloubky, což je za mě škoda. V několika situacích měla opravdu skvěle nakročeno. Jen to dotáhnout do konce...

Příjemnou, a především originální, atmosféru dodávají příběhu tarotové karty. Ty lze považovat za samostatnou dějovou linku. Osobně jsem se dozvěděla mnoho nových informací a celý příběh to ukázalo v úplně jiném světle. Taroty mi vždy přišli fascinující, ale nikdy jsem upřímně netušila, jaký příběh mohou ukrývat. Taroty totiž nenápadným způsobem doprovázejí příběh hlavní hrdinky. Kromě tarotových karet zde pak tedy sledujeme především hlavní linku z přítomnosti a občasnou linku z minulosti. Obě krásně plynou a sem tam maličko vyeskalují, nečekejte však žádná dramata.

Postavy jsou s ohledem na svůj věk velmi klidné, poměrně rozumné a vyhýbají se konfliktům. Jsem čtenář, který vždy rozumné postavy vítá s otevřenou náručí a pokud to máte stejně, berte to jako další důvod, proč si knihu přečíst. Bohužel mám ale pocit, že jsme nedostali možnost plně uchopit charaktery těch nejdůležitějších postav. Dostáváme jen matné útržky, které mi kolikrát ani neseděli dohromady. Chyběla mi tam větší dávka emocí, hloubka rozhovorů – díky kterým bych všechny lépe poznala. Při zpětném ohlédnutí se mi všichni zdají lehce pochmurn. Ale sem tam i velmi veselí. Což hezky doladí celkový koncept příběhu.

Hodnocení: 3,5/5

#humbookblogeri

AnnaKreon
22.02.2024 4 z 5

Když jsem tuhle knihu poprvé viděla, uchvátila mě svojí krásnou obálkou a úžasným názvem. Cokoliv, kde se objevuje slovo „kouzla“ nebo „čarodějka“ je pro mě absolutní must have. Zkusila jsem konkurz o tuto knihu na profilu Humbook blogeři. A ono to vyšlo.

Hlavní hrdinkou příběhu je sedmnáctiletá Eleanor, která žije se svoji nemocnou matkou v Salemu a vůči všemu, co je spojené s čarodějnictvím je přehnaně skeptická. Přišla o nejlepší kamarádku a přítelkyni a všichni bývalí spolužáci ze školy ji nenávidí. Pracuje v obchůdku s čarodějným zbožím a právě sem přijde záhadný balíček s tarotovými kartami. A zároveň do obchodu vejde i tajemná Pix.

Příběh má dvě dějové linky, přítomnost a minulost, kde se nám postupně odkrývá to, co se stalo Eleanor před rokem a proč ji všichni ze školy nemají rádi nebo ji pomlouvají.

Beru v potaz, že jde o ya knihu, a proto jsem neočekávala něco, co mě nějak smete či emočně rozebere. Nemyslím si ale, že vzhledem k některým tématům zmiňovaným v knize, jde o odlehčené čtení. Naopak je to místy docela náročné a určitě bych nechtěla být v kůži Eleanor. Všechny postavy - Eleanor, Pix i ostatní členky spolku čarodějek - mi přirostly k srdci a bylo příjemné pozorovat, jak se mezi nimi tvoří pevné přátelské pouto a stojí za sebou v každé situaci.

Stejně tak jsem si užívala i popisy města a historie honu na čarodějnice, i když je to jen velmi okrajové a možná ani vše není pravda. Salem je jedno z míst, které chci za život navštívit, a proto mě tohle prostředí opravdu bavilo. Oceňuju taky téma tarotových karet a rituál samhain. Co moc nechápu, tak proč je kniha řazena mezi fantasy. Já bych ji tam určitě nezařadila.

Moc děkuji @humbook a @humbook_blogeri za zaslání knihy v rámci #spoluprace

Dela90
20.02.2024 3 z 5

Za knihu moc děkuju @humbook_blogeri
, kterou jsem četla v rámci #spoluprace #humbook

Příběh vypráví o 17ti leté cynické Eleanor, která žije v dnešním Salemu a rozhodně nevěří na žádná kouzla a čáry. Ačkoliv pracuje v obchodě s čarodějnickými potřebami. V minulém roce zažila dost nepěkné chvilky. Ztratila nejlepší kamarádku a první lásku. Ve škole ji šikanovali a ona se snaží jen přežívat každý den a být pro ostatní neviditelná.

Pak, ale potká Pix a dostane tarotové karty a její život se najednou změní.

Fantasy? Nikoliv.

Pořád přemýšlím, proč je kniha řazena do fantasy. Já tam ty fantasy prvky nezaregistrovala. Bylo to dost slabý.

Taky bych ocenila, kdyby bylo na začátku kapitoly uvedeno, minulost a současnost. Bohužel, jsem měla problém se zorientovat v čase.

Jak už jsem naťukla výše, kniha je vyprávěna z minulosti a přítomnosti. Takže se postupně dovídáme, co se přesně před rokem stalo Eleanor a proč se chová, jak se chová. Nebylo to nic hezkého, musela se se spousty věcí vyrovnat.

Co se mi naopak líbilo, byly tarotové karty a jejich význam. Který se vždy vázal k dané kapitole. Moc pěkný nápad.
V knize najdete také špetku pomalé romantiky.

“Tady ve městě čarodějnic se o čarodějnici rozhoduje podle toho, kdo na ni ukáže prstem jako první.

Bohužel velmi pravdivé . Chudák Eleanor.

Ale já asi čekala nějaký jiný příběh plný magie. Obálka je opravdu krásná, ale obsah už trošku pokulhává. Možná je prostě psaná pro mladší ročníky. Za mě taková oddechovka, u které nemusíte moc přemýšlet, ale magii nasáklou knížku taky nečekejte.

Niamh15
29.11.2023 5 z 5

Obálka trochu klame - obsah je pro starší. Což mě mile překvapilo, trochu jsem se bála, že to bude příliš sladké. A ejhle, ono je to místy docela drsné. Spojení s tarotovými kartami byl naprosto vynikající nápad a prostředí Salemu o Halloweenu dodalo už tak originálnímu příběhu perfektní kulisu.

Štítky knihy

čarodějnice tarot romantika lesby, lesbismus Halloween fantasy Nová Anglie

Autorovy knížky

Kate Scelsa
americká
2023  71%Pochybná kouzla pro cynické čarodějky

Kniha Pochybná kouzla pro cynické čarodějky je v

Přečtených29x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce51x
Chystám se číst54x
Chci si koupit12x
dalších seznamech2x