meadow meadow komentáře u knih

☰ menu

Mstitel Mstitel Edgar Wallace

Připadá mi to trochu, neaktuální, staré ale dalo se to odpočinkově číst.

25.03.2024 3 z 5


Na západní frontě klid / Cesta zpátky Na západní frontě klid / Cesta zpátky Erich Maria Remarque (p)

Zvláště v roce 2024 by si ji měl každý přečíst. Jedna z nejlepších válečných-protiválečných knih. Z těcvh co znám tak se jí rovnají jenom Mladí lvi od Irwina Shawa

25.03.2024 5 z 5


Černý obelisk Černý obelisk Erich Maria Remarque (p)

Nechytlo mě to.

25.03.2024


Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Líbila se mi, pěkně se četla

27.02.2024 3 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Pro mě "naprostá špica"

27.02.2024 5 z 5


A s klauny přišly slzy A s klauny přišly slzy Johannes Mario Simmel

Slabší knížka, jestli to je thriller , tak s Clancym a Forsytem moc srovnani nesnese.

27.02.2024 1 z 5


Bůh ví Bůh ví Joseph Heller

Moc měto nechytlo. Jen pár listů

27.02.2024 1 z 5


Modrý sešit Modrý sešit Emmanuil Genrichovič Kazakevič

Šílené.

27.02.2024


Nebe nad Jemenem Nebe nad Jemenem Tomáš Šebek

Velice ctiva kniha.Vlastne takovy pracovni denik autora z mise v Jemenu

01.02.2020 3 z 5


Za oponou války: Zpravodajem nejen na Blízkém východě Za oponou války: Zpravodajem nejen na Blízkém východě Jakub Szántó

Perfektní, čtivá a přitom naučná i poučná kniha o životě, zarámovaná do reportáží kudy procházely konflikty izraelskopalestinský konflikt, Gruzie, irácký Kurdistán, v Afrie- Lybie. na Ukrajině,v Turecku, Jižní Jemen, Somálsko, Sýrie,Afghanistán, Libanon, Irák, Irán.
Autor byl tam všude. Má nejen vzdělání, takže si může dát věci do souvislosti, ale i navíc dodržuje své morální zásady a umí poutavě psát.

14.01.2020 5 z 5


Evropský systém: Občanský hněv a evropský mír Evropský systém: Občanský hněv a evropský mír Robert Menasse

Doporučuji těm, kteří chtějí o Evropské unii vědět něco dříve, než ji začnou kritizovat. Asi pro nás to nejpodstatnější v souvislosti s Evropskou unií dal autor do nadpisu.

22.06.2019 5 z 5


Hlavní město Hlavní město Robert Menasse

Knížka mně zaujala jen částečně, čekal jsem od ní víc. Pokud je to tak v evropských institucích, je to ještě dobré, představoval jsem si to horší. Jako román znám lepší, jako naučné bych spíš doporučil Evropský systém: Občanský hněv a evropský mír od stejného autora.

22.06.2019


Principy kritického myšlení Principy kritického myšlení Brandon Royal

Pro mně méně použitelná kniha.
Je tam několik dobrých pravd jako že:
-Při nabídce kreativních nápadů oslaví potenciální zájemce spíš hloubka autorova přesvědčení a síla jeho zaujetí než detailní a technicky dokonalá prezentace. ..Je třeba připravit se odpovědi na dotazy, nejlépe tak,že nápad s někým prokonzultujete a je třeba připravit se na to, ža bude nápad odmítnut

..dále
- utopené náklady by neměly být brány v potaz při budoucím rozhodování
-je tam vysvětleno " vězňovo dilema" (oba 3 leta když budou mlčet oba, oba 7 let, když budou mluvit oba a nic a 10 let když bude mluvit jeden)
-jsou zde praktické příklady jak napadat v argumentaci předpoklad,ak při argument, důkaz - bohužel ne příliš čtivé, alespoňh pro mne ne

26.11.2017


Boj o Jeruzalém Boj o Jeruzalém Dore Gold

Velmi poučná a důležitá kniha .Jednak z hlediska historie- jde zde zevrubně popsána historie Blízkého východu, která úzce s Jeruzalémem souvisí- a také z hlediska budoucnosti - co bude s památkami a s odkazem Jeruzaléma, jestliže zvítězí názor dát do správy části Jeruzalému vyznavačům Islámu - patrně nic dobrého.

14.03.2015 5 z 5


Konec civilizace Konec civilizace Aldous Huxley

Pokud je myšlenka autora původní, je to myšlenka geniální. Jednalo by se potom o předchůdce všelijakých Matrixů a jim podobným. Do knihy se mi ale nepodařilo začíst.

08.01.2015 3 z 5


Stručně a jasně Stručně a jasně Cyril Höschl

Sloupky určené pro laickou veřejnost a uveřejňované v časopise Reflex, většinou se jedná o krátká a srozumitelná vysvětlení psychiatrických pojmů a nemocí.Přesahy do psychologie, sociologie.

08.01.2015 3 z 5


Time Management - 	efektivní hospodaření s časem - klíčová součást beneopedie Time Management - efektivní hospodaření s časem - klíčová součást beneopedie David Gruber

Kniha o hospodaření s jednou z nejcennějších komodit - totiž s časem.
Kniha není určena pro každého, porozumění knihy vyžaduje trochu širší znalosti, rozhled a vůli.
Člověk se za odměnu dozví leccos zajímavého,leccos co mu může dodat optimismu a pomoci v dalším životě.
Už jeden z úvodních citátů: " Dnešek je první den nekrásnějšího období, které můžete prožít-zbytku vašeho života" může leckomu povzbudit a dodat chuť, aby knihu "absolvoval". Není to jednoduché,protože, kniha je vlastně náročný kurs Time managementu. Přesto zdaleka nepůsobí stylem publikací typu "Jak překonat...cokoliv"

V knize je uvedeno několik zlatých rad a řada dalších užitečných věcí:

--Uvedu zlaté rady, které mě zaujaly a které každému nemusí být zřejmé:
-Life management: "Ujasněte si cíl života, kam směřujete a teprve tím cílem je daná cesta."
-"Most koncentrace" je podpírán malým pilířem vůle, středním dvojpilířem emocí (kladných a záporných) a superpilířem návyku,který se skládá z otce opakování a matky pravidelnosti. Jinými slovy- když nám nevychází předsevzetí, nemůže za to vůle (protože tu máme přece silnou :-) ), ale může za to fakt, že pravidelně neopakujeme.

--Namátkou užitečné věci:
-Uvedeny jsou některé praktiky "měkkého" řízení - jako ".Být tvrdý na věc, ale měkký na člověka, na jeho ego."
-systém zelené čáry v denním Time Managementu.
Knihu doporučuji každému, kdo má zájem na sobě pracovat.

12.12.2014 3 z 5


Zničte to, nebo to zničí vás Zničte to, nebo to zničí vás Libor Michálek

Neradostné čtení. Autor knihy podle si všeho nevymýšlí a vlastně jen potvrzuje to, co si všichni stejně myslí o fungování státní zprávy.Neznalý člověk se poučí o technikách používaných v prostředí vyšších pater politiky.Knížka je ale pro mě moc depresívní na to, aby se mi líbila, Přesto- chválím ten počin

01.12.2014 2 z 5


Slavné vily slavných Slavné vily slavných Václav Junek

Knížka hezky nastiňuje atmosféru života ve vilách.
"Málo kdo si vilu pořizoval ( a pořizuje) jen tak, a rovněž jen málokterý stavebník její stavbou řešívá jen a jen vlastní bytový problém. Přiznejme si totiž, že vila byla, je a také vždy bude symbolem. Stavebníkovy energie, ekonomické síly, výše postavení a svým způsobem i jeho životního názoru."
V knize nehledejme plány a přesné fotky vil. Kniha je spíš o lidech a projekci jejich života do vily - nebo někdy i naopak o projekci místa bydlení do osudu lidí.

24.11.2014 3 z 5


Nejkrásnější výlety autem Nejkrásnější výlety autem Vladimír Soukup

Výborně graficky - krásně vyvedené obrázky, které lákají k návštěvě prezentovaných míst -a také výborně obsahově provedená knížka s návody tras na výlety autem. Až ji použiji přidám hodnocení do jaké míry lze návody použít v praxi.

24.11.2014 4 z 5