Principy kritického myšlení

Principy kritického myšlení https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306393/bmid_principy-kritickeho-mysleni-5id-306393.jpg 3 4 3

Příručka kritického myšlení, tedy schopnosti kriticky zhodnotit informace a zasadit je do souvislostí, probírá základní oblasti, které se k tématu vážou: rozdíly v myšlenkovém a ideovém nastavení účastníků komunikace, odlišnosti tradičního a kreativního myšlení (inovativní způsoby zpracování informací, tzv. přerámcování, hledání alternativní cesty řešení problémů), proces rozhodování (rozebraný na modelových situacích) či analýzu argumentů (zákonitosti, logické kombinace a sekvence).... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Little Blue Book of Reasoning


více info...

Přidat komentář

hrdlickova_61
20.07.2021

První kapitola začíná citátem „Řada lidí si stěžuje na svou paměť, málokdo na svůj úsudek“ (La Rochefoucauld), na konci knihy čteme slova „Nikdy jsem nepřipustil, aby škola stála v cestě mému vzdělání“ (Mark Twain). A na zadní obálce stojí: „Nic se nám neprotiví tak moc jako rozum, když není na naší straně“ (lord Halifax).

Je mi sympatická autorova snaha předat čtenářům přehledně uspořádané informace k tématu i přiléhavé příklady ze života. Pročítání jednotlivých kapitol i řešení úloh se mi líbilo. Nestihla jsem to všechno a ráda si knížku vypůjčím ještě někdy znova, bude-li možnost.

Přemýšlela jsem, jakou vybrat ukázku, ale nakonec místo ní přidávám ještě jeden z citátů, jimiž B. Royal uvozuje jednotlivé kapitoly:

„Brutální sílu dokážu pochopit, ale brutální rozum je nesnesitelná věc. Je na něm něco neférového. Je to rána pod intelekt“ (Oscar Wilde).
str. 104

meadow
26.11.2017

Pro mně méně použitelná kniha.
Je tam několik dobrých pravd jako že:
-Při nabídce kreativních nápadů oslaví potenciální zájemce spíš hloubka autorova přesvědčení a síla jeho zaujetí než detailní a technicky dokonalá prezentace. ..Je třeba připravit se odpovědi na dotazy, nejlépe tak,že nápad s někým prokonzultujete a je třeba připravit se na to, ža bude nápad odmítnut

..dále
- utopené náklady by neměly být brány v potaz při budoucím rozhodování
-je tam vysvětleno " vězňovo dilema" (oba 3 leta když budou mlčet oba, oba 7 let, když budou mluvit oba a nic a 10 let když bude mluvit jeden)
-jsou zde praktické příklady jak napadat v argumentaci předpoklad,ak při argument, důkaz - bohužel ne příliš čtivé, alespoňh pro mne ne


codeas
10.09.2017 3 z 5

Kniha se více zaměřuje na myšlení, než na kritické myšlení. 1/3 knihy je o kreativním myšlení, další část je o způsobu rozhodování a jeho metodách (např. napište si na papír pro a proti nebo popisuje matice na rozhodování) a poslední část je o základech logiky (pokud z A platí B, tak nemusí platit že z B bude platit A)

Čekal jsem trochu jiný typ knihy a způsob reprezentace znalostí, možná větší zásah do filozofie, ověřování faktů, práce s informacemi.

Na přečtení fajn, ale že bych ji musel vlastnit nebo ji někomu doporučit, to bohužel ne :-/

Štítky knihy

logika kritické myšlení

Autorovy knížky

Brandon Royal
kanadská, 1967
2017  55%Principy kritického myšlení

Kniha Principy kritického myšlení je v

Právě čtených1x
Přečtených10x
Knihotéce9x
Chystám se číst10x
Chci si koupit3x