Marie2004 Marie2004 komentáře u knih

☰ menu

Virtuální realita Virtuální realita Martina Mátlová

Dlouho jsem se odhodlávala tuto knihu přečíst. Moc mě nelákala, protože téma virtuální reality a vyrovnávání se s tak těžkou situací, jako je ochrnutí, není úplně odpočinkové téma. Nakonec jsem se ale odhodlala a nelituji toho. Knihu jsem přečetla jedním dechem a naprosto mě to nadchlo. Téma životní změny v podobě invalidního vozíku bylo pro mě těžké, ale zároveň strašně zajímavé. A i když mě téma virtuální realita trochu děsí, i to mělo hodně co do sebe. Navíc, když se do toho zapojíme trochu kyberkriminality a vraždy, vznikne velmi originální a čtivý příběh. Konečný plot twist byl geniální. Snad jedinou výtku mám na špatnou vazbu knihy. Kniha byla tvrdá (i přesto, že je to měkká vazba) a pořád se mi zavírala :-) Ale i tak můžu tuhle knížku s nadšením doporučit a už se těším, až autorka zase něco napíše.

30.01.2024 5 z 5


Devátý neznámý Devátý neznámý Jan Gardner

Po přečtení Debutantky jsem na tuhle knihu s nadšením čekala. Po přečtení musím ale uznat, že Debutantka mě bavila víc. Devátemu neznámém trochu chyběl rychlejší spád. Naštěstí to ale prostředí, postavy a velmi překvapující konec zachránili a knížku jsem přečetla poměrně rychle. I když ke knížce výtky mám, doporučit ji musím.

25.01.2024 4 z 5


Hradní intrikáři Hradní intrikáři Lena Valenová

Často se stává, že druhé díly ze série bývají špatné, nebo alespoň horší než první. První půlku knihy se zdálo, že to bude pravda. Ale pak začalo docházet ke zvratů snad téměř u každé postavy a ke konci se z toho začínala stávat detektivka. A název knihy Hradní intrikáři najednou začal dávat smysl.
Jsem ráda za zvrat mezi Felixem a Janem a překvapená ze zvratu mezi Leontýnou a Jonášem. Všechno teď závisí na třetím dílu. Velmi se na něj těším a doufám, že se od něj nebudu moct odtrhnout stejně jako od prvního a druhého dílu.

10.08.2023 5 z 5


Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Na tuhle knihu jsem se dlouho těšila a když jsem se k ní dostala, četla jsem ji pomalu a každou stránku si užívala plnými doušky. I přesto jsem ji přečetla poměrně rychle, jelikož autorův humor a styl vyprávění mě prostě baví.
Cestopisy obyčejně nečtu, a proto mě i samotnou překvapilo, jak jsem se bavila u knihy Prázdniny v Česku. A Prázdniny v Evropě nezklamaly. :-)
Recenzi zakončím velkým doporučením této knihy.

04.08.2023 5 z 5


Aristokratka pod palbou lásky Aristokratka pod palbou lásky Evžen Boček

Jednoduše perfektní. Lepší knižní sérii jsem snad nikdy nečetla. Jestli je Samuel Beckett představitel absurdního dramatu, tak Evžen Boček je ukázkovým představitele Absurdní prózy.
Perfektní a klobouk dolů.

14.03.2023 5 z 5


Příbuzní pana Darcyho Příbuzní pana Darcyho Elizabeth Aston

Od této autorky jsem již četla dvě knihy a to Dcery pana Darcyho a Strastiplné peníze paní Darcyové a tuto bych zařadila na druhou příčku, hned za Dcery pana Darcyho, která u mě stále vede.
Je to takový odpočinkový román s předvídatelným příběhem. Příběh celkově byl milý a ke konci s mnoha zvraty (z nichž některé už byli už trochu trapné), ale romantický příběh tam nebyl násilně natlačen jako v již zmiňované knížce Strastiplné peníze paní Darcyové.
Určitě bych to ohodnotila kladně už z hlediska toho, že se to opravdu velmi dobře čte.
Taky bych kladně ohodnotila celkově autorku za to, že téměř nezasahuje do originálních postav z Pýchy a předsudku a přesto, když se v knize objevil pan Collins působil stejně otravně jako v originálu od Jane Austenové.
A na závěr bych ráda vysekla autorce poklonu. Napsat román o rodině nejnesnesitelnější postavy z Pýchy a předsudku je odvaha. Klobouk dolu :-)

21.02.2023 5 z 5


Korunovace Korunovace Lena Valenová

(SPOILER) Dlouho mi chyběla nějaká jednoduchá “romanťarna”. Musím ale uznat, že se z toho nakonec vyklubala skvělá kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem.
Trochu jsem čekala rychlejší zvraty, ale když jsem se dozvěděla, že budou další díly, pochopila jsme, proč se to místy vleče. Ale ať tak nebo tak, byla to výborná knížka.
Co se týče postav, ráda bych k nim něco napsala: Král Albert by mohl být velmi silným panovníkem, ale potřebuje k sobě ženu, která ho bude podporovat a ne ho přesvědčovat o tom, že to musí chvíli vydržet a za půl roku ať to vzdá. Viktorie mi připomíná Meghan Markle….
Každopádně Leontýny mi bylo líto a přála bych jí někoho jako Jonáše, což se dostávám k tomu, že Jonášovi by mělo dojít, že ona miluje jeho a on ji.
A podobné to je s Felixem. Zdálo se, že na konci už mu konečně došlo, co k Janovi cítí…teď ještě aby to došlo Janovi…doufám, že mu to dojde.
A nakonec Konstance. Ze začátku jsem jí přála krále Alberta, ale nakonec si myslím, že velitel stráží se k ní hodí líp.
Velmi vyčerpávající recenzi bych zakončila tím, že se nemohu dočkat dalšího dílu. Konce zůstal otevřený, takže moje zvědavost nabírá vysokého stupně.

25.01.2023 5 z 5


Strastiplné peníze paní Darcyové Strastiplné peníze paní Darcyové Elizabeth Aston

(SPOILER) Musím říct, že kniha se mi velmi líbila. Od autorky jsem již četla Dcery pana Darcyho a ty můžu doporučit snad ještě víc. Doba Jane Austenové je velmi nadčasově a přitom tradičně vylíčena. Navíc se mi styl autorky zamlouvá z hlediska čtivosti. Velmi dobře se to čte.
Co bych ale chtěla vytknout, je až moc předvídatelný konec. Trošku mi vadilo, že autorka hlavní hrdinkou líčí jako sebevědomou a silnou mladou dámu, která stále prohlašuje, že se o sebe (a své peníze) dokáže postarat sama bez muže, ale následně se stejně vdá. Což by mi nevadilo, kdyby se tohle rozhodnutí nestalo během dvou kapitol. Myslím, že to tam prostě bylo trochu násilně vecpané. Neříkám, že se hlavní hrdinka nemohla zamilovat, ale takhle zničehonic změnit názor o sňatcích a během dvou kapitol se zasnoubit a rychle vyřešit, aby i po svatbě jí zděděné peníze zůstali, to se mi zdá až moc násilné.
Miluji šťastné milostné konce, ale tohle bylo i na mě moc násilně vecpané do knížky.
Ale jinak můžu knihu doporučit.

24.10.2022 4 z 5


Mí pacienti a další zvířata: jak se stát veterinářkou a nezbláznit se z toho Mí pacienti a další zvířata: jak se stát veterinářkou a nezbláznit se z toho Suzanne Fincham-Gray

Knížka mě mile překvapila. Mám v plánu studovat veterinární medicínu a tato kniha mi zase z jiného úhlu osvětlila, co to znamená být veterinář. Doporučila bych ji čtenářům, kteří mají alespoň drobné znalosti v oblasti veterinární medicíny.

16.07.2022 3 z 5


Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Jedním slovem perfektní. Autor má stejný typ humoru jako já a proto mě knížka od začátku až do konce neuvěřitelně bavila. Byla to má první knížka od tohoto autora a už teď se těším na další. Vřele doporučuji.

16.07.2022 5 z 5


To by se zvěrolékaři stát nemělo To by se zvěrolékaři stát nemělo James Herriot (p)

Knížku jsem četla už po druhé a zase mě nadchla. Můžu doporučit, ale ne slabým žaludkům :-D

29.03.2022 4 z 5


Láska & štěstí Láska & štěstí Jenna Evans Welch

Od této spisovatelky jsem již četla knížku Láska & gelato, která se mi jako letní román velmi líbila, a proto jsem se na tuto její knihu velmi těšila. Jenže mě ze začátku moc nebavila. Šestnáctiletá puberťačka a její problémy. Jenže pak se tam objevil velmi sympatický podivín Rowan a moje pozornost patřila jenom této knize. Nakonec jsme si ji velmi užila a mohu doporučit jako lehký prázdninový román.

11.03.2022 4 z 5


Princezna zakletá v čase: Povídky a svět Princezna zakletá v čase: Povídky a svět Lukáš Daniel Pařík

Když jsem viděla film Princezna zakletá v čase, byla jsem velmi spokojena, ale když jsem si přečetla tuto knihu, byla jsem nadšená! Dokonale mi to doplnilo veškeré potřebné informace a dozvěděla jsem se i o mnoho víc! Všem komu se film Princezna zakletá v čase líbil, můžu tuto knížku jenom doporučit. A už se těším na druhý film.

18.02.2022 5 z 5


Kosti Mraza Kosti Mraza Alžběta Bílková

S touto knížkou jsem měla možnost se ponořila do světa zcela nového. Nové postavy a jiné prostředí bylo pro mě vítanou změnou. V druhé půlce knížky jsem měla dokonce momenty, kdy jsem se od knihy nemohla utrhnout a s každým novým nebezpečím se mi zastavoval dech. Konce byl dojemný, ale smutný. Sice mě k pláči knížka nedohnala, ale měla jsem na mále. Naprosto doporučuji čtenářům, kteří mají rádi fantasy s napětím a romantickou zápletkou.

18.01.2022 5 z 5


Dům soli a smutku Dům soli a smutku Erin A. Craig

Knížka mě jednoduše nadchla. Spojení pohádkového příběhu s fantasy thrillerem bylo skvělé. Knížku jsem četla doslova jedním dechem a nemohla jsem se od ní odtrhnou, což se mi u mnoha knížek nestává. Autorku bych zejména pochválila za spojení romantické a detektivní zápletky spolu s překvapujícím a dechberoucím koncem. Můžu jí jen doporučit.

18.01.2022 5 z 5