Devátý neznámý

Devátý neznámý https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520317/bmid_devaty-neznamy-64ca8deda7a3a.jpg 4 47 16

Emily a komorník série

< 2. díl

Stylová detektivka z období první republiky. Od autora českých seriálových hitů. Silvestr 1929. Krátce po půlnoci oloupí hosty na večírku britské ambasády trojice maskovaných mužů. O tři dny později se okradeným šperky vrátí – všem, kromě Emily Vavřincové... Nenapodobitelná prvorepubliková éra se vrací i ve druhém případu netradiční detektivní dvojice, Emily a jejího komorníka Edgara. Spolu se vrhají do víru společenského života československé smetánky a budou čelit nečekané výzvě: komorník se poprvé v životě zamiluje a Emily je obviněna z vraždy! Vyváznou z toho oba se zdravou kůží?... celý text

Přidat komentář

klarence
12.02.2024 3 z 5

Docela dobře se to četlo , ale ne vždy mi přišla situace reálná vč konce.
Mnohdy moc rychle přeskočení na jinou osobu mne mátlo.
Celkově oddechovka nic náročného..

Marie2004
25.01.2024 4 z 5

Po přečtení Debutantky jsem na tuhle knihu s nadšením čekala. Po přečtení musím ale uznat, že Debutantka mě bavila víc. Devátemu neznámém trochu chyběl rychlejší spád. Naštěstí to ale prostředí, postavy a velmi překvapující konec zachránili a knížku jsem přečetla poměrně rychle. I když ke knížce výtky mám, doporučit ji musím.


Knižní střípky
22.01.2024 3 z 5

Tento výlet do 30. let minulého století byl jako číst film pro pamětníky.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků

mcabr
05.01.2024 5 z 5

Moc pěkné čtení , zajímavá detektivka z první republiky.

akinomV
19.12.2023 4 z 5

Moc ráda jsem se vrátila do příběhu s Emily Vavřincovou, protože se mi líbí období, do které je zasazený. Z Debutantky jsem byla ohromně nadšená, takže jsem měla velká očekávání a nevím proč, tento druhý díl byl lehounce slabší. Nezaujal mě tolik, jak bych čekala. Ale i tak se těším na další díl, tak snad brzy :-)

tittanie
30.11.2023

Mám ráda období první republiky a ráda o něm čtu. První díl se mi docela líbil, tak jsem se pustila i do čtení druhého dílu.
Někde mi to přišlo trochu kostrbaté, ale kniha se četla velice lehce. Postava komorníka/detektiva mi přišla méně sympatická než v první díle.

Ulala
19.11.2023 4 z 5

Kdo má rád atmosféru 30-tých let, tomu knihu doporučuji. Kdo hledá klasickou detektivku, asi nebude moc nadšen. Přesto však, že celá řada situací je velmi nadsazená a někdy neuvěřitelná, zápletka vás určitě dostane a styl psaní autora seriálů vás bude nutit knihu dočíst rychle do konce, aby jste se dozvěděli kdo a proč zločin spáchal. Pro mně však klady převyšují a já se těším na další díl, ve kterém budou popsány příhody Emily a jejího komorníka, alias anglického detektiva ve výslužbě.

Domanovak
11.11.2023 3 z 5

Dá se to číst, i když očekávání to tak úplně nesplňuje. Díky líčení dobových reálií je zajímavé i v místech, kde detektivní zápletka ustupuje do pozadí ( což se děje na můj vkus až moc často)

yonda
09.11.2023 4 z 5

Další detektivní příběh z první republiky. Zápletka zajímavá, přítomnost skutečných postav tehdejšího Československa je pro mě příjemným bonusem. Pokud vyjde další pokračování, určitě koupím.

raty
09.11.2023 4 z 5

Za mě trochu zklamání. Prvorepubliková atmosféra z prvního dílu zůstává. Detektivní případ není špatný. Ale čekala jsem více humoru a těšila se, že dostane víc prostoru komorník. K tomu vlastně i přímo vybízela zápletka.
Pro mě byl první díl zajímavější a čtivější.
Knihu nezatracuji, jako oddechovka poslouží celkem dobře.

alekis
08.11.2023 3 z 5

První část krimi příběhů Emily a komorníka mě pobavila víc. Prvorepubliková atmosféra byla dokonalá. Tento díl... jak jen to říci a neurazit a nenarazit.
Zápletka je docela zajímavá. Ovšem, příběhem se prolíná tolik postav a tolik vedlejších linek, že jen protřelý čtenář detektivek si je dokáže v mysli uspořádat.
I to všechno se dá nějak přejít. Co mi ale tentokrát vadilo, byla přílišná bezbarvost většiny postav. Žádné zlepšení oproti prvnímu dílu.
Čekala jsem, že se dozvíme něco bližšího o komorníkovi, když je jeho postava v názvu série - "Emily a komorník". Jeho život předtím, než se dostal k Vavřincovým do služby a než se neplánovaně stal detektivem, je pro nás záhadou. Odkud přišel, co dělal dříve, jakým způsobem uvažuje - mám totiž pocit, že zatím se chová tak trochu jako trouba. Přitom by měl být vedle slečny Emily druhou hlavní postavou a jejím skvělým parťákem. Takových dvojic, vyšetřujících vraždy a jiné případy, známe z literatury dost. Tito dva ovšem...

Soudím, že postavy, jak je vytvořil autor, jsou bez chuti a bez zápachu proto, že jeho hlavní profesí je psaní scénářů. Jenže scénář dotváří herci, kteří postavám dávají tváře, hlasy, chování. To v knihách nejde, tam se to musí popsat!
Pokud autor bude pokračovat, snad se o (jak jsem doufala ale neobdržela: šaramantním, vtipném, okouzlujícím) komorníkovi dozvíme víc. Hezké a chytré Emily bych přála trochu víc štěstí na muže, to je hrůza, jací týpkové se jí stavějí do cesty...
Ovšem, toto vše má pouze a jedině autor ve svých rukou... ve svém počítači :-).

blanka5960
29.10.2023 4 z 5

Mám ráda filmy z třicátých let, prvorepubliková atmosféra, dámy v róbách, pánové v obleku smekající klobouky, úcta a noblesa. A přesně v tomto duchu je tato kniha. V knize potkáváme slavné osobnosti jako je Marlene Dietrich, R.A. Dvorský, Ljuba Hermanová, Vlasta Burian nebo Jan Masaryk.
Hlavní hrdinka Emily je sebevědomá mladá žena, která se nenechá jen tak něčím zaskočit. Do poslední možné chvíle společně s Edgarem pátrá po vrahovi. A mě bavilo s nimi odkrývat pravdu, rozmotávat záhadné klubko, spekulovat nad možnými podezřelými. Mezi nimiž jsou například i mladíci bavící se na úkor druhých. Milostné avantýry, průšvihy, společenské fauxpasy, plnění různých výzev to je partička mladých bohatých mužů tzv.zlatá mládež známí jako JET.
Motiv také není jasný je to žárlivost, konkurenční boj nebo nějaká křivda z minulosti...

Čtení jsem si moc užila, pokud stejně jako já nejste fanoušci brutality tak by se vám Devátý neznámý mohl líbit .

iveta3689
27.10.2023 4 z 5

Milé, vtipné, napínavé.

saez
23.10.2023

Bavila jsem se, velmi dobře jsem se bavila. Jen z konce jsem trochu rozpačitá. Což mi ovšem nebrání těšit se na další díl.

Fajn
12.10.2023 5 z 5

Nadšená z "Debutantky" jsem v rekordně krátkém čase (jeden ne příliš produktivní den :)) dala i pokračování. A chci třetí díl!

jaroiva
06.10.2023 4 z 5

Celé moc pěkné, líbilo se mi to víc než Debutantka. Má to spád od začátku, bavilo mě to.
Bohužel, motiv pachatele patří k mým K.O. kritériím u knížek. Takže to je důvod, proč strhávám hvězdičku. Jinak ale musím doporučit. Oproti Debutantce je to podle mého strukturovanější a zábavnější. Možná by se mi líbilo trochu víc komorníka.
Budu se těšit na případný další díl.

Štítky knihy

první republika, 1918-1938 historické detektivky české detektivky

Autorovy další knížky

Jan Gardner
česká, 1971
2021  81%Debutantka
2023  77%Devátý neznámý

Kniha Devátý neznámý je v

Právě čtených1x
Přečtených58x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených5x
Knihotéce52x
Chystám se číst47x
Chci si koupit17x
dalších seznamech2x