Malinali Malinali komentáře u knih

Obálka knihy Bylo nebylo jedno zlomené srdce Bylo nebylo jedno zlomené srdce Stephanie Garber

Pokud hledáte knihu, u které zapomenete na okolní svět, právě jste ji našli. Pohádková atmosféra s temným nádechem: Svět Severu je vykreslený naprosto fantasticky. Je plný kleteb, magie a proroctví, která vás neustále nutí hádat, co přijde dál. Příběh o tom, jak nebezpečné může být něco si přát, a o tom, že láska má mnoho podob – ne vždy jen ty růžové.

Série Bylo nebylo jedno zlomené srdce volně navazuje na trilogii Caraval, ale funguje i jako samostatný příběh (spin-off).

09.01.2026

Obálka knihy Legenda Legenda Stephanie Garber

Naprostá pecka! Stephanie Garber vytvořila neuvěřitelně magický svět, který mě od první stránky naprosto pohltil. Legenda je napínavá, plná zvratů a té správné romantiky. Pokud hledáte knihu, u které zapomenete na okolní svět, tohle je ona. Nemůžu se dočkat závěrečného dílu.

31.12.2025

Obálka knihy Hodina Dýňové královny Hodina Dýňové královny Megan Shepherd

Zábavné čtení. Je to perfektní volba pro všechny, kdo milují dobrodružství, špetku magie a atmosféru Halloweenu i mimo říjen. První díl jsem četla vloni a druhý letos, ve stejnou dobu (právě tu Halloweenskou).

Zápletka je originální a vtáhne vás do děje už od prvních stránek. Střídání světa a kouzelné říše Dýňové královny je povedené.

Hlavní hrdinové jsou skvěle vykreslení, jejich přátelství a odvaha jsou inspirativní. Okamžitě si je oblíbíte a budete jim držet palce.

I přes všechna pozitiva mám pocit, že se kniha někdy až příliš zaměřuje na popisy. I když je autorčino vykreslení světa nádherné a detailní, občas to zpomaluje spád děje. Dlouhé pasáže věnované popisům prostředí nebo pocitů by se daly lehce zkrátit, aby byl příběh ještě dynamičtější a rychlejší, nicméně na mém hodnocení to hvězdičce neubírá.

24.11.2025

Obálka knihy Caraval Caraval Stephanie Garber

Scarlett žije s despotickým otcem, který ji i sestru Tellu týrá. Po zmizení matky si dopisuje s tajemným Legendou, pořadatelem kouzelné hry Caraval. Když se má Scarlett provdat za neznámého hraběte, dorazí pozvánky na účast ve hře. Přestože se bojí otcova hněvu, ocitne se nakonec s Julianem, námořníkem, na ostrově, kde Caraval probíhá. Tam zjistí, že její sestru unesl sám Legenda a jediný způsob, jak ji zachránit, je vyhrát hru. Musí projít světem plným iluzí, nástrah a klamů, a neztratit se v kouzelné hře, kde nic není tak, jak se zdá....

21.10.2025

Obálka knihy Kde ještě leží tma Kde ještě leží tma A. B. Poranek

Nádherný příběh, nádherná obálka s ořízkou. Skvělé téma. Parádní vypravěčská linka, čte se samo. Zničil mě konec, ukápla mi slza.

13.10.2025

Obálka knihy Král pýchy Král pýchy Ana Huang

Král pýchy je poutavý erotický román plný napětí, emocí a silné chemie mezi hlavními postavami. Autorka dokázala propojit romantiku s vášní a zároveň vykreslit zajímavý příběh o pýše, touze a překonávání vlastních hranic. Čtení je strhující a místy velmi intenzivní – ideální volba pro fanoušky žánru.

26.09.2025

Obálka knihy Báthoryčkina dcéra Báthoryčkina dcéra Sonia Velton

Je to trochu něco jiného než známá Čachtická paní od spisovatele Nižnánského a 8mi dílná série pana Štiavnického. Ale kdo má rád toto téma, přijde si na své.

Autorce se podařilo vykreslit nejen atmosféru uherského dvora a dobové intriky, ale především silné ženské postavy, které bojují se svým osudem i společenskými očekáváními. Kniha skvěle propojuje historické reálie s psychologickou hloubkou.

A co když všechno, co jsme si mysleli, že je pravda, bylo úplně jinak..?

09.09.2025

Obálka knihy Princezna noci a Stínů: Vzplanutí bohů Princezna noci a Stínů: Vzplanutí bohů Linda Winter

Příběh i téma má potenciál. Kniha se čte dobře, postavy jsou fajn, ale! Je to strašně roztahané, zlehčím to - moc písmenek (a to čtu i 800 str knihy ráda), hlavní postava se pořád jen odepisuje ze světa, dělá ze sebe strašně velkou oběť, pořád by jako chtěla umřít, místo aby se taky sakra snažila, ale jinak příběh i nápad s polobohy, elementy jako takový se mi moc líbil. Určitě bych si přečetla i další díl, jen se obávám, že v CZ verzi na něj budeme dlouho čekat :( Dávám tedy jen 3* za to roztahané kňourání hlavní hrdinky.

19.08.2025

Obálka knihy Dveře do léta Dveře do léta Robert A. Heinlein

V rámci čtenářské výzvy... svižný sci-fi román s prvky cestování časem, technických nápadů a jemného humoru. Čte se lehce, má sympatického vypravěče a zajímavé zvraty, i když některé motivy působí dnes už lehce zastarale.

14.08.2025

Obálka knihy Liška nosí štěstí Liška nosí štěstí Evelina Daciūtė

Příjemná a optimistická kniha, která vás zahřeje u srdce. Příběh o hledání štěstí, přátelství a lásce je psaný jednoduchým a krásným stylem. Hlavní postavy jsou sympatické a snadno si je oblíbíte. Kniha je ideální pro ty, kteří mají rádi pozitivní příběhy. Nádherně ilustrovaná.

03.08.2025

Obálka knihy Kamenný pohled Kamenný pohled Natalie Haynes

Silný příběh Medúsy z ženského pohledu. Kniha ukazuje, že nebyla monstrum, ale oběť nespravedlnosti. V knize se střídají různé postavy. Ale příběh na sebe navazuje. Jednoduché popisy a mluva. Celkově velmi silný a originální příběh.

Doporučuji milovníkům řecké mytologie a silných ženských hrdinek.

03.08.2025

Obálka knihy Poslední dračí král Poslední dračí král Leia Stone

Čtivé fantasy, které vtáhne rychle do děje, pěkná obálka i mapa a ilustrace obou hlavních postav uvnitř (škoda, že není barevné). Jak už tu bylo psáno, je to spíš jednodušší příběh. Postavy jsou zajímavé, příběh má spád a rozhodně nenudí. Tempo vyprávění je rychlé, některé momenty by si zasloužily více prostoru.

A překvapil mě použitý font v knize - je zbytečně velký, což působí trochu rušivě a nafukuje počet stran, alespoň pro mně.

Každopádně jde o velmi podařený titul, víkendová jednohubka. Další díly si určitě přečtu. Jsou 4 díly celkem, nenavazují na sebe, ale svět a postavy z předešlých dílů zůstávají propojené. Každopádně se mi líbí, že tato kniha je jeden příběh, uzavřený, pro ty co další díly třeba číst nechtějí.

28.07.2025

Obálka knihy Bohobijka Bohobijka Hannah Kaner

Bohobijka je výjimečně silný začátek nové fantasy série, která zaujme od první stránky. Hlavní postava Kissen, bezbožná válečnice s tajemnou minulostí, je drsná, lidská a neuvěřitelně charismatická. Její cesta se nečekaně proplétá s malou dívkou Inarou a jejím zakázaným bohem, což vytváří silné emocionální napětí a hluboké otázky o víře, vině a vykoupení.

Autorka mistrně buduje svět, v němž se bohové stali nebezpečnými bytostmi a jejich vyhlazování je běžnou praxí. Příběh je temný, ale plný lidskosti, s výborným tempem, kvalitním jazykem a promyšlenými postavami.

Napětí, morální dilemata, ale i humor a jiskra naděje – to vše tvoří tento silný a nezapomenutelný čtenářský zážitek.

18.07.2025

Obálka knihy Stíny zlatých srdcí Stíny zlatých srdcí Eleanor Corvin

Obálka nádherná, příběh trochu slabší. Plus za to, že hlavní hrdinka není dokonalá. Občas jsem se ale ztrácela v ději, taky mi trochu vadilo pořád vysvětlování všeho kolem. Za mě slabší fantasy.

09.07.2025

Obálka knihy Hotel Magnifique Hotel Magnifique Emily J. Taylor

Bohužel mě Hotel Magnifique spíše zklamal. Námět s magickým, putujícím hotelem měl obrovský potenciál, ale děj byl zbytečně rozvleklý a utahaný. Romantická linka mi tam nějak nepasovala.

25.06.2025

Obálka knihy Pražačka na vsi Pražačka na vsi Soňa Paleta

Kniha je čtivým, svěžím a humorným pohledem na střet městského a venkovského života. Autorka s nadhledem i empatií zachycuje každodenní situace, do nichž se může dostat každý „měšťák“ na venkově. Vyprávění je živé, postavy působí autenticky a nechybí ani humor. Kniha zaujme zejména čtenáře, kteří mají rádi odlehčené příběhy ze života, a možná v ní najdou i kousek sebe.

20.05.2025

Obálka knihy Království obávaných Království obávaných Kerri Maniscalco

Království obávaných je strhujícím závěrem temné fantasy trilogie, propojení gotické atmosféry, napětí a romantiky s dobře vykreslenými postavami. Hlavní postavy si v tomto díle prošli výrazným vývojem a jejich vztah má hloubku i chemii, která mě nepřestávala bavit. Autorka balancuje mezi intrikami pekla, emocemi a akcí. Děj rychle ubíhá, a do poslední chvíle mě držel v napětí. Oceňuji, jak příběh uzavírá většinu linek, a přitom si zachovává kouzlo nevyřčeného. Vysvětlí se tedy spoustu nevysvětlených věcí z prvních dvou dílů.

Pokud máte rádi temnější fantasy s prvky romantiky a silnou ženskou hrdinkou, tohle je skvělá volba. Za mě naprostá spokojenost.

20.05.2025

Obálka knihy Království prokletých Království prokletých Kerri Maniscalco

Autorka kombinuje temnou fantasy s romantikou a gotickou atmosférou. Hlavní hrdinka Emilia je silná, tvrdohlavá a zároveň hluboce zraněná – její motivace pomstít smrt sestry dává příběhu silný emoční základ. V tomto díle autorka postupně odhaluje svět Sedmi knížat pekla..vysvětluje události z prvního dílu. Děj je svižný, s dostatkem záhad i akce. Styl psaní je čtivý, lehce poetický, občas trochu dramatický, ale to k žánru sedí. Pokud máte rádi knihy s temnějším nádechem, silnou ženskou hrdinkou, určitě doporučuji.

09.05.2025

Obálka knihy Záhada k pohledání Záhada k pohledání Beáta Thiam

Tři detektivní příběhy, kde musí děti dávat pozor a stanou se součástí příběhu samotného. Vyšetřování, úkoly. Velmi zábavná kniha. Vhodné i pro chytré děti už od první tridy.

26.04.2025

Obálka knihy Bambi Bambi Walt Disney

Klasika. Pro děti i dospělé.

15.04.2025

Zavřít