Makec Makec komentáře u knih

☰ menu

Země mrtvých nadějí Země mrtvých nadějí Christopher John Sansom

Méně vyšetřování, více rebélie. Asi to byl ale záměr přiblížit další dějiny Anglie. Oceňuji závěrečné historické popisky ze kterých autor čerpal pro svoji knihu.

05.11.2023 4 z 5


Hrobník Hrobník Oliver Pötzsch

Jelikož jsem prošel kdysi školením hrobníků, tak jsem si asi dokázal lépe představit postavu Augustina, kterou shledávám v této knize jako nejlepší. Trochu mě ale zklamal vývoj děje a to jak to nakonec dopadlo, proto "jen" 4*. Na druhou stranu chválím jak je kniha čtivě napsána.

09.06.2023 4 z 5


Válka v Normandii Válka v Normandii Vince Milano

Poutavá kniha z pohledu druhé strany, tedy Němců. Určitě plusem jsou zmínky pamětníků a fotografie. Uvítal bych jen třeba více map, aby se mohl zorientovat i čtenář ne tak znalý popisovaných situací.

30.05.2023 4 z 5


Bouře mečů Bouře mečů George R. R. Martin

Opět strhující příběhy akterů této série. Pocitově se mi moc nelíbilo jak se kniha vyvíjí, ale nemění to dojem z celkového provedení. Mnoho recenzí mě tady přece varovalo, ať si moc nezvykáme na postavy. Znovu se mi nejvíce líbily příběhy noční hlídky a najdeme zde i rozličné postavy, které si zapamatujete a třeba i oblíbíte (např. šišlající "Kozel", starý Fray se svým "ha").

28.02.2022


Střet králů Střet králů George R. R. Martin

Z tohoto pokračování ságy jsou snad nejlepší příběhy Noční hlídky a Aryi Stark. Dále se mi líbila postava Jaqena H'ghara a popis rozpoutané hlavní bitvy tohoto dílu.

27.12.2021 5 z 5


Světové osobnosti, jak je (možná) neznáte 1 Světové osobnosti, jak je (možná) neznáte 1 Stanislava Jarolímková

Uvítal bych u tohoto souhrnu světových osobností rozsáhlejší popis o jejich životech, ale jako úvod vybrat si některé k bližšímu seznámení v jiných publikacích beru toto dílo za dostačující.

22.12.2021 4 z 5


100 pokladů naší planety: Hrady a zámky 100 pokladů naší planety: Hrady a zámky Hannah Brooks-Motl

Krásná kniha plná fotografií s popisem staveb, doplněným o tipy, zajímavosti a nejvhodnější dobu k návštěvě. Kdyby to šlo, tak bych je navštívil snad všechny.

29.10.2021 5 z 5


Zázraky lidského umu - Architektura od počátku věků do současnosti Zázraky lidského umu - Architektura od počátku věků do současnosti kolektiv autorů

Super kniha pro milovníky architektury historických i moderních staveb. Nejvíce mě asi překvapil africký kontinent.

24.07.2021 5 z 5


Waterloo Waterloo Bernard Cornwell

Tuto knihu shledávám a řadím do skupiny Fascinující. Je to asi prostě tím tématem, ale nemohu jinak. Kniha je velmi čtivá a mezi klady řadím hlavně úryvky dopisů a postřehů samotných aktérů této bitvy.

21.06.2020 5 z 5


Objevitelé a dobyvatelé Objevitelé a dobyvatelé Miloš Václav Kratochvíl

Pro mě překvapení a Super počtení. Cestovatelské zážitky jsou k nezaplacení. Ty dobyvatelské "zážitky" odrážejí hlavně hlad po zbohatnutí některých jedinců a království. Obzvláště mě zaujal pvní příběh o hedvábné stezce a ten poslední o tom, kdo vyhraje závod o dosažení severního pólu. Ovšem zážitky našeho rodáka a cestovatele p. Holuba jsou také pikantní.

14.01.2020 5 z 5


Lamentace Lamentace Christopher John Sansom

Bylo, nebylo jedno království a v něm ... samá intrika. Další vynikající příběh s pro mě nečekaným koncem. V závěru knihy je klidnější průběh událostí, ale na úplném konci opět odhalení ve stylu MS, ikdyž zde má jistou roli ve vyšetřování i jiná osoba. Už jsem propadal panice co číst dál, protože tato série je pro mě "echt gold", ale naštěstí vyšel další díl!

14.12.2019 5 z 5


Kávologie Kávologie Gloria Montenegro-Chirouze

Bez kávy ani ránu. Tato kniha přibliží pro čtenáře a milovníky kávy život kávového zrna od počátku vzniku a průběh jeho putování, než se ocitne u nás doma či v kavárně. Bavily mě pasáže z historie a prvopočátky objevů kávy v evropě.

25.09.2019 5 z 5


Bratrstvo neohrožených Bratrstvo neohrožených Stephen Edward Ambrose

Číst tuto knihu a zároveň pak sledovat seriál, dává pocitově nevšední prožitky a útrapy 2. světové války. Seriál trochu pomůže zapamatovat si jména postav v knize. Dále pak knižní zpracování rozšiřuje seriálové a v závěru jsou i stručně uvedeny poválečné osudy některých účastníků roty E.

18.09.2019 4 z 5


Pilíře země Pilíře země Ken Follett

Čtivý příběh a popis tehdejší doby a jejího stavitelství. Čekal jsem do poslední chvíle jak celý příběh skončí. Je zajímavé si pustit i seriálové zpracování a nechat pak pracovat fantazii na plné obrátky při čtení.
(info: pozor při koupi knihy s měkkou vazbou - chybí mi tam několik stránek!)

16.09.2019 4 z 5


Trofej Trofej Christopher John Sansom

Co dodat? Jen asi to, že je to zase exkluzivní příběh! Celá serie graduje.

11.03.2019 5 z 5


Faust Faust Johann Wolfgang Goethe

Klobouk dolů něco takového vytvořit a také překlad dal asi zabrat. Jinak je to také těžší čtení. První část jem v celku pochopil, ale tu druhou jelikož jsem ji četl s většími prodlevami, tak nikoliv.

11.03.2019 4 z 5


Drama Bílé hory Drama Bílé hory Dušan Uhlíř

Tato kniha mě vtáhla do dějů tehdejší doby a je poučná snad provšechny generace. Oceňuji obzvláště jednoduché medailonky, které přiblíží účastníky a různé aspekty tehdejší války. Jediné co asi vytknout je to, že na mě to bylo vytištěno malým písmem.

11.02.2019 4 z 5


Krvavé příběhy z hradů a zámků Krvavé příběhy z hradů a zámků Felix Krumlowský (p)

Příběhy, které se zakládaly na pravdě a historii samotné, jsou v této knize lepší než ty, které jsou víceméně smyšlené staletími, pověrami atd. Kniha je čtivá a dozajista neurazí zájemce o historii.

22.01.2019 3 z 5


Neobvyklý typ Neobvyklý typ Tom Hanks

Neobvyklý typ = neobvyklé povídky. Některé se opravdu povedly.

17.01.2019 3 z 5


Staroměstská poprava českých pánů a měšťanů Staroměstská poprava českých pánů a měšťanů Vladimír Liška

Popis událostí před a během staroměstské popravy. Úvod vypráví, co předcházelo než se stala tato krvavá řež, což beru jako plus, protože kdyby šlo jen o popisy rozsudků a jejich vykonání asi bychom si nedokázali představit proč vlastně k této události došlo. Další plus beru na konci stručné životopisy některých účastníků.

02.01.2019 4 z 5