Pilíře země
kniha od: Ken Follett
KoupitKoupit eknihu
Románová historická freska, jejíž barvitý děj je soustředěn kolem stavby gotické katedrály v Anglii 12. století. V Anglii 12. století, v době občanské války, ničivého hladomoru a náboženských nesvárů, vyrůstá v Kingsbridge nádherná katedrála. Na pozadí převratných událostí po smrti krále Jindřicha I., kdy po dvě desetiletí královna Maud a král Štěpán bojují o anglickou korunu, se proplétají osudy nejrůznějších postav – kingsbridgeského převora Philipa, zbožného a důmyslného mnicha, jenž usiluje o vybudování největší gotické katedrály, stavitele Toma, který se stává převorovým architektem, krásné a tajemné lady Alieny, již celý život pronásleduje skrývaná potupa, neohrožené Ellen žijící v lesích, která po nespravedlivé popravě svého milého prokleje všechny, kdo křivě přísahali, lstivého a proradného hraběte Williama, jenž se dopouští krveprolití a násilností, a kameníka Jacka, pro nějž představuje stavitelství největší životní vášeň. Na pozadí převratných událostí po smrti krále Jindřicha I., jež rozpoutá tři desetiletí trvající boj o anglickou korunu mezi královnou Maud a králem Štěpánem, se proplétají osudy několika postav, duchovních, řemeslníků i šlechticů, chudých i bohatých, místních i cizinců. Aby nalezli sami sebe a své místo v životě, musí někteří z nich projít dlouhou cestu, ať přes půlku Evropy, po stopách svých předků či napříč vlastním svědomím......celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12524/pilire-zeme-pilire-z-12524.jpg 4.61558Pilíře země / Kingsbridge 1.
Žánr:
Literatura světová, Historické romány
Vydáno: 2001, Knižní klub
The Pillars of the Earth, 1989
Komentáře (354)
Kniha Pilíře země

Tak to bylo dlouhé a krásné. Nemohla jsem se vždycky odtrhnout. Jsem opravdu nadšená. Trochu jsem se bála číst tak tlustou historickou knížku, ale už se bát nebudu.

Tak jsem přečetla první historický román spisovatele Kena Folleta.Stačil na to týden počasí bylo nevlídné a tak stránky ubíhaly jedna za druhou.Dávám 5 hvězdiček a s trochou nadsázky mě styl psaní děje připomíná romány Sabine Ebertové.Ale byla to dobrá práce.Sice mě tam chybělo více historických faktů ohledně vlády krále Štěpána a bývalé císařovny Maud.Moje oblíbená postava jednoznačně převor Philip.Zdravá prohnanost tohoto syna Božího neměla konkurenci.Díky svému myšlení a chytrosti dokázal udržet městečko ,klášter a stavbu katedrály v Kingsbridge.Samozřejmě Tom a Ellen a potom jejich děti zasahovaly do děje po čas celého románu.Zejména Jack a Alfréd jako nepřátelé.Aliena a Robert sourozenci z Hrabětova a jejich nelehký život.A v neposlední řadě William zloduch,který si zasloužil co měl.Bylo tam i přehršel erotiky.Slabin údů a různých klínů,takže suma sumárum si každý včetně bojůvek přišel na své.Nu budu číst další pokračování Na věky věků.

Lokální historický román psaný na světové úrovni. Není divu, vždyť britové jsou zakladateli tohoto subžánru. Naprostá dokonalost a dechberoucí zážitek.

Kingsbridge – 1. diel
Môj prvý kontakt s Kenom Follettom. Historický román na vyše 900 stranách. Na pozadí stavby gotickej katedrály v Kingsbridge sa rozvíja príbeh viacerých postáv, ktorých osudy sa v mnohých prípadoch navzájom prelínajú.
„Minulosť pripomína príbeh, v ktorom jedna udalosť vedie k inej, a svet nie je bezhraničná záhada, ale ohraničená skutočnosť, ktorú možno pochopiť.“
Láska, priateľstvo, nenávisť, závisť, intrigy, zloba, krutosť; boj o svetskú i cirkevnú moc, večný a nekončiaci zápas dobra proti zlu…
„Hádam raz prídu časy, keď surovci ako William Hamleigh stratia moc; keď zákon bude obyčajných ľudí ochraňovať, a nie zotročovať; keď kráľ bude presadzovať mier, nie viesť vojny.“
Maximálna spokojnosť a teším sa na druhý diel – Na veky vekov.

Přestože u knížek s historickou tématikou čtu raději o osudech skutečných než fiktivních osob, četla se mi kniha celkem dobře. Skutečných historických postav zde bylo opravdu málo, víceméně jen střídavě král Štěpán, královna Maud a pak Jindřich II. a Thomas Becket. Ale život šlechty, církve i obyčejných lidí byl popsán opravdu věrohodně. Každou tuto skupinu reprezentuje jeden ukázkový záporák: šlechtic William, biskup Walleran a stavitel Alfred.
A proti nim ti kladní, i když taky mají spoustu chyb: Jack, Aliena, Tom, Ellen, Philip... Jejich osudy se propojují se stavbou katedrály v městečku Kingsbridge. Moc mne nebavily důkladné popisy různých stavebních postupů, dále některé násilné nebo erotické scény byly na můj vkus moc detailní, ale celkově knihu hodnotím kladně.

Tahle kniha mě bavila od první stránky. Zrovna mi sedlo, že jsem potřebovala změnu od žánrů, které čtu běžné. Přenést se do středověku a na stavbu katedrála mi tedy přišlo vhod. Bylo zajímavé na chvíli se přenést do jiného světa. Taky se mi líbilo, jak různorodé postavy v knize vystupovaly. Někdy časem si přečtu další díl

Musím přiznat, že se mi do čtení moc nechtělo a to hlavně z důvodu objemnosti a váhy knihy. Ale spisovatelův styl psaní a propracovanost postav , no kdo by se do toho nepustil. Nelituji jedním slovem nááááááááádhera. Četla jsem déle , ale vychutnala jsem si to. Již se fyzicky připravuji na druhý díl.

Taka klada, ze som popri nej stihol precitat este asi 4 dalsie knihy. :) Co som si vsak uvedomil je, ze ked sa niekto pusti do historickeho romanu, kolko veci musi nastudovat, realii, aby to sedelo. Oproti Folletovi sa mi teraz autori siahodlhych fantasy serii zdaju ako fuseri co si proste vycucaju z prsta nejaky dej, a nemusia sa trapit kolidovanim ich vymyslov s historickou presnostou. Uz len za tu pracu klobuk dole.
Doporučujeme

Štítky
12. století historické romány Anglie kostely a katedrály zfilmováno – TV seriál mnichové, mniši intriky aristokracie, šlechta
Autor a jeho další knihy
2022 | ![]() |
2013 | ![]() |