Drama Bílé hory

Drama Bílé hory https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229486/bmid_drama-bile-hory-BxX-229486.jpg 5 22 11

Bitva na Bílé hoře figuruje v našich představách stále jako symbol. Snad ne už jako symbol hanebné porážky a národního neštěstí, ale stále ještě jako velký historický mezník v českých dějinách. České země po roce 1620 už nebyly tím, co předtím. Kniha od předního českého historika předkládá přehledná fakta i zajímavosti o jedné z nejvýznamnějších bitev v naší historii. Zjistíte, jaké byly její příčiny i důsledky, jací aktéři stáli v jejím pozadí i co rozhodlo o jejím výsledku na bitevním poli.... celý text

Přidat komentář

Tvurce001
24.02.2024 5 z 5

Bílá hora vymazala podstatnou část národní identity, možná dokonce všechnu. A ty následné historické peripetie jen dovršily zkázku našeho sebeuvědomění. Obrodit společnost bude ještě dlouho trvat. Vlastně to možná ani nebude už možné, národ zbavený elit je prostě předurčen k úpadku. Je to smutné, ale s lúzou, které je umožněno vládnout, musí zákonitě vývoj společnosti stagnovat, pokud, jako koráb bez kapitána, rovnou neztroskotá hned při další dějinné přeháňce.

stanislava9718
14.11.2023 3 z 5

Kniha na téma 400 let tragických důsledků a vyvrcholené povstání stavů v Českých zemích a na Moravě mi chybělo na základní škole. Jednotlivé události jsou pečlivě a chronologicky popsány i bohatě obrazově doloženy, včetně popravy významných osobností naší historie.


Lesní_chodec
03.07.2022 3 z 5

Co se týče informací a rekonstrukci událostí nemám ke knize výtek. Je fascinují, jak plastický obraz o událostech, které jsou staré už více jak 400 let lze z historických zdrojů vytvořit. Bohužel mi moc nesedí autorův styl psaní a ani provedení knihy. Především pozadí jednotlivých "medailonků", tvoří občas s textu poměrně slušný rébus.

DraculasLady
15.01.2022 5 z 5

Kéž by všechny učebnice dějepisu vypadaly takhle... Na jeden z nejkrutějších okamžiků našich dějin je potřeba nezapomínat, ale je také potřeba vědět, jak a proč k tomu všemu vlastně došlo. Mrzí mě, že v knize nebylo trochu více stránek věnováno staroměstské exekuci, která v tehdejší době vyvolala opravdu velké pozdvižení. Uvítala bych rovnou i další díl, který by plynule navázal na další hrozné časy třicetileté války.
Velkou hvězdu navíc dávám za plánky a popisky jednotlivých armád, jejichž rozmístění a bojovou sílu si tak bylo možné mnohem lépe představit než čistě vyčítat pouze z textu.
"Zimní loutka nerovná se králi..."

JLČ
25.03.2020 4 z 5

Na české poměry dobrý přehled událostí událostí kolem Bílé hory. Kniha boří stoletou protikatolickou interpretaci komunistů a protestantů, což není málo. V podstatě však nepřináší sama o sobě nic nového, neboť toto vše bylo vesměs známo už dávno. Autor se snaží, ale tu a tam mu ještě ujede nějaké to slůvko či slovní spojení (např.: "fanatický katolík" Ferdinand), které nezapře poučení marxismem. Zdá se, že přídavné pasáže o Pateru Dominkovi a jiné byly dodatečně přidány až pod vlivem knihy francouzského historika Chalina, který interpretuje události "natvrdo" v souladu s katolickým pohledem. I tak patří za Uhlířovu knihu dík (snad největší výtky zasluhuje grafická úprava, která namnoze činí některé stránky takřka nečitelnými!)...

Makec
11.02.2019 4 z 5

Tato kniha mě vtáhla do dějů tehdejší doby a je poučná snad provšechny generace. Oceňuji obzvláště jednoduché medailonky, které přiblíží účastníky a různé aspekty tehdejší války. Jediné co asi vytknout je to, že na mě to bylo vytištěno malým písmem.

šmerdžito
09.02.2018 5 z 5

Takhle si představuji populárně-naučnou knihu. kniha je výstižná (168 stran), čtivá a s pěkně udělanou, obrazovou přílohou. Diky této knize jsem si ucelil pohled na Bílou Horu, a na celé stavovské povstání. Doporučuji i pro ty, kdo studují historii a potřebují výstižné ale obsahově vyčerpavájící publikace.

achilles
03.05.2017 5 z 5

Velice pěkně zpracované dílo. Je to bohužel smutné čtení, jak neschopní velitelé české stavovské armády ( i když nazývat armádou takovou neorganizovanou chásku, je asi troufalé) "projeli" důležitou bitvu, kde všechny okolnosti pracovaly pro ni.
Ale třeba to nakonec skončilo dobře. Kdo ví, zdali by slabý Fridrich dokázal vládnout naší zemi a asi nakonec Habsburkové byli to nejlepší, co tu českou anarchii mohlo udržet na řetězu.

PavelT
03.09.2015 4 z 5

Co se týče obsahu, ať už textu nebo ilustrací, nelze než chválit. Zpracování a úprava jsou však příšerné. Jednak je použito bezpatkové písmo, které se hůře čte, jednak jsou tzv. zajímavosti psané na barevném podkladu drobným slabým písmem à la psací stroj, které je velmi špatně čitelné a celkově kniha uvnitř působí nevzhledně a neupraveně. I přesto však knihu mohu doporučit.

oXide
20.06.2015 5 z 5

Nejlépe zpracovaná kniha, kterou jsem o Bílé hoře četl. Poodhaluje nová fakta a je výborně zpracována, především je čtivá. Čtenář se dozví jak průběh celého povstání, až k rozhodující bitvě, tak informace o jednotlivých vůdčích osobnostech a další zajímavosti.

Navíc zcela nezkresleně ukazuje tristní morálku armády českých stavů. Její zbabělost a naprostou anarchii v ní panující snad od samotného začátku.

Rocker007
07.04.2015 5 z 5

Bílá hora se po nějakém tom čase dostala do populární literatury. Populárně naučné, dle mého názoru. Jsou lidé, kteří odsuzují taková díla ale já nemám proč. Dušan Uhlíř je český odborník na vojenské dějiny a v oblasti třicetileté války doslova zazářil s knihou Černý den na Bílé hoře. Drama B. h. velkou část z Černého dne přebírá. Vůbec není na škodu vytvářet nová díla s tímto tématem, zvláště, když jsou opatřena zajímavým obrazovým materiálem.
Informačně kniha skutečně lavíruje na křehké hranici populární a populárně-naučné literatury. Já osobně toto kvituji, protože je tím dostupná širší veřejnosti a hlavně mladší generaci, kterou zaujme barevným zpracováním.
Nic záporného na knize neshledávám. Operuje s již známými fakty, cituje kvalitní literaturu... Doporučuji.