Lamentace

Lamentace https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206325/bmid_matthew-shardlake-lamentace-1EN-206325.jpg 5 127 41

Matthew Shardlake série

< 6. díl >

Léto roku 1546 Král Jindřich VIII. pomalu a v bolestech umírá. Členové královské rady, rozdělené na protestantské a katolické křídlo, bojují o moc. Strana, která zvítězí, bude určovat charakter vlády Jindřichova následníka, osmiletého prince Eduarda. Londýnem otřásá hon na kacíře, radikální protestantka Anne Askewová je upálena a katolíci u dvora soustřeďují svůj útok na šestou Jindřichovu manželku, Kateřinu Parrovou. Matthew Shardlake se ještě nestačil zcela vzpamatovat z loňských událostí na palubě lodi Mary Rose a zastupuje jednu ze stran v nesmiřitelném sporu mezi sourozenci o matčinu poslední vůli. Náhle je neočekávaně předvolán do Whitehallu, kde ho žádá o pomoc jeho dávná ochránkyně a klientka, nyní zoufalá královna plná obav...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Lamentation , 2014


více info...

Přidat komentář

Elea
13.12.2023 2 z 5

Mám ráda historii, ale s touto knihou jsem bojovala, nebavila mne, vůbec se mi nelíbil vývoj hlavních postav od sympatických a zajímavých na nudné, zatrpklé, často nepřemýšlející.

irousek9
30.09.2023 5 z 5

Prostě miluju Matthewa Shardlaka... Je mi líto, že už mě čeká jen poslední díl... Asi si po čase opět budu muset přečíst znovu celou sérii... Pan spisovatel je prostě mistr ve svém oboru.


hanzmb
15.01.2023 5 z 5

Minulý díl série jsem četl někdy před 5 lety, takže jsem měl trochu strach z návaznosti. Zbytečně. Kniha je napsaná tak fantasticky, že jste za chvíli zase zpátky v době Jindřicha VIII. Detektivní složka je až někde v 3. plánu. Před ní jsou především historické reálie této doby a také osobní život a city hlavní postavy. Škoda, že příští díl už bude tím posledním.

Awča
31.08.2021 5 z 5

Celou sérii čtu najednou, návazně, velmi mě baví.
I tento díl mě potěšil, vyšetřování bylo zajímavé, doba nesnadná, kdo byl dříve na výsluní může být dnes jako kacíř v žaláři.
O Kateřině Parrové jsem si ještě vyhledala další informace, byla jsem zvědavá na její další osud. A samozřejmě jsem zvědavá na další díl, Matthew je výborný společník, co mu asi autor nachystá za zapeklitý případ?

Hkk935
15.01.2021 5 z 5

Velice poutavé čtení, napětí, skvělý popis prostředí, postav

antiope
21.08.2020 5 z 5

Další skvělý příběh v řadě!

jpatr
22.05.2020 5 z 5

Tento spisovatel mne prostě baví.

tonysojka
16.05.2020 5 z 5

CIRCA REGNA TONAT
Okolo trůnů hřmí.
Pravdivost tohoto výroku pocítí v tomto díle mistr Shardlake a jeho přátelé na své kůži asi z celé série nejvíc. Intriky, zrada a prolitá krev na pozadí mistrně znázorněného historického období, kdy král umírá a již začínají nesmiřitelné boje o nástupnictví.A ještě nejsmiřitelnější jsou boje mezi reformisty a zastánci návratu k římskému katolictví. Doba plná strachu, čemu má člověk věřit, aby mohl normálně žít a aby kvůli udavačství neskončil na hranici nebo šibenici.
"Jak málo stačí, aby si lidi prováděli to nejhorší, co dokážou"
Sansom je PAN historik, vypravěč a právník.

Makec
14.12.2019 5 z 5

Bylo, nebylo jedno království a v něm ... samá intrika. Další vynikající příběh s pro mě nečekaným koncem. V závěru knihy je klidnější průběh událostí, ale na úplném konci opět odhalení ve stylu MS, ikdyž zde má jistou roli ve vyšetřování i jiná osoba. Už jsem propadal panice co číst dál, protože tato série je pro mě "echt gold", ale naštěstí vyšel další díl!

makke
23.10.2019 5 z 5

Po delší době jsem objevila, že vyšlo pokračování mé oblíbené série. Ke čtení jsem přistupovala "bez obav", protože kvalita předchozích dílů mi byla zárukou a nemýlila jsem se. Kniha se dobře čte, historické souvislosti bravurně zvládnuté, děj napínavý a stránek tak akorát na dva večery. Co víc si přát...

Alma-Nacida
18.10.2019 4 z 5

Kvalita série je už tradiční, takže ani zvýšení rozsahu není na škodu. Hodně oceňuji vynikající přípravu, pokud jde o historické reálie, to si opravdu užívám.

IvetaSl
17.05.2019 5 z 5

Opět napínavý děj od začátku až do konce, ani chvíli se nenudíte. Nečekané rozuzlení. Bohužel jsem na tento šestý díl přišla až čtyři roky po pátém díle, takže už jsem těžko vzpomínala na některé souvislosti.
Ale tahle série je tak dobře napsaná, že jsem si ji musela koupit i domů do své knihovničky (jinak si půjčuji v knihovně).

milary
15.04.2019 5 z 5

Nemyslela jsem, že bych kdy měla nejoblíbenějšího autora. V čem to vězí? ptávala jsem se.
Inu, kdyby si pan Sansom umanul psát o tom, jak šel při neděli koupit rohlíky, ale byly tvrdý, tak je nebral a šel zpátky - stejně bych žádostivě dočítala obvyklou tonáž hluboko po půlnoci a knížku bych zavírala s lítostí. Tak v tomhle :).
Chápu zhruba, že když je člověk skvělý historik a navíc právník, dlouhodobě se specializuje na určité dějinné období, dokáže nalézt a přečíst! kvanta související literatury, protřídit ji, porovnat a přiřadit takto získané informace k už tak ohromujícímu balíku vědomostí stávajících - no, chápu, ale opravdu jen zhruba...
Jenže zdaleka ne každý vzdělanec tohle všechno plynule včaruje do stovek a stovek stránek jedinečné historické detektivní série, že?
Miluju protagonisty. Ty chytré zápletky. To napětí. Atraktivní zevrubnost a popisnost, která nenudí, ale vsakuje, jen tak mimoděk, v podobě desítek drobných detailů, upřesňujících povědomí o době. Mám ráda tu dobu, zde hlavními tématy hezky přehledně rozčleněnou do jednotlivých dílů. Mám ráda dovětky systematických doslovů. Miluju začíst se a nevidět a neslyšet. Moc se těším na další díl.
Vlastně bych skoro zapomněla: Lamentace mě schvátila a nepustila. Nádhera.
A v předvelikonočním období spousta látky k zamyšlení... Jak jsem vděčná, například, že věroučná témata mohu promýšlet a diskutovat, aniž by mi paty olizoval táborák. Jak jsem vděčná, že smím vědět, že víra je prostě víra; neodvislá od politických, mocenských a dalších - námi lidmi radostně nastolovaných - pakonstruktů.

allyce
19.12.2018 4 z 5

Nejvíc mi uhranula Trofej, nicméně Lamentace je také skvělé čtení. Určitě doporučuji.

Arsi
16.02.2018 5 z 5

Další, bohužel poslední, skvěle napsaná kniha. Sanson je pro mě "Pan spisovatel". Rozhodně doručuji přečíst si všech šest dílů.

Valdora
07.01.2018

Přečetla jsem celou sérii a moc se mi líbila, i když někdy té politiky a náboženství bylo na mě příliš. Ale to nemění nic na tom, že to bylo velmi napínavé, čtivé a zábavné.

Lolila
13.11.2017 5 z 5

Ďalší skvelý príbeh s hrbatým právnikom. Matthew sa opäť zapletá do intríg na kráľovskom dvore. C. J. Samson výborne opísal atmosféru na dvore pomaly umierajúceho Henricha VIII., boj o moc medzi rodinnými klanmi, intrigy, korupciu....
Dúfam, že sa dočkáme pokračovania, tentokrát v službách inej vplyvnej osoby?:-)

ladaol
06.11.2017 5 z 5

Myslím, že jednou se k celé sérii ještě vrátím. Líbila se mi celá.

lsisec
31.10.2017 4 z 5

Ideální pro sychravé podzimní večery u krbu. Příjemné čtení. Rovněž doporučuji si přečíst něco z anglické historie o této době. To jenom, abyste nasáli ducha doby a hlavně přitom nasávejte i něco dobrého.

lampernaqui
19.12.2016 4 z 5

Další skvělá kniha s hrbatým právníkem, který se znovu dostává do královniných služeb v době posledních měsíců života Jindřicha VIII. Skvěle popsaná doba, člověk si opravdu živě dovede představit Londýn v celé své "kráse" a špíně. Nejedná se o žádné akční dílo, děj plyne pomalu, záhada ukradeného rukopisu se rozkrývá postupně a napínavě. Těším se na další díl, tohle je jedna z nejlepších historických detektivních sérií, co jsem zatím četl.