Macope Macope komentáře u knih

☰ menu

Medové příběhy Medové příběhy Ľubica Šebeková

Milé a poučné vyprávění, i já jsem se dozvěděla něco nového. Děti se smály hlavně u vylomenin tří sourozenců.

16.04.2024


Knížka pro děti od dvou do pěti Knížka pro děti od dvou do pěti Michal Černík

Milé hravé básničky doprovázené roztomilými ilustracemi.

08.04.2024 5 z 5


Peníze od Hitlera Peníze od Hitlera Radka Denemarková

Moc se mi líbil kontrast téměř básnického jazyka a tragických událostí popisovaných v knize. Obdivuji slovní zásobu autorky, některé pasáže jsem si četla víckrát. Začátek knihy se mi každopádně líbil nejvíc, pak už nadšení trochu sláblo. I tak hodnotím velmi vysoko.

04.04.2024 5 z 5


Pat a Mat ... a je to! Pat a Mat ... a je to! Vladimír Jiránek

Naše děti zatím knížku nedokázaly úplně ocenit, protože neznají seriál. Ale je to jednoduché oddychové prohlížení/čtení. U kapitoly se stěhováním klavíru jsem tedy trpěla. :-)

30.03.2024 4 z 5


Rýmohrátky se zvířátky - výslovnost hlásek C, S, Z, Č, Š, Ž Rýmohrátky se zvířátky - výslovnost hlásek C, S, Z, Č, Š, Ž Roman Pumprla

Některé básničky jsou poněkud kostrbaté, ale hezky cvičí jazýček a synovi se moc líbí.

21.03.2024 4 z 5


Broučci na pouti Broučci na pouti Hana Vrbová-Piskáčková

Povedené spojení milých veršů a krásných ilustrací. Leporelo hezky propojuje hmyzí svět s děním na pouti.

21.03.2024 5 z 5


Dobrodružství včelky Máji Dobrodružství včelky Máji Waldemar Bonsels

Milé a poučné příběhy známé včelky, dětem se líbil závěr knížky a bály se u kapitol s pavoučicí Teklou nebo sršni. Animovaný seriál tolik neznám, takže nemůžu úplně srovnávat. Ale překvapilo mě, že v knížce chybí Vilík.

16.03.2024 5 z 5


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Velmi dobře zpracovaná kniha na velmi těžké téma. V některých pasážích jsem měla co dělat, abych pokračovala ve čtení, protože jsem tušila, k čemu se schyluje... Obdivuji autorku za práci na knize, především za rešeršní část, která musela být hodně náročná. Každopádně před těmito kapitolami našich dějin nesmíme zavírat oči, takže jsem ráda, že jsem si knihu přečetla.

05.03.2024 5 z 5


Dášeňka Dášeňka Karel Čapek

Výborná klasika, která se i přes archaický jazyk líbila i mým malým dětem. Největší úspěch měly vtipně okomentované fotografie.

03.03.2024 5 z 5


Jakub a Jáchym Jakub a Jáchym Jørgen Clevin

Úžasná interaktivní knížka s krásnými ilustracemi. Dětem se moc líbila, při čtení se ptaly, kdy zase bude další otázka či úkol. Hodně se u toho nasmály.

27.02.2024 5 z 5


Zuzanka a její pes Zuzanka a její pes Anne Lansmanne

Pěkné příběhy s krásnými ilustracemi, jako malá jsem tuto knížku měla moc ráda a teď se líbí mojí dcerce. Hvězdičku dolů musím dát za chyby v českém vydání.

25.02.2024 4 z 5


Lekce chemie Lekce chemie Bonnie Garmus

Zajímavé téma žena-matka-vědkyně, myslím, že některé předsudky a stereotypy rezonují společností ještě dnes, šedesát let po ději knihy. Některé momenty a hlášky mě rozesmály. Přesto mě příběh nezasáhl tak, jak jsem čekala.

25.02.2024 4 z 5


Zachraňte Lidušku! Zachraňte Lidušku! Jaroslav Němeček

Moc hezký příběh, Liduška s Pepíčkem jsou roztomilí a převod jejich řeči do češtiny legrační.

21.02.2024 5 z 5


Martinka Martinka Gilbert Delahaye

Četla jsem v dětství a nyní podruhé s dětmi. Příběhy se nám moc líbily, dceru úplně nezaujala jenom kapitola o vaření plná receptů (přestože mi docela ráda pomáhá v kuchyni). Krásné ilustrace ihned vtáhnou do děje.

15.02.2024 4 z 5


Z deníku kocoura Modroočka Z deníku kocoura Modroočka Josef Kolář

Knížku jsem milovala v dětství, měli jsme ji u babičky. Dodnes si vybavuji krásné ilustrace Heleny Zmatlíkové, hlavně kočičí koncert na střeše. Nyní jsem četla svým dětem a byly nadšené. Největší úspěch měly kapitoly Stonal jsem a závěrečná Veliká událost. Pro mě jedna z nejlepších knížek pro děti!

01.02.2024 5 z 5


Humans of Prague Humans of Prague Tomáš Princ

Projekt Humans of Prague jsem poprvé zaznamenala při předávání cen Magnesia Litera a nyní jsem si přečetla knižní vydání. Příběhy jsou skvěle vybrány a seřazeny, obdivuji pestrost lidských osudů, které autor dokázal s citem a empatií zdokumentovat. Několikrát mě překvapila hloubka myšlenek lidí, do kterých bych to podle fotografie úplně neřekla. :-)

27.01.2024 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Přečteno jedním dechem, posledních asi sto stránek s husí kůží po celém těle a sevřeným žaludkem. Zhruba uprostřed knihy jsem si říkala, že už by se děj mohl posunout, ale ten závěr byl strhující. Moc se mi líbí, jak do sebe nakonec všechno zapadlo (obrazy lesa, truhlárny, psa, kamarádky Moniky, nic tam nebylo navíc). Ta lhostejnost vůči dítěti bude ve mně (jako matce malých dětí) rezonovat ještě velmi dlouho. Čím víc nad tím přemýšlím, tím víc si myslím, že kniha ani nemohla skončit jinak.

24.01.2024 5 z 5


Broučci Broučci Jan Karafiát

Knihu jako celek jsem poprvé četla asi před patnácti lety, nyní podruhé svým dětem. Skvělé jsou hlavně popisy přírody a sounáležitosti mezi broučky, pamatuji si, jak jsem v dětství opatrně našlapovala po louce a v lese, abych nějakému broučkovi nezničila domeček. :-) A při pohledu na chudobku jsem si vždy vzpomněla... Hodně se mi líbí opakování pasáží, které dětem usnadňuje pochopení textu. Samozřejmě pohled na výchovu a celkově bytí na tomto světě jde ruku v ruce s tím, že knihu napsal hluboce věřící člověk před téměř 150 lety.

24.01.2024 4 z 5


Perníková chaloupka Perníková chaloupka Václav Renč

Krásné spojení veršů a ilustrací. V dětství mě tato kniha minula, srdcovou záležitostí je pro mě pozměněná verze Perníkové chaloupky od Františka Hrubína, ale Renčovy verše jsou také skvělé, mým dětem se moc líbily.

24.01.2024 5 z 5


Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

Přestože jsem čekala, že to nebude lehké čtení z hlediska obsahu, autorův styl mě nutil číst stále dál a dál a vyhledávat světlé chvilky uprostřed všeho temna. Popisy zapálených komunistů a vztahů ve straně mě neskutečně iritovaly. První díl se mi líbil o něco víc především díky vztahu Františka a Pauly, těším se na závěrečné rozuzlení.

24.01.2024 5 z 5