Ma1keL Ma1keL komentáře u knih

☰ menu

451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Kniha mi otevřela oči ještě víc, než jsem je otevřené měl.. Po dočtení jsem nad tím vším musel ještě hodně přemýšlet.. Neskutečně nadčasové.

30.04.2024 5 z 5


Na odvrácené straně Na odvrácené straně Anthony O'Neill

Tak na to, že jsem myslel, že mě to nebude moc bavit po tom pomalejším začátku, tak pak se to hezky rozjelo. Sice jako nic extra sofistikovaného nečekejte, ale jako oddychovka je to parádní. Hrozně se mi líbilo, jak se autor informoval o měsíci a jak úžasně vše popisoval ! A na to, že nemám rád detektivky, tak tento příběh byl opravdu zajímavý a ani mi nevadilo, že se z většiny jednalo o vyšetřování, jelikož detektiv Zackon mi opravdu přirostl k srdci !

Ochutnávka:
Rose Harmony žije na Měsíci. A je vražedkyně. A Hříšnice. A prostitutka. Za pevnou sazbu dělá ruční práci, elektrohonitbu, lízačku, píču v hubě, rodeo, 69, 2 x 2, půl napůl, polykání, tantrický sex, trojku, šlehačku, pozdvižení, dominu, Marii Celeste a některé méně extrémní formy pissingu. Za smluvní cenu vám taky na celou noc udělá přítelkyni, pornohvězdu, stydlivku, poslušnou holčičku nebo vládkyni koulí. Za žádných okolností by však nedělala mlhovinu, chilli doga, fisting, hru na trombon, yettiho, parní válec, bramboračku nebo rozbitej trakař.

17.04.2023 3 z 5


Dům na tekutých píscích Dům na tekutých píscích Carlton Mellick III

Příjemný počteníčko, lehký nádech bizárů se najde, ale nic přehnaného, užíval jsem si autorovu představivost a fantazii. Pecka !

29.03.2023 4 z 5


Moře rzi Moře rzi C. Robert Cargill

Myslel jsem si, že svět plný robotů bez lidí nebude moc zajímavý, čekal jsem, že to nebude ono, ale Křehule a její myšlenkové pochody, chování a pocity byly tak blízké těm lidským, že jsem místy zapomněl zda se jedná o člověka či robota ..

Příběh mě hrozně bavil ! Hlavní kapitoly byly doplněny kratšími, které krásně doplnily záhady a minulost tohoto zrezlého světa plného různorodých NElidí. Popis vzniku UI byl parádní a já jsem ho hltal slovo po slovu. Po dočtení jsem měl hlavu plnou myšlenek na UI a uvědomění, že od toho nejsme zas tak daleko ..

Postavy se stále vyvíjely - některé kupředu a některé přesně naopak dokud z toho nezešílely a to mě hrozně bavilo - stále se něco dělo, nebylo to nudné a statické, ale dynamické, plné akce, vývoje i smrti .. no prostě dokonalé, nemohu nic jiného než knihu doporučit !!

Šťavnatá ochutnávka:
"A potom jeden Živák zahodil svoji pušku na zem, vyšel doprostřed příjezdové cesty areálu, rozpřáhl ruce jako Isaac a potom vytáhl čuráka a začal chcát na jednoho blížícího se robota. Kdyby ten Laborbot cokoli udělal, spustil by tím svůj nouzový vypínač. Stál tam, zíral na toho Živáka, a když ten skončil s chcaním, trpělivě čekal, než si oklepe posledních pár kapek. A potom, když si ho ten chlapík se spokojeným úšklebkem zastrčil zpátky do kalhot, ho Laborbot popadl - jednou gigantickou rukou chytil jeho trup, druhou nohy. Zvedl ho do vzduchu a přetrhl ho v pase. Na štěrkovou příjezdovou cestu se vysypaly orgány."

15.03.2023 5 z 5


Cyberpunk Znovuzrození Cyberpunk Znovuzrození Andrzej Ziemiański

Kniha se mi líbila, četla se rychle, postavy jsem si oblíbil, ale přece jen mi tam něco chybělo, přišlo mi, že se tam toho stalo dost (podle počtu stránek hlavně), ale zároveň nic moc ..
Příběh byl jednotvárný, postavy se víceméně nikam moc nevyvíjely a hrozně mi chyběly detailnější popisy a charakteristiky okolí, různých zbraní a technologických vychytávek .. Často je autor spíše jen vyjmenoval a moc se u nich nepozastavil.

Co mě ale hodně bavilo, tak byl vojenský implantát v Axelině hlavě. Jejich dialogy byly skvělé, vtipné a celkově povedené !

Možná to bude znít divně, ale čekal bych i více sexuálních scén v takovéto knize a k tomu nějaké "rejpavé" komentáře od Kita (implantátu) - to by bylo skvělé !

Každopádně jsem se zabavil a určitě nelituji, že jsem u knihy trávil čas.

P.S. Přímo v knize je hezký plakát, to mě hned na začátek velmi potěšilo !

02.03.2023 3 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Před chvílí jsem knihu odložil a pořád se s tím tak nějak nemohu smířit .. opravdu to byl silný šálek kávy (a to kávu ani nepiju).

Je to moje druhá kniha od Kinga a musím říct, že jsem se opravdu zamiloval do autorova stylu ..

I z těch obyčejných chvilek, kdy se v knize vlastně nic moc nedělo a Louis s Judem jen tak klidně posedávali na terase a popíjeli pivo, dokázal King vykouzlit skvělou atmosféru a já na chvíli cítil jemný letní vánek na tváři, v ruce jsem držel plechovku piva a pohupoval se v křesle naslouchajíc Judově příběhům z mládí.

Asi nemusím ani psát, jak jsem se cítil, když přišlo na ty opravdu napínavé a nervy drásající momenty ...

Není divu, že je kniha tak moc populární, je to opravdu masterpiece !

Brzy si zkusím pustit i film, ikdyž pochybuji, že bude aspoň z poloviny tak skvělý.

27.02.2023 5 z 5


Carrie Carrie Stephen King

Přemýšlel jsem jakou knihu od Kinga si přečíst jako první, a tak jsem se rozhodl pro Carrie a nelituji toho !

Reálně je docela těžké popsat pocity, které se ve mě mísily při čtení .. nebylo to strašidelné, (nebo alespoň ne tím typickým způsobem), nebál jsem se jako když koukáte na horor .. spíš jsem cítil podivnou atmosféru, která z knihy vyzařovala .. vsadím se, že kdybych vzal nůž, tak bych ji dokázal nakrájet na malé kousky .. cítil jsem takový nepopsatelný tlak a napětí v mém nitru .. nedokázal jsem se odtrhnout a musel jsme to přečíst na jeden zátah !

Byl jsem znechucený jak se lidi dokáží chovat, bylo mi líto Carrie a soucítil jsem s ní až do konce ..

Knihu doporučuji všema deseti !

21.02.2023 4 z 5


Ideální svět Ideální svět Theresa Hannig

Již dlouho jsem nepřečetl knihu takhle rychle a jedním dechem !
Nebudu přehánět, když řeknu, že jsem chvílema měl i depky a hrozně divné pocity během čtení .. opravdu mě to vtáhlo do děje a připadal jsem si chvílema mimo a přemýšlel jsem jestli se to děje mně nebo té postavě, která je v knize ..
Úžasné sci-fi a tak lehce uvěřitelné, že by nás mohlo potkat něco podobného v naší vlastní blízké budoucnosti !!

Jako lákadlo zvolím útržek z knihy:
**Člověk už nepotřeboval žádné přístroje, které by s sebou musel nosit, žádné kabely a žádné starosti s životností baterie. Čočky se dobíjely tělesným teplem a solí z očních slz. Byly pořád online a fungovaly coby mobilní vizualizace softwaru, který kompletně běžel na online serverech. Současně bylo všechno, co uživatelé čoček viděli a slyšeli, ukládáno ve výpočetních střediscích Agentury pro životní poradenství. Uživatel tak měl v reálném čase neomezený přístup ke všem obsahům, programům a výpočetním výkonům, které byly na serverech k dispozici.**

16.02.2023 5 z 5


Hra světla Hra světla Stan Lee

Kniha se četla prostě sama !!
Když jsem viděl velký nápis "Stan Lee", tak jsem si představil typickou Marvel superhero akcičku, ale musím říct, že kniha mě opravdu překvapila a schopnosti v podobě "kyberkineze" si mě opravdu získaly.

Hrozně se mi líbil vývoj hlavní postavy Camerona, který se postupně ztotožňoval se svojí novou silou / prokletím a rozhodně to pro něj nebyla procházka růžovým sadem.

Celkově je kniha plná tolika nečekaných zvratů, skvělých postav a šílených nápadů, kvůli kterým budete chtít číst klidně do čtyř do rána, to vám garantuji !

13.02.2023 5 z 5


Ultimátum Ultimátum T. J. Newman

Už od dětství jsem miloval letecké thrillery, viděl jsem nespočet filmů na toto téma a jako malý jsem často pozoroval letadla jak se nesou noční oblohou a říkal jsem si, jaké to asi je pilotovat něco tak enormního a mít na starost tolik lidských životů ...

Když jsem si poprvé všimnul této knihy, tak jsem věděl, že si ji prostě musím přečíst .. a taky že přečetl .. hned za dva podvečery!

Neskutečně se mi líbil celý nápad s jakým autorka přišla a postavila pilota (i nás čtenáře) před nervydrásající bezvýchodnou ultrasupernapínavou situaci, která mě nutila číst dál a dál a dál ..

Hodně mě potěšilo, že autorka byla 10 let zaměstnaná jako letuška a skoro celou knihu napsala po večerech v letadle, když její pasážeři spali. To byl jeden z dalších faktorů, proč jsem se na tuto knihu tolik těšil a věděl jsem, že popis letadla, chování personálu a cestujících bude popsán z první ruky a bude se v něm reflektovat autorčina praxe, emoce a vztah k celé profesi.

A ano opravdu jsem dostal, co jsem požadoval. Pohled očima pilota, kterým jsem mohl pozorovat kokpit plný všemožných tlačítek a páček, pohled letušek, které mají na starosti mnohem víc než si kdo myslí a vřelé úsměvy, roznášení nápojů a jídel jsou v jejich seznamu povinností mnohem níže, než se může na první pohled zdát.

Samotný děj eskaloval neskutečným tempem a já nevěděl o koho se mám bát víc.
Co se postav týče, tak ty mi ihned přilnuly k srdci a dokázal jsem se do nich naplno vcítit a prožívat celý příběh jejich očima.

Neříkám, že je kniha dokonalá a rozhodně se tam najdou momenty, které mi přišly trochu uspěchané a nelogické a je vidět, že se do toho autorka teprve dostává.
Každopádně na první dílo je to pecka a já se těším na další příběh z tohoto prostředí!

02.02.2023 4 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Úžasná sci-fi záležitost ! Jediné co mě mrzí je moje lenost a to, že mi kniha ležela několik let doma v knihovně a já si celou dobu nechával ujít, tak mimořádný a napínavý příběh !

01.02.2023 5 z 5


Reborn Reborn Alex Scarrow

(SPOILER) Chtěl bych se tu s vámi podělit o takový můj osobní fail, který se mi stal při čtení druhého dílu této série.

Otevřel jsem si knihu s tím, že už se hrozně moc těším na pokračování, jelikož první díl jsem četl asi měsíc nazpátek a nebyl na to moc čas ..
První stránka: "Aha, aha, fakt jo"
Třetí stránka: "Jo oukej, ale počkat určitě to bylo takhle .. hmm .."
Pátá stránka: "A dost, já si musím asi přečíst zase konec prvního dílu, tohle mi nezapadá"
*o pár vteřin později, kdy mi to konečně došlo*
"NO TO SNAD NE ! Opravdu jsem si začal číst třetí díl ? Aaaaa, tak teď jsem si to celý spoilnul a mám zkažený celý druhý díl ... buhuuu"

Každopádně ne, nevzdal jsem to a knihu jsem přečetl. A tímto příběhem chci poukázat na to, že i přes ohromný spoiler, jsem si knihu hrozně užíval i tedy navzdory domu, že byla obecně slabší než první a třetí díl.

01.02.2023 3 z 5


Remade Remade Alex Scarrow

Sérii mám přečtenou a chci jen napsat: "Wau !!"
Neváhej a pusť se do čtení, protože tě čeká opravdu úžasné dobrodružství plné emocí, zvratů a překvapení .. Až nakonec ani nebudeš vědět co je to "život" a co "smrt" ;).

01.02.2023 4 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Kniha rozhodně není pro slabé žaludky. Číst tuto knihu mi vůbec nevadilo, tedy dokud jsem nešel dělat večeři a nezačal se hrabat v kuřecích prsech :D .. Jinak, co se týče příběhu, tak ten je poněkud jednoduchý a nekomplikovaný za což jsem rád, protože se mi to sem prostě hodilo, přesně tak, jak to autorka zamýšlela a určitě bych k tomu nepřimotával další zvraty nebo dějové linky. Kniha rozhodně reflektuje naší pomalu se kazící společnost, stejně jako maso kazící se na pultu .. (které sis dost možná dnes přinesl/a domů). Nechci říct, že bych se po přečtení této knihy stal vegeTENTONONCem, ale přece jen mi v hlavě zanechala pár myšlenek, které se mi teď pokaždé vybaví, když projdu kolem řeznictví :).

31.01.2023 4 z 5


Rebuilt Rebuilt Alex Scarrow

(SPOILER) Když jsem na tuto sérii narazil, tak jsem čekal, že se jedná o klasický zombie postapo žánr ve kterém bude skupina přeživších bojovat s nemrtvými a snažit se dožít dalšího svítání.
Ale nemohl jsem se více mýlit ..

Celá série byla neskutečně propracovaná a to hlavně co se týče popisu viru, který napadl lidstvo. Bylo úžasné sledovat vývoj viru od první malinké kapičky až po mnohobuněčný vesmír nebo-li Život 2.0.
A nejen virus, ale celý děj ušel hrozný kus cesty a z potažmo jednoduchého postapo příběhu se stal místy až filozofický román.
Při poslední kapitole jsem měl slzy na krajíčku a byl jsem hrozně smutný i šťastný zároveň, že jsem mohl prožít tento příběh společně s Leonem, Freyou a Grace.

31.01.2023 4 z 5


Sucho Sucho Neal Shusterman

Hrozně se mi líbil celkový nápad knihy a ano příběh byl skvělý, ikdyž jsem čekal možná trochu drastičtější "survival" děj.

Postavy jsem si ihned zamiloval a dokázal jsem se do nich vžít během prvních pár stránek. Nejvíc jsem si užíval tu vynalézavost a nápady, které postavy musely vymyslet pro svoje přežití. Kniha je opravdu horskou dráhou emocí .. smutek, střídá vztek, následovaný smíchem a pořád dokola jen v jiném pořadí .. nikdy nevíte co čekat a přesně to mě udržovalo v napětí po celou dobu čtení !

Jak jsem zmínil, celé je to tak trochu zaobalené v lehce pohádkové americké bublině, což je ale pochopitelné vzhledem k tomu, že se jedná o Young Adult.

31.01.2023 4 z 5


Hardware Hardware Walter Jon Williams

Čirý původní cyberpunk, který dokáže krásně uvést do tohoto žánru.
Příběh byl neskutečně propracovaný, akční a plný všeho, co byste od tohoto žánru očekávali - od špinavých ulic přes vesmírné stanice po uměle upravená a vylepšená těla. Boj, krev, napětí, zvrhlost a s*x je tu skoro na každé stránce a já se nedokázal než divit, jakým způsobem autor popisoval každičký detail tohoto chromatického světa. Kovboj a Sarah si mě neskutečně získali a moc se mi líbil jejich vývoj, interakce a rozhodnutí, která učinili. Co se týče povídky na konci knihy, tak ta byla za mě sama o sobě jedna z nejlepších částí celé knihy !

Mrzí mě jen to, že jsem se nedozvěděl moc o celkovém zasazení děje v onom světě a o orbitální válce, která byla často zmiňována.

31.01.2023 4 z 5