Ideální svět

Ideální svět https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415265/bmid_idealni-svet-A9y-415265.jpg 4 115 31

Ideální svět série

1. díl

Dokonalá společnost – nebo nejhorší noční můra? V roce 2052 se Spolková republika Evropa izolovala od zbytku světa. O blahobyt a bezpečí v takzvaném hospodářství optimálního blaha pečují vysoce rozvinutí roboti. Všichni občané jsou čtyřiadvacet hodin denně sledováni Agenturou pro životní poradenství, aby se pro každého jednotlivce našlo ve společnosti dokonalé místo. Samson Pátek je životní poradce ve státních službách a zapálený obhájce systému. Když je však krátce před povýšením obviněn, že udělil špatné poradenství, začíná sklouzávat do propasti, z níž již nelze uniknout. Systém vynaloží veškeré síly, aby ho optimalizoval – ať chce, či nechce.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Omega
Originální název:

Die Optimierer , 2017


více info...

Ma1keL
Ma1keL
16.02.2023 5 z 5

Již dlouho jsem nepřečetl knihu takhle rychle a jedním dechem !
Nebudu přehánět, když řeknu, že jsem chvílema měl i depky a hrozně divné pocity během čtení .. opravdu mě to vtáhlo do děje a připadal jsem si chvílema mimo a přemýšlel jsem jestli se to děje mně nebo té postavě, která je v knize ..
Úžasné sci-fi a tak lehce uvěřitelné, že by nás mohlo potkat něco podobného v naší vlastní blízké budoucnosti !!

Jako lákadlo zvolím útržek z knihy:
**Člověk už nepotřeboval žádné přístroje, které by s sebou musel nosit, žádné kabely a žádné starosti s životností baterie. Čočky se dobíjely tělesným teplem a solí z očních slz. Byly pořád online a fungovaly coby mobilní vizualizace softwaru, který kompletně běžel na online serverech. Současně bylo všechno, co uživatelé čoček viděli a slyšeli, ukládáno ve výpočetních střediscích Agentury pro životní poradenství. Uživatel tak měl v reálném čase neomezený přístup ke všem obsahům, programům a výpočetním výkonům, které byly na serverech k dispozici.**

Denny456
Denny456
07.12.2021 4 z 5

Další super scifi, které ukazuje možnou realitu. V řadě případů společnosti se mi zatajoval dech, když jsem si představoval, jak blízko k některým věcem máme. A jak by to někteří velmi rádi podpořili a v podstatě by se jim to i líbilo. Tak si jen přejme, aby se tak nestalo. Konec je příjemně otevřený, tak uvidíme, zda budou další díly.


8211
8211
27.08.2021 5 z 5

perfektní scifi, jehož příběh není v budoucnu nereálný. přečetla jsem jedním dechem

PastorMal13
PastorMal13
21.08.2021 5 z 5

Velmi návyková kniha. Její konec je dosti nečekaný a zaskočil mne. Bohužel se pomalu blížíme k budoucnosti, která je v knize naznačena.

rikiki
rikiki
01.06.2021 5 z 5

Kniha se čte sama, vklouznete do ní a ani nevíte jak. Popis světa Samsona Patka byl příjemný, nebyl nutně detailní a ani moc povrchní. Podobnost s 1984 nelze popřít, ale setkáme se s modernějšími technologiemi, takže se do této role může vzít i člověk dnešní doby. Opět mě to donutilo se zamyslet nad tím, co vše o mé ví internet a sociální sítě, pokud si rádi prohráváte s touto znepokojivou myšlenkou, doporučila bych ještě knihu Zero od Elsberga.
Konec za mě byl super, nepočítala jsem s ním, byl to pro mě celkem zvrat. Postava Samsona Pátka mi přišla fajn, umím se s ním ztotožnit a mám pro něj pochopení. Jak bychom v jeho případě reagovali my?

Sirina
Sirina
04.05.2021 3 z 5

Kniha je takový ideální průměr. Čte se velice dobře, svět se mi zdál celkem propracovaný a zajímavý. Ale žádný překvapující příběh nečekejte. U téhle knihy mi ani nevadí, že ještě nevyšel druhý díl.

ZuzanaZ83
ZuzanaZ83
15.04.2021 3 z 5

Nemohla jsem se zbavit dojmu, že čtu modernější přepracovanou verzi 1984 v kombinaci se Zrcátkem od Olsberga. Kniha za mě nebyla špatná, nicméně tenhle směr dystopie už mi přijde trochu vyčerpaný, nebo aspoň tahle kniha mi moc nového nedala. Nicméně zajímavý počin, který se dá přečíst za pár dní.

Ramiel
Ramiel
04.02.2021 3 z 5

Kniha psána jednoduše, srozumitelně, se spoustou zajímavých nápadů, které mi ve finále přišly nedotažené. Potenciál měla kniha asi větší, ale je to vcelku dobré čtení na pár večerů.

DreamerX9
DreamerX9
15.10.2020 2 z 5

Takový průměr, zajímavé ale vše tak nějak proběhlo předvídatelně. Žádný zvrat ale zajímavá myšlenka v podstatě skutečnost

Sarah11
Sarah11
14.10.2020 3 z 5

Když jsem přečetla prvních pár stran, říkala jsem si "wow, super, to bude zajímavý, až se v dalších kapitolách změní vypravěč" - no, nestalo se tak... Takže moje nadšení ze světa a z toho, že se pro jednou taky nacházíme v Evropě a ne v Americe, docela opadlo a z "wow, super" se rázem stalo "achjo, tohle bude utrpení".
Začetla jsem se někdy kolem poloviny, kdy hrdina konečně začal přicházet o iluze a vydrželo mi to zhruba do třetí čtvrtiny, kde se to zase zvrtlo k něčemu, co jsem úplně nechtěla. A ten konec? Tím to dle mého názoru autorka úplně zabila.
Svět sám o sobě je skvěle promyšlený, postupný propad hlavního hrdiny ve společenském žebříčku je taky popsán bravurně, nicméně styl psaní je takový odtažitý, nemastný, neslaný... Čekala jsem víc.
PS: Nevím, proč jsem si celou dobu myslela, že to má být YA?

LussyP
LussyP
09.08.2020 5 z 5

Přesto, že by kniha mohla být mnohem delší a propracovanější, myslím si, že k utvoření reálné představy postačila. Četla se svižně a vlastně nemám, co jiného vytknout. Povedené dílo.

Lukaso
Lukaso
04.08.2020 5 z 5

Super počtení, moc mě to bavilo

Mickhesh
Mickhesh
31.05.2020 4 z 5

Sci-fi co se už vlastně děje.. 80%.

Dubin3k
Dubin3k
26.05.2020 4 z 5

Kniha se hodně pěkně četla, děj ubíhal rychle vůbec jsem se nenudil. Jen konec mi přišel takový zvláštní a vůbec nepřekvapil, nějak jsem čekal že se přesně tohle stane, v podstatě hned po tom co se přede dveřmi objevil přidělený osobní robot, ve vzhledu ve kterém byl. Tohle byla moje první knížka tohohle typu (Orwella jsem ještě nečetl) a docela dost se mi líbila u tématu určitě zůstanu. Můžu doporučit k přečtení.

blackoutzuzi
blackoutzuzi
14.05.2020 4 z 5

Ideální svět je pro mě velmi milým knižním překvapením v podobě věrohodného a děsivého sci-fi scénáře naší budoucnosti. Autorce se podařilo stvořit a popsat čitelný a zajímavý svět, bez jakýchkoli složitých popisů, pojmů a který je pro mě i do jisté míry takovou možnou verzí, kam se jednou (v tom horším případě) naše společnost může dostat.

lenka2557
lenka2557
01.05.2020 4 z 5

Stopadesátá variace na Orwellovo 1984, ne nepodobná epizodě Nosedive z netflixovského seriálu Black Mirror. Měla jsem pochybnosti, když jsem si přečetla recenze, ale knihu jsem nakonec bez problémů zhltla za jeden jediný den. Vskutku zajímavé čtení ;)

menca
menca
05.04.2020 4 z 5

Komu se líbí tato kniha, tomu doporučuji po jejím přečtení Zpěv drozda od W. Tevise.

Mathiola8
Mathiola8
04.04.2020 1 z 5

Nebavila, nesympatická hlavní postava, děj nic moc.

Marekh
Marekh
28.03.2020 4 z 5

Jedná se o první knihu, kterou autorka napsala, a podle údajů z databáze knih se jedná o sérii, což je pro mě docela překvapení, protože jsem si myslel, když jsem si vybral tuto knihu ke čtení, že se bude jednat o příběh, který bude uzavřený a nebude mít další pokračování. Pokud vyjde časem druhý díl, tak si ho určitě přečtu. Budu zvědavý, jak se bude příběh dále rozvíjet.

Kniha se mi celkově líbila, četla se dobře, má krátké kapitoly. Některé části se mi líbily více, jiné méně. Téma knihy je obdobné jako u knihy 1984 od G. Orwella. Knihu hodnotím na 4,5*.

Disease
Disease
24.03.2020 2 z 5

Takové nemastné neslané. Autorka je evidentně euroskeptik, nicméně totalitu nezažila, což je z díla znát. Podivný cimrmanovský krok stranou v závěru tomu také moc nepomáhá.