lulucinax lulucinax komentáře u knih

☰ menu

Žijte ve své zahradě Žijte ve své zahradě Ferdinand Leffler

Na autora knihy jsem narazila na youtube při hledání inspirace pro svou zahradu, na které kromě trávy a pampelišek nebylo nic, pak přijel bagr, který nám to celý přeoral a už nezbylo ani to.
Jeho styl zahrad mě nadchl na první pohled, tudíž knížce jsem neodolala. A díky němu jsem začala o zahradě smýšlet trochu jinak. Obsahuje spoustu podnětů a rad jak si navrhnout zahradu a udělat si z něho další "pokojíčky" sloužící ať už k odpočinku nebo aktivitě. Radí, co je dobré si promyslet a uvědomit si, jak svou zahradu využívat a jak se v ní chceme cítit.
Hodně mi pomohl seznam rostlinek, které se na jeho zahradách vyskytují nejčastěji. Většinu z nich plánuji i ve své zahradě. Autor pořádá i kurzy, které jdou více do hloubky.
Už jsem začala s realizací a mám z ní vážně velkou radost. Práce je ještě dost, ale neskutečně mě to baví.

29.04.2024 5 z 5


Rozložíš paměť Rozložíš paměť Marek Torčík

Knihu jsem dočetla den předtím, než získala cenu Magnesii Literu a trochu mě to překvapilo, i když možná ne.
Dlouho mi trvalo se do příběhu začíst. Kniha je totiž psána v druhé osobě jednotného čísla a dost jsem s tím bojovala. Několikrát se mi stalo, že jsem nevěděla kdo mluví. Tudíž to nepatří mezi lehké čtení a ani tématem ne.
Rozhodně vzbuzuje hodně emocí, dost mě štvala. Hlavně ten dědek. Střídá se tu minulost s přítomností. Naleznete v ní hodně otázek k zamyšlení. Hrdina/autor si pokládá otázku, zda to, co máme uložené ve vzpomínkách se opravdu stalo, zda jsme si neupravili realitu a stalo se to vůbec? Nebyl to jen sen?
Asi kvůli té druhé osobě mě kniha nepohltila, jak by měla, ale byla každopádně zajímavá. Zkuste a uvidíte.

27.04.2024 3 z 5


Zvedá se vítr Zvedá se vítr Kateřina Surmanová

Moje první setkání s autorkou nebylo špatné, ale tak úplně mi nesedla.
Zaujal mě námět, kdy autorka zasadila děj do dvou přírodních katastrof - záplavy v roce 1997 a tornádo 2021 plus zmínky o Covidu, no zkrátka hororové čtení.
Na začátku kapitol se nachází lyrická zamyšlení nebo popisy. Dále se tu střídají deníkové zápisy, pak kapitoly Vody (posléze Větru). Trochu to na mě působilo až překombinovaně a mám raději svižnější knížky. Košaté popisování na mě bylo moc, ale chápu, že navozují tu správnou atmosféru.
K samotnému ději, zápletka fajn, ale já mám vždy problém, když se v knize objeví mysteriózní prvek, který nelze logicky vysvětlit. No jednoduše, není to můj šálek kávy, ale za přečtení jsem ráda, můžu si ji s klidem odškrtnout.

25.04.2024 3 z 5


Kleopatra a Frankenstein Kleopatra a Frankenstein Coco Mellors

Moje první přečtená kniha s barevnou ořízkou. Nechala jsem se na ni zlákat dobrým hodnocením a jsem nadšená.
Čekala jsem romantickou oddychovku, ale byla jsem překvapená, jak mě zasáhla. Cleo i Franka jsem chápala a dokázala se do nich vcítit, i když vakoveverku bych přijala asi jinak :D V knize nechybí lehký humor a svižné dialogy. Zkrátka mi sedl styl psaní autorky.
Příběh byl obohacen i o životy a příhody dalších postav, které se více či méně znali s hlavními hrdiny. O alkohol a drogy tu není nouze. A autorka otevírá i další společenská témata.
Šoupla bych ji do kolonky oddychovka k zamyšlení a můžu doporučit.

23.04.2024 5 z 5


Jsem ráda, že moje matka zemřela Jsem ráda, že moje matka zemřela Jennette McCurdy

Takový název nemůže neupoutat! A v průběhu čtení si jen říkáte:„Aha. Tak to se ti nedivím.“ Takže kniha nepatří mezi lehké čtení. Jedná se o biografii herečky, která vlastně nechtěla vůbec nikdy být herečkou, jen chtěla dělat radost mamince a nechtěla ji zklamat. Možná by ji pak měla raději?
Zkrátka příšernost, když si rodiče vynahrazují své ambice skrze své děti. Kniha je velmi dobře zpracovaná a četla se mi pěkně.
Situace v knize vzbuzují velké emoce. Opět se potvrzuje, že rodiče své děti dost ovlivňují a některé opravdu radikálně. A já si říkám, proč se ve školách neučí o správné výchově, ale co je správná výchova? Není to jednoduché a věřím, že každý dělá co může a co je pro jeho dítě nejlepší, ale pak se najdou takové extrémy, u kterých prostě žasnete.

22.04.2024 5 z 5


Orgie v chomoutu Orgie v chomoutu Carlton Mellick III

Tak tohle teda nebylo vůbec pro mě. Bizarní, nechutné, divné a hodně šílené. Ale četla se dobře.
Asi chápu na co autor narážel. Scifi scénář zavedený do extrému. V rámci ochrany dětí nemůže žena vychovávat dítě sama, takže pokud otěhotní, musí si ji muž vzít a musí s ní setrvat až do smrti. (Jako kdyby manželství bylo zárukou šťastného vztahu.)
Plus další absurdní pravidla.
Hlavní hrdina si má vybrat, zda půjde na 18 let do vězení nebo se ožení s lehce výstřední ženou. Možná kdyby věděl, co se bude dít dál, rozhodl by se jinak a nebo možná ne. Hrdina mi byl krajně nesympatický, vůbec mi ho nebylo líto a čekala jsem, že projeví více iniciativy ve své situaci. A jeho matka se chovala extrémně, ale rozumím tomu, na co autor naráží.

21.04.2024 2 z 5


Tisíckrát obejít strach Tisíckrát obejít strach Olivia Wenzel

Zajímavá a netradičně zpracovaná kniha, která je vyprávěním ženy, která předkládá střípky ze svého života a současně řeší i otázky společnosti, například rasismus. Protože není ani bílá a ani černá, ostatně jako v životě, nic není jen černobílé.
Kniha rozhodně vybízí k zamyšlení. Dokázala jsem se do hrdinky vcítit, ale kvůli zpracování jako rozhovoru a část monologu, mi vyprávění přišlo neucelené a popravdě jsem se v něm trochu ztrácela a často jsem si říkala: „S kým to sakra mluví?“
Autorka by měla přijet na Svět knihy, tak si od ní můžete nechat podepsat knihu. Co jsem četla, na programu je v pátek, takže já ji bohužel prošvihnu.

20.04.2024 3 z 5


Poupátka Poupátka Hana Lehečková

Jak křehké může být dospívání?
Příběh o jedenáctileté Františce, která navštěvuje dramatický kroužek.
Zní to nevinně, ale je to ten typ knihy, kvůli které byste děti nejraději zamkly doma a nikam je nepustily. Skvěle vykreslené postavy a emoce, při jejichž čtení vás bude svírat na hrudi. Ještě navíc, když víte, že kniha má autobiografické motivy. Františky a některých jejích kamarádek mi bylo líto.
Kniha je napsaná velmi čtivě a citlivě vzhledem k tématu. Bylo poznat, jak dívky na situaci reagují vzhledem k tomu, jak jsou vychovávány a jak se o ně rodiče zajímají. Je důležité, aby v nich měly oporu a cítily lásku, jinak pak rychle přilnou k někomu jinému a nechají se snadno zmanipulovat.
Nad čím mi zůstával rozum stát, je to, že všichni to věděli, ale nikdo s tím dlouhou dobu nic nedělal.

17.04.2024 5 z 5


Melissa Melissa Alex Gino

Příběh o hledání identity, který vypráví desetileté dítě. Chvíli mi trvalo se začíst, jelikož je to vyprávění kluka, ale je to psané v ženském rodě, protože se cítí jako dívka. Velmi hezky a citlivě popsaný děj a pocity.
Ráda jsem se o tomto tématu dozvěděla více. V některých knihách jsem na tranzici narazila, ale jen okrajově. Určitě by se měla dostat více do povědomí.
Dospívání je křehká a nelehká záležitost. A to jaké skutečné problémy člověka trápí je věc druhá a měli by je posoudit psychologové a specialisti, protože důvodů může být vícero.
Melissa měla štěstí, že se jí dostalo pochopení a podpora od svých blízkých. A takhle by to mělo být, nehledě na důvody, prostě respekt všem.

17.04.2024 5 z 5


Roman Šebrle Roman Šebrle Roman Smutný

Kniha je o českém sympatickém desetibojaři Romanu Šebrlovi, vítězi olympijských her. Podobně jako biografie oštěpařky Barbory Špotákové mi nesedlo zpracování knihy, přestože ji napsal jiný autor. V knize je spousta omáčky a komentářů autora, které mi přišlo zbytečné.
Jinak jako atleta Romana obdivuji ještě víc, aby se člověk dostal až na vrchol, tak to zkrátka dost bolí a trénovat hned deset disciplín je přinejmenším obdivuhodné.
Dříve jsem v televizi sledovala jeho výkony, i dalších atletů, kteří mě motivovali jít si zaběhat, ale mé ambice nikdy nebyly tak vysoké.

14.04.2024 3 z 5


Dravec Dravec Marek Epstein

Od autora jsem dosud četla jen povídky, které mě vždy něčím zaujaly. A teď konečně přišel na řadu jeho román/thriller, který mě ihned pohltil. Začátek byl velmi srdceryvný a nikomu bych nepřála takovou situaci zažít.
Děj vyprávěli postupně tři vypravěči - matka, dcera a otec, takže se vám dostane úplný obraz od všech hrdinů.
Kniha je velmi čtivě napsaná a do postav jsem se lehko vžila. Emoce tu každopádně nechybí. Je až neskutečné, jak vám někdo může zkomplikovat život a vzít vám to nejcennější.
Pokud máte rádi rodinná dramata, tak by vás rozhodně neměla minout.

12.04.2024 5 z 5


Jak tukoni zachránili strom Jak tukoni zachránili strom Oksana Bula

Opět milý příběh se zvířátky. Oproti Vřesové můrce má méně stran a textu, takže ji budete mít přečtenou za chvilku.
A řekla bych, že by knize prospělo několik dalších vět, aby bylo jednání zvířátek více vysvětleno. Po dočtení jsem byla trochu překvapena, že je konec a vracela se, jestli mi něco neuniklo.
Nicméně si myslím, že sáhneme po dalších příbězích, protože ilustrace jsou nádherné.

11.04.2024 4 z 5


Společnosti Společnosti Josef König

Tak tenhle autor mi vůbec nesedl. Ani stylem psaním, ani obsahem. U některých povídek chtěl asi šokovat, což se nejspíš podařilo, ale kniha jde zkrátka mimo mě. Povídky jsou prý propojené, ale mně se propojily jen nepatrně a celkově mi přišly takové dost zvláštní.
No nic, aspoň si nemusím kupovat jeho další knihy, to je taky dobře :D

07.04.2024 1 z 5


Hotel Atlantic Hotel Atlantic Barbora Šťastná

Autorku knihy jsem potkala na Světě knihy v Plzni. Moc pěkně o své knize povídala, tak jsem neodolala.
Vypráví o životě Ferdy a především o její cestě do Palestiny za druhé světové války. Střídají se zde dvě doby vyprávění během války a po válce. Její příběh byl zajímavý, autorka si musela bezesporu nastudovat hodně materiálů k tématu, ale Ferda mi k srdci nepřirostla, tak nějak mi bylo jedno, co se jí děje. Některé části mě vtáhly, ale některé jsem měla tendenci číst rychleji a myšlenky mi utíkaly od děje.
A ten konec? To jako vážně? Nesedl mi tam. Nicméně mám tu knihu Samotářky, na kterou se těším. Trochu mi připomněla Sůl moře od Ruty Sepetys (loď, válka, katastrofa).

05.04.2024 3 z 5


Maria Montessoriová: Učitelka nové doby Maria Montessoriová: Učitelka nové doby Laura Baldini (p)

Má první kniha z edice Významné ženy a rozhodně ne poslední. V knihovně mám již připravenou Marii Curie-Skłodowskou a po dalších pokukuji. V květnu vychází Marilyn Monroe. Jedná se o skvěle napsaný beletrizovaný životopis silné ženy, která se nenechala zastrašit muži a okolím a jako první žena vystudovala lékařskou vysokou školu v Itálii. Úžasný příběh, který jsem hltala. Marii jsem moc fandila, aby to všem natřela. Ženy to v té době měly hodně těžké a jejich cílem bylo se jen dobře vdát a rodit děti.
Maria byla průkopnicí a já si říkala, zda jsme od té doby ušly dlouhou cestu? Nebo ne?
Proč se stále na ženy, které nejsou vdané a nemají děti, pohlíží skrz prsty? Kniha rozhodně vzbuzuje řadu otázek a emocí a doporučuji k přečtení všema deseti.

02.04.2024 5 z 5


Černé léto Černé léto M.W. Craven

Skvělý detektivní thriller a řekla bych, že ještě lepší než Loutkové divadlo.
Velmi napínavý, čtivý a velmi dobře promyšlený příběh, kde nechybí ani vtipné vsuvky.
Těším se na další díl :)

01.04.2024 5 z 5


Byt v Paříži Byt v Paříži Lucy Foley

Kniha mě popravdě docela zklamala.
Přišla mi dost popisná a děj se táhnul jak žvýkačka, nic moc se tam nedělo. Od thrilleru bych čekala, trochu víc napětí ne jen trošku na začátku, pak dlouho nic a na konci. Hlavní hrdinka mi nebyla sympatická a místy mě vytáčela.
Konec na mě působil trochu nevěrohodně a nedovysvětleně, ale rozhodně knihu pozvedl.
Od autorky jsem četla Štvanici a ta byla o dost lepší a čtivější, ještě tu mám Seznam hostů, který si s chutí přečtu.

01.04.2024 3 z 5


Buď hodná Buď hodná Irena Piloušková

Kniha mě zaujala na první pohled obálkou i anotací. Trochu jsem tušila o čem bude. Ale nesedlo mi zpracování, respektive první půlka se strašně táhla, druhá už byla lepší.
Autorka přeskakovala mezi různými časovými rovinami a občas jsem se ztrácela, tolik mě to nevtáhlo, přišlo mi to takové rozvláčné.
Rozčilovaly mě skoro všechny postavy, některé méně a některé více a měnilo se to v průběhu čtení.
Nicméně kniha, kvůli tématu, stojí za pozornost a pokud máte rádi psychologické romány, jděte do ní.

01.04.2024 3 z 5


Čtyři roční období s Bingem Čtyři roční období s Bingem kolektiv autorů

Moc hezké Bingovy příběhy. Tematické podle ročních období. Kniha obsahuje převážně obrázky, textu tak akorát. Dětem se líbí.

01.04.2024 5 z 5


Bílá kniha Bílá kniha Han Kang

Bílá kniha je úvaha a soubor myšlenek o věcech, které jsou bílé.
Dočtete se o soli, sněhu a rýži, ale také o nevinnosti, emocích a o sestře autorky, která zemřela dvě hodiny po porodu.
Naleznete v knize i něco mezi řádky a také něco mezi nebem a zemí.
Rozhodně ji doporučuji k přečtení a brzy si dám další knihu od autorky, její styl psaní je poutavý a pohltila mě. Tuhle si určitě někdy přečtu znovu.

01.04.2024 5 z 5