linhi22 linhi22 komentáře u knih

☰ menu

Pan Kaplan má stále třídu rád Pan Kaplan má stále třídu rád Leo Rosten

Proč byli na H*Y*M*A*N*A K*A*P*L*A*N*A všichni tak zlí? :((

13.11.2023 4 z 5


Žízeň po životě Žízeň po životě Irving Stone (p)

No teda... Co k tomu říct? Van Goghovy obrazy jsem vždycky měl rád, ale až teď mi došlo, jak velký umělec to byl.

06.03.2023 5 z 5


Pokání Pokání Ian McEwan

Patrně bude na vině i překlad, ale styl byl značně rozvleklý a kostrbatý, souvětí divně postavená a leckdy na první přečtení nejasná. Příběh se taky táhl, až ve druhé polovině se začal zřetelněji odvíjet... Nepomohla ani redakční práce, která si zejména s interpunkcí hlavu nedělala a sázela čárky (a někdy i uvozovky) podle aktuální nálady, někde nechávala slova, která zjevně měla být vymazána, z Grayovy anatomie se najednou stala Graysonova atd. Škoda. Od Odeonu, navíc u takhle proslulého díla, bych čekal o dost víc. Neříkám to často, ale u mě v tomhle případě vede film.

30.01.2023 3 z 5


Dámský gambit Dámský gambit Walter Tevis

Možná i vzhledem k tomu, že jsou pro mě šachy něco zcela cizího (pohříchu znám snad jen barvy, názvy a počty figur :D), působil na mě "Dámský gambit" jako moderní pohádka, odehrávající se v tísnivých kulisách hrdinčiny vnitřní nejistoty a studené války. A nutno říct, že pohádka parádní: čtivá, napínavá, místy drsná, leckdy úsměvná a s koncem, jaký jí náramně slušel...

17.09.2022


Charlie a já Charlie a já Mark Lowery

Nádherné poselství, protkané smíchem i slzami... :-))

30.08.2022 5 z 5


Lišky na vinici Lišky na vinici Lion Feuchtwanger

V pravém slova smyslu velký román, jaké už se dnes zkrátka nepíšou. Pomalejší, rozvláčnějši začátek (jako když se rozjíždí parní lokomotiva a musí uvést do pohybu dlouhou řadu vagonů), ale jak se příběh rozvíjí dál a spěje ke kýženému vyvrcholení, jízda nabírá na obrátkách, až v závěru frčí "plnou parou vpřed" a vám je líto, že je konec :-)) Subjektivní postřeh: I když jsem celou dobu "fandil" Pierrovi, bylo dost situací, kdy jsem dokonale soucítil i s Ludvíkem a Franklinem.

24.07.2022 5 z 5


Krakatit Krakatit Karel Čapek

Trpké zklamání. Příběh vyšel odněkud a došel kamsi a mezitím se děla spousta podružných podivností, tvářících se rádoby učeně, leč vyznívajících až hloupě a doprovázených Čapkovou příznačnou mnohomluvností... Několikrát nastavovaná romantická linka působila naivně, tak nějak si představuju špatně napsanou červenou knihovnu, samé "ach" a "milý", jako by se bavili poďobaní šprti na základce, a ne nafrněný vědec a pyšná princezna. O absurdním jednání / nejasné motivaci postav a prazvláštním závěru ani nemluvě. A tak tři hvězdičky vyjadřují spíš úctu k autorovi a jeho další tvorbě...

29.04.2022 3 z 5


Dva životy pana Perla Dva životy pana Perla Timothée de Fombelle

Velmi neobvyklá, originální knížka, ale jaksi odtažitá.
Možná za to může zvláštní kompozice, možná žánrová nezakotvenost (je to pohádka pro dospělé, dobrodružný příběh pro děti, anebo young adult fantasy romance?), někdy podle mě sehrál roli i zvláštní jazyk, resp. překlad (najednou nevíte, o čem nebo o kom je řeč, nechápete motivaci postav, z luku se zničehonic stane prak...).
Tak nebo tak, takřka po celou dobu jako by vás něco drželo mimo samotný příběh, což je zrovna u námětu stojícím na víře v pohádkové světy smutná ironie.

19.03.2022 3 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Mám jenom jednu otázku: Jak to, že se mi tenhle pangalakticky hyperhustej ultraskvost nedostal do ruky dřív?! Odpověď pravděpodobně bude znít: Čtyřicet dva.

08.01.2022 5 z 5


Chlapec na vrcholu hory Chlapec na vrcholu hory John Boyne

Jedna malá výtka: Někdy se Pierrot choval a vyjadřoval, jako by byl alespoň o pět let starší. Osmiletí kluci přece nesypou z rukávu sarkastické poznámky apod.

03.01.2022 4 z 5


Chlapec na vrcholu hory Chlapec na vrcholu hory John Boyne

Příběh z počátku volně plyne, snad se až táhne, ale čte se hezky a člověk tuší něco pod povrchem – a ono to samozřejmě přijde. Gradace a spád v poslední třetině knihy vás spolehlivě lapí a nechávají vás žasnout nad tím, co se (v různých obměnách) v průběhu lidských dějin doopravdy dělo. A vy Pierrota – pardon, Pietera – nejdřív máte vcelku rádi, pak ho nenávidíte... a nakonec litujete.

03.01.2022 4 z 5


Flaubertův papoušek Flaubertův papoušek Julian Barnes

Dílo je to originální, místy i velmi poutavé, zvlášť pro milovníky literární historie. Ale především v prostřední části knihy se mi nepodařilo ubránit dojmu, že Barnes sám sebe poplácává po rameni, a hlavní postava na mě leckdy působila "zbytečně moc" arogantně.

27.12.2021 3 z 5


Druhá šance Druhá šance Adam Pýcha

Obávám se, že autor se tak moc snažil o světovost a jakési velkolepé poselství, až kniha vyzněla do ztracena. Jako by tam chtěl nacpat všemožné nápady, které se smísily v naprosto absurdní kombinaci nesourodých motivů. A k tomu ta vtíravá reklamní kampaň, kterou si coby zaměstnanec nakladatele de facto sám řídí... :-))

17.12.2021


Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

Když všechno spěje k nezvratnému konci, pak ten konec přijde... a vy nevěříte.

21.12.2020


Spolčení hlupců Spolčení hlupců John Kennedy Toole

Kniha, která se při nejlepší vůli nedá popsat, tu musíte zkrátka prožít. A co určitě zaslouží vyzdvihnout, je naprosto fantastický překlad Jaroslava Kořána :-))

05.12.2020 5 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Na jedné straně naivní láska, na straně druhé nesmyslná válka.
Lyrický příběh o dvou lidech, kteří byli uprostřed krveprolití zcela bezvýznamní – a přitom si byli vším.

17.11.2020 3 z 5


Králíci a hroznýši Králíci a hroznýši Fazil Iskander (p)

Až znepokojivě podobné dnešku. Okolo obou zvířecích králů padala jedna hlava za druhou. Ale oni? Nikdy neodstoupí, NIKDY!

23.10.2020 5 z 5


Zpěv drozda Zpěv drozda Walter Tevis

Pro mě nejlepší ze slavných antiutopií (1984, 451 stupňů Fahrenheita, Konec civilizace, My), především díky myšlenkové hloubce a současně dynamice vyprávění, objektivní reflexi (nejen) náboženství a podání lidství jako daru i údělu.

14.06.2020 5 z 5


Vzestup a pád agentury DODO Vzestup a pád agentury DODO Neal Stephenson

Originální, zajímavě zpracované, většinou i čtivé, ALE... místy tak natahované a repetitivní, že kdyby kniha měla o 150–200 stran míň, nejspíš by to ničemu neuškodilo. A v poslední části zařazené "Zpěvy walmartské" byly tak moc nudné, zbytečné a rádoby fascinující a "literární", že jsem zcela bez výčitek poprvé v životě přeskakoval několikastránkové pasáže textu.

03.05.2020 2 z 5


Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Úžasná knížka, čtivá, a přitom hluboká, smutná, a přitom lidsky pozitivní, drsná, a přitom plná naděje... Co mi ale vadilo, je redakční "práce" (Mladá fronta, 2018), která zejména u dialogů nutila číst danou pasáž znova, aby vůbec bylo jasné, kdo co říká.

01.01.2020 5 z 5