LilyAlex LilyAlex komentáře u knih

☰ menu

Královna povětří a temnoty Královna povětří a temnoty Cassandra Clare (p)

Tak jsem se konečně taky touhle bichlí prokousala. :D Trvalo mi to dost dlouho, poslední dobou jsem neměla moc času na čtení, knihu jsem musela na pár týdnů odložit kvůli zkouškovému, jakmile jsem se k ní ale vrátila, už jsem se pomalu nemohla odtrhnout. Stejně jako předchozí dva díly je i tenhle čtivý, plný akce a zvratů. Jak už tu psali ostatní, konec je trochu přeslazený, což mi ale nijak nevadilo. Některé postavy se (aspoň prozatím) dočkaly svého šťastného konce, u některých zůstala jejich dějová linka otevřená pro další pokračování. Už se těším na další knihy autorky.

08.07.2020 5 z 5


Posol Posol Neal Shusterman

(SPOILER) První dva díly byly skvělé, takže jsem se na závěr série opravdu těšila, bohužel jsem ale docela zklamaná.
Líbilo se mi, že se děj odehrával v několika časových rovinách, byl vyprávěný z úhlu pohledu různých postav a jednotlivé části příběhu do sebe postupně zapadaly. Nevím, co jsem od toho zakončení čekala, nejspíš to ale bylo něco trochu jiného, než co jsme nakonec dostali... I přes to, jak je tahle kniha obsáhlá mi konec připadal docela uspěchaný, najednou se toho stalo až moc, včetně věcí, které se staly úplně z ničeho nic, aniž by k nim cokoli směřovalo. Na druhou stranu jsem aspoň ráda, že to s mými oblíbenými postavami dobře dopadlo.
3,5/5*




///// SPOILER /////
Nevím, jestli mi někde něco neuniklo, ale jak došlo k tomu, že z ničeho nic začali zabíjet lidi smrtelnými nemocemi, místo toho, aby je kosili? A to je to nemohlo napadnout už dřív? :D

08.07.2020 3 z 5


Rozpolcení Rozpolcení Gabriella Poole

O něco lepší než první dva díly, ale do dokonalosti to má pořád hodně, hodně daleko. Konečně byly vysvětleny věci, které doteď nedávaly moc smysl, což oceňuju, dějová linka s vraždou mě taky bavila. Nelíbilo se mi ale, jak se Cassie s celou situací popasovala, nechápu, jak pořád může stát o vztah s člověkem, o kterém ví, že zabil několik lidí. Ne že by mi na kterémkoli vztahu v téhle knize nějak záleželo, ale Richardovi bych rozhodně dala přednost před Ranjitem.

01.03.2020 3 z 5


Paní půlnoci Paní půlnoci Cassandra Clare (p)

Od autorky jsem už před několika lety četla sérii Nástroje smrti, která se stala jednou z mých nejoblíbenějších, takže jsem se nemohla dočkat, až si přečtu další knihu zasazenou do stejného světa. A nebyla jsem zklamaná, příběh je opět napínavý, dobrodružný a plný akce, do všech hlavních i vedlejších postav jsem se okamžitě zamilovala. Postav je sice v knize spousta, ale člověk se v nich neztrácí, protože jsou dobře charakterizované a každá je něčím zajímavá. Objevují se taky některé postavy z Nástrojů smrti, čímž kniha na původní sérii hezky navazuje.

01.03.2020 5 z 5


Mlhovina Mlhovina Amy Kathleen Ryan

Ne že by Mlhovina byla vyloženě špatná, ale že by mě nějak nadchla se taky říct nedá. Jediná postava, která mi byla sympatická byla Waverly, Seth a Kieran byli oba dost otravní a nijak mi nezáleželo na tom, co se s nimi stane. Celkově postavy nejsou moc dobře popsané, natož aby se nějak rozvíjely, takže je těžké si k nim vytvořit nějaký vztah. Příběh je tak trochu předvídatelný, ale aspoň je plný akce a rychle odsýpá, takže jsem se nenudila.

01.03.2020 3 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Přečteno během pár hodin, je to super oddechovka, moc pěkně a vtipně napsaná.

01.03.2020 4 z 5


Nestvůra z Essexu Nestvůra z Essexu Sarah Perry

Moc jsem nevěděla co od knihy očekávat a ze začátku jsem měla dost rozporuplné pocity, hlavně proto, že děj plyne poměrně pomalu a trvalo mi dlouho, než se mi podařilo začíst. Jakmile jsem se ale začetla, přečetla jsem většinu knihy naráz. Pokud hledáte knihu plnou akce a nečekaných zvratů, moc od toho nečekejte. Prostředí i postavy jsou ale úžasně vykreslené a celá kniha má skvělou tajemnou atmosféru.

01.03.2020 4 z 5


Krutý princ Krutý princ Holly Black

Rozhodně nemůžu říct, že se mi kniha nelíbila, ale po tom, co ji všichni strašně vychvalovali jsem přece jen byla trošku zklamaná. Styl psaní je skvělý, kniha je čtivá, ale trvá poměrně dlouho, než se příběh trochu rozjede a něco se začne doopravdy dít. Taky mi chvíli trvalo ztotožnit se s hlavní hrdinkou, ale jak děj plynul a její postava se postupně rozvíjela, měla jsem ji pořád radši a radši. Naopak mi vůbec nebyl sympatický Cardan, takže mi ani trochu nevadilo, že se v tomhle díle romantická linka mezi ním a Jude nějak moc nerozvinula, na to určitě bude dost prostoru v dalších dílech. Občas to bylo trochu předvídatelné, ale našlo se i pár dějových zvratů, které jsem vůbec nečekala.

01.03.2020 4 z 5


Spoutaní Spoutaní Gabriella Poole

Rozjezd byl zase pomalejší, ale celkově mi připadá, že oproti první části se tam toho dělo mnohem víc a mělo to mnohem větší spád. Jsem ráda, že se tu neobjevovalo tolik Vyvolených studentů, kteří mě v prvním díle dost štvali, na druhou stranu mě tu zas mnohem víc vytáčeli Jake a Ranjit.
Do dokonalosti to má ještě hodně daleko, i když se mi tenhle díl rozhodně líbil víc než předchozí. Uvidíme, jak to bude s dalšími díly.

15.07.2019 3 z 5


Vyvolení Vyvolení Gabriella Poole

Kniha je čtivá, přečetla jsem ji během několika hodin. Přibližně první polovinu knihy se ale nic moc neděje, chvíli trvá, než se příběh trochu rozjede. Námět se mi líbí, provedení už tolik ne. Děj je už od začátku dost předvídatelný a dá se snadno odhadnout, jak se příběh bude vyvíjet. Musím ale uznat, že ti duchové mě trochu překvapili, stejně jako většina lidí jsem čekala spíš upíry, takže aspoň tohle hodnotím kladně. Postavy nejsou moc dobře propracované, většina z nich nemá kromě namyšlenosti a otravnosti žádné povahové vlastnosti. Všichni samozřejmě vypadají naprosto dokonale a jsou na první pohled okouzlující. I když je Cassie popisována jako úplně obyčejná holka, která nikam nezapadá, okamžitě si najde nejlepší kamarádku a motá se kolem ní hned několik kluků. Její vztah s Ranjitem mi nepřijde moc uvěřitelný, protože před tím, než se na konci knihy dali dohromady, spolu mluvili možná tak třikrát v životě a nestrávili spolu skoro žádný čas, protože Ranjit byl věčně někde pryč. To už by dávalo větší smysl, kdyby chodila s Richardem nebo třeba s Jakem.
Ještě uvidím, jestli se pustím do dalších dílů.

10.07.2019 2 z 5


Dvůr mrazu a hvězd Dvůr mrazu a hvězd Sarah J. Maas

Je to příjemná oddechovka, ale kdyby nevyšla, nic by se nestalo. Tenhle díl nepřináší vůbec nic nového, žádný posun v ději. Jedná se v podstatě o takový epilog k předchozímu dílu protažený na dvě stě stran. Celou dobu se v podstatě nic neděje, děj se točí kolem shánění dárků ke slunovratu. Doufala jsem, že třeba dojde k nějakému posunu v aspoň jednom ze tří nerozřešených vztahů, na to si ale musíme počkat do dalších dílů. Pokud doufáte v akci nebo napětí, moc od toho nečekejte.

10.07.2019 3 z 5


Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru Sarah J. Maas

Třetí díl je o něco slabší než předchozí dva, ale i tak se mi líbil. I když má kniha přes 700 stran, příběh rychle ubíhal, autorka umí skvěle vtáhnout do děje. Zklamala mě ale ta závěrečná bitva. I když mělo jít o rozhodující bitvu, ve které hlavní hrdinové téměř neměli šanci, najednou se z ničeho nic objevila spousta jejich spojenců a všechno se vyřešilo v podstatě samo.

10.07.2019 4 z 5


Zkouška věrnosti Zkouška věrnosti Julie Kagawa

Kniha pro mě původně byla takovou nouzovkou, po které jsem sáhla ve chvíli, kdy jsem zrovna neměla po ruce nic jiného na čtení a popravdě jsem od ní neměla zrovna velká očekávání, takže jsem byla příjemně překvapena. Příběh je čtivý a pořád se něco děje, takže jsem se ani chvíli nenudila. Taky se mi líbilo střídání úhlu pohledu několika postav. Akorát nejsem zrovna příznivce milostných trojůhelníků, takže i tenhle mi celkem vadil. Doufejme, že se to nějak vyřeší v příštím díle.

19.07.2018 4 z 5


V pavučině V pavučině Neal Asher

Jediný důvod, proč jsem tuhle knihu po několika desítkách stran neodložila je ten, že nerada nechávám knihy nedočtené. Po prvních pár stránkách jsem se sice v ději moc neorientovala, ale protože jsem očekávala nějaké uvedení do děje, vysvětlení, kde se příběh odehrává a co se vlastně vůbec děje, nevadilo mi to. Asi po dvaceti stranách mi začalo docházet, že mě žádné uvedení do příběhu nebo vysvětlení souvislostí nejspíš nečeká. I když je to první díl série, občas jsem měla pocit, že čtu tak minimálně čtvrté pokračování - jako by autor předpokládal, že se budu ve všem orientovat. Často jsem měla pocit, že čtu něco úplně jiného, než co je popsáno v anotaci, někdy jsem se ztrácela nebo se neorientovala v tom, co se právě děje. Spousta pojmů (třeba runsibl, AGV, ZBC, superka, runsiblová UI...) není buď vysvětlená vůbec nebo je vysvětlená až cca v půlce knihy, i když se pojmy v příběhu objevují od začátku. Popisy prostředí nebo postav se v knize skoro nevyskytují. Stejně tak se v ní prakticky nevyskytují žádné myšlenkové pochody. U postav většinou není vysvětleno co jsou zač a kde se tam vlastně vůbec vzaly, občas jsem se ztrácela v tom, kdo je kdo nebo jaký má kdo s kým vztah. Nejspíš proto pro mě nebylo možné si kteroukoliv z postav oblíbit. Nerada nechávám série nedočtené, ale v tomhle případě nechci s dalšími čtyřmi knihami ztrácet čas.
Neměla jsem žádná velká očekávání, ale zklamalo mě to.

27.11.2016 1 z 5