laeela laeela komentáře u knih

☰ menu

Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Kniha se mi nelíbila, ani mě nebavila. Zvraty nelogické, čitelné dle vzorce - to, kolem čeho autorka krouží, to nebude. Bylo to schematické, postavy nebyly sympatické. Detektiv vždy vše věděl. Konec
off topic.

10.07.2023 2 z 5


Nikdo není doma Nikdo není doma Tim Weaver

Námět fajn, postavy dobré, první půlka knihy dost dobrá, pak se začaly vršit nelogicnosti a ještě dál to začalo být utrápené. Když vypravěč na konci příběhu musí vysvětlovat motivaci postav, potažmo vraha, navíc často provázenou slůvkem "možná", ztrácím nadšení. Střípky nezapadly a na konci bylo hodně vysvětlování. To byla velká slabina příběhu.

27.06.2023 3 z 5


Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Knížku jsem přečetla za půl dne díky tomu, že jsem byla nemocná, písmenka se mi částečně mihala před očima a kvalitě mého čtení tato knížka i zcela odpovídala. Téma bylo už mnohokrát a lépe zpracované. Kniha mě bavila asi do půlky, pak už jsem byla jen zvědavá. Podstatou takového příběhu je, že ve skupině musí být někdo, kdo mi je sympatický, i když je z něj nakonec třeba vrah. Tady žel nikdo takový nebyl. Zápletka nepravděpodobná. Příběh zmatečný. V zápletce místa bez vysvětlení. Nakonec voila, nebylo třeba forenzní, nebylo třeba koronera, rozluštil to jeden předmět. Motiv musela autorka dovysvetlit na posledních stránkách, jinak bychom se k němu nedostali. Takže doporučuji pouze až vám bude ouvej a přes treštění hlavy se vám písmenka budou míhat, což je pak škoda pro lepší literaturu.

08.03.2020 3 z 5


Pí a jeho život Pí a jeho život Yann Martel

******************************
Pozor, komentář obsahuje drobné spojlery.
******************************
Proti většině komentářů zde se mi líbila první část knihy. Proto jsem očekávala, že kniha bude pokračovat jako lyrická a fantastkní pouť člověka a zvířete, kteří shodou okolností spolu sdílejí jeden člun na moři. Na to, co následovalo, jsem připravená nebyla. Když už jsem se vyrovnala s probíhajícím příběhem, objevil se alternativní konec, který mě opět uvrhl do temnoty. Kniha je dobře napsaná, jen jsem čekala něco jiného. Asi jako když chcete knihu s vánoční tématikou a vyberete si Sněhuláka od Jo Nesbo.

20.12.2019 3 z 5


Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Skvělá, skvělá, skvělá. Začátek pozvolnější, případ skvělé zamotaný. Do poslední chvíle jsem netušila vše.

08.10.2019 5 z 5


Byly jsme tam taky Byly jsme tam taky Dagmar Šimková

"V každém člověku žije skrytá bestie, s kterou se potýká. Morální hodnoty společnosti a kultury, ke které patří, mu pomáhají potlačit zlo, krutost, pomstychtivost, závist, touhu po moci, nesmyslnou a nereálnou ctižádost, pomáhají mu držet šelmu pod kontrolou a dávají mu povzbuzující pocit vítězství nad tím, co v něm je nedobré.
Ale doba, v níž jsme žili, odpoutala všechno zlo z řetězu a otevřela klece v duších lidí. Povýšila závist do rytířského stavu, takže závist se stala "třídním bojem". Vysvětlila lidem, neschopným řídit svůj život, že oni, právě oni mají talent vzít otěže státu do rukou a obrátit směr dějin."

08.07.2019 5 z 5


Italské radosti Italské radosti Maeve Haran

Idealni knizka na dovolenou. S dobrym obsazenim by z toho mohl byt slusny letni film. Postavy byly sympaticke, zapletky tak akorat zajimave a castecne predvidatelne.

07.07.2019 3 z 5


Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

Precteno behem dvou dnu, protoze jsem se bala, ze ztratim odvahu knihu docist. Prime svedectvi o tom co dokaze strach a umele vyvolana nenavist. Otazkou zustava, jak by se zachoval kazdy z nas.

02.07.2019 5 z 5


Ohníčky všude kolem Ohníčky všude kolem Celeste Ng

Aktualni temata, dynamictejsi nez Vse co jsme si nikdy nerekli. Presto je v pribehu tolik rovin, ze pro me bylo Vse co jsme si nikdy nerekli kompaktnejsi a zasahlo me hloubeji. I tak knizku rozhodne doporucuji.

01.07.2019 5 z 5


Do posledního dechu Do posledního dechu Robert Bryndza

Za me nejlepsi ze serie. Napinava az do samotneho konce, spousta zvratu, nekdy jsem skoro nedychala. Smekam az na zem.

05.01.2019 5 z 5


Ve službách zla Ve službách zla Robert Galbraith (p)

Chvili jsem si ji setrila ve ctecce, abych si ji hezky uzila. Bavila mne moc. To, ze je dej zdanlive pomaly a pro nekoho rozvlacny, mi vyhovuje. Jsem vic vtazena do deje, mam prostor premyslet. Postavy jsem si oblibila. Za mne autor proste umi.

29.04.2018 5 z 5


Vražedný chlad Vražedný chlad Louise Penny

Mně to bavilo, vzala jsem si jí na dovolenou a je to první knížka z celé série, kterou jsem četla a určitě ne poslední. Jenom si připravte něco dobrého k jídlu a pití, protože snad na každé páté straně se něco dobrého jí a pije - boeuf bourguignon, hovězí sendviče, opečená slanina, vůně kávy, croissantů a domácí marmelády se mísí se svařenou čokoládou, vínem a pečeným krocanem. Jednu hvězdičku ubírám za nedopracovanost některých odboček a za to "Československo", které mě spíše pobavilo. Ale jinak postavy a kolorit knížky jsou za pět hvězdiček.

24.07.2017 4 z 5


Lovec králíků Lovec králíků Lars Kepler

Stalker se mi celkem líbil, i když výhrady byly také. Lovec králiků mě nechytil: zmatečnost děje, logické nedostatky v zápletce, až chyby, postavy, které se chovají podivuhodně, aby dostály naplánovanému? ději. Ani mě nebaví, když spisovatelé příliš často navodí atmosféru zla, aby se nakonec nic nestalo - už je to pak očekávané. Jediná pro mě uvěřitelná postava byl Rex, ten na mě působil jako opravdový člověk.
Jdu si spravit chuť nějakou klasickou detektivkou, kde nebude tolik krve a vnitřností :)

05.06.2017 2 z 5


Osamělost prvočísel Osamělost prvočísel Paolo Giordano

Jsem také prvočíslo, proto jsem postavám naprosto rozuměla, kniha mě zasáhla - v dobrém - a budu o ní ještě dlouho přemýšlet.
Rozhodně řadím mezi "klasiku", i když ne rokem vydání. Ale stylem, vykreslením postav, které vždy jednají v souladu sama se sebou, i když by si čtenář přál, aby tomu tak nebylo. Co mě moc bavilo, jak mě autor provázel myšlenkovým tokem postavy, abych věděla co bude následovat.

27.03.2017 5 z 5