KrysaHelena KrysaHelena komentáře u knih

☰ menu

Táta za tři skleněnky Táta za tři skleněnky Lenka Rožnovská

Autorce tleskám. Kniha se náramně povedla. Krásná slovní zásoba a líbivý příběh. Všem vřele doporučuji

04.04.2022 5 z 5


Jízda Jízda Patrick Ness

YA, které mě osobně připomíná Buffy, přemožitelka upírů, akorát ve formě mimozemšťanů. Přečíst se to dalo, kdyby mi bylo o nějakej ten pátek méně určitě by se mi i kniha líbila a doporučila bych jí.

04.04.2022 3 z 5


Smrtelné stroje Smrtelné stroje Philip Reeve

Skvělá a velmi dobře čtivá kniha. Doufám, že takové budou i její následovnice.

31.01.2022 5 z 5


Slasti a strasti Slasti a strasti Ivan Brož

Knihu nedoporučuji číst na jeden zátah. Osobně mi vyhovovalo si čas od času přečíst příběh jednoho či dvou nositelů Nobelovy ceny. Skvěle napsané životní příběhy člověka nejednou ohromí. Autor vypíchnul nejdůležitější okamžiky že života každého zmíněného nositele. Rozhodně doporučím každému, kdo si chce trochu rozšířit povědomí o lidech, kteří ovlivnili náš svět.

24.01.2022 5 z 5


Říkadla Říkadla Josef Kainar

Za mě teda žádná hitparáda. Cca 3 povedené.

14.01.2022 1 z 5


Jedna zatracená pohroma za druhou Jedna zatracená pohroma za druhou Jodi Taylor

Co ke knize napsat. Popsala bych jí jako něco mezi Doktorem Who a Knihovníky. Četla se velmi pěkně. Jediné co mě úplně nesedělo bylo až přehršle zvratů kombinované jak se současností, tak s minulostí. Pokud vyjde druhý díl, rozhodně si jej budu chtít přečíst.

10.01.2022 3 z 5


Příběh filmu Kuky se vrací Příběh filmu Kuky se vrací Alena Prokopová

Nádherně zpracovaná kniha plná zajímavých faktů, doplněná krásnou fotodokumentací a náčrty. Loutkové filmy mají v ČR dlouhou tradici a film na ní nádherně navazuje.
Každému fanouškovi rozhodně doporučuji knihu k přečtění.

17.11.2021 5 z 5


Záhadná zoologie Záhadná zoologie Vojtěch Alberto Sláma

Čtení jsem si velmi užila, zajímavé počtení doplněné krásnými fotografiemi. Rozdělení knihy na fakta a příběhy doktora Okružáka a Alberta pobavil. Jejich příběhy za honem záhadných zvířat bych si klidně přečetla i jako samostatnou knihu.

05.06.2021 4 z 5


Můj kámoš Ježíš Můj kámoš Ježíš Lars Husum

Nebude úplně jednoduché slovy popsat pocity z této knihy. Obsahuje 4 části. Prozatím vynechám první a zhodnotí zbylé 3. Zajímavý příběh obsahující čekané a mnohem častěji nečekané obraty a zvraty. Čte se dobře, plynule. Autor doplňuje strasti hlavní postavy vtipnýma pasážema, které Vás donutí se nahlas a od srdce zasmát. Skvěle tím vyváží první část, která je plná brutality, čtenářova znechucení nad hlavní postavou (dost často bych nejradši Nikolajovi dala pěstí, svázala do kozelce a nechala ho hynout uprostřed pustiny za zvěrstva, která páchal). Žel Bohu, první část je zásadní pro celý příběh knihy.
Příchod Ježíše jsem napjatě očekávala. Nejen kvůli tomu, aby se Nikolaj přestal chovat jako naprostý kr***n, nejvíce mě zajímalo, jak bude do příběhu zakomponovaný a jaký vlastně podle autora bude.
Pro mě zajímavá kniha, kterou si určitě časem znovu přečtu. Rozhodně jí nedoporučím nikomu, kdo nezvládne číst o násilí, nespravedlnosti a dalších různých odpornostech.
V knize do sebe vše skvěle zapadá a jako celek je skvělá.

31.12.2020 5 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Genialita filmu se odráží v genialitě knižní předlohy. Pro mě dlouho očekávaná četba splnila veškerá očekávání. Nemohu se dočkat, až se budu moci začíst do dalších dílů.
Kategorie: rozhodně doporučuji všem, kteří mají ručník...

29.12.2020 5 z 5


Šifra mistra Leonarda Šifra mistra Leonarda Dan Brown

Musím uznat, že se dlouho nestalo, aby mě kniha pohltila a každou volnou chvilku jsem jí měla v ruce. Šifře se to povedlo. Dle mého je kniha příjemně psaná, má zajímavý a lehce napínavý děj. Rozhodně stálo za to si jí přečíst.

25.11.2020 5 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Na tuhle knihu jsem se opravdu těšila... A jak jsem zjistila, tak právem. Přesto, že jsem viděla první film (který se stal mým oblíbeným) na knižní předlohu jsem byla zvědavá. Cca do půlky byla dějová linka stejná. Následně už se velmi lišila. Děj ubíhal tak rychle, až jsem nevěřila svým očím, že čtu poslední list.
Skvělá kniha se zajímavými doprovodnými fotografiemi.
Rozhodně doporučuji přečíst.

26.10.2020 5 z 5


Fašista - Příběh sira Oswalda Mosleyho Fašista - Příběh sira Oswalda Mosleyho Jakub Drábik

Nejlépe knihu vystihl Martin Kovář v Předmluvě, dovolím si jej citovat, protože já bych to lépe nenapsala:
"Velkou předností Drábikovy práce je, že je založena na dlouholetém, pečlivém studiu nevydaných pramenů v britských archivech, stejně jako vydaných dokumentů, dobového tisku a navíc na výtečné znalosti nesmírně rozsáhlé odborné literatury. Právě proto je, mimo jiné, výsledný obrat tak "plastický" (...)
Ke kvalitě textu přispívá rovněž to, že čtenář může číst - prakticky paralelně - dva příběhy v jednom: "makro-" i "mikrohistorii" zároveň. Onou "velkou historií" je již zmíněný příběh britských dějin dvacátého století, (...). Onou "malou historií" je pak osobní příběh sira Oswalda Mosleyho, organicky zakomponovaný do "velkých dějin" své země, Evropy a vlastně i světa."

24.10.2020 5 z 5


Hunter Killers Hunter Killers Dan Hampton

Kniha je skvěle strukturována. Kapitoly "příběhy z misí" střídá chronologický popis dění okolo "války" ve Vietnamu, což skvěle doplňuje celistvost knihy.
Vynechám-li romantický popis krajiny, při sebevražedných misích, hodnotím knihu jako velmi čtivou, poučnou a zajímavou.

14.10.2020 4 z 5


Další příběhy z otcovy světnice Další příběhy z otcovy světnice Isaac Bashevis Singer

Pro mě povídky z neznámých končin, to jim rozhodně neubírá na kvalitě. Život přináší různé nástrahy a autor je velmi krásně vypravuje.
Velmi oceňuji vysvětlivky použitých hebrejských slov, popřípadě jidiš.
Určitě stojí za přečtení.

26.08.2020 4 z 5


V lese a na lovu V lese a na lovu Leoš Vala

Povídky rozhodně stojí za přečtení. Povětšinou se jedná o úsměvné historky. Některé dovedou k zamyšlení a jedna je vskutku neveselá.

24.08.2020 5 z 5


Ze života bulíka Ze života bulíka Romana Skálová

(SPOILER) Z mého pohledu je kniha ze 75% Bullží. Čtení příjemně ubíhá. Spoustu pojmů zná skoro každý pejskař (pesemesky, bojová vemena, atd). Co mě nadchlo, je "teorie" očuchávání a olizování chcanek. Skvělá kniha na pláž.

Neodpustím si jednu citaci, která je naprosto vytržená z kontextu (tak na to pamatujte ????): "K čemu by byl paničce malej klacek. S tím si ani pořádně nepohraje. Rozumíš. Malým klackem paničku neodrovnáš." ????

16.08.2020 4 z 5


Strašné pověsti české aneb Hrdinné příběhy Bohemanů uprostřed Evropy (Od Keltů k Boleslavům) Strašné pověsti české aneb Hrdinné příběhy Bohemanů uprostřed Evropy (Od Keltů k Boleslavům) Ivan Krejčí

Není nad to se hezky od srdce zasmát a Strašné pověsti české pobaví velmi, to mi věřte. Rozhodně stojí za přečtení.

15.08.2020 5 z 5


Po sezoně Po sezoně Jack Ketchum (p)

Ke knížce jsem zprvu přistupovala jako k odpočinkové, nenáročné četbě na cesty... To splnila a přidala k tomu něco navíc - napětí, hordu zkrvaveného, rozporcovaného a zkonzumovaného lidského masa.
Nevím, zda bych jí popsala jako hororovou, ale jako slušnej krvák určitě ????.
Četbu nedoporučím hematofobům s bujnou fantazií (ti by knihu nikdy nedočetli).
Celkový dojem? Pohodová, krví prosáklá kniha s trochou napětí.

20.07.2020 4 z 5


Pohádky slunného východu Pohádky slunného východu Joe Hloucha (p)

Určitým způsobem mě vždy přitahovala východní kultura (rozhodně mnohem více než západní, dá-li se v těch místech mluvit o kultuře). Proč si tedy nepřečíst sbírku pohádek?
Výběr pohádek byl ideální. Některé jsou podobné našim pohadkám. Holt všichni lidé řeší obdobné problémy.
Knihu rozhodně doporučím!

11.07.2020 5 z 5