Fašista - Příběh sira Oswalda Mosleyho

Fašista - Příběh sira Oswalda Mosleyho https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340377/bmid_fasista-JIM-340377.jpg 5 17 6

Sir Oswald Mosley byl v britské a v menší míře též v evropské politice přítomen prakticky po celé dlouhé století. Byl při většině klíčových událostí meziválečného období a udržoval styky s nejvýraznějšími osobnostmi své doby – Benitem Mussolinim, Adolfem Hitlerem a Franklinem D. Rooseveltem, stejně jako s Nevillem Chamberlainem nebo Winstonem Churchillem. „Proslavil“ se však zejména jako zakladatel a vůdce nejvýznamnějšího britského fašistického hnutí – Britské unie fašistů. Mosleyho životopis provede čtenáře nejen jeho životem, ale plasticky vykreslí i pohnuté britské a evropské dějiny minulého století.... celý text

Přidat komentář

SydBarrett
27.06.2021 5 z 5

Kniha je Mosleyho životopisem a jako takové jí není naprosto co vytknout, naopak je skvěle čtivě napsaná a její délka je kvůli množství podrobností naprosto opodstatněná. Velká část je navíc vyloženě komická, takže z toho Mosley (bohužel?) vychází víc než cokoliv jako excentrický egoista a fracek z bohaté rodiny. Očekával jsem ale asi něco trošku jiného, tedy že se na pozadí jeho života osvětlí nějak hlouběji politika BUF či Mosleyho jako takového, o čemž je zde zmínky opravdu minimální. Proto pro mě vlastně ani nemělo smysl ji číst celou a do života mi bohatě stačí standardní chléb a interview na záchodě, nevím tedy, jestli je mé hodnocení úplně opravněné

KrysaHelena
24.10.2020 5 z 5

Nejlépe knihu vystihl Martin Kovář v Předmluvě, dovolím si jej citovat, protože já bych to lépe nenapsala:
"Velkou předností Drábikovy práce je, že je založena na dlouholetém, pečlivém studiu nevydaných pramenů v britských archivech, stejně jako vydaných dokumentů, dobového tisku a navíc na výtečné znalosti nesmírně rozsáhlé odborné literatury. Právě proto je, mimo jiné, výsledný obrat tak "plastický" (...)
Ke kvalitě textu přispívá rovněž to, že čtenář může číst - prakticky paralelně - dva příběhy v jednom: "makro-" i "mikrohistorii" zároveň. Onou "velkou historií" je již zmíněný příběh britských dějin dvacátého století, (...). Onou "malou historií" je pak osobní příběh sira Oswalda Mosleyho, organicky zakomponovaný do "velkých dějin" své země, Evropy a vlastně i světa."


Dukát
03.09.2020 5 z 5

Kniha je neuvěřitelně čtivá. V kontextu ostatní odborné literatury je to naprostá perla právě z hlediska přístupnosti textu a tomto ohledu překonává i řadu publicistických prací - to vše při zachování odbornosti.

trautenberk
05.04.2020 4 z 5

Tragédie muže který předběhl svou dobu, nebo neúspěšný pokus o nastolení diktatury?

Pozitiva:
Příběh sira Oswalda Mosleyho je přesně to, čím se snaží být, příběhem člověka. Jako biografie je kniha velmi obsáhlá a detailní, což svědčí o velkém zaujetí tématem a když k tomu přičtu malou známost Mosleyho osoby a nevelké množství dokumentů a bohatý poznámkový aparát, musím vzdát autorovi hold. Líbí se mi přísně chronologická skladba knihy, autor nepřeskakuje a prochází postupně obdobími Mosleyho života a velice schopně je řadí do kapitol. Jeho působení do vypuknutí 2. světové války je zpracováno skvěle, doba zatčení za války a následující roky kdy se pokoušel vytvořit pravicovou internacionálu už spíše povrchně. Autor dokáže přičíst Mosleymu místy i zásluhy a vyzdvihnout jeho kladné vlastnosti.

Negativa:
Ne tak silně jako je dnes zvykem, ale přece autor nedokáže o kontroverzní osobnosti psát nezaujatě a snaží se od začátku poukazovat na Mosleyho předpokládané charakterové vady a jeho životní příběh interpretuje jako megalomanské úsilí hnané nemocným egem. Ani jednou se nezamyslel nad tím, zda měl vůbe Mosley možnost konat jinak, aby dosáhl většího úspěchu v politice a zároveň zůstal věrný svým zásadám. Velmi mě mrzí, že v knize není uceleně reprodukován a vysvětlen Mosleyho politický program a to ani v období BUF, kterému se věnuje větší část knihy. Je poměrně nešťastně odbyt poukazy na to od koho kterou myšlenku Mosley převzal, nebo jakého tématu se chytil v té které předvolební kampani. Celkově i dost zapadly Mosleyho velké a inovativní myšlenky týkající se hospodářství a politického uspořádání - mnoho z nich bylo nakonec přeci realizováno, ikdyž s jiným záměrem, jako třeba stavbu tunelu pod kanálem La Manche. V neposlední řadě jeho názory na imigraci do Británie je zajímavé hodnotit prizmatem dnešního stavu. Člověk se pak musí ptát zda selhal Mosley, nebo britská společnost jako celek.

Celkové hodnocení:
Jako tematicky a kvalitou zpracování jedinečnou knihu všem doporučuji k četbě, ať už jako dokument o meziválečném uspořádání ve Spojeném králoství, nebo exkurzi do života neobyčejného muže který v životě nasekal spoustu chyb.

rutto45
28.02.2020 5 z 5

Výborne spracovaná biografia, ktorá vám množstvo faktov servíruje tak, že vás to ani po toľkých stranách neunavuje a miestami máte pocit, akoby ste čítali pútavú beletriu. Doteraz som ani netušil, že máme na Slovensku takýto autorský klenot.

Lesní_chodec
25.06.2017 5 z 5

Neskutečně poutavým způsobem psaný životopis, který velmi akademickým stylem popisuje historické události, především z doby meziválečné Británie. V češtině vyjma předchozí Drábikové práce na podobné téma (Britského fašismu a fenoménu sira Oswalda Mosleyho) nic takto komplexního nevyšlo. Pro mě po dlouhé době opravdu historická publikace, která mě bavila číst jak kterýkoli kvalitní beletristický román.