kozel89 kozel89 komentáře u knih

☰ menu

Zapovězená země Zapovězená země Terry Brooks

Čtenář, který čeká, že další a další díly ze světa Čtyřzemí budou o něčem jiném než díly předchozí, bude zklamán. Čtenář, který očekává od Brookse to, co vždycky, bude spokojený přesně jako já. Mě Brooksovy knížky zkrátka baví. Je to pro mě oddychovka, která mě přemístí do jiného světa a já si užívám každou minutu pobytu, kterou v tomto světě "strávím". Je zde lehce jiný příběh, pár postav z minulosti, pár postav nových, ale prostě přesně to co po fantasy knize chci. Poutavý děj, který odsýpá a baví. Od doby Walkera Boha jsem si už sice nenašel zásadnější vztah ke kterékoliv z nových postav, ale dění okolo Paranoru mě baví pořád, ať je v něm kdokoliv.

08.02.2024 5 z 5


Alexander Dubček / Rok delší než století Alexander Dubček / Rok delší než století Ľuboš Jurík

Poměrně rozsáhlé dílo o jedné ze zásadních postav československé historie. Kniha obsahuje velké množství informací a dát jí na jeden zátah je dost náročné. Ale i přesto se mi kniha líbila. Člověk si doplní znalosti a i přes velké množství stránek je nakonec odměněn spoustou informací, jak to tehdy bylo. Zřejmě nejnáročnější kniha jakou jsem četl, ale rozhodně nelituji jejího přečtení. Ba naopak. Trochu mě mrzí, že zde nebylo více popsáno období v roce 1989, ale to nemění nic na tom, že knihu jednoznačně doporučuji.

16.01.2024 5 z 5


Atomové návyky Atomové návyky James Clear

Kniha je popsána čtivou formu a autor každou kapitolu přiblíží příkladem z praxe. Řekl bych, že se z knihy dá mnoho odnést, no a já doufám, že si z knihy něco odnesu a zjednoduším si život :-) Doporučuji všem, kteří si chtějí zapracovat na osobním rozvoji.

16.10.2022 4 z 5


Dům mrtvých Dům mrtvých Steven Erikson (p)

No, hodnocení dávám stejné jako u Měsíčních zahrad. Kniha mi připadala celkově na stejné úrovni. První dvě třetiny knihy mě bavily hodně, ale přišlo mi že poslední třetina byla trochu nudnější. Coltainův psí řetěz ve mně oproti většině ostatních čtenářů zanechal asi nejméně. Některé jeho kapitoly mě lehce nudily, až jsem se těšil, že se děj přesune jinam. Naopak mě bavila dějová linka s Kalamem, Mappo Trellem a i dějová linka s Felisín. Úplný závěr byl poměrně dost nečekaný a celkově vzato je knížka skvělá. Oproti měsíčním zahradám není až tak chaotická a navíc už člověk u druhé knížky ví, co může od Eriksona čekat.

26.03.2022 4 z 5


Měsíční zahrady Měsíční zahrady Steven Erikson (p)

Asi jsem byl předchozími komentáři a názory dostatečně varován, takže do knihy jsem šel s tím, že to asi nemusí být úplně lehké záživné čtení a to se mi velice vyplatilo. Kniha mě od začátku bavila a to všechny její dějové linky. Nic podobného jsem doposud nečetl a o to víc jsem si příběh užíval. Ihned sahám po dalším dílu.

20.02.2022 4 z 5


Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

Za mě povinná četba, která by se měla zavést na středních školách namísto jiných děl. Nevím, kdy naposledy jsem si z knihy tolik odnesl. Velice čtivě sepsaná kniha o různých tématech a o tom, že ne všechno co vypadá negativně, opravdu negativní je. Tohle dílko doporučuju všem čtenářům, kteří se chtějí vzdělat poměrně nenáročnou formou a získat optimističtější pohled na svět.

15.01.2022 5 z 5


Řád času Řád času Carlo Rovelli

Kniha je, řekl bych, poměrně náročnější než jsem očekával. První část je skvělá a člověk si z ní i něco málo odnese. Od druhé části už jsem se ale z 90% jen "vezl" a četl něco, čemu jsem nerozuměl. Dočetl jsem až do konce, což se vyplatilo. V závěru je kniha shrnuta vcelku pochopitelným stylem. Nicméně kniha je rozhodně spíše pro někoho, kdo se ve fyzice orientuje trošku více. Nebo alespoň trochu více než já. Vzhledem k tomu, že jsem ne vše pochopil, tak knihu nehodnotím.

31.12.2021


Shannarovy talismany Shannarovy talismany Terry Brooks

Tato série nemá chybu. Poslední díl jednoznačně nejlepším dílem, kde se nám dějové linky jednotlivých postav pomalu začínají spojovat a ukončovat. Pan Brooks se doposud přečtenými knihami stává jedním z nejoblíbenějších.

29.12.2021 4 z 5


Shannarova Elfí královna Shannarova Elfí královna Terry Brooks

Tentokrát se nám děj zaměřil na Wren a její družinu. Krásně psaná epická fantasy na jejiž konci bylo i vlhko v očích. Vzhůru na poslední díl, který by to měl všechno uzavřít. Za mě stále skvělá a nenáročná fantasy, která baví každou stránkou. Pro fanoušky dnešní moderní fantasy to není, ale fandy klasiky to určitě nadchne. Tak jako mě.

14.11.2021 4 z 5


Shannarův druid Shannarův druid Terry Brooks

(SPOILER) Knížka mohla být klidně o takových 100 stránek kratší, ale i tak se nám příběh slušně rozvíjí v tom v čem byl v předchozí knize započat. Opustili jsme hrdiny z předchozího dílu, kteří se mihnou v knížce jen na krátko a hlavní dějová linie je upřena na Walkera Boha, Morgana, Poupě a další. Sahám po dalším dílu.

14.02.2021 5 z 5


Shannarovo dědictví Shannarovo dědictví Terry Brooks

Po delší době návrat k Terrymu Brooksovi a rozhodně nelituju. Kdo čeká nějakou moderní fantasy, nepřijde si na své. Kdo čeká klasickou epickou fantasy, bude spokojen a nadšen přesně jako já. Rozjezd tetralogie má spád a jasné osnovy. U knihy se člověk nenudí a to vše je přesně to, co čekám od takovýchto knih.

05.12.2020 4 z 5


Neznámy Kimi Räikkönen Neznámy Kimi Räikkönen Kari Hotakainen

Řekl bych poněkud netradičně psaná autobiografie. Čekal jsem, že se začne pěkně od začátku a že o každém jeho angažmá v jednotlivých stájích bude nějaká ta kapitola. Trošičku mě mrzí, že to tak nebylo, protože kariéra u Sauberu, McLarenu a Lotusu zde v podstatě skoro vůbec nebyla zmíněna. Nicméně to ve finále až tak nevadí, protože kniha je napsaná velice čtivě a o Kimim se člověk dozví hodně. Po přečtení knihy si ho o to víc vážím jako člověka. Pro fanoušky Kimiho je tato knížka povinnost.

12.10.2020 5 z 5


Prach Prach Hugh Howey

Posední díl ve mně nechal asi nejméně emocí. Nevím proč, ale po celou dobu trilogie jsem si nevypěstoval vztah k žádné z postav. Celkově se mi ale trilogie líbila, avšak čekal jsem od toho, a od posledního dílu, malinko víc. Nicméně i tak má tato trilogie místo v mé knhovně a třeba, až ji budu jednou číst po druhé, zvýším hodnocení a docením ji více.

20.09.2020 3 z 5


Turnus Turnus Hugh Howey

Druhý díl mi přišel maličko horší než první. Prostřední část příběhu mě moc nebavila, ale ke konci se to perfektně rozjelo a kniha zodpověděla většinu toho, co první díl zanechal. Bohužel mi děj přišel místy zdlouhavý a nudný. Nicméně se pustím do třetího dílu a jsem zvědav jak se příběh o silech vyvine.

30.04.2020 3 z 5


Počátek Počátek Dan Brown

Mně se prostě Brownův styl líbí. Příběh se mi od první do poslední stránky líbil. Že jede příběh pořád podle stejného jádra mi vůbec nevadí. Naopak vím co můžu od knížky čekat a knížka mi to v plné parádě vrátí. Nemůžu hodnotit jinak než za 5 hvězd.

19.04.2020 5 z 5


Silo Silo Hugh Howey

Postapokalyptický román, který se za začátku pomalu rozjíždí a nabídne několik zajímavých zvratů. Prostředek knihy jsem hltal jednou stránkou za druhou, ale musím říct, že závěr knihy mě maličko zklamal. Čekal jsem tak nějak trošku víc. Jsem ale přesvědčený, že druhý a třetí díl mi odpoví na nezodpovězené otázky, které Silo zanechalo.

11.04.2020 4 z 5


Souhvězdí Sparta Souhvězdí Sparta David Soeldner

Milé povídání o třinácti jedinečných osobnostech sparťanského hokeje. Pro fanoušky sparťanského hokeje povinnost dozvědět se o těchto skvělých hokejistech více.

29.03.2020 5 z 5


Správce Impéria – Císař Správce Impéria – Císař Raymond E. Feist

Ságu Impérium jsem si nechal na konec. I tento poslední díl neměl chybu. Zvraty, politické intriky, shromáždění ctihodných, skvěle propracovaný svět o cti a hrdosti, tohle všechno se mi prostě líbilo a dalo by se říct, že jsem si to nejlepší nechal na konec. Jenže u Feista jsou prostě všechny knihy nejlepší. Z feistova světa už mě čekají pouze tři knihy z cyklu Legendy Trhlinové války a Pohádka. Moc mě mrzí, že už se mi počet nepřečtených knih od tohoto skvělého, a řekl bych u nás dost opomíjeného autora, hodně ztenčuje. Tohle ale bylo zkrátka skvělé zakončení skvělé ságy.

27.03.2020 4 z 5


Jsi prostě borec: Přestaňte pochybovat, že jste skvělí, a začněte si úžasně žít Jsi prostě borec: Přestaňte pochybovat, že jste skvělí, a začněte si úžasně žít Jen Sincero

Knihu jsem dostal jako dárek od kamarádky a dostalo se mi dost zajímavé čtení, ve kterém člověk objeví, jak se dá na některé věci dívat jinak, lépe, s nadhledem, zkrátka pozitivně. Oddechová četba, ze které si člověk určitě alespoň něco málo odnese do života. Nebo alespoň já si odnesl :-)

16.07.2019 4 z 5


Ochránce Impéria - Milenec Ochránce Impéria - Milenec Raymond E. Feist

Hodnotím obě knihy zaráz, tzn. Ochránce Impéria 1 - Otrok a Ochránce Impéria 2 - Milenec.

Začátek příběhu je perfektní. Kevin, jeho seznamování s Marou a následné vyvíjení jejich vztahu se mi moc líbil. V prostřední pasáži knihy už na mě bylo té politiky možná až příliš, ale i tak je kniha skvělá, což dokázal závěr tohoto příběhu. Střet dvou rozdílných kultůr a dvou rozdílných pohledů na svět, kde si jedna strana brala od druhé a naopak, mě opravdu bavil.

14.01.2018 4 z 5