Správce Impéria – Císař

Správce Impéria – Císař https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82563/bmid_saga-o-imperiu-spravce-imperia-cisa-PSF-82563.jpg 5 181 13

Sága o Impériu série

< 5. díl

Druhá část třetí knihy trilogie Sága o Impériu. Po dlouhé roky pečlivě připravovaný plán Jira z Anasati má konečně sklidit své ovoce a přinést mu mnohem více než jen titul vojevůdce. Jiro míří přímo na císařský trůn a přitom hodlá odstranit i svého hlavního protivníka – rod Acoma! Mara z Acoma se nemůže jeho intrikám otevřeně postavit, neboť mezi oběma rody stojí hrozba přímé intervence Ctihodných… A jako by toto nebezpečí nestačilo, zjišťuje Mara, že jejím příčtím nepřítelem mohou být i samotní Ctihodní.… (citace: legie.info)... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , United Fans
Originální název:

Mistress of the Empire, Volume II. , 1992


více info...

Přidat komentář

alekis
13.09.2023 5 z 5

Dočetla jsem, podruhé, Ságu o Impériu, a když čtu po sobě předešlý komentář, tak víc už asi nedodám.
Všemi pěti díly se postupně prolíná a posiluje snaha o změnu tradic, změnu starých návyků... Když paní Mara pochopí, že to, co v Císařství stačilo po stovky, tisíce let, ve skutečnosti není užitečné ani správné, naopak spíš škodlivé, jde po svojí vytčené cestě ke změnám a nakonec dosáhne svého cíle. Podaří se jí to, za cenu vlastních velkých a často krušných poučení, neboť i ona je produktem oněch tradic... Za cenu mnoha obětí. Ztrácíme postavy, které jsme si oblíbili... Ale tak to chodí v realitě, natožpak tak ve fantasy...

Kdo rád čte fantasy a nepotřebuje k tomu neustálý "humor", a draky a čaroděje ve špičatých kloboucích a s kouzelnými hůlkami, užije si tuto ságu docela jistě.
:-)

Hadati
17.05.2022 5 z 5

Mara už od počátku knihy čelí přímé hrozbě Shromáždění mágů snažících se zabránit změnám, které se snaží v Impériu prosadit. Hledá tak spojence, kde se dá. Kromě představitelů dvaceti chrámů, kteří jsou v přirozené opozici vůči vlivu Shromáždění, Mara hledá pomoc i vně hranic říše Tsuranuani, u jiných národů.

Mara se tak nakonec dostane do otevřeného střetu nejen s Jirem z Anasati, který si až nezdravě vůči ní pěstuje zášť, ale právě i s mágy, kteří už tisíce let prohlašují, že stojí nad jakýmikoliv zákony impéria. Vítězství Mary z Acoma nad tímto mocným nepřítelem je téměř nemožné. A i pokud nad nimi zvítězí, cena jakou zaplatí, bude velká.

Poslední díl je zajímavý zejména objevováním kultury dalšího národa Kelewanu Thurilů, kteří mají hodně společného s Pikty. Ještě zajímavější je pak odkrytí historie a kultury rasy cho-ja.

Nejnapínavější je pak poslední třetina knihy, kdy od návratu Mary zpět do impéria se střídá jeden drsný střet za druhým, a toto neskončí, dokud není spor s mágy vyřešen. Závěr knihy pak končí tradiční Feistovou snahou odměňovat přeživší hrdiny za jejich zásluhy, což je příjemné rozloučení se všemi postavami celé série, které měly to štěstí a dožily se závěru.


Luigi1
06.08.2020 5 z 5

Jsem velice rád,že jsem tuto ságu vypůjčil.Velice dobře se čte,je tam vše co tam má být.Doporučuji

kozel89
27.03.2020 4 z 5

Ságu Impérium jsem si nechal na konec. I tento poslední díl neměl chybu. Zvraty, politické intriky, shromáždění ctihodných, skvěle propracovaný svět o cti a hrdosti, tohle všechno se mi prostě líbilo a dalo by se říct, že jsem si to nejlepší nechal na konec. Jenže u Feista jsou prostě všechny knihy nejlepší. Z feistova světa už mě čekají pouze tři knihy z cyklu Legendy Trhlinové války a Pohádka. Moc mě mrzí, že už se mi počet nepřečtených knih od tohoto skvělého, a řekl bych u nás dost opomíjeného autora, hodně ztenčuje. Tohle ale bylo zkrátka skvělé zakončení skvělé ságy.

alekis
14.01.2020 5 z 5

Dočetla jsem celou Ságu o Impériu a zařadila jsem ji mezi svoje nejoblíbenější fantasy. Kdybych shrnula v krátkosti celý obsah, tak je poměrně jednoduchý. Dívka je hozena do vody a musí plavat. Má přátele, kteří jí pomáhají držet se nad hladinou, má odpůrce a nepřátele, kteří ji chtějí utopit. Zničit.
A především: má svou hlavu, svůj názor, svůj pohled. Jde po cestě, kterou jí narýsovali autoři série, až se z ní stane dospělá žena... Občas šlápne vedle, udělá chybu, některé věci nedomyslí, přidržuje se tradic, které jsou zastaralé, až do chvíle kdy pochopí, že je musí změnit. Mění sebe a postupně, jak její vliv sílí, dokáže vnášet změny do celé říše... Ano, taková je Mara, paní domu Acoma...
V průběhu děje ztratí skoro všechno, začíná to jejím otcem a bratrem a končí...
Získá všechno, co se v říši získat dá... až nakonec, nevyzpytatelný osud jí vrátí cosi, co už odepsala, považovala za dávno ztracené...
Když se nad tím zamýšlím - proč tedy číst ty stovky stránek, když jsem děj tak hezky shrnula do pár vět? Protože tohle čtení je neskutečně dobré! Autoři jsou neskutečně dobří! Píše jim to, jako nikomu! Fakt! Prožívala jsem s Marou všechny její anabáze, její trápení, boje, její ztráty, bála jsem se o ni a o její věrné a drahé přátele...
Kromě asi 10% děje, kde se čtenář(ka) snaží vyznat ve jménech lordů, domů a klanů, a v politické situaci v Císařství, je děj plynulý, čtivý... je to dokonalé! Poprvé jsem objevila Trhlinu a hodlám přečíst vše dostupné kolem ní a o ní.
Je na co se těšit! :-)

protokol
18.02.2019 5 z 5

ako sa patrí záver bol skvelí na začiatku tejto ságy som pri prvej knihe zaváhal ale nakoniec som tomu dal šancu a nelutujem
s pokojným svedomím dávam 5 hviezd záverečná kniha stojí za to vrele odporúčam

ondrej9438
10.12.2018 4 z 5

Tak nějak už mě kniha neoslovila tolik jako ty předcházející.

Finále nicméně napínavé a super, začátek knihy nicméně poněkud rozvláčný.

parxel
22.05.2016 5 z 5

V posledním dílu Ságy o Impériu se Mara vydává do Thurilu, aby odhalila tajemství, které skrývají černooděnci. Přestože je tato část důležitá, je zároveň i bohužel zbytečně užvaněná a vůbec by jí neškodilo zkrátit nejméně o polovinu. Knize ubírá dynamiku a pokus o vytvoření napětí tím, že je Mara v neustálém ohrožení života, tady prostě nefunguje, protože bez ní by děj nemohl pokračovat. A tak některé scény působí zbytečně teatrálně.

Když se pak Mara vrátí, tak se to konečně rozjede. Děj se rozpadne do několika linií a zavládne chaos předznamenávající počátek velkých změn. V této části děj konečně dostane tah na bránu. Některé zvraty se dají předvídat jiné méně, ale celkově jde o velmi slušné zakončení.

Závěrečné hodnocení: velkolepé zakončení výborné ságy, kterému by v některých částech neuškodila menší užvaněnost a teatrálnost. Jinak ale plný počet hvězd.

p3tris
21.08.2015 5 z 5

Předchozí díl plný politiky a intrikaření bez magie se mi sice líbil víc, ale i tak jde o skvostné zakončení celé ságy. Ono to ani jinak nešlo, když se do popředí dostávají právě mágové a cho-ja. Některé zvraty jsou sice příliš zbrklé, předvídatelné a jednání postav nelogické, ale stejně jde o jednu z nejlepších fantasy knih, jakou jsem četl.

Eldar80
05.08.2014 5 z 5

Slova jsou téměř zbytečná. Pochybuji, že se najde někdo, kdo si přečte jen poslední díl a těm kdož přečetli předchozí díly je zbytečné cokoliv říkat. Feist to opět dokázal a i přes některé hrubé nedostatky (konec ságy budete vědět - tušit dříve než v polovině, některé scény jsou zbytečně natahované, děj začíná být přímočarý a jiné) budete cítit opojení knihou. Jen ve světě, kde žijí Kelewanští bohové se mohl odehrát tento příběh. 100%

Ladys
28.02.2014 5 z 5

Nejlepší sága, co jsem četl. Půjčil mi kamarád a pak jsem čekal na každý další díl. Skvělý na tom je, že sága Impérium, která navazuje na Mága, je brána z pohledu Kelewaňanů. Takže máte opačné úhly pohledu jako na dlani. Výborný!!!

MiaVa
16.12.2013 5 z 5

výborný zakončení :)

McGrinder
22.01.2012 5 z 5

Celou sérii Sága o Impériu mohu vřele doporučit, patří k tomu nejlepšímu co R.E.Feist i když tentokrát s pomocí Janny Wurts napsal.Nedá se hodnotit jinak než za 100%!

Autoři knihy

Raymond E. Feist
americká, 1945
Janny Wurts
americká, 1953

Kniha Správce Impéria – Císař je v

Právě čtených1x
Přečtených301x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených24x
Knihotéce132x
Chystám se číst22x
Chci si koupit18x