Kokoska92 Kokoska92 komentáře u knih

☰ menu

Šílená Šílená Louisa Treger

Vzdělávej se. Uč se z knih a novin všechno, co se dá. Díky čtení se dostaneš kamkoli na světě.

Šílená, to je příběh o statečné ženě, která předběhla svou dobu a nebála se obětovat všechno, co měla, aby zlepšila životní podmínky chudých a nemocných žen. Z některých scén popisovaných v knize mě úplně mrazí. Buďme rádi za dobu, ve které žijeme.

27.04.2024 4 z 5


Roky v kruhu Roky v kruhu Jarmila Glazarová

Bůh ví, jak jsem všecky, i ty nejprostší domácí úkony měla ráda. Snad pro ten pravidelný řád, v němž se vracely a s nímž spolutvořily volný a bezpečný tok našeho života.

Krásná oslava každodennosti a návod, jak se i v těžkých časech radovat z maličkostí. Vím, že tato knížka asi neosloví každého, ale mě moc pohladila po duši.

21.04.2024 5 z 5


Hvězdná hodina Hvězdná hodina Corina Bomann

Nezáleží, jak jsi silná, ale jakou máš vůli.

I když se mi zdál překlad na některých místech takový kostrbatý, děj knížky měl spád. Se zájmem jsem sledovala osudy pacientů i personálu nemocnice Waldfriede a mladé sestřičce Hanně jsem moc fandila. Bylo také zajímavé pozorovat, jak se postupně vyvíjelo zdravotnictví a jaké máme oproti dřívějším dobám v této oblasti teď výhody.

14.04.2024 4 z 5


Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

Láska je to jediné, co si můžeme vzít s sebou, když odcházíme, a díky ní to vůbec nebolí.

Malé ženy, to je knížka, kterou můžete číst v časech radosti i v časech smutku. Knížka, která mi vždycky vykouzlí úsměv na tváři, pohladí mě po duši a donutí mě zamyslet se nad tím, co je v životě opravdu důležité.

07.04.2024 5 z 5


Hotel Atlantic Hotel Atlantic Barbora Šťastná

Následky toho, co jsme neudělali, i když jsme mohli, nás tíží víc než to, co jsme udělali.

Knížka popisuje události, o kterých jsem, přiznám se, neměla ani ponětí, takže jsem si ráda rozšířila obzory a dozvěděla se nové informace. I když mi trvalo dlouho, než jsem se začetla, a děj pro mě neměl takový spád, jaký jsem očekávala, cením si románu hlavně pro jeho historický přesah. Určitě by neměl upadnout v zapomnění.

29.03.2024 3 z 5


Dar života Dar života Wendy Holden

„Nedokážeš-li něco dělat celým svým srdcem, nikdy se to nenaučíš dělat svýma rukama.“

Tato knížka si rozhodně zaslouží plný počet hvězdiček! Je to velice zajímavý příběh o statečné ženě, která se nikdy nezalekla žádné překážky, všem problémům čelila s hlavou vztyčenou a vykonala mnoho dobrého pro zdravotnictví v rozvojových zemích. Její knihu určitě doporučuji k přečtení.

24.03.2024 5 z 5


Už jsou tady Velikonoce Už jsou tady Velikonoce Vanda Bruckner

Po obědě vzal děda jedno z uvařených vajec nachystaných na barvení a rozkrájel ho na takový počet kusů, kolik jich je u stolu. Všichni dostali svůj díl a vložili si ho do úst. Prý má každý myslet na každého z rodiny. To proto, aby v následujícím roce neztratil svou víru ani cestu. Cestu svým životem, cestu ke své duši, cestu, která ho i z rozcestí vždy přivede domů.

To byl tak mile a laskavě napsaný příběh. Doslova balzám pro duši. Hned bych se do těch pradávných dob vzájemné pospolitosti, soudržnosti, lásky, úcty jeden k druhému a staročeských tradic, tak jak je to všechno popsáno v této knížce, vrátila, aspoň na chvíli.

18.03.2024 5 z 5


Vznik rodinného impéria Vznik rodinného impéria Charlotte Jacobi

Vůně jsou nositeli vzpomínek. Každý člověk má vlastní vůni a k ní se musí parfém hodit. Proto stejný parfém voní na dvou různých lidech odlišně.

Pěkná knížka plná voňavých parfémů. Bylo příjemné na chvíli zapomenout na starosti všedních dní a ponořit se do světa rozmanitých vůní. I když mi možná trochu vadily některé nepřesnosti v texu.

15.03.2024 3 z 5


Volání naděje Volání naděje Janette Oke

„Věřím! Možná nerozumím Jeho konání, ale věřím Jeho cestám.“

Další krásný příběh z pera Janette Okeové. Myslím, že její knížky nepatří pouze mezi oddechovou četbu, u které si odpočinete a vyčistíte si hlavu, ale z románů se dozvíte také něco málo o životě indiánů a mezi řádky naleznete spoustu hlubokých myšlenek a podnětů k zamyšlení. Nemůžu se dočkat dalšího dílu.

11.03.2024 5 z 5


Handicap a jeho útrapy a radosti aneb Život s asistencí Handicap a jeho útrapy a radosti aneb Život s asistencí Kristýna Kolenčíková

I když je knížka psaná jednodušším stylem, otevírá důležitá témata a ukazuje, že i člověk s handicapem prožívá své radosti a strasti a za správných podmínek může žít zcela plnohodnotně. Autorce moc fandím a přeji do dalšího života hodně štěstí!

07.03.2024 3 z 5


Pojízdný krámek snů Pojízdný krámek snů Jenny Colgan

Nevíš, co můžeš dělat, dokud to nezkusíš.

Pohodová oddechovka plná knížek, romantiky, hledání smyslu života a sebe sama a úžasných popisů malebné skotské krajiny. Pohlazení po duši pro každého knihomola! Něco takového jsem zrovna potřebovala.

06.03.2024 4 z 5


Panský dům Panský dům Anne Jacobs

„Kdo chce řídit továrnu, ten musí vědět, jak se v ní cítí prostý dělník.“

Nečekejte nic hlubokého nebo světoborného. Jedná se ale o milou a pohodovou oddechovku, u které se na chvíli odpoutáte od reality a zapomenete na starosti všedních dní. V knížce je také velmi dobře zobrazeno postavení panstva a postavení služebnictva a dělníků před první světovou válku. Druhý díl si určitě nenechám ujít.

04.03.2024 3 z 5


Diana: Královna srdcí Diana: Královna srdcí Julie Heiland

Předsudky nejsou nic než klec, ve které žijeme dobrovolně, abychom nemuseli nic cítit, ničemu se učit, nic vědět. Ten, kdo odsuzuje druhé, nikdy nepřekročí své vlastní hranice a neporoste. Ten, kdo odsuzuje druhé hodil sám sebe přes palubu.

Knížka o princezně Dianě se mi líbila, i když to bylo velmi smutné a bolestné čtení. Jako malá jsem toužila být princeznou, žit si na zámku a nechat se obskakovat různými sloužícími. Teď jsem ale vděčná za svůj všední život a za možnost radovat se z maličkostí. Být šlechticem určitě není jednoduché.

25.02.2024 4 z 5


Jsem Baťa, dokážu to! Jsem Baťa, dokážu to! Jozef Banáš

Mysl dělí, srdce spojuje. V mysli se soutěží, v srdci se spolupracuje.

Opravdu hutná knížka. Někoho může velká míra informací, různých podrobností a detailů od četby odradit, já jsem však velkým fanouškem Tomáše Bati a jednotlivé stránky jsem hltala s nadšením. Líbilo se mi, že jsou v románu zachyceny také továrníkovy chyby, nedokonalosti a slabé stránky. Byl to zkrátka člověk jako každý jiný. I přesto však vstoupil do historie jako velký podnikatel a průkopník pokroku, který zasvětil život službě veřejnosti.

19.02.2024 5 z 5


Jarní sen Jarní sen Rena Rosenthal

Knížka mě upoutala svou nádhernou obálkou i nevšedním námětem. Příběh mě ale bohužel za srdce příliš nechytil. Asi jsem jej četla ve špatném rozpoložení.

16.02.2024 3 z 5


Sbor chilburských dam Sbor chilburských dam Jennifer Ryan

Když jsem svižným krokem kráčela po příjezdové cestě, zhluboka jsem se nadechla sladkého letního vzduchu, prosyceného bzučením včel a zpěvem ptáků, a pomyslela jsem si, jak může být tenhle svět krásný. Jaké máme štěstí, že tady jsme, že jsme jeho součástí, ať už máme vyměřený jakýkoli čas.

Dojemný příběh o statečných ženách, které během 2. světové války našly odvahu pozvednout svůj hlas. Čtení, které je pohlazením pro duši. Vřele všem doporučuji!

11.02.2024 5 z 5


Páté jablko Páté jablko Lenka Chalupová

Páté jablko se mi líbilo možná ještě o malinko víc než Kyselé třešně. Stránky mi ubíhaly před očima, ani jsem se nenadála a už byl konec. Román jsem si užila, i když vypráví o nelehké době. Jen je škoda, že knížky autorky nejsou tolik vidět, určitě by si víc pozornosti zasloužila.

03.02.2024 4 z 5


Dýchej za mě Dýchej za mě Eva Kollerová–Střihavková

protože mít možnost volby je důvod k radosti

Úžasně čtivá a dojemná knížka o neobyčejně pevném sesterském poutu. O sestrách Nekolových jsem toho příliš nevěděla, takže jsem si moc ráda rozšířila obzory - také o velmi zajímavé informace z první světové války. Od knihy jsem neměla žádná očekávání, ale mile mě překvapila.

27.01.2024 5 z 5


Jelení vršek Jelení vršek Hana Marie Körnerová (p)

Život byl hezký už jen tím, že pořád trval.

Příběh mě, musím říct, bohužel trochu zklamal. Myslela jsem si, že mě čtení víc pohltí, ale místy jsem se nudila. Na druhou stranu jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí z naší historie, vyčistila si hlavu a strávila několik zimních večerů se čtivou oddechovkou.

18.01.2024 4 z 5


Marion: Guvernantka královské rodiny Marion: Guvernantka královské rodiny Fern Britton

„Nezapomeň projevovat lásku cizím lidem, protože to mohou být přestrojení andělé.“

Úžasně čtivá knížka! Stránky mi ubíhaly před očima, ani nevím jak. Marion mi ale bylo upřímě líto. Z knihy vyplývá, že vše dělala s tím nejlepším úmyslem, obětovala královské rodině svá nejlepší léta, nedopadlo to s ní však příliš valně. Názor si ovšem každý čtenář musí udělat sám.

13.01.2024 5 z 5