Sbor chilburských dam

Sbor chilburských dam https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345835/bmid_sbor-chilburskych-dam-91D-345835.jpg 4 141 46

Kniha Jennifer Ryanové je důmyslně konstruovaným románem s tajemstvím, zasazeným do bouřlivého údobí druhé světové války, kdy na Británii útočilo německé letectvo. Autorka svůj čtivý příběh zasadila na anglický venkov, a prostřednictvím hlasů několika žen líčí střet tradičního života a velkých dějin. Román dovedně poskládala z dopisů a deníkových záznamů, které umocňují intimitu líčených příběhů, a okořenila jej vášnivými i osudovými střety postav, které musejí překonávat válečné útrapy, předsudky i sociální přehrady.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Chilbury Ladies Choir , 2017


více info...

Kokoska92
Kokoska92
11.02.2024 5 z 5

Když jsem svižným krokem kráčela po příjezdové cestě, zhluboka jsem se nadechla sladkého letního vzduchu, prosyceného bzučením včel a zpěvem ptáků, a pomyslela jsem si, jak může být tenhle svět krásný. Jaké máme štěstí, že tady jsme, že jsme jeho součástí, ať už máme vyměřený jakýkoli čas.

Dojemný příběh o statečných ženách, které během 2. světové války našly odvahu pozvednout svůj hlas. Čtení, které je pohlazením pro duši. Vřele všem doporučuji!

Nessie72
Nessie72
31.08.2023 5 z 5

Skvělé. Já mám obecně slabost pro téma 2.světové války z pohledu domácí fronty v Británii. A autorka v obou svých románech, které jsem četla, dokáže tu neobyčejnou obyčejnost vykreslit úžasně. Velmi doporučuji.


IVANA0123
IVANA0123
11.08.2023 5 z 5

Romány pro ženy, ani válečné knihy běžně nečtu, přesto se mi kniha líbila. Možná proto, že i když to tak na začátku vypadá, tato kniha se tak lehce zaškatulkovat nedá. Rozhodně je zvláštní svou formou, kdy se celý příběh skládá dohromady až propojením řady dopisů a deníkových zápisků obyvatel vesničky Chilbury. Hlavních postav, které kniha sleduje je zde hned několik a jejich příběhy se navzájem prolínají a zamotávají. Za mě je tato kniha poctou anglickým ženám, které během války musely vystoupily ze své komfortní zóny a staly se důležitou součástí veřejného života. Staly se často silnějšími a odvážnějšími, než si kdy dovedly představit. Soudržnost a odhodlání hrdinek v této knize je inspirující a povznášející. Občas stačí jeden impuls, důležitý moment, který dokáže rozpohybovat a udat směr něčemu důležitému a zde i krásnému. V této vesničce se tímto členem stala sbormistryně Prim, která povzbudila ostatní k něčemu velkému a změnila přístup a probudila nadšení řady místních obyvatel. Každý z nás by kousek takové Prim občas potřeboval... Moc milá, i když místy smutná kniha, ke které se budu ráda vracet. 5*
(8/23)

kaja77
kaja77
26.05.2023 5 z 5

Ach. Kniha podle mého gusta. Strašně moc se mi líbila. Zprvu se děj jevil trochu rozvláčný, ale netrvá to dlouho a člověk se zorientuje v obyvatelích vesnice a pak už jen hltá postřehy z deníků a dopisů a užívá si tu anglickou atmosféru, vesnickou pospolitost a starosvětské mravy. Pro čtenáře je připravena směska lásky, odvahy, rozhodnosti, žárlivosti, dobrosrdečnosti, vstřícnosti, dobrodružství, nějaký ten zločin, druhá šance a mnohem víc. Naprosto doporučuji

tittanie
tittanie
18.05.2023

Prvních sto stran jsem přemýšlela jestli jsem knihu už nečetla, ale nakonec ne. Prvních sto stran se četlo velice dobře, pak mi přišlo, že si děj trochu sednul, ale kniha mohla být poloviční a bylo by to lepší.
Podle mě je kniha napsaná zajímavou formou dopisů a deníkových záznamů.

Kaduri
Kaduri
13.06.2022 5 z 5

Túto knižku som zháňala dlhú dobu. Keď som ju konečne získala, tak ma trošku premohli obavy, či splní moje očakávania. A splnila:).
Chilbury, Anglicko, rok 1940.
Invázia zo strany nacistického Nemecka sa zdá byť neodvratná, nastáva všeobecná mobilizácia. Vikár Chilbury pre absenciu mužov rozpustí spevácky zbor, ale miestne dámy sa nemienia len tak vzdať. Založia čisto ženský Zbor chilburských dám. A nezostane len pri tom...
Pútavá sonda do každodenného života žien v malej dedinke na začiatku 2. svetovej vojny. Vnímame ich rastúce sebavedomie, posilnenie charakterov, uvedomenie si vlastnej hodnoty.
Moc krásna forma prerozprávania prostredníctvom listov a denníkových záznamov.
Komu sa páčila knižka Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů, smelo do toho:).

"Pomalu, potichounku jsem si začala prozpěvovat „Budiž mým zrakem“.
Za bezměsíčné noci bylo všechno černočerné, nařízení o zatemnění vypudilo ze světa veškeré světlo. Obezřetně jsem se usmála, když jsem si uvědomila, že neexistují žádné zákony proti zpěvu a že můj hlas sílí, navzdory téhle válce.
Mám přece právo být slyšet."

"Možná z téhle války vzešlo něco dobrého:
všechno je vzhůru nohama, veškerá nespravedlnost je nelítostně patrná.
Nám obyčejným ženám to dalo hlas – získaly jsme odvahu hájit svá práva a hájit práva druhých.
Koneckonců, v tomhle světě plném chaosu a smrti už nemáme tolik co ztratit."

iceVS
iceVS
30.08.2021 5 z 5

Tento román se odehrává na anglickém venkově v roce 1940, nedaleko Dunkirku, kde proběhla bitva o Francii.
Kniha je poskládána z dopisů a deníkových záznamů mnoha osob a přes zdánlivě velký počet zúčastněných je z příběhu plynulá a pestrá dějová mozaika. Mnohem víc půvabnější právě různým pohledem jednotlivých osob na zdánlivě stejnou věc.
V této knize najdete všechno. Lásku, drama, válku, špiony, novorozence zaměněné kvůli dědictví, touhu dětí i dospělých to vše ve zdraví přežít. Jedna z mála knih, kdy byste rádi ještě četli dál, ale ono už není co.

Mrňous1
Mrňous1
22.05.2021 5 z 5

Opět výborná kniha, nějak přicházím na chuť těm románům psaným formou dopisů...Spolek přátel krásné literatury se mi líbil asi více, tohle bylo hodně podobné, až bych trošku podezírala autorku, že námět obšlehla, ale na skvělém zážitku ze čtení to vůbec nic nemění. postavy jsou zajímavé, příběh i charaktery se vyvíjí, krásný popis složité doby, společenských vztahů, morálky apod. Já se bavila, občas se dost nasmála, občas plakala. Kniha rozhodně stojí za přečtení.

zuzi.d
zuzi.d
11.01.2021 4 z 5

Hrdinky a městečko vám přirostou k srdci po pár stránkách. Velmi milá kniha s krásně vykreslenými postavami, která odkrývá ženskou sílu na domacím bojišti druhé světové války. Stojí za to si ji přečíst.

Opatov
Opatov
20.12.2020 5 z 5

Rok 1940 vyprávěný formou dopisů a denikovych zápisů. Knížka, která pohladi, i když se děj odvíjí v období války. Doporučuji.

Avila
Avila
14.09.2020 5 z 5

Krásně napsaný román...
Kniha mě zaujala v knihovně a říkala jsem si že jsem zvědavá jak silný příběh bude když je poskládán z deníkových záznamů a dopisů....
A musím uznat že autorce se to velmi povedlo . Skvěle vyobrazená psychologie postav, v podstatě jednoduchý ale poutavý příběh.
Čtení mě úplně pohltilo takže za mě mohu jen doporučit.

DádazPrahy
DádazPrahy
13.07.2020 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Četba mě úplně vtáhla do děje, měla jsem pocit, že jsem prostřednictvím příběhu strávila v Chilbury neklidné válečné jaro a léto roku 1940 a seznámila se se všemi zdejšími obyvateli.
Dovolím si zde ocitovat pár myšlenek, které mne zaujaly:
" Všechny šťastné rodiny jsou si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná po svém."
"Vědomí, že zemřete, ve skutečnosti život zlepšuje, protože teprve tehdy se člověk rozhodne žít tak, jak doopravdy chce, ne tak, jak to po něm chtějí ostatní. A dokonale si vychutnávat každou minutu."
"Musíš zjistit, kam v tomhle světě patříš, kde jsi nejšťastnější, kde něco zmůžeš. A neboj se změny."
Kladně hodnotím také zdařilý překlad z angličtiny. Určitě doporučuji.
(Pokud ovládáte angličtinu, mohlo by být zajímavé také shlédnout krátký rozhovor s autorkou Jennifer Ryan na Youtube).

knihovnička007
knihovnička007
04.12.2019 5 z 5

Kniha psaná formou deníčků a dopisů.
Tento rok jsem četla i Spolek přátel krásné literatury... a knihy jsou si hodně podobné. Obě psané formou dopisů, z období války v Anglii.
Líbilo se mi, jak se paní Tillingová našla, z Venetie se stala ženská s mozkem :) Příběh Kitty, Prim, Edwiny, Hattie...
A moc se mi líbilo, že autorka do knihy vložila i příběh Silvie-židovská dívka z Československa.
Bohužel to byla velmi smutná a těžká doba. Do té doby byly ženy jen jako přívažek mužů, nejlépe když byly zticha a jen se usmívaly. Ale co mají dělat, když se časy mění a muži v Chilbury prostě nejsou a ženy jsou nuceny si poradit samy?
Úplně jsem viděla, jak všechny ženy nesou tu těžkou rakev, jak se s ní potýkají a u toho ještě zpívají...
Myslím si, že občas šla autorka cestou nejmenšího odporu (generála zvládla trochu moc rychle), ale kniha se mi hodně líbila. Konec hodně odpočinkový, ale určitě doporučím k přečtení.
Doporučím-po knize si pustit film Dunkirk... je někdo z mužů z Chilbury? Je tam David paní Tillingové? A dalších žen z vesnice?

vlkcz
vlkcz
21.09.2019 4 z 5

Nakonec to bylo docela příjemné čtení. Pravda, než jsem se začetl (asi první čtvrtina), tak jsem se docela trápil poměrně velkým počtem postav. Ale pak už to šlo, i když to slibované tajemství je poměrně brzo jasné, takže nějaký překvapivý závěr se nekoná.

Vidlička
Vidlička
05.08.2019 1 z 5

Miluju poklidné kouzlo staré dobré Anglie, ale bóže, tohle byla ale číčovina! Brutálně nesympatický jednocharakterový postavy, třináctka, která si píše deníček a stylem to nepoznáš od deníku padesátky a brutální tyran, který dá pokoj po jedný trapný výhrůžce... Celý to bylo prostě příšerně naivní. Tímhle se definitivně potvrdilo, že knížky pro ženy nejsou nic pro mě. Kupodivu by z toho ale moh' bejt hezkej film.

Anna 13
Anna 13
04.07.2019 5 z 5

Tato kniha mě dostala.
Je absolutně jedinečná, úchvatná ve své mnohovrstevnatosti, dojemná v tom, jak ukazuje, že i válka měla důvod a vykvetlo z ní i mnoho dobra. I když zlo v té době konkurenci nemělo.

Příběh je poskládán dohromady z dopisů a deníkových záznamů, což umožňuje, aby se každá postava absolutně otevřela a nechala čtenáře nahlédnout do své hlavy i srdce. Postavy to jsou výborně vykreslené, komplikované, mnohdy nejasné.
Nešlo se nezamilovat do malé Kitty, která byla ztvárněna opravdu úchvatně. A silná žena paní Tillingová byla vzor všech ctností...

Všechny ty ženy, které začaly v době, kdy jim muži odešli do války, vylézat ze svých ulit, celá ta famózní anglická vesnička, všechny ty intriky, milostné pletky, ta spřízněnost obyvatel a ty mrazivé nálety nacistů... To všechno ve mně bude ještě dlouho doznívat...

Doporučuji srdcem, do kterého je tato kniha nesmazatelně vepsána.

Melanka
Melanka
20.11.2018 5 z 5

Poprvé mě opravdu bavila kniha psaná formou deníků a dopisů. Přestože se odehrává v době 2. světové války a je plná tragických osudů, v čtenáři zanechá pocity naděje, lidského pochopení a lásky. Moc hezky se četla.

aginecka
aginecka
24.10.2018 4 z 5

Příjemné čtení pro dámy, ideální pro podávání v menších dávkách.

IYv
IYv
07.09.2018 5 z 5

Mě se kniha velmi líbila, pěkné jemné a ženské čtení. Nic víc, nic míň.
Hudba je věc, která spojuje mnoho lidí, ať jsou jakékoli povahy, barvy pleti nebo vyznání. A že tady mnoho postav díky zpěvu našlo řešení, nebo rovnováhu, odvahu (nevím, jak to přesně formulovat), to je pro mě velmi uvěřitelné.
Nemohu souhlasit s některými názory pode mnou, že deníky nebo dopisy nešly rozeznat.

anamor.avonoz
anamor.avonoz
24.08.2018 3 z 5

Příběh sám o sobě i některé postavy úžasné - klidně by z toho mohl být parádní seriál, který by byl pro mě určitě zajímavější, protože by byl "čas" některé postavy a příběhy rozvinout.

Štítky knihy

Anglie druhá světová válka (1939–1945) deníky dopisy anglický venkov osudy žen

Autorovy další knížky

Jennifer Ryan
anglická, 1970
2017  86%Sbor chilburských dam
2023  85%Na kuchyňské frontě

Kniha Sbor chilburských dam je v

Právě čtených1x
Přečtených149x
Čtenářské výzvě45x
Doporučených24x
Knihotéce58x
Chystám se číst150x
Chci si koupit22x
dalších seznamech2x