kata3529 kata3529 komentáře u knih

☰ menu

Vypálená nenávist Vypálená nenávist Angie Thomas

Tahle YA je dle mého názoru naprosto fantastickým dílem; jedná se o příběh vyprávějící o životech Američanů, a to v souvislosti s mnoha společenskými problémy, jako jsou například drogy, rasismus, policejní a státní nespravedlnost. Musím říct, že to mělo snad úplně všechno, od knížky se nešlo odtrhnout, kapitoly byly psány krátce a výstižně, a řekla bych že i lehce, což je v souvislosti s těžkými tématy téměř paradoxní.

Hlavní hrdinkou je zde 16-letá Starr, dcera bývalého člena gangu a zdravotní sestry, která žije v chudinské čtvrti a chodí na luxusní střední školu v jiné čtvrti, neboť alespoň to se snaží udělat rodiče pro její ochranu. Život její celé rodiny je komplikovaný tím, že má bratry a sestry, kteří vždy nemají zcela stejné rodiče, přičemž otcem některých z nich je současný král drogového podsvětí. Už jen tím je její život složitý, neboť rodinné vztahy nejsou tak jednoduché, jak bychom Starr přáli, což možná může být způsobeno i tím, že její strýc působí jako policajt. Život této rodině je tedy už jen za těchto podmínek velmi komplikovaný, a namísto toho, aby přišla nějaká úleva, přijde nečekaná tragická událost, která vše bohužel ještě zhorší, kdy vše určitým způsobem eskaluje. Pokud se do této chvíle pokládaly určité věci za problematické, tak teď se stávají důvodem toho proč mnoho občanů nechce už dál mlčet a chce udělat něco pro to, aby se jim všem žilo lépe. Mohla Starr nastalé situaci zabránit nebo už se prostě nedalo nic dělat? Byla obět opravdu dealerem drog, a tak není jeho života škoda, nebo k tomu byl téměř donucen s ohledem na okolnosti? Jak konkrétně se Starr změnil život? A hlavně, jak to celé bude po nečekané události pokračovat a jak to ovlivní rodinné vztahy?

Jak už jsem psala výše, knížka se četla velmi dobře, děj krásně ubíhal, a i přesto, že zde byla rozebírána těžká témata, jsem si knihu užila. Všem ji vřele doporučuji, a dle mého názoru by přesně takové knihy měly patřit do povinné literatury na školách.

02.01.2024 5 z 5


Tři hříšná tajemství Tři hříšná tajemství Nikki Sloane

Erotický román a moje první zkušenost s tímhle žánrem. Upřímně, neměla jsem žádná očekávání, ale asi jsem od toho prostě čekala něco víc, něco, nad čím budu valit oči, číst stránku za stránkou a nemoci přestat. To se ale bohužel nestalo, ale ne vždy sedne kniha každému – jak se říká 1 kniha, 100 čtenářů a 100 určitým způsobem různorodých názorů. A možná je to také tím, že se jedná o 4. díl ze série, nevím.

Hlavní představitelkou je tajná agentka FBI Andrea, které se podařilo infiltrovat se jako Regan do ilegálního klubu, kde jsou mužům ze strany žen poskytovány různorodé služby. Tento podnik působí poměrně nadstandardně, minimálně z mého úhlu pohledu. Regan však není tou, která by se zde sama svolně nabízela, nýbrž vyjednává ostatním ženám tu nejlepší možnou cenu, kterou je muž ochoten zaplatit. Jejím cílem je dostat se k cenným informacím na vlivné osoby, což nebude tak lehké jak si možná myslela, a to zejména z toho důvodu, že se do práce zamotají city, i když si Regan byla zcela jista tím, že přesně tohle prostě dokáže odhalit, a že chtíč se nikdy nepromění v lásku. Ale setkání se Salisem to všechno docela změní..

Byť jsem knihu v úvodu částečně zkritizovala, musím uznat, že se četla dobře, děj poměrně ubíhal, ale prostě mě ty erotické pasáže nezvedly ze židle tím způsobem, jakým by nejspíše mohly. Určitě však není tato kniha promrhaným časem, přičemž za mě byla nejlepší poslední třetina knihy.

02.01.2024 3 z 5


Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Takhle zajímavý, všemožně propletený a detailně popsaný příběh jsem už poměrně dlouhou dobu nečetla, a jsem z toho vážně nadšená. Paní autorka má prostě na psaní talent od boha, a tím spíš nechápu, že jsem se čtení této knihy bála, neboť to není úplně to, co čtu běžně. Ale bez výstupů mimo svou komfortní zónu nemůžeme nikdy získat něco pozitivního, takže jsem fakt ráda za tu možnost.

Hlavní hrdinkou je Celaena, která za sebou má velmi krutý osud, ale nyní nastala chvíle dávající ji alespoň naději na budoucí svobodu, a to i přesto, že se jedná o nájemnou vražedkyni. Nyní si ji vybral princ Dorian jako svou volbu, která má vyhrát turnaj, a to proti soupeřům jako jsou vrazi, žoládci, vojáci nebo obr. Takhle by se to mohlo zdát jednoduché, ale nic není, jak se na první pohled zdá. Postupně se totiž začínají ztrácet její soupeři, začíná všechno ovlivňovat magie, a někdy prostě něco nesedí, i když se vlastně neví proč. Celaenu tak tedy čeká velmi těžká cesta plná strastí, probdělých nocí, strachu ze smrti, ale zároveň navázání přátelství, odhalování tajemství a vytváření spojenectví. Na to, jak to s Celaenou, si musíte počkat sami, neboť k odpovědím na otázky typu „Zvládne Celaena projít všemi zkouškami, přežít a zvítězit?“, „Jak se postupem času vyvine její vztah s princem?“ nebo „Kdo všechno je proti ní, a povede se to odhalit?“ se prostě musíte pročíst.

Kniha je psaná absolutně skvěle, osobně ji řadím mezi nejlepší knihy tohoto roku. Kapitoly byly poměrně krásné, děj velmi dobře ubíhal a byl popsán tak, že jsem si přidala jako bych tam se všemi byla a sledovala to jako host z povzdálí.

Knihu doporučuji všem, i těm, kteří si myslí, že to není úplně jejich oříšek, neboť jak jsem už psala, myslela jsem si to taky, ale přesvědčila jsem se o opaku a už teď se těším, až si přečtu další díly.

02.01.2024 5 z 5


Vánoční kalendář Vánoční kalendář * antologie

Jedná se o soubor 32 povídek, které jsou spojeny vánoční a prosincovou tématikou, ale zároveň a odlišeny svou speciální myšlenkou, kterou nesou, a kterou bychom si z nich my, jako čtenáři, měli vzít. Kniha je tedy nadčasová, přičemž je jistě možné ji číst i opakovaně, neboť vždy v paměti uvízne něco, co může být rozdílné oproti minulému čtecímu zážitku.

Povídky jsou zaměřeny na různorodé lidské a zvířecí osudy, zejména však na:
- mezilidské vztahy, tj. milostné, rodinné, přátelské, ale také mezi kolegy v práci,
- podstatu vnímá lidského chováni, nikoli vzhledu, neboť ten může klamat,
- vliv ostatních lidí na vztahy, tedy konkrétně jejich záměrné ovlivňování,
- vznik kamarádských vztahů tam, kde by to snad ani nikdo nečekal,
- pohnuté lidské osudy, kdy má také poměrně velký význam rodina,
- zvířecí osudy, kdy je však třeba věřit v určitou naději,
- víru v naději, božská znamení a podstatnost naděje,
- rozdílnost vnímání světa mezi dospělými a dětmi,
- legendy, mýty, náhody, osud, kouzla a magii,
- vliv minulosti na budoucí život,
- vlivu života na sny a naopak.

Nejvíce se mi líbily povídky č. 1 (Brusinkové dobrodružství Rudolfa Valentýna), č. 3 (Milý Ježíšku), č. 4 (Louskáček), č. 5 (Zdravíčko), č. 7 (Duch Vánoc), č. 8 (O Vánocích se plní i ta nejtajnější přání), č. 9 (Vánoční msta), č. 10 (Losování), č. 13 (Vánoce na dně sklenky), č. 15 (Pod jmelím za jmelím), č. 16 (Vánoční přání), č. 18 (Dárek), č. 19 (První Vánoce), č. 20 (Štěstí v neštěstí), č. 23 (Něco končí, něco začíná), č. 24 (Vánoční zázrak), č. 25 (Znamení), č. 26 (Jsem princezna!), č. 29 (Dívka se sirkami) a č. 31 (Vánoce 2384).

P.S. Závěrečný test se velmi povedl!

02.01.2024 4 z 5


Muž, který chtěl být šťastný Muž, který chtěl být šťastný Laurent Gounelle

doporučuji, pokud se potřebuješ zamyslet nad životem

skvělá pro rozhodnutí se pro něco, co by jsi ze srdce chtěl, ale nejsi si tím jistý

nejdřív jsem jí úplně nepřišla na chuť, ale tak od půlky jsem doufala, že ji stihnu přečíst naráz, což se sice nepovedlo, ale nevadí

08.12.2023 4 z 5


Zbavte se svých kil bolesti Zbavte se svých kil bolesti Doreen Virtue

možná knižní terapie

příležitost, jak si ujasnit vztah k jídlu

souvislost jídla a psychiky

08.12.2023 4 z 5


Zmrzlina k snídani Zmrzlina k snídani Laura Jane Williams

nutná k tomu, abychom se ze života nezbláili

skvělá příležitost k zamyšlení se nad životem

dětská duše v dospělém

08.12.2023 5 z 5


Umění být zdráv Umění být zdráv Věra Keilová

nutná k pochopení toho, že zdraví je na prvním místě a souvisí s ním všechno, co se děje nám a kolem nás

vztah mediciny a psychické stránky života

skvělá příležitost k pochopení života, jeho smyslu a našich cílů

08.12.2023 5 z 5


Uzdrav své tělo Uzdrav své tělo Louise L. Hay

skvělá učebnice psychosomatiky

vhodná, pokud máte pocit, že ne všechno je nutné hned léčit za pomoci doktora

příležitost k zamyšlení se nad životem

08.12.2023 5 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

oddychovka, u které si odpočineš a pobavíš

lidské činy mohou mít zvláštní důvody, dokud se jich na to nezeptáš nebo jim neumožníš vypovídání, nedozvíš se to

příležitost k zamyšlení se nad životem

08.12.2023 4 z 5


Slepičí minipolévka o kočičí duši Slepičí minipolévka o kočičí duši Jack Canfield

kombinace příběhů, básní, citátů a fotek, která příjemně potěší lidskou duši

příjemné čtení vhodné k zaslouženému odpočinku

08.12.2023 5 z 5


Slepičí minipolévka o psí duši Slepičí minipolévka o psí duši Jack Canfield

kombinace příběhů, básní, příběhů a fotek, která příjemně potěší lidskou duši

příjemné čtení vhodné k zaslouženému odpočinku

08.12.2023 5 z 5


Opovážlivá drzost být sám sebou Opovážlivá drzost být sám sebou Jan Menděl

základní příručka pro lepší život aneb nikdy není pozdě na pochopení určitých životních situací a jejich zpracování

příležitost k zamyšlení se nad sebou, životem a možnost ke změně

nutná k tomu, abychom se ze života nezbláznili, a zároveň získali určitý životní nadhled

08.12.2023 5 z 5


Dobří sousedé Dobří sousedé Sarah Langan

první thriller tohoto roku, a úplně skvělá volba, protože takhle knížka vás vtáhne do děje a vy nepřestáváte chtít vědět, jak to vlastně celé dopadne

ukázka toho, že ne vždy se věci mají tak, jak se na první pohled zdají aneb co všechno může způsobit jedno přestěhování?

ukázka (ne)správného přístupu rodičů k dětem

08.12.2023 5 z 5


Kouzelná čtvrthodinka Kouzelná čtvrthodinka Emma Grey

tahle knížka se hodí hlavně pro ty, kteří mají pocit, že jim všechno padá téměř na hlavu a neví, co kdy a jak mají stihnout

je vhodnou příležitostí k přehodnocení životních priorit a zamyšlení se nad tím, co je opravdu tím podstatným, a co se nějakou tu chvilku nezblázní

moc se mi tam líbilo zapojení osobních zkušeností a sdělení osobních příběhů, protože přesně díky tomu si člověk přijde normální, zároveň ale toho bylo někdy až moc, takže bylo třeba číst to postupně

Je to skvělá knížka v tom slova smyslu, že se člověk opravdu naučí, co je podstatné, a na čem až tak nezáleží, ale zároveň mi tam prostě něco chybělo a občas jsem z toho byla až taková přehlcená, že jsem ji prostě musela odložit a nechat to chvilku být.

08.12.2023 3 z 5


Oktáva bé Oktáva bé Vojtěch Drašnar

Tohle české YA je za mě vskutku jedinečný kousek, který musel být pro autora, jak se říká tvrdým oříškem. Popsat několik, poměrně odlišných postav s jejich různorodými osudy, a ještě to všechno spojit smysluplně dohromady, je opravdu hodně náročné, a tady se to krásně povedlo, takže tleskám a fandím.

Jde o vyprávění 10 spolužáků, kteří jsou v posledním ročníku střední školy, a čeká je zkouška dospělosti, tj. maturita. Aleš problémový kluk, který u maturity selhal, takže opakuje. Markéta je mladá slečna, jejíž život je zásadně ovlivňován tím, co si přejí její rodiče. Oldřich je chlapec, který rád využije přetvářku ve svůj prospěch. Soňa je slečna, která pomáhá jedné malé slečně z dětského domova, ale bere ji spíše jako svou sestru, kterou nemá. Eliáš je kluk, který si na základní škole prošel šikanou kvůli handicapu. Kristýna je slečna, která je dle stylu oblékání považována za dámu, avšak nic není tak jak se zdá. Lukáš je chlapec, který velmi rád tráví čas v posilovně. Jana je sympatická mladá slečna, která však nejčastěji tráví čas o samotě, nikoli ve společnosti. Zdeněk je chlapec, který bohužel vyrůstá v dětském domově a setkává se s předsudky. Daniela je slečna, která má rozvedené rodiče, díky tomu dvě mámy a jednoho tátu. A víc vám o nich nepovím, to si prostě musíte sami přečíst.

Kniha je vyprávěna z pohledu jednotlivých postav, a upřímně jsem ze začátku čekala konečnou kapitolu, která odpoví na všechny vyvstalé otázky, ale tak se nestalo, což je docela škoda. Z části to však nebylo potřeba, protože jednotlivé věci do sebe postupem času zapadly.

Jedná se tedy vskutku o dobrou knihu, a já jsem ráda, že jsem objevila dalšího talentovaného českého autora.

08.12.2023 4 z 5


Hadí královna Hadí královna Zuzana Štorková

Já sama bych tuto knihu svým způsobem považovala jako YA fantasy pohádku, čímž ji ale vůbec nechci znehodnotit, ba naopak. Vzhledem k tomu, že jde o první dílo autorky, předpokládají se dle mého názoru chyby, a já osobně od toho nechtěla mít přehnané očekávání, ale k tomu se dostanu později.

Příběh vypráví z počátku o malé holčice, která se chce vrátit do vesnice, kde naposledy viděla svého otce, a tak doufám, že se s ním brzy shledá. Postupem času však dívka zjistí, jak se věci mají, a objeví svou novou schopnost – dokáže mluvit s hady, je jejich královnou. Není to však jediná schopnost, kterou je obdařena, ještě umí bojovat i s meči. Čas ubíhá, z malého děvčátka se stává slečna, což s sebou nese i to, že se postupem času sblíží s Thomasem. Příběh však není vyprávěn je z úhlu pohledu těchto dvou, ale také zde mají své postavení Kemyr s Derlem, kteří se zprvu snaží o zajetí Hadí královny, avšak postupem času se vzhledem k nově vyskytujícím se okolnostem mohou rozhodnout jinak. Zůstane vždy Hadí Královna s Tohames? Podaří se Kemyr s Derlem to, co si ze začátku domluvili? Nebo to bude všechno tak trochu jinak?

Kniha jako celek je poměrně náročné dílo, neboť občas dochází ke střídání časových linií, které si myslím, že mohli být postaveny trochu jinak, ale s trochou trpělivosti se v tom dá hezky zorientovat. Autorčin styl byl skvělý z pohledu krátkých kapitol a poměrně rychle ubíhajícího děje, ve kterém se stále něco dělo, avšak na druhou stranu je škoda někdy zbytečného použití zastaralých slov či větné skladby, která by mohla být zvolena lépe. Je tedy zřejmé, že nedostatky tady jsou, ale abych jen nehanila autorčinu snahu a sen, musím říci, že má krásně popsaný svět, ve kterém se příběh odehrává, a že postavy jsou také poměrně dobře propracované. Konec je však poměrně zbytečně useknut, a zbývá velké množství otázek na to, co se s jednotlivými postavami stalo, a jak to vlastně bude dál. Ale k tomu snad poslouží časem další díl..

08.12.2023 3 z 5


Myší díra Myší díra Simona Votyová

Český román, který je na první pohled malým dílem, ale i tak to ve vás vyvolá všechny možné dojmy od strachu, lítosti, přes smutek až po radost a veselí. Jedná se o jednohubku, kterou jsem si z časových důvodů dávkovala postupně, ale vůbec toho nelituji, ba naopak; možná je to výhodou, protože je čas se nad tím vším zamyslet a přemýšlet o knize v širších souvislostech. Před autorkou opravdu smekám, jelikož si nevybrala vůbec lehká témata, neboť se zde sekáte s rodinnými, partnerskými a sousedskými vztahy, které nejsou vždy zcela ideální, a pokud se něco takového zkombinuje s posedlostí uklízet, workoholismem, šikanou apod., je to na zpracování opravdu těžké.

Příběh je vyprávěn z pohledu myši, což je vskutku originální, ještě nikdy jsem se s tím nesetkala. Na to, kdo přesně je onou myší a jaký je smysl této postavy, si musíte počkat až sami budete tuto knihu číst – nerada bych vám prozradila zásadní informace. Podíváme se tedy na další postavy a gró příběhu.

Nejprve jde o Jolanu, workoholičku, která chce i po svých podřízených, aby byli za každých okolností připraveni. Je to žena s nelehkým osudem, neboť nikdy nemohla mít děti, a tak se upnula na kariéru, a jen tak si nikoho k tělu nepustí. I na malého kluka, Axela, je ze začátku poměrně protivná a ošklivá, ale někdy to chce prostě jen čas a zásah osudu, a všechno se to mění. Axel je ve škole šikanován, má nemocnou matku – na malého kluka je toho až moc, ale naštěstí se více sblíží s dědou, který bydlí ve stejném domě, a získá pocit, že má alespoň někoho, s kým si rozumí. Tento vztah malého chlapce s dědou je však prospěšný pro obě strany, protože, ať jste mladí nebo staří, nikdy nechcete na tomto velkém světě zůstat opuštění. Ještě zde má velkou roli ještě Cyril, barman, který je vlivem svého dětství velmi pedantní, co se týče úklidu, a také Dan, který se postupem času sblíží s Jolanou, a bude se jí snažit pomoci. A pokud si říkáte, co všechno svedlo tyto lidi k sobě, tak to vám prozradím. Prostě nutnost postarat se Axela a dědu.

08.12.2023 5 z 5


Chodba hrůzy Chodba hrůzy Andrea Rimová

Zařazení této knihy pod jediný žánr není dle mého názoru možné, a tak ji nejlépe vystihuje to, že se jedná o temnou romantiku. Pravdou však je, že romantiku tvoří tak 80 % a těch zbylých 20 % zůstává na nádech thrilleru (temno). Kniha je mým prvním setkáním s touto autorkou, avšak její styl je skvělý, i když se někdy může zdát, že se děj vleče, přečtené stránky ubíhají snad světelnou rychlostí.

Hlavní představitelkou je Saša, která jako malá holčička přišla při tragické nehodě o mámu, byla vychovávána babičkou a dědou, avšak ani oni už bohužel nežijí. Saša je tak na život sama, a nemá to vždy zcela lehké, takže je pochopitelné, že ji zlomí smrt jejího bývalého přítele, kdy se navíc od kamarádky dozví okolnosti jejich rozchodu, o kterých sama neměla ani tušení. Naštěstí má dobrou kamarádku Janu, která ji jednoho dne vezme do hospody, čímž se Saše zásadně změní život – setká se tam totiž s Lukášem, se kterým postupem času vytvoří zamilovaný pár, a může se tak zdát, že už se na ni bude jen štěstí smát, ale jak se říká, nikdy nemusí být pravda taková, jak to na první pohled vypadá. Jaký je vztah Sašy a Jany? Přijmou Sašu do rodiny zcela Lukášovi rodiče? A je smrt její matky opravdu jen tragickou shodou okolností, nebo v tom má někdo prsty, a mnoho let stará tajemství tak vyplavou na svět?

Jak jsem psala už výše, knížka se díky autorčině stylu psaní četla velmi dobře, i když děj byl trochu pomalejší, a na můj vkus jsem čekala trochu více temna, jak to naznačoval i název knihy. Zároveň bych jako to dobré na této knize chtěla označit fakt, že kapitoly byly krátké a hezky na sebe navazovaly, avšak to, kdo komu ublížil či ublíží bylo možná naznačeno až moc přímo, což by někomu vadit mohlo – já jsem s tím problém neměla, alespoň jsem uhodla, komu Saša věřit mohla a na koho si měla dát pozor. Co mě trochu mrzí je fakt, že se mělo jednat o thriller, který to však dle mého názoru nebyl.

08.12.2023 4 z 5


Vánoční zázrak Vánoční zázrak Jay Asher

Příběh, který vás na Vánoce opravdu naladí, a který si užijete. Možná se sice jedná o tak trochu klišé, které může být poměrně brzy zcela průhledné, ale za mě přesně tohle prostě k těm Vánocům patří!

Hlavní představitelkou je zde Sierra, jejíž rodina vlastní farmu, na které jsou pěstovány vánoční stromky, což znamená, že Vánoce nemůže trávit se svými kamarádky ze školy (Rachel a Elizabeth) v Oregonu, neboť spolu s rodiči a dalšími lidmi každoročně v tomto období přejíždí do Kalifornie, kde vypěstované stromky prodávají. Je to vskutku krásná tradice, která podtrhuje kouzlo tohoto příběhu. Sierriny kamarádky (Rachel a Elizabeth) to chápou, avšak všechny je mrzí, že spolu ještě nikdy nestrávili svátky; zároveň je ale Sierra ráda, neboť jen jednou za rok potkává svou kamarádku z Kalifornie, Heather. Nutno však podotknout, že není zcela možné říct, zda se něco takového nebude tento rok konat naposledy, a proto se Sierra rozhodne, že si to užije plnými doušky. Z počátku tvrdí, že o randění s někým, s kým by trávila jen velmi omezený čas bez jasné vidiny budoucnosti, nestojí, ale vše se změní ve chvíli, kdy potká chlapce jménem Caleb, o jehož minulosti se však neříká nic hezkého. Dokáže Sierra odolat pokušení nebo vše bude tak, jak by ze začátku nečekala? Jak budou na nastalou situaci reagovat rodiče, když ani oni si nemohou být jisti tím, že se právě na toto místo příští rok vrátí? A jak silné je dívčí přátelství, když je třeba si navzájem pomoci?

Knížka se mi četla velmi dobře, a to zejména díky krátkým kapitolám a rychle ubíhajícímu ději. Moc se mi tam líbili určité hluboké myšlenky autora, i když jsem si to ze začátku nemyslela, prožila jsem díky této knize velkou dávku emocí, a zároveň mě i donutila k zamyšlení se nad životem, což je dle mého názoru u knih velmi žádoucí, takže já jsem opravdu plně spokojena.

08.12.2023 5 z 5