Oktáva bé

Oktáva bé https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507352/oktava-beFPofiu-FpL-.png 4 4 4

Jedna maturitní třída. Deset maturantů. Deset příběhů propojených v jednom románu. Vzorní studenti, ale i třídní flink, kterého loni od maturity vyhodili. Co se honí hlavou klukovi, kterého šikanovali kvůli nedoslýchavosti, nebo jeho spolužačce, která má sociální fobii? Jak těžký je život s předsudky, pokud jste jejich terčem? K čemu dohnal dceru rozvod rodičů, jde mu vůbec zabránit? Má dívka, která se prodává kamioňákům, nárok na štěstí? Život v dětském domově a touha po rodině, nebo dvě milující mamky a kupa peněz. A jak je těžké vzepřít se diktátu rodičů a jít si za vlastními sny? Příběhy jsou veselé i smutné, šťastné i tragické, snadné i nezvladatelné, protože co život, to jiná píseň s tóny těch ostatních. Jak může znít deset propletených příběhů?... celý text

Přidat komentář

Ambo
22.02.2024 5 z 5

Bavila jsem se.

adela.hol
19.12.2023 4 z 5

Jedna maturitní třída, deset různých příběhů a přesto propletených. Každý z maturantů vypráví svůj příběh odehrávající se během jejich cesty ke zkoušce z dospělosti, ale dozvídáme se také co všechno jí předcházelo a co je vedlo k tomu, že se dostali do situace, ze které si myslí, že už není úniku. Každý z příběhů sice končí otevřeně, ale ani v reálu jste nejspíš nevěděli, co vás po střední škole čeká. A možná jste sami byli překvapení, kam až vás život zavedl.

V knize se střídají vážná témata jako je šikana, rasismus, sociální fóbie nebo prostituce. Nechybí rodiče, kteří se buď o své dítě nezajímají anebo naopak se zajímají až moc a nechtějí vidět ani slyšet, co by to dítě skutečně chtělo. Poslední důležitou postavou, která se objevuje ve všech příbězích, je třídní učitelka, ne o moc starší než její studenti.

Každá postava vypráví svůj příběh v ich formě. Stránky mi utíkaly pod rukama a z toho, jak byly jednotlivé příběhy propojené, jsem byla nadšená. Několikrát se zopakovaly situace, které jste viděli z různých pohledů a mohli jste si udělat na danou postavu zase jiný názor.

Zajímalo by mě, jak na tuto knihu nahlíží ten, kdo nepracuje ve školství. Možná by vám některé příběhy přišly přitažené za vlasy, protože tohle by se přece nestalo. Jenže bohužel se to stává. Ať už jako obyčejná nebo třídní učitelka jsem několikrát byla svědkem příběhů, které se v knize přímo odehrály anebo jim byly alespoň podobné.

Knihu bych povinně doporučila všem učitelům jako takový vhled do života studentů, který v dnešní době z větší části rozhodně není růžový. Právě naopak. Možná ani netušíte, čím vším si někdo z vaší třídy prochází. A možná by mu stačilo, jen si promluvit. Protože doma se toho nedočká. A vy můžete být tím prvním můstkem k tomu, aby svoje trápení začal řešit.

Hodnocení nepatrně strhávám za přílišné vulgarismy v některých příbězích, které mi nesedly. Jak "svoje děti" znám, v tomto případě se to týká jen menšiny.

4,5*


kata3529
08.12.2023 4 z 5

Tohle české YA je za mě vskutku jedinečný kousek, který musel být pro autora, jak se říká tvrdým oříškem. Popsat několik, poměrně odlišných postav s jejich různorodými osudy, a ještě to všechno spojit smysluplně dohromady, je opravdu hodně náročné, a tady se to krásně povedlo, takže tleskám a fandím.

Jde o vyprávění 10 spolužáků, kteří jsou v posledním ročníku střední školy, a čeká je zkouška dospělosti, tj. maturita. Aleš problémový kluk, který u maturity selhal, takže opakuje. Markéta je mladá slečna, jejíž život je zásadně ovlivňován tím, co si přejí její rodiče. Oldřich je chlapec, který rád využije přetvářku ve svůj prospěch. Soňa je slečna, která pomáhá jedné malé slečně z dětského domova, ale bere ji spíše jako svou sestru, kterou nemá. Eliáš je kluk, který si na základní škole prošel šikanou kvůli handicapu. Kristýna je slečna, která je dle stylu oblékání považována za dámu, avšak nic není tak jak se zdá. Lukáš je chlapec, který velmi rád tráví čas v posilovně. Jana je sympatická mladá slečna, která však nejčastěji tráví čas o samotě, nikoli ve společnosti. Zdeněk je chlapec, který bohužel vyrůstá v dětském domově a setkává se s předsudky. Daniela je slečna, která má rozvedené rodiče, díky tomu dvě mámy a jednoho tátu. A víc vám o nich nepovím, to si prostě musíte sami přečíst.

Kniha je vyprávěna z pohledu jednotlivých postav, a upřímně jsem ze začátku čekala konečnou kapitolu, která odpoví na všechny vyvstalé otázky, ale tak se nestalo, což je docela škoda. Z části to však nebylo potřeba, protože jednotlivé věci do sebe postupem času zapadly.

Jedná se tedy vskutku o dobrou knihu, a já jsem ráda, že jsem objevila dalšího talentovaného českého autora.

EvikU.
30.01.2023 4 z 5

Jedna maturitní třída Oktáva Bé. Aleš, Markéta, Oldřich, Soňa, Eliáš, Kristýna, Lukáš, Jana, Zdeněk, Daniela. Ty všichni mají svůj vlastní příběh, který se prolíná s ostatními. Spolu chodí do jedné třídy a někteří tráví svůj čas i po škole. Každého jak už to v životě bývá ovlivňuje chování doma, problémy v rodině. Potkají se se svými problémy, strachy, úzkostmi,…

Moc se mi líbilo, jak je kniha psaná. Velmi čtivá, hezky rozebrané pocity jednotlivých postav. Některé situace jsme mohli prožít jednou z pohledu jedné postavy, podruhé s pocitem, která danou událost prožívala druhá postava. Krásně se tak kniha prolínala a doplňovala.

Malinko mi vadilo tolik mnohdy zbytečných sprostých slov. Určitě tam v některých momentech seděli, ale mohlo jich být malinko méně. A pak všechny rodiče mi přišli, že je autor vykreslil jako nechápající bytosti plné předsudků.

Doba ve školních lavicích zachycená v této době byla suprová. Úplně si to umím představit, že to takhle nějak je. Z vyprávění dcer, synovců, někteří. Sociální sítě, drogy, atd.

Myslím, že je kniha věrným zobrazením studentů ve škole z téhle doby a moc dobře se četla. A vlastně se vše opakuje až na ty sociální sítě, které před 20 léty nebyly. Jinak se vše opakuje,… třídní průšvihář, věčně nemocná, šprtka, stydlivá,… knihu mohu doporučit, starší zavzpomínají na svá školní léta, mladší čtenáři si řeknou, „ty vole, to je jak u nás ve třídě“.