karel3856 karel3856 komentáře u knih

☰ menu

Čarodějky na cestách Čarodějky na cestách Terry Pratchett

Rozepisovat se o kvalitách jednotlivých zeměploch je už skoro trapné, protože jsou prostě úžasné! Jediná chyba je zde v tom, že neexistuje tlačítko, pomocí kterého bych si je vymazal z paměti a mohl začít číst znovu od začátku.

29.03.2016 5 z 5


Den draka Den draka Richard A. Knaak

Je zde hodně kladných recenzí, ale bohužel se na knihu musím podívat přísnějším okem. Pan Knaak s panem Netoličkou to bohužel znovu dokázali... Kniha by měla popisovat velmi důležitou část příběhu ze světa warcraftu, ale bohužel pokulhává v mnoha oblastech. Jsou zde chyby v kontinuitě, kde princ Arthas nám omládl z chlapce co se kamarádil s mladým Varianem a byl nemožný v šermu zde sotva umí chodit. Místopis zde také pokulhává, každý kdo se dnes podívá na mapu i tak starou, jako je originál knihy nebude tušit, proč je svět úplně jinak. Chování postav je naprost odlišné od čehokoliv, co máme zažité. Kdyby u sebe neměly jména, tak bych je rozhodně nepoznal a vyvrcholením všeho je počínající románek dvou postav který je čtenáři podsouván od prvního jejich setkání. City, které zde autor líčí, jsou naprosto umělé a v kontextu knihy absolutně nedávají smysl... tam kde překousneme celý dej knihy nastoupí pan Netolička se svým překladem a nasadí knize, jak je jeho dobrým zvykem, svou překladatelskou korunu. Čtenáři již nezbývá, než doufat, aby další knihy psali jiní autoři a rozhodně, aby se překladu začali venovat jiní.

29.03.2016 2 z 5


Zrod Hordy Zrod Hordy Christie Golden

Tato kniha se určitě řadí mezi nejlepší kousky ze světa Warcraftu. Bohužel jak je dobrým zvykem pana Netoličky tak v jeho překladu jisté pasáže vyznějí spíše jako přírodopisný dokument ze života primátů než jako fantasy literatura. Dovolím si citaci: "Hned další ráno šel za Drakou s tím, že jí pozve, aby s ním šla na lov. Sama. Oba věděli co to znamená. Samec a samice spolu na lovu, to byl namlouvací rituál" Knihy jako je tato by si zasloužily lepší překlad, nebo alespoň důslednější korekturu. Jinak pokud budu hodnotit pouze děj tak bych jí doporučil každému kdo se o příběh zajímá.

13.05.2015 4 z 5


Klobouk s oblohou Klobouk s oblohou Terry Pratchett

Klobouk s oblohou se řadí mezi velmi povedené kousky. Obsahuje celý Pratchettovský koktejl originality humoru a hloubky, na který jsme u něj zvyklí. Prozrazovat cokoliv z děje by nemělo smysl, ale pokud váháte, zda číst, tak čtěte!

13.05.2015 5 z 5


Za temným portálem Za temným portálem Christie Golden

Ze světa warcraftu je to zase jedna z povedenějších knížek. Ani překlad zde netrpí, protože nechali pana Netoličku doma :) Pro všechny, co se zajímají o lore, je to velmi podstatný kus dějin a musíte si jí přečíst :)

05.04.2015 4 z 5


Svobodnej národ Svobodnej národ Terry Pratchett

Při psaní komentářů k Terryho knihám mám vždy dobrý pocit. Kniha je skvěle napsaná, úžasně přeložená a rozhodně bych jí doporučil k přečtění každému, ano jednoduše každému. Následující díly série s Toničkou mi přijdou lepší, ale tato kniha ničím nestrádá, jednoduše některé být lepší musí. Rozhodně tato série graduje a velmi se těším na finále. (Poslední kniha kterou kdy Terry napsal a čeká na vydání na podzim letošního roku v Anglii. držme si palce aby se u nás s překladem a vydáním moc nečekalo)

16.03.2015 5 z 5


Arthas: Zrod krále Lichů Arthas: Zrod krále Lichů Christie Golden

Když jsem knihu vzal do ruky, tak jsem byl připraven na to, že se nejedná o špičkové dílo. Slyšel jsem dost špatných recenzí, ale nechtěl jsem se nechat ovlivnit. Bohužel měli v mnoha případech pravdu. Nejvíce mi však kazil dojem z knihy překlad pana Netoličky. Nedokážu pochopit, jak může slavit se svými překlady takový úspěch, že dostává další tituly, nebo ho za překlad ještě někdo pochválí. Náhodný výběr co se přeloží a co zůstane v původním znění jsem dosud nepochopil a jen se děsím, kdy bude po "podměstí" běhat Sylvanas Větroběžka...
Příběh samotný byl poměrně pěkně napsaný, nevadilo mi, že velká část děje vychází z herní předlohy - to se dalo u titulu se jménem Arthas očekávat. Co mi vadilo, bylo poněkud nevyvážené vyprávění, kde se banlním pasážím věnovaly řady stran a jiné poměrně důležité události, které měly přímý dopad na hrdiny v knize se, buď jen zmínily, nebo zcela přeskočily… Dále působí v knize poměrně zvláštně, když se děj přesune do "současnosti" a změní se ve vyprávění, bohužel osoba, která by měla vyprávět příběh, nemůže znát většinu událostí, které v knize již padly, nebo se naopak stanou v budoucnu. Autorka se k této epizodce naštěstí už nevrací tak jí můžeme pustit z hlavy, možná jen chtěla upozornit, že děj knihy "Kruh Nenávisti" bereme vážně. Druhý podobný prvek je jeden jediný samostatný flash forward který nás přesune v ději zase do "současnosti" pro hráče co příběh znají, nepřinese nic nového a pro nové čtenáře pokazí děj, protože prozradí, jak dopadnou další stránky knihy, kterou se chystáme číst, zejména osud již výše zmíněné Větroběžky.
Určitě nelituji, že jsem si knihu přečetl, ale už se k ní vracet nebudu. Jistá ztráta kvality bohužel jde ruku v ruce s licencí, které se spojují se značkami jako je Warcraft. I tak bych knihu doporučil všem, kteří mají warcraft rádi a chtějí si rozšířit znalost lore a přečíst si něco oddechového. Pro lidi co mají rádi fantasy, chtěli by si přečíst něco nového z jiného světa a k warcraftu ještě nepřičichli bych asi poslal vybrat si jinou knihu na začátek. Mohlo by je to zbytečně odradit.

20.02.2015 3 z 5


Poslední strážce Poslední strážce Jeff Grubb

Buď je ta kniha lepší, než předchozí Warcrafty, co jsem četl, nebo se mi snižují nároky :) Kniha je velmi čtivá, děj je svižný a celkově je to povedená fantasy oddychovka. Fanouškům světa warcraftu bych určitě nedoporučoval tento díl vynechat, Jde o pěkně popsanou a velice důležitou část příběhu, který je jinak známý jenom ze vzpomínek, narážek a jiných střípků rozesetých v dalších dílech. Jsem velmi zvědavý, jak moc se bude děj prolínat s filmem, který by měl přijít do kin v roce 2016 a pojednává o stejné době.

22.01.2015 4 z 5


Zimoděj Zimoděj Terry Pratchett

Sérii o Toničce jsem začal číst od posledního dílu. Byl jsem k námětu původně trochu skeptický, ale naprosto neprávem. Knihy mají velkou hloubku, kterou jsem v knihách pro mladší čtenáře nečekal. Jasně mi pan Pratchett dokázal, že spisovatele jeho formátu není dobré podceňovat. Jsem naprosto našený a těším se na další díl s mladší Toničkou :)

15.01.2015 5 z 5


Příliv temnoty Příliv temnoty Aaron Rosenberg

Knihu jsem četl po trilogii Válka prastarých. Byla velmi osvěžujícím kouskem, kde postavy zase uvažují a nespoléhají se pouze na náhodu. Příliv temnoty je velice čtivý a rozhodně zachycuje zajímavý kus historie světa Warcraftu. Jediný nedostatek je prostor, který měl autor pro tolik důležitých událostí. Období, které kniha popisuje, by si zasloužilo 2x možná i 3x tolik prostoru.

13.01.2015 4 z 5


Duše démona Duše démona Richard A. Knaak

Druhý díl ze série trpí klasickou chorobou prostředních dílů trilogie. Zatímco první díl byl ukončen tak, že může stát samostatně, druhý vlastně začíná odnikud a zanechává vše nedořešené a zdánlivě ztracené. I přes tento nedostatek kniha předčí poslední díl série.

13.01.2015 4 z 5


Studna věčnosti Studna věčnosti Richard A. Knaak

První díl ze série se mi četl ještě celkem hezky, na nejdůležitější momenty příběhu zde nedojde a člověk je hezky uveden do děje. Bohužel další dva díly u mě osobně nedostály slibům z prvního.

13.01.2015 4 z 5


Kruh nenávisti Kruh nenávisti Keith R. A. DeCandido

Kniha obsahuje pár jmen a pár místních názvů, ze světa Warcraftu, ale pro celkový příběh je naprosto nepodstatná. Jde o epizodku, která nijak neovlivní samotný svět a ani žádnou z důležitých postav. Stejně jako u televizního seriálu nám vše končí ve stavu v jakém i začalo a čtenář (divák) se přesouvá dál a co se stalo, brzy vybledne. Styl autora mě také jinak neoslovil.

13.01.2015 2 z 5


Rozdělení Rozdělení Richard A. Knaak

Děj knihy (trilogie) je zajímavý a zábavný, za což ale autor vůbec nemůže. Richard A. Knaak bohužel své hrdiny naprosto nevybavuje důvtipem a inteligenci. Jeho postavy děj, dá se říci, neovlivňují a pouze se vezou v příběhu, kdy svým vlastním přičiněním se dostávají do potíží, z kterých je dostane vždy pouze deus ex machina. Tento prvek se v knize objevuje tak často, že zcela kazí dojem a skuteční hrdinové jedné z nejpodstatnějších historických epoch tohoto fantasy světa jsou jen loutkami.
Trilogie samotná je samozřejmě důležitou součástí celého příběhu ze světa Warcraftu a stojí za to si je přečíst. Můj názor je tak dost kritický, ale na druhou stranu Válka Prastarých je hodně velký oříšek, pokud jde o důležitost pro celý příběh a proto si myslím, že i větší náročnost čtenáře je na místě.

13.01.2015 3 z 5


Obléknu si půlnoc Obléknu si půlnoc Terry Pratchett

Bývá zvykem, že v Pratchettovských příbězích bývá skryté mnohem větší moudro, než by člověk čekal u běžné humoristické fantasy. V tomto příběhu to dokázal dokonale. Mám dokonce pocit, že jde o nejhlubší kniha z celé série.

10.06.2014 5 z 5