Josh Josh komentáře u knih

Obálka knihy Dotkni se přírody: V lese Dotkni se přírody: V lese Stéphanie Desbenoit

Po téměř roce se nám od SD do rukou dostal další díl z řady Dotkni se... les!

Poznat ptáčky, kytičky nebo si z nich pak doma udělat motýlka či rybičku je zážitek, který přenese do přírody. Nebo naopak :o) A to na každé stránce :o))

Opět krásné kresby, názorné texty, rozmanité tipy.
Označení knihy „otestováno dětmi věk 5+“ odpovídá.

06.11.2025

Obálka knihy Pište správně česky – rozšířené vydání Pište správně česky – rozšířené vydání Dalibor Behún

Šílím, když všude čtu, vč. sms a mailů od přátel či pracovní "chtěli by jsme" a obdobné varianty. A podobných stále přehlížených věcí z naší krásně češtiny je... I když/ikdyž :o)) třeba "zhlédnutí" mi bere oči a nechci nic zhlížet...

V každém případě je tahle kniha SKVĚLÝ NÁPAD a teorie s příklady je super. Bohužel už jen dle počtu recenzí tady a časově komentářů není příliš známá či v povědomí, což je opravdu velká škoda.

Jen hlasuji pro další vydání, protože to poslední v roce 2018 je už historie s ohledem na to co někdy slyšíme kolem sebe....

06.11.2025

Obálka knihy Cesta k vynálezům Cesta k vynálezům Max Temporelli

Výběr 10 vynálezů - letadlo, počítač, kompas, film, gramofon, automobil, vlak, telefon, teleskop, mikroskop - je pro dětskou naučnou literaturu přijatelný a poslání, že sice existoval 1 geniální člověk co ho to něco napadlo a pak šlo o týmovou práci a dlouhou dobu změn také. Formát kombinace kreseb a textu, včetně rozsahu děti zaujal a záleží i na věku, zda chtějí něco vysvětlit.

Děti berou prostě svět jak je teď. Už jen předat jim informaci, že mobil 40 let zpět byl jen nápad a u nás se používá cca 30 let, když si prarodiče, kteří jim teď tuhle knihu čtou pamatují telefonní budky jim bude připadat jako doba dinosaurů. Prarodiče musí tomuhle časování odolat a soustředit se třeba na kompas či teleskop, co jsou „méně okaté“ pro posouzení času :o))

05.11.2025

Obálka knihy 111 příběhů s hádankou 111 příběhů s hádankou Olga Hejná

Proti většinovému proudu, nesdílíme nadšení. Nebo jsme četli jinou knihu:o)

Kniha uvádí „pro děti od 6ti let i mladší“, jenže s ohledem na většinu hádanek od počítání, přes znalosti přírody až po pochopení zadání hádanky dá zabrat i dospělým :o) A klíč řešení neklíč :o(

Kniha žádný skvost ani výtvarně. Dobrý nápad, realizace však selhala.

24.10.2025

Obálka knihy Archistorie - vyprávění o architektuře Archistorie - vyprávění o architektuře Magdalena Jeleńska

Snad nic tajného neprozradím, naopak třeba přiláká rozdělení kapitol spolu s alespoň jedním příkladem z celého světa:

- kámen (Velká čínská zeď), cihla (hrad Malbork), beton (Opera v Sydney), sklo (Pyramida v Louvre), dům (Vila Tugendhat), věž / výšková budova (Šikmá věž v Pise), most (Golden Gate), oblouk (Braniborská brána), kopule (Tádž Mahal), centrální stavba (Stonehenge), bazilika (katedrála v Chartres).

Desítky staveb jsou přehledně, přiměřeně detailně a hlavně srozumitelně popsány, s důrazem na určité prvky architektury, ať typ stavby, formu či materiál nebo lokalitu, autora apod. Svoji oblíbenou stavbu u nás, v nám blízké Evropě nebo ze světa si tam najde každý, i děti mají o některých povědomí a tady se o nich mohou něco více dozvědět....

Jediné co nám nevyhovovalo byla velikost - obr formát knihy. Je hodně nepraktický, určitě neudržitelný v ruce, i když je kniha poměrně tenká. Ilustrace jsou nepřehledné tam, kde se popisuje více staveb na dvoustraně.

Kniha pro větší děti, ale i dospěláky, kteří chtějí nakouknout pod pokličku oboru architektury, která není odtažitě vědecká, ale dostupně poučná.

Obálka knihy Jak šel tygr k holiči Jak šel tygr k holiči Lucie Křesťanová

Tohle se povedlo!! A to včetně velikosti knihy a druhu písma.

Zábavné, vtipné příběhy, krásné ilustrace a pěkně předané informace o řadě zvířátek, která děti znají z pohádek a ze ZOO, nebo je budou chtít vidět :o))

Náš nejoblíbenější proužkovaný tygr má díky této knize zvířecí konkurenci, jen se dohodnout zda panda nebo plejtvák ....

Obálka knihy Poslední medvěd Poslední medvěd Hannah Gold

Kniha pobrala cen a cen a nedivím se, jak kvůli HG, tak ilustracím.

Recenze níže "řeší" ohrožení dítěte šelmou a jak to autorka přehnala. No já doufám, že děti se tady v ČR s ledním medvědem nepotkají (stačí ti ne-lední v SR) a co se týče jiné dravé zvěře, tak snad spíše než vlka vzteky bez sebe potkají člověka. No, to taky někdy stojí za to i z pohledu dospěláka....

Dovolím si tuto knihu porovnat s přečtenou, také (trochu) ekologickou knihou Julie a žralok od KMH, kdy se má recenze nepřidala k bezmeznému nadšení.

Popisy HG přírody, včetně chování medvěda jsou hodnověrné a děti musí bez (dospěláckého) přemýšlení nadchnout. Dětský pohled malé April je vřelý, laskavý, ohleduplný k přírodě, možná naivní a důvěřivý, ale na rozdíl od Julie ve srovnávané knize nejde do všeho po hlavě a sobecky, ale i přes své mládí je obezřetná. Možná ne 100%, ale pomoc zraněnému zvířeti či ptáku by měla patřit k lidské samozřejmosti... Tedy pokud si stále říkáme páni tvorstva a nechceme nechat ty co zvířata týrají a ždímají pro svoje lepší žití vyhrát. Stejně jako boj jednotlivce s globálním oteplováním nebo ničením přírody průmyslem, dopravou atd. Pokud si totiž budeme všichni myslet, že na našich činech jednotlivce nezáleží, pak to chce udělat si rezervaci na lety na Mars nebo Měsíc co nejdříve.....

HG umí krásně popsat i vztah mezi dcerou a otcem, nejen hodnotu i cenu povinnosti, práce, ale také dětské potřeby pozornosti a lásky.

Za mne je tato kniha doslova RODINNÁ - ideální pro ČTENÍ rodiče nebo prarodiče s dětmi. Dospěláci tak mohou dětem vysvětlit co uznají za vhodné, od ochrany přírody po bezpečnost práce, neee péče o přírodu :o))

Mimochodem na Špicberkách je česká výzkumná stanice (pochybuji, že si tam ale naši vědci berou děti) a co se běžně neví také, doslova, kryt Global Seed Bank - globální semenná banka, kde jsou uložena všechna semena světa pro možnost "co kdyby". Možná to autorka této knihy ví :o))

Obálka knihy Rasmus tulákem Rasmus tulákem Astrid Lindgren

AL to prostě o dětech a pro děti umí!! O co ty současné přicházejí, když (nic) nečtou. No, my dospěláci si je uzmeme a vrátíme se do dětství, tak co :o))

Tohle není příběh jen pro kluky, ale i holky mají rády dobrodružství!

S popisem "jemný humor a trocha nostalgie" se nedá nesouhlasit, kniha se čte sama a na konci chcete začít znovu, protože s tímhle klukem čas letí a je to prostě život!! Zapomenete na strasti dne a na chvíli čteni vlastně i života, díky nadhledu tohohle malého tuláka :o))

24.10.2025

Obálka knihy Na sudetských horách se nezpívá Na sudetských horách se nezpívá Pavel Šuba

Na další knihu PŠ si chtělo v knihovně počkat, ale tentokrát mne tolik jako "Klíč" neoslovila. Téma bylo skvělé, tenhle region je mi blízký, Sudety a dobu, která má už bohužel poskrovnu pamětníků považuji za více a více potřebnou si připomínat, protože někteří začali dějiny popírat a nemají jak se z nich poučit. Naše budoucnost je ohrožená, i tak jsou lidé nepoučitelní.

Hlavní hrdina mi nesedl, jeho humor možná, ale ty hlášky a tolik tolik byly příliš. Životní příběh mi přišel neustále přerušovaný, neucelený. To, co si lidé při pochodu prožili se však nedá vylíčit bez emocí, natož číst. Bylo to těžké a když prostředí, část terénu znáte, tak se řádky stanou živé spolu s bolestí lidí, jednotlivců, jež bojovali o svůj život.... Pro ideologii, politikaření. Achjo, jak se knihy někdy stávají aktuální....

Obálka knihy Svatojánské ořechy Svatojánské ořechy Lenka Chalupová

Trilogie paní Chalupové je skvělá.

Poslední díl mě tolik nenadchl jako předchozí dva, ale spíše než autorkou to bylo dobou - 50.léta u nás. Sice o nich čtu, nevyhýbám se jim, ale vždy mne "rozhodí", protože se v nich dělo co se dělo. Náročná a nespravedlivá doba se nevyhnula ani postavám této knihy. Pokud však budeme posuzovat jednotlivé postavy a jejich přístup k životu, charakter a hlavně rozhodování, pak to možná není tak dobou jako lidmi.... takže historický román není tak historický a ani Přerovsko není jedinou lokalitou, kde žili podobní lidé...

Procedura svatojánských ořechů byla ta část příběhu, jež mne nadchla a když u čtení můžete tuto lahůdku, třeba ze Šumperska, mlsat tak to je 2v1 :o))

03.10.2025

Obálka knihy Poslední restaurace v Paříži Poslední restaurace v Paříži Lily Graham

CITACE: „Autorka chtěla napsat morálně nejednoznačný příběh o ceně, kterou někdo musel zaplatit za spravedlnost.“

Můžu LG chápat, ale ne v souvislosti s válkou proti zřejmému zlu. V okamžiku, kdy se v textu objevilo kdo byli mrtví hosté mne začal příběh víceméně štvát. Definice vraždy. Asi 2 strany na konci mě přesné souvislosti „dorazily“, hlavně co Marianne udělala, když zmizela. TO SNAD NEMYSLÍ autorka vážně!?!

Za mne – spravedlnost v příběhu není nejednoznačná, ani morálka, ale svědomí člověka. PROČ TO VŠAK autorka ŘEŠÍ jen svědomím Marianne??? Pokud bychom toto její pojetí aplikovali do extrému, tak by po 2SV nikde nikdo nezbyl živý!!!

Spíše mi to přišlo, že se autorka zbláznila a nechala zbláznit i Marianne. A to nemluvím, že měla dcerku, byla máma. LG to „omluvila“ tím, že Marianne nemohla s nikým mluvit!?! Takže další autorčin ZKRAT, kdy s ohledem na Mariannin charakter, odvahu a její předchozí, celou knihu jednání to pak nemůže být než stav „náhle jsem se zbláznila.“

Proto * ubrána. Jinak se to čte skvěle, všeho akorát, od popisu, přes plynulost děje, po charaktery postav.

30.09.2025

Obálka knihy Péťa, Packa a Betmen Péťa, Packa a Betmen Petr Hugo Šlik

Grafika, černobílé i barevné obrázky, příjemné písmo pro čtení a docela zábavný příběh. Také poučný co se týče přátelství a toho, když je někdo jiný než ostatní, pro některé důvod ke kritice či dokonce šikaně.

ALE. V knize pro děti od 6 let by se vykreslení rodičů a učitelů i dalo přežít, ale ne role Betmena. Tato hračka je zde v očích dítěte všemocná, což může být pro realitu zavádějící až nebezpečné. Příběh v knize dopadne sice dobře, je však otázkou, zda by to dítě pochopilo bez vysvětlení rodičů a uvedení na pravou míru, že je to jen hračka a fantazie o tom co umí.

30.09.2025

Obálka knihy Ruce v hlíně: Kniha pro malé zahradníky Ruce v hlíně: Kniha pro malé zahradníky Kirsten Bradley

Podtitul „Kniha pro malé zahradníky“ je na místě – v tomto případě ti nejmenší – se v ní mohou z krásných ilustrací a samozřejmě s pomocí od dospělého seznámit s přírodou, i kdyby jen mikro v domácím prostředí, někde se začít musí... Díky autorce velmi názorně, protože nápady/tipy jak si vyrobit svoje první „malé přírodní kouzlo“ jako třeba domácí bylinkovou zahrádku nebo zahrádku v lahvi si lze doma opravdu zkusit. Děti mohou pak pozorovat změny při růstu rostlin a mít další otázky při péči o ně.... Stačí už jen mít doma lehce dostupnou řeřichu a začít :o))

22.09.2025

Obálka knihy Devět malých zahradníků - Rok ve školní zahradě Devět malých zahradníků - Rok ve školní zahradě Klára Smolíková

Určitě skvělý nápad proměny zahrady, takové Xv1 – roční období, měsíce, zahradníci, různorodé úkoly. Hádanky nebo něco na postřeh, kdy (nejen) děti hledají na obrázku usnadňují těm menším jako vždy krásné ilustrace KS:o))
Kniha je pro začátek vztahu k přírodě a k práci na zahradě SUPER!

18.09.2025

Obálka knihy Zázračný svět hmyzu Zázračný svět hmyzu Jiří Kolibáč

Kresby, dokonalé, graficky krásná kniha. Zklamání však z obsahu, který nám přišel nepřiměřený pro děti, resp. i pro nás dospělé laiky. Přestože je znát, že autor je entomolog a informací má požehnaně, tak právě to „věda“ nám zde přišlo až moc. Texty s mnoha termíny jsou pro spíše starší děti, mládež a ještě i tu, které biologie něco říká. Různým skupinám hmyzu nebo tématu (péče o potomky, hmyzí stát) jsou věnovány většinou 2 strany, lze si vybrat co vás zajímá více a přijde i „stravitelnější“ text. Opravdu nás všechny mrzelo, že jsme o hmyzu nezískali hlubší povědomí, protože tři generace vnímáme jeho potřebnost na jedné a úbytek na druhé straně. Jako všechno v naší přírodě, k níž se chová řada lidí jako k věcem na jedno použití:o((

18.09.2025

Obálka knihy Když přišli psi Když přišli psi Scarlett Wilková

Někdo občas musí proti proudu...

Na formát SW si člověk musí zvyknout, nějak mi to vždy trvá. Myslím, že však tahle kniha byla poslední (Vekslačka sice vypadá slibně, ale...) a budu věnovat čas jiným českým autorům. Tady nebyl jediný slušný charakter, a to mimo ty od podstaty zlé hrdiny, kteří stojí na špatné straně nebo jsou špatní „od pohledu.“ Vypadá to, že přesto jsou čtenáři unešení a chválí a chválí. Možná je to reálné k životu, protože každý z nás nejsme na něco pyšní, přesto ta koncentrace bezcharakterních byla tady na mě příliš.

Možná po přečtení tohoto příběhu zjistíme, že věci v životě nejsou jen subjektivní, nebo jen objektivní a pro to, jak se zachováme je otázka co rozhodne v dané situaci. Nic není jen černé nebo bílé...

09.09.2025

Obálka knihy Pejsek Kulička Pejsek Kulička Marta Knauerová

Tuhle bílou, chlupatou letící Kuličku se 4 nožkama a párem černých kukadel chcete mít doma!! a nejen ten, kdo má rád pejsky.... Příběh nadchne všechny. Snad budou i nějaké další....

Nakladatelství knihu označilo pro začínající čtenáře a kniha je pro ně ideální.

08.09.2025

Obálka knihy Nové příhody kocourka Zrzečka Nové příhody kocourka Zrzečka Tereza Davídková

Návrat k Zrzečkovi a krásným ilustracím, kdy už úvodní obrázek nenechá nikoho na pochybách, že se bude čemu smát.

V tomto 2.díle je 22 příběhů, opět s ideální délkou, nejen pro čtení dětem třeba před spaním, ale také zlepšení čtení -zvláště po prvních prázdninách- bývalým prvňáčkům:o))

Náš psí kluk doma je asi kočičákovo dvojče, protože také neví co by vymyslel.... asi poslouchá při čtení nahlas :o))

01.09.2025

Obálka knihy Srdce a hlava potkávají kamarádku pozornost Srdce a hlava potkávají kamarádku pozornost Nishi Singhal

Téměř po roce se nám dostal do rukou 2.díl knihy Srdce+Hlava, kteří hezky a zajímavě v 1.dílu dělali různé věci a přesto se spolu harmonicky domluvili.

Nadšení nás trochu přešlo díky překladu. V anglické verzi je AWARENESS (uvědomění), což neodpovídá české verzi Pozornost. Změnilo to význam, jakkoli to vypadá dobře.... Nevím, zda někdo viděl problém vysvětlit dítěti, aby si něco uvědomilo oproti tomu, aby se pozorovalo....

V každém případě nový kamarád (Uvědomění) nabízí rodičům, jak děti učit co s emocemi jako je hněv, smutek, strach. Kniha je tak OPĚT pro více generací, a její grafika se téměř jistě bude líbit všem....

01.09.2025

Obálka knihy Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly Adele Faber

Normální rady.... asi záleží jak to máte nastavené jako dospělák k ostatním, jaké máte hodnoty, jak komunikujete, i jak vychovali vás. Děti nejsou malí dospěláci, vidí svět jinak, stačí si uvědomit a zkusit si jejich perspektivu - každý z nás zná fakt, že když se vrátí na místa dětství tak mu vše připadá malé, blízko, .... Rodiče, co za děti vše řeší, umetají cestičku, vymýšlí pořád nějaké aktivity nebo rodiče co se dětí pořád ptají, zda by chtěly radši housku A nebo B si prostě koledují o trable. Mít pravidla, jisté hranice, povinnosti a na 2.straně pochopení, pochvala, to přece musíme a chceme všichni.

Někde chyba je, jinak by se neřešilo, že děti dnes nemají k ničemu respekt, nic nemusí, ničeho si neváží, jsou jen na internetu, ani spolu jinak nemluví.... Někdo někomu něco nepředal? Neměl co? Nevěděl? Tahle kniha je dobře zpracovaná, má praktické odpovědi, může někomu dát směrovku "JAK".

25.08.2025