jirina3500

Velmi zajímavé,poutavě napsané.Kniha se mi četla opravdu dobře a vřele bych ji doporučila.Dá nám nahlédnout na život v Austrálii a hlavně jaké následky s sebou přináší dávno utajené tajemství.Jak i v dobré víře, ne zrovna dobře ,ovlivní další život nové generace.

Čtivě napsaná detektivka,jazykem současných,zejména mladých.Vulgarismy mi v knize moc nesedí,ale přesně vystihují dnešní jazyk v běžném životě.

Fascinující příběh o Indii,za vlády Indíry Gándhíové,jejího syna Radžíva z pohledu manželky Rádžíva, Sonii. Narodila se v Itálii,v rodině prostého,pracovitého horala,studovala v Anglii,kde se zamilovala do Rádžíva,vdala se a svoji opravdovou lásku k manželovi ,později k Indíře a jejímu milovanému indickému lidu se naprosto oddala..Velký obdiv k ženě,která v Indii prožila svůj život a život celé své rodiny většinou ve strachu.Přesto i po smrti manžela Indii neopustila a žije tam dosud.Kniha nabízí úžasný pohled na tuto zemi,plnou neuvěřitelných kontrastů.Indíru vylíčila jako úžasnou političku a přesto současně velmi kriticky jako nesoudnou matku svého mladšího syna, neskutečně lidskou a milující babičku.Velký obdiv k Sonie Gándhíové.Knihu mohu jen doporučit.

Za mne opravdu nádherná kniha,která dává nahlédnout na tradicemi sešněrovaný život žen v Indii.Dává poznat skutečnou lásku,rodinná pouta.Prolínání života minulé a současné generace,najít důvody zvláštního chování vycházející ze života v dětství.Obrovský rozdíl života v Americe a v Indii.Mohu jen doporučit.

Třetí díl se mi velmi líbil stejně jako dva předchozí.V dnešní době zcela nepochopitelný boj žen za možnost studovat a postupně dosahovat rovnoprávnosti mužů.Zajímavá zápletka,šťastný konec vám dovolí velmi dobrý pocit z přečtené knihy.Mohu jen doporučit.

V době,v které se odehrává děj,jsem byla dítě školou povinné.Samozřejmě nebyla rozprava s rodiči,tak otevřená jako dnes,stejně tak přístup k informacím,ale přesto si myslím,že jsem byla do života dobře připravená,bez předsudků .Život hlavní hrdinky byl opravdu těžký.Tak sešněrovaný,někdy,zcela nepochopitelnými zásadami,které se dědily z generace na generaci.Matka naprosto nesmlouvavá,studená.Doporučuji přečíst si tuto knihu,aby si dnešní ženy vážily života,jaký mají.

S chutí jsem se pustila do druhého dílu a nebyla jsem zklamaná.Obdiv ke každé ženě,která se v tak těžké době,která ženy vůbec neuznávala jako rovné mužům ,dokázaly prosadit.Byly předurčeny pro rození dětí,péče o ně ,dům a především o manžela.
Obdivuhodná odvaha provést první císařský řez,který je dnes považován laiky za téměř banální operaci.V jakých podmínkách s jakými nástroji o sterilním prostředí nemluvě.

U této knihy jsem se vůbec nenudila.Je to kus historie,o které jsem nevěděla.Jak šťastní a vděční byli,ti mladí chlapci,kteří bojovali tisíce kilometrů od své vlasti,za každý okamžik rozptýlení,aniž by uvažovali o následcích,že se žení s někým,koho vlastně ani pořádně neznají.Stejně tak dívky,které pro vidinu lepšího života,dokázaly opustit domov,plout tisíce kilometrů do neznáma,kde neznaly nastávající rodinu ani vlast svého vyvoleného.Neumím si to představit a knihu mohu jen doporučit.

Přesto,že bylo prakticky od začátku velmi předvídatelné,jak vztahy dopadnou,byla kniha velmi čtivá,zejména popis pobytu v Himalájích.Aby se člověk během několika málo hodin tak strašně zamiloval,si myslím,že je jen knize.

Úžasná kniha plná emocí.Lásky,nenávisti,závislosti,odpuštění,skvělou ukázkou toho,co znamená rodina,jak moc by byl bez ní život prázdný,jak je důležitá rodinná pospolitost v těžkých chvílích.Vykreslení tolika postav musím jen obdivovat a knihu vřele doporučit dalším čtenářům.

Velmi zajímavý kus naší historie. O prvním sňatku Polyxeny ze stárnoucím nemocným a neplodným mužem pro záchranu rodiny a druhý sňatek s čistou a opětovanou láskou,což pro šlechtické stavy byl skutek vzácný.Na druhou stranu tak zatemněné myšlení a lpění na křesťanství,které nepřipouští jiný druh víry s neblahým následkem ,je strašné.

Kniha je krásným příkladem toho,k čemu vede striktní zákaz čehokoliv a zejména tak oblíbeného alkohol.Vznik černých palíren a jejich důsledky.Jak na zdraví,tak k nekalé konkurenci,závisti,vydírání a s tím spojená nenávist,na druhé straně láska.Kniha se mi líbila a jistě stojí za to si ji přečíst.

Za mne naprosto úžasně napsaná ,napínavá kniha,která mne i přes svoji "tloušťku"zcela pohltila.Neskutečně skvěle vykreslené charakteristiky hlavních hrdinů,vystižené rysy jednotlivých národností. Škoda jen,kolik zločinců uniklo a nikdy se je nepodařilo potrestat.Díky mnoha jedincům,kteří mravenčí prací, s minimálním nárokem na odměnu se podařilo část zločinců potrestat.Knihu vřele doporučuji.

Čtivě napsaná kniha s náročným tématem a obdivem k lidem,kteří v tak těžké době s nasazením vlastního života,dokázali bojovat proti nacistům.

Z trilogie se mi nejvíce líbila kniha Kůň Převalského,,nyní Historie včel a na posledním místě Modrá.Historie včel je alarmující,!"co by kdyby."
Ukazuje nám,současníkům,jak zcela samozřejmě bereme život a přírodu se vším všudy.Ale ono to tak vůbec není.Jak by dopadl svět,kdyby vymizel ten drobný živočich-včela.

Kniha mne neuchvátila svým dějem,ale o to víc mne vyděsila svým obsahem.Vede opravdu k zamyšlení,jak bereme jako naprostou samozřejmost mít vodu stále a kdykoliv k dispozici.Ale jak vidno,při tom všem,co se děje kolem nás,tak mít vodu stále, nemusí být opravdu samozřejmostí a proto ,bychom si jí měli vážit a hlavně s ní dobře a správně hospodařit.

strhující příběh,při kterém vám až běhá mráz po zádech.Málo pravděpodobné,ale úžasné čtení,od kterého se nemůžete odtrhnout a s koncem knihy si musíte položit otázku"pravda nebo lež"Skvěle vystižený název knihy.

Jako nejvýstižnější pro hlavní hrdinku Eli se mi líbí hodnocení"Neodsuzuj chybujícího,nevíš,co trápí jeho duši.Kniha se mi líbila a mohu ji jen doporučit.

Můj velký obdiv k paní spisovatelce,co všechno musela nastudovat,aby mohla takový román napsat.Samozřejmě obdiv k lidem,jako byla hrdinka z jednoho příběhu Karin a další pak z druhého příběhu Wilhelm s Michailem,kteří pro záchranu,téměř vyhubeného koně Převalského dokázali překonat mnohé útrapy,tisíce kilometrů,hladovění atd.,jen proto ,aby zachránili druh koně,který byl znám z maleb ve Francii,byl považován za vyhynulého,a jen díky zoologickým zahradám se podařilo koně navrátit zpět do jejich domoviny do Mongolska.Díky této knize jsme měli možnost poznat blíže krajinu a způsob života zdejších lidí.Třetí příběh je opravdu smutný,protože je obrazem toho,kam vede změna klimatu a jaký dopad má někde na život jejích obyvatel.

Vždy mne zaujme kniha s reálnou postavou.Helena Rubinsteinová pro mne nebyla neznámým jménem.Ve spojení se smyšlenou hlavní hrdinkou,která se jako opuštěná vlastní rodinou a milencem,dokáže s pomocí své přítelkyně zcela osamostatnit a vložit veškeré úsilí do chemie,kterou milovala od útlého věku,mne potěšilo poznat tuto úspěšnou,tvrdou a mnohdy bezohlednou ženu.Jsem zvědavá na druhý díl.