jirina3500 jirina3500 komentáře u knih

Návrat domů Návrat domů Kate Morton

Velmi zajímavé,poutavě napsané.Kniha se mi četla opravdu dobře a vřele bych ji doporučila.Dá nám nahlédnout na život v Austrálii a hlavně jaké následky s sebou přináší dávno utajené tajemství.Jak i v dobré víře, ne zrovna dobře ,ovlivní další život nové generace.

28.05.2025 5 z 5

Dceřina kletba Dceřina kletba Tereza Bartošová

Čtivě napsaná detektivka,jazykem současných,zejména mladých.Vulgarismy mi v knize moc nesedí,ale přesně vystihují dnešní jazyk v běžném životě.

13.05.2025 4.5 z 5

Červené sárí Červené sárí Javier Moro

Fascinující příběh o Indii,za vlády Indíry Gándhíové,jejího syna Radžíva z pohledu manželky Rádžíva, Sonii. Narodila se v Itálii,v rodině prostého,pracovitého horala,studovala v Anglii,kde se zamilovala do Rádžíva,vdala se a svoji opravdovou lásku k manželovi ,později k Indíře a jejímu milovanému indickému lidu se naprosto oddala..Velký obdiv k ženě,která v Indii prožila svůj život a život celé své rodiny většinou ve strachu.Přesto i po smrti manžela Indii neopustila a žije tam dosud.Kniha nabízí úžasný pohled na tuto zemi,plnou neuvěřitelných kontrastů.Indíru vylíčila jako úžasnou političku a přesto současně velmi kriticky jako nesoudnou matku svého mladšího syna, neskutečně lidskou a milující babičku.Velký obdiv k Sonie Gándhíové.Knihu mohu jen doporučit.

13.05.2025 5 z 5

Síla dávných tajemství Síla dávných tajemství Sejal Badani

Za mne opravdu nádherná kniha,která dává nahlédnout na tradicemi sešněrovaný život žen v Indii.Dává poznat skutečnou lásku,rodinná pouta.Prolínání života minulé a současné generace,najít důvody zvláštního chování vycházející ze života v dětství.Obrovský rozdíl života v Americe a v Indii.Mohu jen doporučit.

17.04.2025 5 z 5

Dcery zítřka Dcery zítřka Maria Nikolai

Třetí díl se mi velmi líbil stejně jako dva předchozí.V dnešní době zcela nepochopitelný boj žen za možnost studovat a postupně dosahovat rovnoprávnosti mužů.Zajímavá zápletka,šťastný konec vám dovolí velmi dobrý pocit z přečtené knihy.Mohu jen doporučit.

17.04.2025 4.5 z 5

Nejsem jako džbán Nejsem jako džbán Viola Ardone

V době,v které se odehrává děj,jsem byla dítě školou povinné.Samozřejmě nebyla rozprava s rodiči,tak otevřená jako dnes,stejně tak přístup k informacím,ale přesto si myslím,že jsem byla do života dobře připravená,bez předsudků .Život hlavní hrdinky byl opravdu těžký.Tak sešněrovaný,někdy,zcela nepochopitelnými zásadami,které se dědily z generace na generaci.Matka naprosto nesmlouvavá,studená.Doporučuji přečíst si tuto knihu,aby si dnešní ženy vážily života,jaký mají.

Chirurgova dcera Chirurgova dcera Audrey Blake

S chutí jsem se pustila do druhého dílu a nebyla jsem zklamaná.Obdiv ke každé ženě,která se v tak těžké době,která ženy vůbec neuznávala jako rovné mužům ,dokázaly prosadit.Byly předurčeny pro rození dětí,péče o ně ,dům a především o manžela.
Obdivuhodná odvaha provést první císařský řez,který je dnes považován laiky za téměř banální operaci.V jakých podmínkách s jakými nástroji o sterilním prostředí nemluvě.

Loď plná nevěst Loď plná nevěst Jojo Moyes

U této knihy jsem se vůbec nenudila.Je to kus historie,o které jsem nevěděla.Jak šťastní a vděční byli,ti mladí chlapci,kteří bojovali tisíce kilometrů od své vlasti,za každý okamžik rozptýlení,aniž by uvažovali o následcích,že se žení s někým,koho vlastně ani pořádně neznají.Stejně tak dívky,které pro vidinu lepšího života,dokázaly opustit domov,plout tisíce kilometrů do neznáma,kde neznaly nastávající rodinu ani vlast svého vyvoleného.Neumím si to představit a knihu mohu jen doporučit.

Vánoční vyznání Vánoční vyznání Karen Swan

Přesto,že bylo prakticky od začátku velmi předvídatelné,jak vztahy dopadnou,byla kniha velmi čtivá,zejména popis pobytu v Himalájích.Aby se člověk během několika málo hodin tak strašně zamiloval,si myslím,že je jen knize.

24.02.2025 4 z 5

Ahoj krásko Ahoj krásko Ann Napolitano

Úžasná kniha plná emocí.Lásky,nenávisti,závislosti,odpuštění,skvělou ukázkou toho,co znamená rodina,jak moc by byl bez ní život prázdný,jak je důležitá rodinná pospolitost v těžkých chvílích.Vykreslení tolika postav musím jen obdivovat a knihu vřele doporučit dalším čtenářům.

11.02.2025 5 z 5

Polyxena z Lobkovic: Vzácný dar ryzí lásky Polyxena z Lobkovic: Vzácný dar ryzí lásky Jaroslava Černá

Velmi zajímavý kus naší historie. O prvním sňatku Polyxeny ze stárnoucím nemocným a neplodným mužem pro záchranu rodiny a druhý sňatek s čistou a opětovanou láskou,což pro šlechtické stavy byl skutek vzácný.Na druhou stranu tak zatemněné myšlení a lpění na křesťanství,které nepřipouští jiný druh víry s neblahým následkem ,je strašné.

28.01.2025 5 z 5

Dáma Měsíčního svitu Dáma Měsíčního svitu Rainer M. Schröder

Kniha je krásným příkladem toho,k čemu vede striktní zákaz čehokoliv a zejména tak oblíbeného alkohol.Vznik černých palíren a jejich důsledky.Jak na zdraví,tak k nekalé konkurenci,závisti,vydírání a s tím spojená nenávist,na druhé straně láska.Kniha se mi líbila a jistě stojí za to si ji přečíst.

28.01.2025 4 z 5

Lovkyně Lovkyně Kate Quinn

Za mne naprosto úžasně napsaná ,napínavá kniha,která mne i přes svoji "tloušťku"zcela pohltila.Neskutečně skvěle vykreslené charakteristiky hlavních hrdinů,vystižené rysy jednotlivých národností. Škoda jen,kolik zločinců uniklo a nikdy se je nepodařilo potrestat.Díky mnoha jedincům,kteří mravenčí prací, s minimálním nárokem na odměnu se podařilo část zločinců potrestat.Knihu vřele doporučuji.

07.01.2025 5 z 5

Poslední restaurace v Paříži Poslední restaurace v Paříži Lily Graham

Čtivě napsaná kniha s náročným tématem a obdivem k lidem,kteří v tak těžké době s nasazením vlastního života,dokázali bojovat proti nacistům.

03.12.2024 5 z 5

Historie včel Historie včel Maja Lunde

Z trilogie se mi nejvíce líbila kniha Kůň Převalského,,nyní Historie včel a na posledním místě Modrá.Historie včel je alarmující,!"co by kdyby."
Ukazuje nám,současníkům,jak zcela samozřejmě bereme život a přírodu se vším všudy.Ale ono to tak vůbec není.Jak by dopadl svět,kdyby vymizel ten drobný živočich-včela.

18.11.2024 4 z 5

Modrá Modrá Maja Lunde

Kniha mne neuchvátila svým dějem,ale o to víc mne vyděsila svým obsahem.Vede opravdu k zamyšlení,jak bereme jako naprostou samozřejmost mít vodu stále a kdykoliv k dispozici.Ale jak vidno,při tom všem,co se děje kolem nás,tak mít vodu stále, nemusí být opravdu samozřejmostí a proto ,bychom si jí měli vážit a hlavně s ní dobře a správně hospodařit.

05.11.2024 4 z 5

Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

strhující příběh,při kterém vám až běhá mráz po zádech.Málo pravděpodobné,ale úžasné čtení,od kterého se nemůžete odtrhnout a s koncem knihy si musíte položit otázku"pravda nebo lež"Skvěle vystižený název knihy.

26.10.2024 5 z 5

Otazník je polovina srdce Otazník je polovina srdce Sofia Lundberg

Jako nejvýstižnější pro hlavní hrdinku Eli se mi líbí hodnocení"Neodsuzuj chybujícího,nevíš,co trápí jeho duši.Kniha se mi líbila a mohu ji jen doporučit.

26.10.2024 5 z 5

Kůň Převalského Kůň Převalského Maja Lunde

Můj velký obdiv k paní spisovatelce,co všechno musela nastudovat,aby mohla takový román napsat.Samozřejmě obdiv k lidem,jako byla hrdinka z jednoho příběhu Karin a další pak z druhého příběhu Wilhelm s Michailem,kteří pro záchranu,téměř vyhubeného koně Převalského dokázali překonat mnohé útrapy,tisíce kilometrů,hladovění atd.,jen proto ,aby zachránili druh koně,který byl znám z maleb ve Francii,byl považován za vyhynulého,a jen díky zoologickým zahradám se podařilo koně navrátit zpět do jejich domoviny do Mongolska.Díky této knize jsme měli možnost poznat blíže krajinu a způsob života zdejších lidí.Třetí příběh je opravdu smutný,protože je obrazem toho,kam vede změna klimatu a jaký dopad má někde na život jejích obyvatel.

17.10.2024 5 z 5

Sophiina naděje Sophiina naděje Corina Bomann

Vždy mne zaujme kniha s reálnou postavou.Helena Rubinsteinová pro mne nebyla neznámým jménem.Ve spojení se smyšlenou hlavní hrdinkou,která se jako opuštěná vlastní rodinou a milencem,dokáže s pomocí své přítelkyně zcela osamostatnit a vložit veškeré úsilí do chemie,kterou milovala od útlého věku,mne potěšilo poznat tuto úspěšnou,tvrdou a mnohdy bezohlednou ženu.Jsem zvědavá na druhý díl.

17.10.2024 5 z 5