jirina3500 jirina3500 komentáře u knih

☰ menu

Mezi krásou a ošklivostí Mezi krásou a ošklivostí Bryn Greenwood

Neuvěřitelné,jak strašný musí být život dítěte,které vyrůstá v rodině narkomanů
Není divu,že se upoutá k někomu,kdo mu projeví lásku a zájem o něj.Hlavní hrdinka,na níž leží téměř stále, péče o domácnost ,o jídlo a o mladšího bratra se pomalu,ale jistě zamiluje do problémového člověka.Nemůžeme se divit,když se dozvíme v jakém prostředí vyrůstal,znal jen nenávist a násilí,přitom v jádru velmi hodný člověk,který si uvědomil,co té malé dívce chybí a co potřebuje.
Kniha plná všech možných emocí,výborně napsaná,skvělě přeložená,mohu jen doporučit.

25.03.2024 5 z 5


Velká samota Velká samota Kristin Hannah

Úžasná kniha,v níž autorka popisuje aljašskou přírodu a život tak,že se při čtení ocitnete mezi jejími obyvateli.Jejich život bychom ale asi žít nechtěli.Začátky prvních osadníků ,jejich velmi těžký život v zimě,při minimu světla a slunce,v létě,které je nádherné,naopak s sebou nese nepředstavitelné množství práce,která je a musí být přípravou na drsnou zimu.Nezměrný počet utrpení a stále hrozícího nebezpečí.Zároveň soudržnost lidí,jejichž minulost je tolik rozdílná,ale pro přežití nezbytná.Osud hlavní hrdinky s milovanou a milující dcerou a při tom chorobně milujícího manžela je opravdu nepředstavitelný..Manžel,kterému nevratně ublížily účast a zranění ve válce Vietnamu je stále agresivnější.Stále se stupňující domácí násilí,které se s přicházející zimou a téměř stálou tmou zhoršuje.Život dítěte vyrůstající v takovém prostředí,ale hlavně v tak hrozném vztahu mezi jejími rodiči musí a má vliv na její další život.Lze si jen opravdu těžko představit,co je člověk schopen vydržet a přežít.Jakou nezměrnou vůli musí mít,aby opravdu přežil.

22.03.2024 5 z 5


Pod krvavými nebesy Pod krvavými nebesy Mark T. Sullivan

Úžasná,napínavá kniha jejíž příběh se dostal na světlo světa víceméně náhodou a ještě ke všemu po tolika letech.
O neskutečném hrdinství mladého chlapce a posléze i jeho bratra,kteří zachránily životy mnoha židům,když je v neskutečných horských podmínkách převáděli do Švýcarska.Nezměrná odvaha Pina,který jako řidič,nejvyšší nacistické šarže v Itálii,podával zprávy spojencům.Zklamal mne konec,protože jako mnoho vysoce postavených nacistů ušlo trestu a naopak za nakradený majetek si žilo bez poskvrny do konce života.

13.03.2024 4 z 5


Seznam hostů Seznam hostů Lucy Foley

Bohužel mne kniha zklamala,příliš časté střídání postav,i když neotřelý příběh.

29.02.2024 2 z 5


Pod karmínovým nebem Pod karmínovým nebem Elizabeth Haran

Romantická kniha s dlouho předvídatelným koncem,ale dobře napsaná,čtivá,napínavá,s dobrým koncem,což na dovolené potřebujete.

19.02.2024 5 z 5


Žena průkopníka: Příběh lobotomie Žena průkopníka: Příběh lobotomie Samantha Greene Woodruff

Dost hrozná představa,že byla za objev lobotomie udělena dokonce i Nobelova cena.Je sice zařazena mezi 4 neprávem udělené,ale kolika tisícům lidí změnila,ba dokonce zničila život.Pro ego hlavního hrdiny této knihy,velmi ctižádostivého lékaře,který přestal dbát na lékařskou etiku se začaly dít neskutečné věci.Jeho milující manželka,která jej tolik obdivovala a natolik mu věřila,že pro ni bylo šokující odhalení skutečného dění v oblasti lobotomie.Obdivuhodné hrdinství,odvaha se kterou pro záchranu pacientů,se dokázala nakonec proti milovanému manželovi postavit.Velmi čtivá,poučná kniha,stavěná na reálném podkladě, se smyšleným příběhem.

19.02.2024 5 z 5


Sedm dopisů z lásky Sedm dopisů z lásky Sinéad Moriarty

Upřímně-knihu jsem nedočetla.Ne proto,že je špatná,ale proto,že jsem neměla sílu ji dočíst.Obklopuje nás tolik negativních věcí,že potřebujeme víc pozitivní energie.Bohužel i toto patří k životu.

08.02.2024 3 z 5


Knihonoš Knihonoš Carsten Henn

Podle mne velmi roztomilá kniha s neobvyklým tématem,která potěší každého milovníka knih.Příběh o tom,jak dokáže dětská duše potěšit starého člověka a zároveň jak někteří dospělí si neuvědomují,co je samota a bez výčitek a hlavně necitlivě zbaví svého zaměstnance jeho milované práce.

28.01.2024 4 z 5


Vodník Vodník Tereza Bartošová

Velmi poutavě napsaná detektivka z českého prostředí,jazykem dnešních zcela obyčejných lidí.Nemohla jsem se od ní odtrhnout.I přes velmi napínavý děj netečou potoky krve,prostě fajn čtení.

25.01.2024 4 z 5


Zůstaň se mnou Zůstaň se mnou Ayobami Adebayo

Kniha pojednávající o nedávné minulosti života rodiny v Nigérii.Je až neuvěřitelné jak mohou tradice a neznalost ovlivnit život.I přes vysokoškolské vzdělání hlavních protagonistů vítězí názor a tradice,hluboce zakořeněné, nejbližších členů rodiny,kterým se bojí čelit.Tojí za přečtění.

25.01.2024 4 z 5


V jeho stínu V jeho stínu Audrey Blake

Vzhledem k tomu,že jsem sama medicinu vystudovala,tak mne samozřejmě tato tematika velmi zajímá.Spoustu věcí z historie vím,ale také nevím.Knihu jsem si s chutí přečetla. Studium mediciny,které je v dnešní době pro ženy tak samozřejmé,si vůbec nedokážou představit ,ani já ne,že by medicinu studovat nemohly. Hlavní hrdinka malovala anatomické obrázky a od dětství se účastnila pitev. Pitevní materiál byl tajně dovážen,za úplatu pohřebním zřízencům, na kliniku velmi svérázného lékaře,který se po epidemii cholery ,při níž zemřela celá rodina hlavní hrdinky,jí samotnou vyléčil ,a po té se jí ujal a také zvláštním způsobem vychovával a vzdělával.Velmi se těším na další díl a na studium mediciny Nory.

16.01.2024 5 z 5


Dcery naděje Dcery naděje Maria Nikolai

Opravdu krásné pohodové čtení v tomto zimním čase,kdy se zdaleka nesetkáváme s mnoha pozitivními zprávami.Děj se odehrává v krásném prostředí v nelehké době v druhé polovině 1.světové války na březích Bodamského jezera.Líčí krásné vztahy 3 sester a jejich otce.Je úžasným příkladem toho,že ne vlastní rodič může být ten nejlepší.Děj napínavý,lze jen doporučit.

10.01.2024 5 z 5


Alexandra Alexandra Irena Kellerová Dibelková

Nemohla jsem si lépe vybrat knihu ve vánočním čase.Napínavý děj,rychle plynoucí, líčící"hříchy"mládí,které ovlivní současnost a budoucnost.Konec dobrý,všechno dobré,bez násilí, o opravdovém přátelství a samozřejmě o lásce.Krásně se čte.

04.01.2024 5 z 5


Buď jako řeka Buď jako řeka Shelley Read

Za mne jedna z nejkrásnějších knih,které jsem četla.Děj zcela neobyčejný,vycházející z reálného prostředí a historie,úžasně popsaná příroda,ať už se hlavní hrdinka pohybovala v lese nebo jinde,byla jsem tam v představách s ní.Cítila jsem vůni lesa,slyšela hukot řeky,stejně úžasně vystižené pocity všech hlavních hrdinů.Knihu,u které nelze neuronit slzu,musím jen a jen doporučit.Stejně za pochvalu jistě stojí překlad a obálka knihy.

16.12.2023 5 z 5


Poslední dopis od tvé lásky Poslední dopis od tvé lásky Jojo Moyes

Je to již několikátá kniha od Jojo Moyesové.Knihy se mi velmi líbily,ale touto jsem nebyla zpočátku nadšená,protože jsem se v ní ztrácela,když se bez jakéhokoliv označení střídala minulost se současností.Posléze,když jsem se dokonale soustředila a začetla,mohu říci,že se mi líbila,je to krásné oddechové čtení o lásce,pro kterou jsou hlavní hrdinové udělat téměř cokoliv.

14.12.2023 3 z 5


Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

Domácí násilí,stále bohužel aktuální téma.Obdivuji autorku,že dokázala napsat o tom,co sama zažila v dětství.Kéž by to tak bylo,aby ženy,které jsou týrány ať už fyzicky nebo psychicky,dokázaly od svých tyranů odejít a aby tyrani došli sami k nápravě.Velmi poutavě a zároveň poučně napsaná kniha.Mohu jen doporučit.

30.11.2023 4 z 5


Dirigentka Dirigentka Maria Peters

Opravdu krásná kniha,která líčí neskutečnou statečnost prosadit se v mužském světě.Po opakovaných podrazech ze strany mužů došla ke svému cíli.Jen díky takovým ženám,se dnešní život v mnoha částech světa velmi změnil.

20.11.2023 5 z 5


Zpívat srdcem Zpívat srdcem José Carreras

Velmi zajímavá autobiografie s překvapivým obsahem,kdy jsem se dozvěděla o velmi těžkém,často smrtelném onemocnění,kterým si slavný zpěvák prošel.Ale jen díky tomu,že si mohl finančně dovolit, ve své době ,zaplatit léčbu a pobyt v Americe,a tím se přes všechny opravdu velké útrapy přenést a pokračovat úspěšně ve své kariéře.

20.11.2023 3 z 5


Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Kniha pro mne byla obrovským přínosem..O přílivu řeckých uprchlíků jsem věděla,ale o jejich tíživé situaci nikoliv.Utíkat do cizí země před válkou je pro mne nepředstavitelné.Zejména,když mnohdy nevěděli rodiče o svých dětech a děti pochopitelně o svých rodičích.Ocitli se v zemi,jejíž jazyk neznali,nejen jazyk,ale naprosto jiný způsob života.Překvapilo mne,že děti,třeba 10-ti leté nevěděly své jméno,jen třeba přezdívku,neznaly ani svůj věk,natož datum narození.Kniha rozhodně stojí za přečtení.

13.11.2023 4 z 5


Temné ozvěny Temné ozvěny Loreth Anne White

Thriller,jak má být.Za mne úžasné čtení.I když při čtení sedíte v teple,pociťujete zimu,která je krásně vykreslená ,spolu s napínavým dějem,kdy se nemůžete dočkat,jak to asi dopadne,vám samým napětím mrazí.Vřele doporučuji.

30.10.2023 5 z 5