Knihonoš

Knihonoš https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499413/bmid_knihonos-l0O-499413.jpg 4 650 213

Každého večera, když knihkupectví U Brány zavře, Carl Kollhoff vezme opatrně do rukou každou z objednaných knih, jemně je pohladí, zavine je do papíru a ukládá do měkce vystlaného batohu jako do peřinky. Potom s nimi vyráží na procházku uličkami Starého Města. Nosí je svým neobyčejným zákazníkům. Pan Darcy, paní Dlouhá punčocha, Herkules a doktor Faust mají sice v civilním životě jiná jména, ale pro Carla Kollhoffa představují postavy z románů. Má je rád a velmi mu na nich záleží. On sám pro ně tvoří důležité pouto se světem. Když však náhle přichází o místo, je třeba, aby Kollhoff, knihy a jedna prostořeká devítiletá holčička spojili síly. Carsten Henn v románu Knihonoš vypráví laskavý, chytrý a dojemný příběh o hodnotě přátelství, o kouzlu čtení a o moci, kterou nám knihy dávají.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Kontrast
Originální název:

Der Buchspazierer , 2020


více info...

Přidat komentář

Ruzaaa
předevčírem 5 z 5

Tak tenhle román byl fakt pohlazení. Strašně milý příběh, krásně se četl a člověk si postavy hned oblíbil.

Magrata15
14.04.2024 5 z 5

Příběh byl hlavně o knížkách a vztahu mezi lidmi. I z úplně neznámých lidí se, díky společné zálibě, mohou stát přátelé. A to bez ohledu na věk, nebo společenské postavení.
Příběh se mi moc líbil. Bylo to nápadité, smutné i veselé a hlavně to dobře dopadlo.


soukroma
09.04.2024 3 z 5

Nic moc pro mne - příliš pohádkové, jak na straně zla (hned dva brutální tyrani mezi tou hrstkou postav?), tak na straně dobra (vše se vyřeší, v dobré navrátí, tyran napraví?). I o těch knihách v krátkém německém příběhu toho zase tolik nebylo, aspoň nic k zaznamenání. Takže jen přečteno, tečka.
Mám dojem, že autor knížku psal hlavně pro svoji dceru, Šašu.

Pozn.: nevěřím, že by se dnes v německém městě našel dospělý analfabet.

Káťa484
31.03.2024 5 z 5

Krásný příběh o tom, že nejenom mladá generace se má co učit od té starší, ale taky naopak. Kdo hledá způsob, vždy ho najde.

gladya
17.03.2024 5 z 5

U takových knížek ztrácím schopnost být kritickým čtenářem, Je to dojemné, je to i o knížkách a asi je to opravdu kýč. No a co? Pohladilo mě to po duši, copak to nestačí?

Venda32
11.03.2024 5 z 5

Pár úvodních stránek a říkal jsem si, že to je takové nijaké. Zároveň to ale bylo s takovým skrytým potenciálem. A ten se s dalšími stranami vynořoval více a více. Nakonec jsem knihu přečetl v podstatě na jeden zátah. Tak byl příběh poutavý.
Je to milý příběh, který je místy smutný, místy vás donutí přemýšlet, vše ale vybalancují situace úsměvné a krásný konec.

Hall3006
09.03.2024 5 z 5

Velmi silná kniha, občas bylo těžké nemrkat, za zmínku o Trisolaranech to dává plný počet. Těším se na druhé čtení. Doporučuji.

ANDY28
05.03.2024 5 z 5

krásné pohlazení pro duši

Kačkalka
29.02.2024 4 z 5

Krásný příběh u kterého jsem se usmívala, ale i mračila. U knihy jsem se i zamyslela a určitě si ji ve své knihovně nechám :) <3

Teddy2023
29.02.2024 4 z 5

Pohádkový příběh pro zahojení duše poukazující na sílu přátelství

Když je člověk na dně, má po ruce přátelé, kteří ho podrží.

Pokud se zajímáme o druhé, opětují nám to stejnou mincí.

Knihy nás všechny spojují, přestože se neznáme.

Doporučuji si užít tento skvost před spaním :)

ivzu77
23.02.2024 4 z 5

Laskavý příběh starého muže, který miluje knihy a svůj zavedený standart. Také příběh malé holky, která právě tohoto staříka naučí aktivně znovu žít v nové době, naučí ho koukat se kolem sebe novýma očima a vyřešit jeho starosti. Krásná kniha nejen pro nás knihomoly .

aji
22.02.2024 5 z 5

Krásná kniha. Moje dušička při čtení plesala.

SumýšIrena
19.02.2024 4 z 5

Je to hodně naivní příběh, skoro bych řekla, že je to pohádka pro děti. Ale několik postřehů o knihách a čtenářích přidává příběhu na výjimečnosti. " Mezi obálkami žijí lidé, jejich příběhy. V každé knize se skrývá srdce, které začne bít, když je čtena."

EliskaD
19.02.2024 5 z 5

Moc krásná a poetická kniha. Čtení jsem si moc užila. A s jednotlivými postavami i prožila. V průběhu čtení jsem cítila přesně takové emoce, jaké chtěl autor ve čtenáři vyvolat. Jen ten závěr... Takový americký (i přes německou národnost autora). Přesto hodnotím pěti hvězdičkami.

SladkaK
19.02.2024 1 z 5

Pohádka pro děti a začínající čtenáře. Kýčovitý příběh je vyšroubovaný do dojemna a laskavosti, až je mi z toho na zvracení. Do poslední kapitoly jsem doufala, že se děj zvetí a pozvedne úroveň. Nedočkala jsem se. Naopak autor zakončením překonal hranici absurdnosti, všechny postavy se s láskou propojily jako by jely na mdma, kolem nich tancovaly víly, zpívala Elza a jednorožci rozhazovali sedmikrásky.

monika0181
12.02.2024 5 z 5

Relativně krátká kniha, která Vám zaplní srdce laskavostí, přátelstvím, oddaností.
Četla jsem ji na dvakrát. První den jsem ji po pár stranách odložila, že na ní nemám úplně náladu.
Když jsem ji vzala do ruky pod druhé, již jsem ji nepustila.
Tolik emocí, co ve mně slova příběhu vzbudila, jsem dlouho nezažila. S každou další stranou jsem se víc a víc zaplétala do toho úžasného příběhu přátelství malé holčičky a starého pána. Nesouměrný pár který změnil tolika lidem život a také sami sobě.
Na začátku knihy jsem si myslela, že ji po přečtení pošlu dál. Ale ke konci příběhu mi tekly po tváři slzy a s jistotou vím, že tento příběh bude mít čestné místo v knihovně.

Vivetkav
12.02.2024 4 z 5

Moc příjemná kniha pro knihomoly... Nechat se vtáhnout do příběhu kde žijí knižní hrdinové, knihy a podivíni ...proč ne.. jsem ráda, že se mi kniha dostala do ruky.. doporučuji

SonaH
09.02.2024 2 z 5

Vysokému hodnocení nerozumím. Knížka nemá žádnou hloubku, nevyvolá žádné emoce a obsah je naprosto vykalkulovaný. Jako kdyby autor dostal na zakázku napsat srdceryvný příběh o knihách. Vykonstruuje tedy přátelství starého muže s holčičkou, které pojí donášení knih. Do placu hodí pár známých titulů a ještě navrch trochu patosu se šťastným koncem. Tohle je pro mě zklamání roku. Jinak věk 9-leté dívky by měl být tak 7 a vztah s tatínkem, který se ji přizná, že pána málem zabil a lituje toho, to je ještě takový další autorův literární úlet. Ale tak očividně mu to dost vydělalo, takže se omlouvám všem, které kniha dojala.

Pikalenka
09.02.2024 5 z 5

Moc milá knížka o lásce, ale ne té romantické. O lásce ke knihám, jeden k druhému, k životu. O tom, že konáš-li v životě dobro a jsi laskavý k lidem, vrátí se Ti to.

ka.dudk
30.01.2024 4 z 5

Jedno z těch opravdu milých čtení :-).
Skvělá oddechovka s dobrým koncem.
Přečtená za odpoledne