JiMi017 JiMi017 komentáře u knih

☰ menu

Kniha pěti kruhů Kniha pěti kruhů Sandó Kaisen

Kniha pěti kruhů je náhled do historie Japonska a pohled na svoji životní cestu bojovníka Mijamoto Musašiho. Kapitoly věnované jednotlivým živlům a prázdnotě jsou popisovány z pohledu boje s mečem dle cesty Go Rin No Šo. Myšlenky je však možné přenést i do běžného života. Je mít vhodnou vizualizace dané situace z boje pro dnešní život a využít ji. Pro mě nejcennější je závěrečná kapitola Dokukódó, kde je popsáno 21 pravidel, kterými se řídili a jejich vysvětlení s popisem. Z tohohle si máme stále co vzít. Doporučuji jak pro bojovníky, tak i pro lidi, kteří mají zájem se jednotlivými pravidly v životě inspirovat a řídit. Ne nadarmo se učení z této knihy používá v Japonsku i pro manažery. Vezměte si z této knihy to, co vás osloví.

28.03.2024 4 z 5


Mosty do Tel Avivu Mosty do Tel Avivu Jiří Šulc

Skvělý román, svým způsobem i učebnice historie, jak české, tak ke vzniku státu Izraele. Děj se prolíná v několika liniích, kde poznáváme osudy Židů v Kielcích, jednání židovských organizací v Československu a v Palestině, práce SIS v Praze, sledování české tajné služby a jednání Jana Masaryka během pomoci pro židovské organizace a postoj při komunistickém převratu. O Janu Masarykovi by se mohla napsat samostatná kniha, protože tento člověk měl zájem prosazovat Československo ve světě, nést odkaz svého otce a budovat skutečné demokratické hodnoty. Děj se krásně vyvíjí a zachycuje průběh osidlování Palestiny židovskými přistěhovalci, jejich boj o své přiřknuté území, výcvik a nákup letadel pro Izrael. Špionážní zápletka v Československu a zvrácení boje v Palestině s jejich prvními letadly, dává románu napínavý děj až do konce. Doporučuji a dávám všechny hvězdy.

23.02.2024 5 z 5


Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Tak silný příběh jsem už dlouho nečetl !!! Kniha mě nadmíru překvapila, dějem, příběh ve dvou linkách, pátráním, historii, osudy lidí, pěkným vyvrcholení a ukončením příběhu. Nevytýkám nic. Baťovská historie dává tomuto příběhu za mě ještě větší váhu. Doporučuji a dávám všechny hvězdy ******! Přečtěte si to také. Autora budu dále sledovat a jsem zvědavý na další knihy.

10.02.2024 5 z 5


Wim Hof – Ledový muž Wim Hof – Ledový muž Wim Hof

,,Tato kniha vám dá sílu!!!"
Takhle jednoduše by jsem ji mohl definovat. Příběh Wim Hofa, jeho život a cesta k chladu, překonávání různých výzev, vědecké výzkumy, dechové cvičení a meditace. Kniha se dá použít i jako učebnice WH metod. Inspirace, která vás posílí a nastaví nový rozměr, který můžete překonat.
Knihu jsem četl delší dobu, po etapách, i když jsou tam zajímavé informace, tak mě nedržela pořád u sebe. Za to dávám jen 4 hvězdy. Doporučuji k přečtení a poznání WH metod.

23.01.2024 4 z 5


Malá bubenice Malá bubenice John le Carré (p)

Knihu jsem si vybral podle hodnocení a pozitivních recenzí. Hledal jsem alternativu špionážních románu od oblíbeného Fredericka Forsytha. Malá bubenice na mě vyskočila s top hodnocením a zároveň že podle románu byl natočený film a posléze i seriál. Úvod knihy se mi četl těžce, připadalo mi to takové neucelené. Postupně se styl psaní změnil a já knihu začal lépe vnímat a chápat děj. Příběh Charlie je prvně popisovaný jakoby z pohledu zvenčí a postupně vás přitahuje do jejího nitra. Dialogy, které vede s Josefem ji otvírají a on si ji přitahuje k sobě. Ty dialogy jsou velice důležité pro její roli, občas mi připadaly zdlouhavé, ale v dalším ději se k těm rozhovorům Charlie vrací a používá je ke svému příběhu. Průběh děje Charlie v utajení postupně graduje, nové poznání z druhého pohledu ji také ovlivní, poznání mentality ,,teroristů - bojovníků za svobodu" a závěr s ukončením akce. Poslední kapitola myslím říká vše, co Charlie prožila a jak ji to ovlivnilo. Určitě román doporučuji a dávám všechny hvězdy! Za mě určitě číst pomaleji a postupně vnímat všechny souvislosti a rozhovory. Náročnější čtení to bylo pro mě. Autora Johna le Careé jsem touto knihou teprve lehce poznal, určitě chci si přečíst další knihu, nevím však nyní kterou. Napovězte čtenáři.

23.01.2024 5 z 5


Ta druhá žena Ta druhá žena Daniel Silva

Knihu jsem si sám vybral podle doporučení a recenzí, hledal jsem podobný styl, jako píše Fr. Forsyth. Ta druhá žena byla pro mě první poznání s autorem Danielem Silvou i hlavním hrdinou Gabrielem Allonem. Kniha mě velice překvapila, hned úvod se zápletkou a okamžité vtažení do děje. Kapitoly jsem hltal a čekal na vývoj příběhu. Vřele a plně doporučuji příznivcům špionážních románů. Pro mě skvělá kniha, se zajímavým dějem, historickým pozadím. Dávám všech 5 ***** a těším se na další knihu od autora.

02.01.2024 5 z 5


Pozitivní inteligence Pozitivní inteligence Chamine Shirzad

Na knihu jsem dostal doporučení při osobním koučinku od svého kouče. Kniha za mě nemá takovou váhu, pokud nepracujete s pozitivní inteligencí PQ a neuděláte si test na vaše sabotéry. Takže ji přirovnám, ke ,,studijnímu materiálu", který vás ale posune jednoznačně vpřed, při praktickém koučinku a práci s PQ. Číst knihu sólo doporučím, ale zhmotnění není tak velké, má spíše informativní charakter. Doporučuji k přečtení a dávám 5* ze šesti.
(Pro Ty co mají zájem, posílám link na svého kouče, prosím neberte to jako cílenou reklamu.)
https://www.ivopospisil.coach/

08.11.2023 4 z 5


Císařova past Císařova past Steve Berry

Na knihu jsem se těšil, jelikož mám rád příběhu navazující na druhou světovou válku a popis osudů přeživších pohlavárů z uprchlých nacistů. Pátrání Cottona Maloneho a Cassiopeie je zavedlo právě na pátrání po Martinu Bormannovi a Evě Braunové, kteří v příběhu hrají hlavní roli a zároveň zjišťují, jak byly organizovány na konci II. světové války přesuny lidí, finančních prostředků a zlata do Latinské Ameriky, aby jim zajistily další život. Příběh je zasazený do současného Německa, kde vrcholí volební boj o nového premiéra země a právě pozadí tohoto duelu, nasměruje hlavní hrdiny na pátrání po nacistických pohlavárech. Příběh je velice propletený a vyústění je zajímavé. Popis některých politických názorů a zapojení bývalého amerického prezidenta v příběhu za mě snižuje jeho poutavost, protože je tam ,,vše možné" a ten (pro)amerikanismus mi tam prostě neseděl, proto dávám 4*. Knihu určitě doporučuji k přečtení, protože právě popis té ,,smýšlené" historie u mě bylo to co se mi líbilo a autor vycházel ze skutečných faktů.

14.09.2023 4 z 5


Probuzení Probuzení Laurent Gounelle

Zajímavě napsaná kniha, bylo i cílem autora, jak psal v komentáři a myslím, že jednoduše, někdy až naivně vložil v příběhu omezení, které se začaly aplikovat na lidi. I v životě, banální věci můžou začít měnit životy lidí. Právě ta naivita a jednoduchost je to, nad čím by se měli lidé zamyslet, nebrat to v příběhu, jako fakt, ale uvažovat nad tím, protože takové věci se dějí i nyní kolem nás a ani to nevnímáme. To že někteří čtenáři knihu nedočetli, protože se jim zdála nesmyslná, tak tady je ten bod k zamyšlení. Do toho pohled kamaráda v Řecku, uvažování nad souvislostmi, dohledání historických záznamů a faktů, je právě ten otevřený pohled na věc a zamyšlení se nad systémem v pozadí. Určitě doporučuji k přečtení a dávám 5*.

21.08.2023 5 z 5


Skok do tmy Skok do tmy Lubomír Kirman

Knihu jsem dostal zapůjčenou od manželky autora, mile mě překvapila, autorova prvotina. Příběh Tibora, který si prošel životní cestou a při náhodném setkání se seznámil s Kristýnou, která mu pomohla překonat těžké období a začít se dívat na svět jinýma očima. Příběh čtenáře upoutá, hledání Tibora v životě je příběh osobního rozvoje a nového poznání. Kristýna také prochází určitým vývojem a hledá i pro sebe další cestu. Vřele doporučuji, jako oddechovou knihu, která ve vás vyvolá vnitřní zamyšlení a vtáhne vás do děje příběhu. Hodnotím všemi 5*.

22.06.2023 5 z 5


Kam zmizel zlatý poklad republiky Kam zmizel zlatý poklad republiky Stanislav Motl

Pátrání Stanislava Motla po českém měnovém zlatě, které během první československé republiky bylo nashromážděno z národní sbírky, jako krytí české koruny, tzv. zlatého standardu. Ražba zlatého Svatováclavského dukátu, jako odkaz české historie a zároveň jako národní poklad. Období druhé světové války a zabavení českého zlata, kdy část zlata bylo Anglií vydáno Hitlerovi, část si sám Hitler odvezl z protektorátu a zbytek byl zastavený Anglii za válečný úvěr, který si exilová vláda vyjednala. Poválečné hledáni zlata, kdy malá část byla navrácena Německem a dlouhé vyjednávání s Anglií, o navrácení zbytku z Anglie. To co autor shromáždil, nepotěší žádného Čecha, kdy naši vojáci a občané museli zaplatit krví za svobodu a následně jim bylo vše ještě jednou vyúčtováno a zaplaceno národním zlatem. ,,To se chce brečet!" Závěr knihy uzavírají 90. léta, kdy rozhodnutí ČNB (Pro mě nesmyslné???!!!), ještě sníží zlaté rezervy. Určitě doporučuji přečíst. Smutná historie.

12.01.2023 5 z 5


Sex a erotika v dobách Karla IV. Sex a erotika v dobách Karla IV. Luboš Y. Koláček

Zajímavě vylíčena historie života Karla IV. Na doporučení kamarádky, kdy mi knihu sama zapůjčila, jsem začal číst a dle názvu jsem čekal nějaké sexi historické příběhy. Kniha však historicky líčí dobu života Karla IV., ze začátku jeho otce Jana Lucemburského, divoké mládí Karla a pak jeho vládu, jako krále. Popisují se královské svazky, výběr manželek, rození dětí, spojování království přes domluvené sňatky a návaznou politiku. Karlův náhled na mocenské vztahy a vazby, rozšíření celého království a hlavně rozvoj české země. Hodně mě zarazily různá úmrtí, která většinou jsou popisována, jako cílená a úmyslná, s použitím ,,alchymie". Ženy králů jsou tady ukázány i jako manipulátorky, které se neštítily čehokoliv. Kniha končí dobou po smrti Karla IV., vládou jeho synů Václava IV. a Zikmunda a jejich smrti. Takže sex a erotika byla součástí i této doby a určovala vývoj dějin. Doporučuji k přečtení, jak pro lidi mající rádi historii, tak i pro poznání Karla IV., protože jako osobnost byl skutečně uznávaný KRÁL, na kterého můžou být Češi právem hrdí!

07.01.2023 4 z 5


Jak prokouknout druhé lidi Jak prokouknout druhé lidi Joe Navarro

Poznání verbálního a neverbalního chování člověka, postoje, mimika obličeje, podání rukou, poloha rukou atd. + příklady z praxe, fotografie jednotlivých pozic. Napsaná člověkem, který celý život pracoval s lidmi a odhaloval jejich chování v rámci bezpečnostních složek v USA, hlavně FBI. Za mě doporučuji číst postupně a sledovat v běžném životě jednotlivé projevy. Já sám jsem knihu měl rozečtenou více jak půl roku a postupně se k ní vracel. Poznal jsem u sebe samého jednotlivé projevy a začal i sám neverbálně používat pro dané situace vhodné projevy. Doporučuji pro každého, ať vidí co se kolem něj děje.

30.12.2022 5 z 5


Ďáblova maska Ďáblova maska Tom Egeland

Druhá kniha od Toma Egelanda co jsem četl, knihu jsem si koupil náhodou. První knihu jsem četl Strážci úmluvy, líbila se mi. Ďáblova maska je více detektivka, kdy Bjorn Belto je přivolán jako archeolog a historik, aby byl nápomocen u vyšetřování smrti novináře. Policejní inspektor ho nebere vážně a nemá zájem o jeho názory a spolupráci. BB se sám dostává k jednotlivým osobám, které ho seznamují s historii Juvdalu, současnými poměry a obeznamují s okolnostmi kolem smrti novináře. Spojnice Ďáblovy masky a úmrtí v historii i současnosti, se postupně spojuje. Kniha nás v průběhu seznamuje s historii roku 1708 a 1963, zároveň se odehrává v roce 2015. Pozvolný rozjezd knihy, vás vtáhne do děje, který se stává napínavějším a na závěr jsem se od knihy nemohl odtrhnout. Kniha mě zaujala, určitě doporučuji k přečtení a hodnotím 5*.

23.08.2022 5 z 5


S tichým souhlasem S tichým souhlasem Brian Haig

S tichým souhlasem je kniha postavena na vyšetřování vojenskými právníky masakru na Srbech v Kosovu. Hlavní právník je víceméně vtažený do vyšetřování, jsou mu přiděleni dva právníci a tým asistentek, aby daný masakr prošetřil. Od začátku mu není nikdo nakloněný a spíše je všem jen na obtíž. Krásně vás kniha vtáhne do děje zahájením vyšetřování v márnici, utečeneckém táboře a při výsleších vojáků se speciálního družstva. Zápletka s horlivým novinářem a následně vyšetřování jeho vraždy, vás lehce stáhne jiným směrem, ale děj knihy pak vše vrátí do příběhu a pomůže k dokončení celého vyšetřování. Od knihy jsem očekával trošku jiný děj, ale příjemně mě překvapila a četl jsem až do konce se zájmem. Problematika vojenských operací, vyšetřování v armádě a vůbec náhled na konflikt v Kosovu, ukázal méně známé oblasti pro čtenáře. Knihu doporučuji, zaujme, hodnotím 4*.

18.08.2022 4 z 5


Noc a mlha Noc a mlha Tomáš Bandžuch

Druhá kniha od Tomáše Bandžucha, opět na doporučení kamaráda a navazující na knihu Ve službách republiky. Samostatný kriminální příběh z Prahy, kdy Petr Hankl společně s ostatními čaroději z Čarotvorných služeb, vyšetřuje ze začátku banální sebevraždu, která je přivede k mnohem většímu případu s vyšším dosahem. Pěkně spojené souvislosti s historickými postavami a místy. Příběh opět postupně vtáhne do děje a i když nečtu fantazy literaturu, tak jsem závěr knihy hltal a čekal na rozuzlení případu. Hrdiny jsem si oblíbil, doporučuji a dávám pět hvězd.

10.07.2022 5 z 5


Utajené dějiny Čech I.-II. Utajené dějiny Čech I.-II. Otomar Dvořák

Knihu mi půjčila kamarádka se slovy ,,To si přečti, bude Tě to zajímat!".
Vzhledem k tomu, že mám rád historii, tak jsem byl i pro a očekával jsem, že se dozvím informace, o kterých se nepíše v běžných knihách. Nečekal jsem však, že kniha se dívá na historii úplně z jiného pohledu a to z pohledu působení energie země, ,,dobra a zla".
Po prvních kapitolách jsem si nebyl nejistý, ale jak jsem se postupně probíral historii stále kupředu a začaly se tam objevovat historické postavy, které jsou známé, tak mě kniha zajímala více a více. Jednotlivé historické postavy se tam ukazují v jiném světle, než nám byly známy. Knihu doporučím každému, kdo se chce podívat na historii z jiného náhledu a má rád i tzv. ezoterické věci. Není to sci-fi, ani duchovně zaměřená kniha, i když některé pasáže nás k těmto tématikám směrují. Po uvážení dávám 5*. Těším si na třetí díl, že si přečtu, který jde až do roku 1945.

06.02.2022 5 z 5


Intuice Intuice Laurent Gounelle

Další kniha od Laurent Gounelle, nyní zaměřena na intuici. Už jsem čekal na další příběh, tohoto autora jsem si oblíbil a vždy čekám s jakým vnitřním poznáním nás seznámí. Detektivní příběh se spisovatelem Timothym, který je vybraný do projektu FBI k využití intuice pro nalezení pachatele trestného činu - žháře a jeho dalších objektů. Postupné učení intuice, jeho vlastní poznání, prvotní tipy a s tím spojený vývoj celého příběhu, mě stále držel u knihy. Nakonec pátrání na vlastní pěst s Annou, kde se postupně oba sbližují, pohnutky obou agentů FBI a jejich reakce. Vyústění knihy s odhalením prapůvodu žhářových podnětů a zjištění co a kdo stojí v pozadí. Myslím, že i poselství pro lidstvo je přínosné. Čtenář tam nachází psychologické náhledy i sám na sebe, v některých poznáních se najdete a zamyslíte se. Opět doporučuji knihu a hodnotím pěti hvězdy.

08.01.2022 5 z 5


Bláznivý génius Bláznivý génius Randy Gage

Zajímavé myšlenky a pohledy, já jsem si tam našel pár frází, které mi pomohly. Nebyla to však bomba, která vás plně ovlivní. Pro lidi, kteří hledají inspiraci a myšlenky pro život, podnikání, rozvoj firmy, tak náhled Randyho Gage určitě je dobré poznat.

29.12.2021 4 z 5


Fantom hlubin Fantom hlubin James Rollins (p)

Knihu jsem si půjčil od kamaráda, četl jsem předtím Poslední odyseu, která se mi líbila. Příběh začíná přírodní katastrofou a pádem Air Force One do moře. Na pátrání po letadle je najatý bývalý příslušní SEAL Jack se svou lodí a miniponorkou. Na mořském dně je objeven s vrakem letadla i tajemný sloup. Do děje vstupuje bývalý kolega Jacka ze SEAL David, který nenávidím Jacka a chce se mu pomstít za minulost. Pátrání se přesunuje na Okinawu, kde dvě vědkyně Karen a Mijuki odhaluji památky, které vystoupili z moře po zemětřesení a nacházejí tajemné znaky. Jack se spojuje s vědkyněmi a pátrají po dávné civilizaci. Přesunují se na další ostrov do rozvalin starobylého města, kde na ně útočí David se svým teamem. Vše se navrácí na místo nálezu letadla v moři s tajemným sloupem a vrcholí podvodním soubojem Jacka a Davida. Kniha končí finálovou akcí s tajemným sloupem pod vodou, poznáním historie a návratu do současnosti. Po prvotním volném rozjezdu, mě kniha vtáhla a četl jsem do poslední stránky. Konec lehce sci-fi. Určitě doporučuji k přečtení, napínavé, zaujme stará civilizace, podvodní výzkum s miniponorkami i program Gabriel s umělou inteligencí.

29.12.2021 5 z 5