Jasmine111 Jasmine111 komentáře u knih

☰ menu

Hrad ve Skotsku Hrad ve Skotsku Julie Caplin

Úžasné téma, které by se mohlo nádherně číst, říkala jsem si v první chvíli. Pro zimní večery jsem si vybrala tento příběh pro odpočinek a myslela si, že to bude báječná volba. Skotská vysočina na mě dýchla romantiku i pohodu. Fandím všem zázračným věcem a každodenním kouzlům. Když se člověku obratem změní život a s pár korunami v kapse se stane vlastníkem hradu, přijde mi to úžasné, idylické, uklidňující. A přitom v realitě se takové události opravdu dějí, jen o nich člověk neví... Mám ráda příběhy, kde je lidské štěstí a nádherná motivace učinit na světě něco krásného... Čekala jsem trochu větší romantiku, tady bych klidně přidala to pravé láskyplné koření, atmosféra hradu a úchvatná příroda tomu přímo nahrává... vyjížďka na koních, posezení u krbu... víc bych pak jako čtenářka pronikla do Izzy emocí... Po první hodince čtení se lehce odhadne dějová linka zbytku knihy, tak jsem vyčkávala na nějakou mocnou romantickou scénu, která by mě pohltila, že bych zapomněla na to, že čtu a byla přímou součástí příběhu... Cítím i lehčí prvoplán, kdy mi nepřijde, že autorka by byla příliš znalá hradního prostředí, ale to jsem si při čtení dokázala odmyslet, více mě zajímal vztah Izzy a Rosse, co je potká a kam se budou jejich emoce vyvíjet... v tomto ohledu jsem čekala více. Nějaké scény byly vyloženě nudné, kdyby se přeskočily, příběhu by nechyběly. Bavil by mě i nějaký tajuplný objev, který tam na ni čekal (třeba truhla s deníkem prababičky, který by odhalil její tajnou lásku). Nebo, že se doslechne nějakou hradní legendu. Téma vynikající, zpracování by mohlo být – v mých očích – daleko více procítěné a více poutavé, kdy bych nahradila delší popisy nějakou akcí, která by zajímavě rozehrála dějovou osu.

26.12.2022 3 z 5


Bajky z pole i tůňky Bajky z pole i tůňky Hana Karolina Kobulejová

V kouzelném vánočním čase čteme pohádky každý den a díky tomu jsem objevila mnoho nových velmi zajímavých titulů. Můj dojem k této knížce je, že je velice čtivá, působivá, doplněná krásnými ilustracemi a plná nevšedních situací. Mé děti to bavilo a dokonce se občas zasmály. A pokud se smějí i dospělí, jakou lepší emoci může knížka přinést? Když knížka dává emoce, je to správně.

Samozřejmě, jedná se o žánr bajek, a proto jsou příběhy vystavěné na hodnotných moudrech, ta jsou ovšem uvedena sympaticky jako závěrečný bonbónek. Tato přidaná hodnota mě mile oslovuje, protože to není jenom o tom, že si hráli ptáčci, ale děti se mohou nad příběhem zamyslet, co se tam skutečně stalo. I z tohoto důvodu to bavilo mou malou i velkou dceru zároveň. Nemohu souhlasit s tvrzením, že je něco „vtloukáno do hlavy“, když je celá bajka čtivě napsána na pět stran a v závěrečných několika větách se skrývá např. zajímavá rada či poučení formou zamyšlení. Bez přidané hodnoty ponaučení přece bajka není bajkou. Knížka se líbila i paní učitelce v rámci povinné četby, je edukativní, a přitom velmi příjemným a hravým způsobem.

Předchozí komentář kritizuje něco, co se v knize vůbec neděje. Nejedná se o kus lidského oblečení, které je vypůjčeno ze šňůry, ale o malý hadřík ze zahrady, který poslouží k dalším hrám. A jak je známo z populární pohádky Arabela, zvířátka, zejména ptáci, jsou schopní i vlétnout dovnitř oknem a vzít si prsten. Když si staví hnízdo, sbírají i větve. A co slavný krteček a jeho kalhotky. Právě pro lidské oblečení děti ten příběh milují.

Je-li kniha psaná jako pro blbce, co chcete od literatury, která je určená dětem od tří let? Ta musí být psaná srozumitelně a zábavně. Tohle v mých očích tato bohatě ilustrovaná kniha splnila.

Baví mě i celkové pojetí knihy, každý příběh funguje sám o sobě, proto lze nalistovat kterýkoli podle přání dětí, aniž by byl ztracen předávaný smysl. Děti si ani nemusí pamatovat, co bylo v předcházející kapitole, naopak si mohou vychutnat nadšení, na jaké zvířátko se těší. Vedu své dcery k lásce k přírodě a série bajek je pro mě úžasná.

Proč v dnešní těžké době neseznámit děti s milými příběhy, které jim poví o krásných hodnotách? Opravdu nevím, proč bych měla knížce vytýkat milost, když je určena pro naše nejmenší a nejmilovanější, kteří si zaslouží ty nejkrásnější pohádky!

09.12.2022 5 z 5


Špalíček veršů a pohádek Špalíček veršů a pohádek František Hrubín

Jedna z nejkrásnějších dětských knížek minulého století!

Obdivuji zvukomalebnost i děj každé pohádky a říkanky. Sluníčko sedmitečné. Borůvky. Koťátko spí. Smolíček a jeskyňky. Kůzlátka. Loupežníci. Paleček, Budulínek nebo Otesánek?

Vždy při otevření nevím, co mám číst dříve! Každá veršovánka je tak nádherná, nabitá těmi nejmilejšími slovy. Popelka, Paví král, Sněhurka. Všechno na jednom místě. Překrásný soubor, který je pohlazením pro duši.

Ilustrace jsou kouzelné a vytváří to nádherný svět!

Špalíček, to je nesmrtelná knížka, stejně, jako všechny jeho pohádky!

11.08.2022 5 z 5


Vánoční sázka Vánoční sázka Michelle Styles

Opravdu příjemná harlequinka. Nádherná obálka umocnila můj prožitek hned od začátku. Obdivuji knihy, které plynou samy. A do tohoto příběhu jsem se hezky zabrala. Romantika je zde krásně vykreslená a proložená překvapivými obrátkami v ději. První setkání s touto autorkou ve mně zanechalo úžasný, řekla bych až povznesený dojem. Je tu přes 250 stran, které si ráda zopakuji :-). Tato knížka by si určitě zasloužila více hodnocení i komentářů, tak snad si najde spoustu čtenářů. Nebudu prozrazovat, jak vše dopadlo, ať vás neošidím o hezké rozzuzlení, ale mohu říct, že jsem byla příjemně napjatá, jestli spolu hlavní hrdinové zůstanou, a také hodně dojatá, zdali pravá láska zvítězí nad všemi okolnostmi :-). Saně tažené koňmi uprostřed třpytivě zasněžené krajiny, hned bych se svezla za svou láskou a životní pohádkou :-). Ta pravá knížka pro předvánoční pohodu :-)

17.12.2021 5 z 5


Království snů Království snů Judith McNaught

Úchvatný příběh! Miluji knihy, které mi dají emoce, a tahle je jimi dočista nabitá. Nádherné odpočinkové čtení, kdy se člověk přenese do minulosti a žije jen dějem. Určitě se znovu vrátím, protože tato knížka je pro mě zárukou dokonalé relaxace :-). A protkaná mou živou vizí krásné skotské přírody. Tohle je román z velkým R, který člověka vtáhne do pocitů v srdcích hlavních hrdinů. Bylo to Království snů, jehož jsem mohla být součástí, a za to Judith McNaught moc děkuji :-).

03.12.2021 5 z 5


Jiří Sovák osobně Jiří Sovák osobně Martina Frühaufová

Moc pěkná biografie! Jiří Sovák je pro mě absolutně famózní a nezapomenutelný herec. Živě si ho vybavuji v mojí oblíbené pohádce Arabela jako kouzelníka Viga s dlouhým knírkem a kloboukem z netopýřích křídel. Bez něj by tato pohádka nebyla taková, jakou ji známe dnes. To by nikdo jiný lépe nezahrál! Nemluvě o spoustě dalších skvělých rolích, které pozvednul svým charisma. Jeho umělecká kariéra je úžasná! Kniha nabízí obsáhlý osobní portrét a rozhodně své filmové fanoušky nezklame. Navíc doplněno o spoustu pěkných fotografií. V této knize je kus historie československého a českého filmu, obdivuhodný život velké osobnosti. Pro mě to bylo dojemné zastavení. Vřele doporučuji!

02.12.2021 5 z 5


Krasojezdkyně Krasojezdkyně Jojo Moyes

Neuvěřitelně krásná kniha! Všudypřítomná harmonie, hluboké souznění koňské a lidské duše v úchvatně nádherném a jemném podání, opravdu jsem se v tom nacházela celým svým srdcem. Dojemná, něžná, plná překvapivých situací a velkých emocí, které dokáže lehce přenést na svého čtenáře. Připomněla mi knihu Hříbě jménem Hvězda, která mě okouzlila kdysi dávno a získala si nezastupitelné místo v mém nitru. Stejně jako jízda na koni jsou pro mě knížky o koních neuvěřitelně emotivní. Opravdu nejvíce miluji ty, kde kůň a člověk stojí v jedné rovině a kůň je lidmi chápán jako nejlepší přítel. Právě pak může opravdu vzniknout upřímné souznění, které dovede k dechberoucím poznáním. Jednoduše jsem se nemohla jako velká milovnice koní odtrhnout. Kdybych zde mohla dát deset hvězd, dala bych je. Krásně se to čte!

02.12.2021 5 z 5


Dita Saxová Dita Saxová Arnošt Lustig

Neuvěřitelně silný příběh! Zároveň předává nevídané množství silných a jímavých myšlenek. Odvíjí se v mnoha vrstvách, jde až na dřeň lidského srdce. Válečné knihy nejsou nikdy veselé, ale jejich smutek nám má něco předat. Rozhodně se jedná o čtení, které rozpoutá zamyšlení a zanechá stopy… a to hodně hluboké…

„Přivezla si po válce nazpět z Terezína boty s papírovou podrážkou. Opatrovala je jako talisman. Jednou si v nich dokonce vyšla k City na Václavském náměstí, kde se scházeli mladí lidé stejně jako na začátku války, a nechávala se oslovovat kdekým.“

Arnošta Lustiga si jako autora nesmírně vážím, z jeho knih mě mrazí v zádech a jejich výpovědní hodnota je nevyčíslitelná. Navzdory všem těžkým útrapám zůstal velice laskavým a veselým člověkem. Jeho vypravěčské nadání je v mých očích mimořádné.

01.12.2021 5 z 5


Velký král Přemysl Otakar I. Velký král Přemysl Otakar I. Vlastimil Vondruška

Nádherná cesta zpět v čase do doby, kdy mladý král bojuje o české království! Velká úcta k této osobnosti. Velkolepý příběh plný souvislostí, které se člověk ve škole nenaučí a je velká škoda je neznat. Hned od prvních řádků jsem byla pohlcená příběhem a začetla jsem se tak, že jsem si vše užívala plnými doušky. Celým zpracováním jsem nadšená! Jsou zde souvislosti ovlivňující celou zemi a zároveň silně osobní pojetí. Knížka je dlouhá, ale každá stránka stojí za to! Už se chystám na další díl Václav I. a jsem moc zvědavá, o jaké zajímavosti obohatím svůj obzor :-). Pokud vám knížka dokáže něco předat, v tom spočívá její síla. A tato vám rozhodně má co nabídnout, dokonce vám zprostředkuje nevšední pohled na středověk. Kdo miluje historii, tohle dílo ho rozhodně nemůže zklamat! :-)

28.11.2021 5 z 5


Záhada na zámku Styles Záhada na zámku Styles Agatha Christie

Všechny detektivky od Agathy Christie jsou zárukou geniálních zápletek s překvapivými konci a nebývale čtivým spádem. Strašně mě baví, když v průběhu odhaduji, jak vše skončí. Kolikrát o všem rozhodne jeden nepatrný detail, tak mám oči na stopkách každý řádek. Mám ráda všechny knihy a i tato je mimořádně povedená, těžko vybírat mou nejoblíbenější, ale takhle je určitě na předních místech :-). Navíc první příběh, který odstartoval celou unikátní řadu a navázala na něj plejáda úžasných knih :-)

25.11.2021 5 z 5


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Fantastický labyrint pro duši i srdce, ze kterého se mi vůbec nechtělo vylézt zpět do světa :-). Il nome della rosa! Jednou si určitě přečtu i v originále :-).

21.11.2021 5 z 5


Oblomov Oblomov Ivan Alexandrovič Gončarov

Téměř na každé stránce jsem našla silně zapamatovatelnou myšlenku, která se mi uložila do paměti, proto toto dílo hodnotím jako velmi nadčasové, navíc s vynikajícím překladem Prokopa Voskovce. "Milující srdce má schopnost úsudku. Takové srdce ví, co chce, a ví předem, co se stane." Vše je obklopené unikátní atmosférou 19. století, kdy si bere do ruky brk a inkoust. Překvapila mě citlivost, jemnost a nesmírná hlubokost tohoto příběhu. Prezentovaná ironie je uchopená tak dobře, že na mě působí osvícensky a vnímám v tom mnoho povzbuzení mezi řádky, aby líná duše mohla být připravená na bouři štěstí... Hloubavé a jímavé hledání smyslu života při zádumčivém pohledu na večerní slunce obklopené červánky: "Můj život byl stvořen... aby vyjádřil poklidné stránky lidského bytí." A přitom je zde nádherně vidět, jak vedle Olgy ožíval. Můj oblíbený citát: "Barvy nikdy nevymizely a světlo, kterým ozařoval pro ni vytvářený kosmos, nezhaslo. - Zachvěl se hrdostí a štěstím, kdykoli pozoroval, že pak jiskra toho světla září v jejích očích, kdykoli zazněl v její řeči odraz myšlenky, kterou jí tlumočil, kdykoli se tato myšlenka stala stala částí jejího vědomí a chápání, nýbrž v lesku ženského půvabu."

18.11.2021 5 z 5


Romance pro křídlovku Romance pro křídlovku František Hrubín

Viděla jsem dokonce ve skvostné divadelní adaptaci. Tento příběh se jednoduše vpil do srdcí nespočtů diváků, čtenářů i filmových fanoušků u nás i v zahraničí. František Hrubín vše vybásnil skvostně, nepřekonatelně. Citové vazby jsou vykreslené fantasticky. Retrospektivně se vrací do prázdnin prožitých před II. světovou válkou. Líbí se mi, že František a básník je stejnou osobou, kdy niterně vypisuje své skutečné prožitky a vytváří nádherný kontrast mezi platonickou a fyzikou láskou. Napsané neskutečně dojemně a s obdivuhodnou malebností. Jímavost tohoto příběhu je obrovská!

14.11.2021 5 z 5


Andělé v mých vlasech Andělé v mých vlasech Lorna Byrne

Tato kniha je tak boží, že mi skoro přijde, že spadla z knihovny Boží! Miluji příběhy, které jdou až na dřeň srdce, duše a dokážou překonat všechny hranice logiky. Energie vesmíru jsou všudypřítomné. Kéž by bylo více takových knih! Tématika andělů je fascinující. Lidé chtějí důkazy a pak až věří jejich existenci. Ale když věříte, důkazy se vám objeví samy od sebe. Andělé jsou našimi průvodci i ochránci a zmínky o nich jsou tisíce let hluboké... a dodnes tak dokonale obestřené tajemstvím...

13.11.2021 5 z 5


Krtek a autíčko Krtek a autíčko Eduard Petiška

Plyšový krteček, další člen naší domácnosti a nejlepší parťák. Máme několik vydání krtečkových dobrodružství, čteme je pravidelně. Je to česká klasika, fascinující cizince jen tím, že vidí roztomilou figurku ve výloze, a jeho příběh se mnohdy dozvídají až později. Příhody jsou jednoduše úžasné a vždy přečtené jedním dechem. Krtkománie u nás frčí naplno. Knižně, televizně i jako krásná heboučká hračka. V dětství jsem knížku milovala, moje děti ji milují dnes. A vím, že ji budou milovat i moje vnoučata a pravnoučata. Je jednoduše - DOKONALÁ! P.S. Ještě, že se mi s dětmi povedlo usmlouvat, že jim místo živého krtka pořídím křečka.

12.11.2021 5 z 5


Krkonošská pohádka Krkonošská pohádka Božena Šimková

Pohádku jsme si nesmírně užili všichni v rodinném kruhu. Televizní adaptace mi samozřejmě nabíhala ve vzpomínkách, ale kniha byla úžasným zážitkem sama o sobě. Milujeme přírodu a hory a náš les, takže za nás jasná volba. Rozhodně na tom něco je, že je to večerníčková tématika, člověk si krásně odpočine. Za mě jeden z nejlepších večerníčků, samozřejmě vedle Krtečka a Makové panenky, které nejdou opomenout. Doplněno o hezké fotografie. Krakonoš. Jednoduše nestárnoucí klasika, která dělá radost už skoro padesát let! Pět hvězdiček zasloužených.

12.11.2021 5 z 5