jarynek jarynek komentáře u knih

☰ menu

Studené světlo hvězd Studené světlo hvězd Pavel Fritz

Super obálka mne navnadila a při četbě povídek jsem nebyl zklamán. Jednotlivé kusy si drží celkem vysoký standard (bez ohledu na to, zda se jedná o sci-fi příběh na pár stránek či na více jak sto), z něhož pak vyčuhuje pár perel, kde jen litujete, že už je konec. Neoslovila mne vlastně pouze jedna povídka. Kupa originálních nápádů, ale i témat, s nimiž jste se mohli setkat jinde, ale vše zpracováno velice čtivě, děj má spád a ačkoliv některé pointy se dají odhadnut už dopředu, tak i v takových případech má vyvrcholení povídky něco, co čtenáře potěší / překvapí. Jedna z nejkvalitnějších českých sci-fi povídkových knih, které jsem četl.

11.04.2024 5 z 5


Černobyl: Pád Atomgradu - grafický román Černobyl: Pád Atomgradu - grafický román Matyáš Namai

Celkem mne kniha bavila, ale z důvodu rozsahu je vyprávění pojato hodně zkratkovitě. Jakoby autor chtěl do knihy pojmout hodně životních příběhů a technických a historických faktů, ale pak musel každé téma redukovat na základní ideu.

01.04.2024 4 z 5


Jednou budeš Arab 6: Dospívání na Blízkém východě (1994-2011) Jednou budeš Arab 6: Dospívání na Blízkém východě (1994-2011) Riad Sattouf

Tak toto byla hodně silná séria. Životní peripetie Riadovi rodiny s reáliemi dvou zcela odlišných kultur a historickýi událostmi v pozadí těžko nechají čtenáře chladným. Některé pasáže se vryjí do paměti hodně hluboko. Závěrečný díl je hlavně o autorově hledání sebe semotného, přičemž výraznou roli opět hraje vztah k otci. K tomuto se někdy rád vrátím.

26.03.2024 5 z 5


Želvy ninja: Poslední rónin Želvy ninja: Poslední rónin Kevin Eastman

Želvy ninja bez humoru a bez pizzy? Tak to určitě nebude ono. Ale ne, i bez těchto jasných atributů je to příběh, který se do celkového obrazu želvích hrdinů nadmíru hodí. Zkrátka poslední ronin už není žádný hláškující mladík, ale osudem zlomený stárnoucí bojovník, který musí pomstít své blízké. Cesta za pomstou, kde lze vytušit, kam to směřuje, je velmi dobře vyprávěna a akční scény nejsou nijak přestřelené, takže pár klišé vůbec nevadí.
Překvapivě smutný příběh ve finále dává naději, že se s Želvami nevidíme naposledy.

06.03.2024 5 z 5


Invaze zlodějů těl Invaze zlodějů těl Jack Finney (p)

Ačkoliv základní kostra příběhu není špatná, některé sekvence děje jsou dobře popsané a celkově děj plyne rychle, tak kniha úplně nezaujala. Jednak ne úplně povedené rychlé finále, kde ještě pár stránek před koncem netušíte, kam to směřuje a najednou je hotovo, především však práce s postavami, kde nelogické a naivní jednání je až příliš časté. Díky tomu ani atmosféra vyprávění není nějak příliš hororová či tajemná.

01.03.2024 3 z 5


Rváčov 2 Rváčov 2 Džian Baban

O něco slabší než první díl. Stínadla stále působí tajemně, svět Vontů navazuje na Foglara dobře, využívání reálných míst přímo vybízí k jejich návštěvě (tedy kdyby všude nebylo tolik turistů), ale vyprávění díky několika dějovým linkám v různých dobách mi přijde občas nepřehledné a ubírá na spádu. Na druhou stranu musím hodně vyzdvihnout výtvarnou stránku knihy, to byla pastva pro oči. Doporučuji pěkně pomalu, pod světlem.

29.02.2024 3 z 5


Černá hora Černá hora Laird Barron

Barronovy povídky mám hodně rád, první kniha s Izajášem Coleridgem se i hodně líbila, takže na pokračování jeho dobrodružství jsme se hodně těšil. A byl jsem poměrně dost zklamán. Hlavní příběh začíná dobře, ale nějak se postupně rozpliznul do nudy a halucinací hlavního hrdiny a doputoval do konce, který nenadchnul. Pár sekvencí je hodně dobrých, ale noirovou lahůdku z toho uvařit nelze. Ani motivy chování některých postav mi nepřišly úplně logické. 3 hvězdy spíše za první půlku.

16.02.2024 3 z 5


Go West Young Man (limitované vydání 2.) Go West Young Man (limitované vydání 2.) Tiburce Oger

Trochu jsem byl před četbou skeptický - říkal jsem si, že krátké komiksové povídky těžko mohou na pár stránkách zachytiti nějaký příběh. O to větší pak bylo moje překvapení a především potěšení. Historie Divokého západu - tragické osudy jednotlivců, i celých indiánských národů, naděje ve zbohatnutí, které rychle pominou, velmi nízka cena lidského života, těžká vymahatelnost práva, kde jediným zákonem je mnohdy jen zákon silnějšího. Je jasné, že v povídkách jsou silnější i slabší kousky, ale nenarazil jsem na žádný vyložené nepovedený. Na to, kolik se v knize vystřídalo kreslířů, tak i v totmo ohledu zůstala úroveň hodně vysoko. Tuto knihu si rád někdy zopakuji.

08.02.2024 5 z 5


Širá, masožravá obloha a další nestvůrné geografie Širá, masožravá obloha a další nestvůrné geografie John Langan

Autor má spoustu nápadů, ale trochu v rámci vyprávěcí formy experimentuje a tak to mnohdy není úplně snadné pochytit jeho myšlenky. Některé pasáže jsem docenil až po přečtení doslovu, kde autor pojednává o každé povídce. Kniha tak působí poměrně nevyrovnaně, a to nejen při srovnání jednotlivých povídek, ale občas i v rámci jedné povídky. Vyprávění je v jednu chvíli celkem rychlé, akční, aby se za pár stránek tempo hodně zpomalilo a stávalo se až nudným.
Určitě to stojí za přečtení, ale radost z dobrého příběhu se u mne střídala s pocitem, že mne to čtení moc nebaví.

06.02.2024 3 z 5


Zabiják 1 a 2 (první část) Zabiják 1 a 2 (první část) Matz (p)

Vyprávění nemá velké tempo, ale přesně odpovídá naturelu hlavního hrdiny,. Nedávno jsem viděl i film, ale zatím za mne komiks určitě lepší. Těším se na další díl.

27.01.2024 5 z 5


Chlad Chlad Paul Tobin

To byly vizuání orgie. Na mnohé obrázky se bude jen těžko zapomínat. Občas je to tak nechutné, až je to krásné. Z tohoot pohledu za mne absolutní nadšení. Pětiprstí psi jsou skutečně strašidelní, Jack dostatečně šílený a Obrtlíka si musíte zamilovat na první dobrou, ten se povedl. Ve srovnání s tím samotný příběh trochu pokulhává, občasné nelogičnosti v chování postav a fungování chladného světa, blázni ve skutečném světě na každém rohu, ... Ještě bych chtěl zmínit samostatné povídky na konci knihy, rozhodně doporučuji nevynechat.

21.01.2024 4 z 5


Totální nasazení Totální nasazení Petra Soukupová

Je dobře, že vycházejí takovéto knihy, které na reálných příbězích připomínají temné kousky naší histrie. Ač rozsahem kniha útlá, přesto obsahuje tři životní osudy, které se vám hluboko zaryjí do paměti.

21.01.2024 5 z 5


Propast času Propast času Roman Bureš

Tak tohle mne bavilo. Po přečtení anotace jsem si nebyl jist, zda to nebude příliš velký guláš, ale myslím, že autor to celkem ustál. Jasně, jsou tam možná jisté pochybnosti nad logičností některých aspektů děje a chováním některých postav, ale je to hodně zábavné, čtivé a závěry ohledně logiky si udělám až po přečtení i dalších dílů.

14.01.2024 5 z 5


Dracul Dracul Dacre Stoker

Krásně napsaný gotický horor, který je prequelem Draculy a navazuje na něj jak deníkovým stylem vyprávění, tak stísněnou atmosférou stahující se upíří oprátky kolem hlavních hrdinů. Zpočátku pomalejší děj se zrychluje k až epickému závěru. Využití autora původního Draculy jako hlavní postavy mi při anotaci nepřišlo atraktivní, ale o to více mne posadilo na zem po dočtení. Kniha se dá číst i bez detailní znalosti Draculy, ale přece jen si některé detaily více vychutnáte, pokud máte načtené i původní dílo. Akční, čtivé, napínavé, občas strašidelné - co víc si může čtenář hororu přát.

09.12.2023 5 z 5


Každý jeden den Každý jeden den Gabriel Bá

Tak za toto Crwi velký dík, že opustili svou standardní produkci a vydali tento kousek. Málokterého čtenáře nechají jednotlivé příběhy, které jsou provázané a ústí do krásného finále, chladnými. Kniha se dá určitě číst vícekrát a asi vždy si z ní odnesete nový pohled na to, co chtěli autoři říct. Nebudu se moc rozpisovat, přečtěte si a utvořte si vlastní emoce z knihy, litovat nebudete:).

15.11.2023 5 z 5


Krize identity Krize identity Brad Meltzer

Základní kostra příběhu by dokázala dobře fungovat i bez superhrdinů. Ti tomu dodávají jiný level, ale paradoxně nejvíce tím, že se nejedná o klasický superhdinský spektákl, ale o poměrně civilní detektivní vyprávění. Vina, trest, hříchy minulosti, které začnou mít velký vliv na současnost, cesta do pekla, která je dlážděna dobrými úmysly. Jo tohle se povedlo. A velkou měrou k tomu přispěla i výborná kresba, která dokázala skvěle vystihnout emoce hlavních postav tak, že některé obrázky se vám obtisknou do paměti tak, že se jen těžko dostávají z hlavy. Jediné mínus pro mne bylo, že díky velkému počtu DCU postav jsem asi některé vedlejší linie příběhu nepochytil/nedocenil. Za mne by tak kniha mohla být o pár desítek stran útlejší.

07.11.2023 5 z 5


Moudrost davů Moudrost davů Joe Abercrombie

Výborná trilogie, od Abercrombieho nejlepší (a to i ty ostatní jsou vesměs hodně kvalitní). Trochu se budu opakovat, ale potřeba vyzdvihnout práci s postavami, které jsou vše, jen ne černobílé, a jejich vývoj v průběu děje. Stejně jako v předchozích dílech si i zde autor s čtenářem hraje - na něco ho naláká, vsugeruje mu nějakou myšlenku, aby pak vše bylo úplně jinak, postava, která se zdála být důležitou, během chvilky skončí v propadlišti dějin, když už ne v propadlišti šibenice. Na druhou stranu tím, že jsem četl třetí díl série poměrně brzo po předchozích jsem už byl schopen více odhadnout autorův styl a tak mne ne vše překvapilo tak, jak možná mělo. Co por mne překvapivé určitě bylo, že závěr je hodně otevřený a vypadá to, že Abercrombie hodlá na tuto trilogiii v budoucnu navázat. To bude dlouhé těšení.

25.10.2023 5 z 5


Pěšky na Aldebaran Pěšky na Aldebaran Adrian Tchaikovsky (p)

Zajímavé, Na malém prostoru poměrně hodně děje, který ani chvilku nenudí. Jsou knhy, kdy mi to, že autor vše nevysvětlí hodně vadí, ale tady tomu bylo naopak. Části vyprávění jsou ponechány jen v náznacích, přesto vše působí důvěryhodně a logicky. Trochu mi vadila poslední třetina knihy, která vyzněla trochu jinak, než předchozí pasáže - už to není takové tajemné, stísněné, intenzivní. Ale i tak to nebylo špatné a samotný závěr překvapil.

25.10.2023 4 z 5


Balada pro Sofii Balada pro Sofii Filipe Melo

Když jsem četl anotaci, tak jsem byl ke knize trochu skeptický, ale po otevření mne příběh chytnul snad od první strany a nepustil až do konce. Skvěle vyprávěné, skvěle vypointované. Kniha plná emocí, ať už kladných či záporných, že asi není čtenáře, kterého by to alespoň trochu nechytlo za srdce. Mne tedy více než jen trochu. A nezaostává ani kresba, která právě ty emoce dokáže detailně vyjádřit. A nad dvoustránkovými kresbami drogového tripu jsem seděl hodně dlouho a vychutnával si každou drobnost. Tohle je hodně povedený komiks, který mohu jen a jen doporučit.

28.09.2023 5 z 5


Sangre Sangre Jose L. Benitez

Příběh je celkem fajn, ne úplná špička, ale svůj standard z předhozích dílů si LM drží. I když upíři jsou už trochu obehrané téma. Co mne zklamalo, byla kresba - u minulých dílů se mi hodně líbila, ale v případě mi nějak nesedla.

08.09.2023 3 z 5