Krize identity

Krize identity https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490855/bmid_krize-identity-yO4-490855.png 5 36 14

Když Sue Dibnyovou, manželku Elongated Mana, někdo zavraždí v jejím vlastním domě, superhrdinskou komunitu to zdrtí. Všichni hrdinové na celé Zemi jsou otřeseni. Semknou se, aby společně truchlili, dohlédnou na své blízké a okamžitě zahájí celosvětové pátrání po vrahovi. Jenže jedna skupinka hrdinů si myslí, že už vědí, kdo Sue Dibnyovou zavraždil. Před mnoha lety, aby ochránili Sue a další lidi před superpadouchy, překročili Green Arrow, Hawkman, Black Canary, Atom a Zatanna pomyslnou čáru. Nyní jejich dlouho ukrývané tajemství roztrhá superhrdinskou komunitu na kusy. Když byla KRIZE IDENTITY vydána poprvé, otřásla celým vesmírem DC. Navždy změnila jeho podobu a zanechala po sobě následky, které na celé roky ovlivnily další příběhy. Tato kniha obsahuje kompletní sedmidílnou minisérii z pera romanopisce Brada Meltzera, společně s předmluvou Josse Whedona, komentáři tvůrčího týmu, skicářem a kompletním scénářem prvního sešitu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Crew
Originální název:

Identity Crisis , 2004


více info...

Hadati
Hadati
29.11.2023 4 z 5

Na DC v celku zajímavé polidštění superhrdinů, kteří jsou přece jen taky jen lidé (většinou) a dělají chyby. A jak se někdy stává, z některých chyb se pak může stát i větší problém v budoucnu. A tak se někteří superhrdinové musí vypořádat s tím, co provedli v minulosti.

Vyšetřování záhadných vražd je docela napínavé. Vysvětlení, jak k vraždám došlo, pak už trochu pokulhává, protože jestli na to opravdu nasadili ty nejlepší vyšetřovací superhrdinské mozky, tahle možnost měla tyhle supervyšetřovatele trknout během chvilky. Vzhledem k příběhu se ale dá přimhouřit oči.

Ti, co nečtou vše, co zde u nás o DC vychází, pak mohou být trochu zmateni postavami. Ani já už nevím, kolikátá verze Flashe, Green Lanterna nebo Robina se tu objevuje. Naštěstí to k tomu, abyste si čtení užili, tentokrát zase tolik nevadí.

jarynek
jarynek
07.11.2023 5 z 5

Základní kostra příběhu by dokázala dobře fungovat i bez superhrdinů. Ti tomu dodávají jiný level, ale paradoxně nejvíce tím, že se nejedná o klasický superhdinský spektákl, ale o poměrně civilní detektivní vyprávění. Vina, trest, hříchy minulosti, které začnou mít velký vliv na současnost, cesta do pekla, která je dlážděna dobrými úmysly. Jo tohle se povedlo. A velkou měrou k tomu přispěla i výborná kresba, která dokázala skvěle vystihnout emoce hlavních postav tak, že některé obrázky se vám obtisknou do paměti tak, že se jen těžko dostávají z hlavy. Jediné mínus pro mne bylo, že díky velkému počtu DCU postav jsem asi některé vedlejší linie příběhu nepochytil/nedocenil. Za mne by tak kniha mohla být o pár desítek stran útlejší.


lassse
lassse
09.08.2023 5 z 5

Tohle se trefilo přesně do mého vkusu. Sice nejsem až takový znalec DCU, ale příběh mě úplně pohltil a až mě mrzelo, že jsem to přelouskal tak rychle. Velice povedená kniha.

Politre
Politre
17.03.2023 5 z 5

Myslel jsem si, že si příběh budu dávkovat po kapitolách, během aspoň dvou dnů, ale jak se příběh rozběhl, což se děje od prvních stran, tak jsem ho prostě musel přečíst skoro na jedno posezení. Meltzerovi se povedlo, podobně jako Mooreovi ve Watchmenech, přiblížit nám všechny ty super silné, super rychlé, vznášející se hrdiny/polobohy, vtiskl jim řadu lidských emocí, strachů a to vše v napínavém detektivním příběhu, kde k akci zas tak často nedojde a když už jo, tak i ta je propracovaná do detailu. Konec je nečekaný a já jsem vraha tedy dopředu neodhadl, i když stopy nám k tomu jsou v průběhu vyšetřování předkládány. Motiv je přesvědčivý a přispívá tak ke konečnému realistickému vyznění.
Jedinou nevýhodou by pro někoho mohlo být množství superhrdinů, jež se na nás chrlí bez nějakého představování. Sám nejsem zarytým fanouškem DC universe a určitě nemám dost načteno, abych mohl znát všechny postavy, události a jeho příběhové zákruty, ale i tak mi znalosti z několika pár komiksů a filmů stačilo, abych si příběh užil a vychutnal. Takže neznalci! Nebojte se a nechte se pohltit, protože byste mohli přijít o jeden ze scenáristicky nejpovedenějších komiksů.
Bonus ve formě Meltzerova a Moralesova pitvání vybraných panelů dovysvětluje některé motivy a úmysly autorů (třeba proč se Batman vyskytuje na scéně až po delší době), jasně nám ukazuje o co jim šlo a jak občas uchopení scénáře/scény a jeho překreslení může komiks i vylepšit.
(Po přečtení mám chuť si dát příběh znova, což je myslím vždy známka dobrého příběhu.)

lucakuca
lucakuca
11.11.2022 4 z 5

Zločin mezi superhrdiny.

Klasická detektivka obalená supersilou a supertalentem, kde ani superrychlost nepomůže...

puml
puml
02.09.2022 5 z 5

Další skvělý počin v rámci řady Legendy DC. Komorní ale hluboký příběh. Ze začátku jsem v tom trochu tápal, některé postavy jsou totiž zdvojené (jako Flash teď a v minulosti), ale jakmile jsem se začetl, nemohl jsem přestat. Je to skvělý komiks, promyšlený podobně jako Strážci a stylově jde v jejich stopách, i když tady nejde o záchranu světa, ale ryze komorní záležitost. I když dopad na osudy jednotlivých hrdinů je mnohdy větší než u těch klasických "tučných zabijaček" a záchran světa. Vztahy a určitá demytizace a dekonstrukce superhrdinství jde ruku v ruce s celkově pomalejším tempem a několika parádními twisty. Myslím, že si to ještě o chlup víc užijí ti, kteří znají univerzum DC, což já tedy moc nejsem a trochu jsem se v těch vztazích zpočátku plácal, ale ten příběh to utáhne a po dočtení má jeden chuť si to dát ještě jednou, což je známka té nejvyšší kvality. Tohle je komiks, který lze zařadit po bok těm nejlepším dílům. Velkou devízou pro mě je ten uzavřený příběh ze světa superhrdinů (a to částečně i těch záporných), a to bez dodatečných skrytých dimenzí a emzáků ve stylu Lovecrafta, což po pravdě moc nemusím. Doporučuji.

PS - Bonusy jsou jsou většinou jen vata, co počtem stran zvyšuje cenu, ale tady se to tedy povedlo.

instageek_cz
instageek_cz
02.07.2022 5 z 5

Superhrdinové spoustu lidí štvou. Jsou moc silní, moc rychlí, moc perfektní. Ano, také oni řeší svoje problémy, ale ruku na srdce – co vás může doopravdy trápit, když si prostě kdykoliv zaletíte vyčistit hlavu na opačný konec kosmu? Nebo se na truc zavřete v nejvyšším patře mrakodrapu, který vlastníte, případně se zajdete uklidnit do stájí k obřím mořským koníkům, protože jste králem Atlantidy. Vyprávějte Green Lanternovi, že vám zdražili plyn. Že jediné, co s tím můžete dělat, je dát pěstí do zdi a dosáhnout leda toho, že si navíc zlomíte ruku. Jo, zkrátka se s nimi v ničem moc nepotkáváme. Až na jedinou výjimku – naše nejbližší. Ty, na nichž nám nejvíc záleží, a o které se i nejvíc bojíme.

Přesně tenhle reálný, hnusný, plíživý strach zde budeme s hrdiny zažívat. Proč moje žena najednou zavěsila a co to bylo za výkřik v telefonu? Kde je moje dítě? Pořád se nevrací domů, nestalo se mu nic? Otázky, při kterých se roztřesou svaly i největším tvrďákům. Odpovědi na některé z nich se vám nebudou líbit. A možná budete i zavírat oči... Scenárista Brad Meltzer nám servíruje detektivní příběh o hledání vraha, který se rozhodl nezatápět hrdinům skrze megalomanské proslovy na náměstích a vyhrožováním chodícími bombami ve tvaru tučňáků. Místo toho se ze stínů natahuje po životech jejich rodinných příslušníků.

PROČ to dělá? KDO to je? KDE a KDY udeří příště? Přes těch 288 stran Krize identity se budete hnát vpřed stejně rychle jako Flash, jen abyste odhalili zákeřného zabijáka za každou cenu! Když mluvím o postavách – připravte se, že jich tu je spoustu, a že není čas každou z nich představovat. Ale věřím, že se i úplní komiksoví nováčci dokážou chytit díky skutečnosti, že to, čím si zde hrdinové prochází, by se klidně mohlo dít i v nějaké běžné kriminálce. Záhadná úmrtí přibývají, temná tajemství minulosti vyplouvají na povrch a zkoumá se, kde leží hranice, za níž všechny morální kodexy hasnou, zatímco neúprosná realita cení zuby do tmy.

Kdybych měl Krizi identity něco vytknout, bude to možná až příliš rychlé završení. Celému příběhu by slušel jeden díl navíc, abychom hrůzu finále mohli patřičně procítit, nechat v sobě doznít. Dost se mi líbila práce kreslíře Ralpha Moralese. Jeho styl je mixem úhledné, nadčasové klasiky (ale pozor, nikoliv tuctové) á la brazilský machr Ivan Reis, plné velkých výrazných postav, a osobitějších tónů tvůrců, jako je např. Glenn Fabry (hlavně pokud jde o obličeje a grimasy). Třešničkou na dortu téhle objemné bichle jsou rozsáhlé bonusy, kde vám tým tvůrců okomentuje nejdůležitější pasáže, následované KOMPLETNÍM scénářem první kapitoly, čili původně samostatného sešitu. To už budou ti největší komiksoví nadšenci fakt jako v ráji! Ale jak říkám, nudit by se neměli ani svátečnější čtenáři komiksu.

Krizi identity u nás vydalo nakladatelství Crew v rámci výběrové edice Legendy DC, kam po právu náleží.

Hodnocení: 9/10

PS: Komentář je zkrácenou verzí textu, který vyšel v magazínu Lógr. Mé další recenze a články najdete na Instagramu, profil instageek_cz.

Norri
Norri
25.06.2022 5 z 5

Je to dobrý příběh a to hned z několika důvodů. Zajímavé je, že ty důvody se vzájemně podporují. Po ‘Temných nocích’ teď nemám náladu na další epickou bitvu celých dimenzí, ani na záchranu celé planety před šmejdem z vesmíru. Proto mi velmi sedl tento v jistém směru komorní příběh. Protože pokud se bojuje o celé planety a dimenze, tak většinou už nezbývá moc prostoru pro osobní rovinu. A právě o osobní rovině ‘Krize identity’ je. Sice to není tak velký doják jako od Lemira, ale i tak se mě to dokázalo v několika momentech emočně dotknout. Není nouze ani o šokující odhalení a slovo šokující je zde opravdu na místě. Ačkoliv jsem tento příběh nazval komorním, tak není jen o několika málo postavách. Právě naopak, v příběhu jsou snad všichni tehdy aktivní hrdinové DC vesmíru. Ale jen to jen o nich, o jejich blízkých a o několika málo vedlejších záporácích. Žádná města v ohrožení a terorizované civilisty tentokrát nečekejte. Přestože je těch postav v příběhu hodně, tak je Brad Meltzer dokázal dobře ukočírovat a celé vyprávění je přehledné. Pravdou je, že většina superhrdinů tam dělá jen křoví. Váhám mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, ale vzhledem k nečekanému a dobře zdůvodněnému rozuzlení celého příběhu dávám plný počet.

hroubek
hroubek
05.05.2022 5 z 5

Hodně povedený komiks, který funguje na více úrovních. Krizi identity lze vnímat jako detektivku s přesahem, jelikož se naplno ponoříme do nitra "vyšetřovatelů". Samotný komiks velmi často nabízí nový pohled na vnímání vztahů mezi superhrdiny, jejich blízkými, a tím co se považuje za morálně správné, a tím co je nutné udělat. To, že komiks není černobílý, je super a dodává mu úplně jiný rozměr, který podtrhuje samotná pointa. Mám z tohoto komiksu velkou radost. Mohu říci, že jsem přečetl docela dost komiksů, a proto mě vždy potěší, když mě něco překvapí. A to se scénáristovi Bradu Meltzerovi povedlo. Meltzer se rozhodl koukat na věci pod jiným úhlem a soustředit se na záležitosti, které většinu čtenářů nenapadly, anebo je prostě nezajímaly. Díky tomuto úkroku stranou získal Meltzer obrovské možnosti, kam s příběhem jít, co vyprávět a jak moc zničit představu o šlechetnosti superhrdinů. A to je na tomto komiksu to nejlepší. Ten pohled na superhrdinský život, co to obnáší, s čím hrdinové musí žít a jakou to má všechno cenu. Meltzer odvedl parádní práci a znovu nám v plné nahotě ukázal, že superhrdinové jsou pod kostýmy stále lidé plní emocí, lásky a taky hněvu s bolestí. Z mého pohledu odvedl Ralph Morales velmi dobrou práci. Kresba je krásně mainstreamová a moc hezky se na ní kouká. Morales vyniká v detailech, které si uvědomíte při další četbě nebo po přečtení bonusů. Hodně moc se mi líbili konkrétní okamžiky - Atom, který prostupuje atomy provazy, pohřeb, nebo celá sekvence na satelitu. Kresba tohoto komiksu sice není nejoriginálnější, ale na sto procent splňuje to, co má. Co se týče kladů, tak tady to bude velmi jednoduché. Zajímavý a dobře napsaný příběh, který funguje a má velmi dobře vystavěné zvraty, které nutí k zamyšlení. Přesná a přehledná kresba plná detailu a nádherně zobrazený panelů a dvojstránek. A teď k záporům. Pro nováčky ve světě DC to bude složitější. Je tu hodně postav, dost se tu odkazuje na některé věci, co staly v minulosti, a ne vždy je prostor je pořádně vysvětlit. Počítá se tady s tím, že víme, že někteří hrdinové kdysi umřeli, a i přesto se jim povedlo se vrátit. A v neposlední řadě je potřeba mít alespoň trochu přehled, kdo je kdo. Pokud chcete mainstreamový komiks s myšlenkami, tak je Krize identity jasná volba.

Ivan Kučera
Ivan Kučera
03.05.2022 4 z 5

Na prvý raz trochu sklamanie (najmä po ambicióznych prirovnaniach k Watchmen Alana Moorea), ale po druhom prečítaní musím uznať, že je to fakt vydarený, skvele napísaný komiks, kde nič nie je navyše a akčné scény nie sú v skutočnosti až také samoúčelné, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Napokon prirovnanie k Mooreovej klasike nie je až tak od veci; démýtizácia superhrdinov je v oboch príbehoch spracovaná inak, ale zakaždým kvalitne, aj keď samozrejme Moore je Moore. Akcie je každopádne (našťastie) málo. Namiesto nej komiks vsádza na vzťahy a vyšetrovanie vraždy. Žiadne záchrany sveta, ani vesmíru. „Iba“ vražda nevinnej ženy. Scenárista si vybral prekvapivo skôr menej známe, miestami až vyložene neznáme (u nás) postavy. Legendy Wonder Woman, Superman a Batman sa stiahli do ústrania, miestami až do camea. Čo bolo ostatne asi jediné možné rozhodnutie, keďže ak by to mal celé od začiatku vyšetrovať najlepší detektív na svete, mal by to vyšetrené do dvoch minút a potom by s Robinom skočil na kávu. Bola by to samovražda, nebyť jednej veci. Nebyť toho, že scenár je veľmi osobný a psychologicky dobre spracovaný. I z treťotriedneho chlapíka, ktorý sa vie naťahovať (ehm), sa mu darí spraviť kvalitnú postavu, do ktorej (elastickej) kože sa vieme ľahko vcítiť. Na prvé čítanie je to komplikované, ale pri druhom už mi do seba zapadávali veci, ktoré mi pri prvom utiekli. Okrem prekvapivo náročného scenára oceňujem samozrejme ešte kresbu Ragsa Moralesa a skoro 50 strán (!) bonusov.

KubaHanzelin
KubaHanzelin
13.04.2022 5 z 5

Jiný
Jen tímto jedním slovem bych popsal Krizi Identity, je samozřejmě i skvělá po scénaristické stránce, ale hlavně po té citové, i hrdinové z DC universa jsou lidé, ať už pochází ze Země, Kryptonu, Marsu nebo jiné planety. Tento kousek mě zasáhnul na těch správných místech a jsem rád, že u nás vyšel (i když ta cena za něj je strašná).
Smekám.
"Tenhle život jsem si vybral. Vím, co dělám. A kdykoliv bych s tím mohl přestat. Dnes k tomu nicméně nedojde. A zítra taky ne." - Bruce Wayne

GoodGames
GoodGames
11.04.2022 5 z 5

Krize identity je právom legendárny superhrdinský komiks a som veľmi rád, že to v Crew vydali. Scenárista sa s príbehom vyhral a síce tu vystupuje naozaj veľký počet všemožných superhrdinov, vôbec to nevadí a je to prekvapivo prehľadné. Komiksu pomáha aj kvalitná kresba a celkovo sa u mňa jedná o zatiaľ najlepší komiks z edície Legendy DC.

B-artX
B-artX
31.03.2022 4 z 5

Jeden ze zajímavějších DC komiksů, který se nebojí vyjít ze zažité škatule, porušit status quo a ukázat něco nového. Pátrání po vrahovi Sue Dibny je napínavý sled událostí, které kolikrát odbočí někam úplně jinam, aby se mohl vrátit s pořádným clifhangerem, a tak nás navnadit na další sešit. I přesto, jak celý děj má skvělý spád, finále je trochu zvláštní a musím říct, že mne zklamalo- zvlášť proto, jak moc random to působí. Přesto jde o velmi dobré dílo, je mi až skoro líto, že nedávám těch pět hvězd, ale bohužel- slabší vedlejší linky a podivné vyvrcholení to sráží na 8/10.

fvalek
fvalek
20.03.2022 5 z 5

Velký příběh ,který nás zavádí zpět do nejslavnější éry hrdinů DC a je právem pokládaný za Legendy DC, i když bych možná ocenil spíš nějaké krize na nekonečnu zemí apod. a celkové vyznění pak taky nebylo zase tak převratné, jak se myslelo, ale přesto hezký příběh.

Zásadní je asi říct, že to není jen tak obyčejné pátrání po vrahovi, ale je to nečekaná zápletka, která se nebojí zabíjet postavy, ani odhalovat skrytá a utajovaná tajemství, která mohou od základu změnit jak na hrdiny pohlížíme, a jak na sebe pohlíží oni sami. Nacházíme se asi už trošku za vrcholem nejslavnější éry DC, kdy je svět doslova přeplněný všemi možnými superhrdiny a padouchy, takže dává logicky smysl si to nějak rozdělit a zaměřit se na nějaké konkrétní postavy. Tady je to hlavně Elongated Man a s ním nikoli nám známá Justice League, ale jakási první verze JLA, která je lehce za zenitem, ale o to větší přináší odhalení. Rozdělení vypravěčů podle barev pro mě nejprve bylo trošku matoucí, ale pak vlastně dost přehledné. Škoda, že je komiks pojatý tak podivně maskulinně a ženské postavy jdou do pozadí. Ze samotného týmu jsou pak vypravěči všichni muži, ale žádná žena. Nicméně se ukáže, že nic není, jak se zdá, a sebezávažnější odhalení vlastně nemusí vůbec nic znamenat. Taky musím pochválit dvě drobnosti. První je, že jsem vážně nečekal, kdo bude vrah, a to až do poslední chvíle a opravdu nedoporučuju si to pátrání zkazit a otočit už na začátku na konec, protože byste tím přišli o fakt velký šok. Druhé plus putuje k nápadu vytvořit maličko kontrastní a obrácenou situaci mezi hrdiny a zločinci, kdy se ukáže, že ne všichni hrdinové se skutečně hrdinsky chovají. Ukáže se, kde mají své priority a jak lhostejný jim někdy je svět mimo jejich zájmy. Naopak u několika padouchů se ukazují jejich kvality, sny, motivace a tak trošku pozitivní stránky. Hned na začátku např. jak si zavolají sanitku po postřelení, nebo pak celá postava Captaina Boomeranga, který se snaží být dobrý táta.

Celé je to doprovázeno moc pěknou vizuální stránkou, kdy se Morales nenechává inspirovat zavedenými stereotypními vzhledy nebo nějakou šablonou, kde každý vypadá stejně a mění se jen vlasy, ale vypracovává si vize postav na základě slavných osobností, které modifikuje do svého světa a představuje si je v rolích svých hrdinů. Celkově bylo zajímavé se zase podívat na všechny bonusy, které Legendy DC zahrnují. Přestože to tak nebyl nijak extrémně zásadní komiks pro DC universum, který by udělal vítr v identitách hrdinů, tak rozhodně stojí za to si ho přečíst. Celé je to vlastně taková metafora. Krize identity vůbec nejde zúžit jen na samotnou identitu hrdinů pod maskou, ale spíš je nutné ji promítnout do identity toho, zda se skutečně chovají tak správně, jak jejich hrdinství očekává.