Invaze zlodějů těl

Invaze zlodějů těl https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508311/bmid_invaze-zlodeju-tel-Fq4-508311.jpg 4 69 22

Jednoho tichého večera odhalí doktor Miles Bennell děsivou skutečnost. Poklidné kalifornské městečko Mill Valley, kde žil a pracoval celý život, se pomalu, ale jistě mění. Neznámá hrozba z vesmíru pronikla do samého srdce jemu známého světa a mimozemské formy života pokradmu zaplavují těla a mysli jeho sousedů a přátel. Nezbývá než se postavit protivníkovi, před kterým nelze utéct. A nebezpečí se může skrývat za každou známou tváří... Román, který poprvé vyšel v roce 1955, je klasickým příběhem o mimozemské invazi a vítězství lidského ducha nad neviditelným nepřítelem. Stal se rovněž předlohou pro několik úspěšných filmových zpracování.... celý text

Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Invasion of the Body Snatchers , 1955


více info...

Přidat komentář

Lostindream
včera 3 z 5

Taková fajn oddychovka. Občas trochu naivní chování postav, ale beru, že to bylo napsáno v padesátých letech minulého století, kdy ten styl psaní byl malinko odlišný. Ten závěr ale hodně rychle vyřešený, z čehož jsem asi malinko zklamaný.

Corso
03.03.2024 3 z 5

Aby bola kniha dobra, nestaci mat len dobry napad.

Ze je to jeden z dolezitejsich titulov zanru hororov? No to ja nepopieram.

Zhodujem sa s predoslymi nazormi, myslel som ze budem v opozicii, ked mi konanie postav prislo nelogicke, detinsky naivne a vlastne nie len konanie postav. Finney nevedel pisat dialogy, nevedel vystavat ani zapletku, v ktorej by postavy dokazali konat uveritelne. Mal len napad, aj to nie originalny, len dostatocne paranoidny. Co ho preslavilo boli vsak coskoro filmove adaptacie. Fakt az krutite hlavou nad konanim postav, najdete u seba v dome nehybne ludske telo ale neoznamite to policii. Ujdete aby ste sa tam zase vratili. (Zavolajme vojakom, ti to vyriesia. Akurat mam znameho podplukovnika v Pentagone. OK. Zavolas, bez problemov Ta tam prepoja... a on ti povie ze urobi co moze ale aj tak ho nik nebude pocuvat mozno len jeho plukovnik ale ten ze to uz generalom dalej urcite nepreda. Aha...no tak to nechajme tak.) Finney sa naozaj vyhybal viac postavam, dialogom, styl a tempo zodpoveda skor dobovym kratkym poviedkam ktore maju len rychlu expoziciu a tah k pointe. Roztiahol to na velkost novely, ale fakt to nie je literarne dobre citanie. A ako horor to tiez velmi nefunguje, akurat obcas atmosferou situacii. Nebudem ani uvazovat nad tym, ako by sa dokazal rozpisat Stefan, a v klude by mal 1000 stran a 60 postav s dokonalou motivacou a vyvojom. Zo strukov by sa liahli najprv macky a psy, neskor male deti, matky a nakoniec majitel motorestu... potom uz by to bol regularny Akta X material :)
Ja nemam problem byt aj trosku zhovievavy k starsim dielam, predsa len zaner prechadzal vyvojom a zlata era podla mna nastala az v takych sestdesiatkach, sedemdesiatkach. A preto tri hviezdy, to som totiz este zhovievavy.


jarynek
01.03.2024 3 z 5

Ačkoliv základní kostra příběhu není špatná, některé sekvence děje jsou dobře popsané a celkově děj plyne rychle, tak kniha úplně nezaujala. Jednak ne úplně povedené rychlé finále, kde ještě pár stránek před koncem netušíte, kam to směřuje a najednou je hotovo, především však práce s postavami, kde nelogické a naivní jednání je až příliš časté. Díky tomu ani atmosféra vyprávění není nějak příliš hororová či tajemná.

Magnat
18.02.2024 4 z 5

Na to, že dílo je skoro 70 let staré, tak příběh je aktuální i v dnešní době. Škoda jen "useknutého" konce.

inferno08
14.02.2024 4 z 5

Ze začátku mi docela trvalo, než jsem se začetl. Dokonce jsem i přemýšlel, jestli knihu neodložit. Jsem rád, že jsem to neudělal, protože zhruba od poloviny to začalo být fakt super. Knihu určitě doporučuji.

E_Lan
13.02.2024 3 z 5

Určitě záslužné dílo, které pak nebo možná předtím člověk už tolikrát viděl v televizi nebo v kinech. V osmdesátkách bylo toto téma hodně populární. Kniha je napínavá a trpí podle mě hodně useknutým až nepovedený koncem. Ten mě vyloženě zklamal. Jinak ale krátká knížka má spád a docela sympatické hlavní postavy.

lazarus
08.02.2024 2 z 5

Krásně paranoidní drama říznuté ufouny. By to bylo. Být to v režii R.Heinleina, P.K.Dicka, případně S.Kinga, což bohužel nebylo. Takže nebylo. Nebylo to parádní paranoidní drama. Což o to, zhruba do poloviny Invaze vůbec špatná nebyla a bavil jsem se královsky. Jenže pak hlavní postavy začaly být docela akční a rozjely neskutečně pitomou řadu dokonale nereálných a veskrze blbých rozhodnutí a nesmyslného chování nádavkem k tomu. Přesně takto se chovají postavičky v mizerných hororech a céčkových sci-fi filmech. Prostě dementi bez mozku. Ne, autora vážně neomlouvá rok sepsání dílka. Je mraky starších sci-fi počinů kde jsou hrdinové normální a reagují na situace vesměs reálně a logicky. Tady ale opravdu ne. Z čehož plyne, že za mě je Invaze zlodějů těl hodně mizerný příběh s tragickým chováním protagonistů a vlastně chápu proč doteď knížku nikdo neměl chuť přeložit do češtiny a vydat. Takže doporučuji jakoukoliv zfilmovanou verzi a budete se bavit. U předlohy si pravděpodobně ukroutíte hlavu, protože tupější hrdiny aby jeden pohledal.
Zlatí Vládci loutek. Beztak je Finney okopíroval v domnění, že to dokáže líp. No, ani omylem!

mareksevc
08.10.2023 4 z 5

výborná kniha , jediná škoda je malý počet strán a rýchly koniec

ThomasRuhe
23.09.2023 2 z 5

Dnes můžeme tuto knihu považovat již za klasiku sci-fi žánru. Bohužel, stáří je znát, určitá jednoduchost příběhu je už za svým zenitem v čtivosti a zajímavosti. Přesto přečtení knihy nelituju, byl to takový výlet do minulosti sci-fi románů.

Varjohukka
14.09.2023 4 z 5

Ačkoliv byl tento kousek napsán už téměř před 70 lety, na kvalitě tento fakt rozhodně příběhu nic neubral. Děj byl velmi poutavý a užívala jsem si tu děsivou atmosféru. Kniha bude mít čestné místo v mé knihovničce.

Izu
05.09.2023 5 z 5

Další poctivý horor kterému čas nic neubral, naopak.

Disease
28.08.2023 5 z 5

Oldies but goldies. Tohle klidně snese srovnání s Wyndhamovýma Kukačkama.

Janamed
23.08.2023 5 z 5

Fenomenálně jednoduchý vědeckofantastický hororový román, který by neměl utéct žádnému knižnímu fajnšmekrovi. Finney píše neuvěřitelně poutavě, ale i mrazivě. Příběh pojednávající o invazi mimozemských bytostí parazitujících na živých organizmech spatřil světlo světa v roce 1955 a patří mezi kultovní knižní sci-fi fenomény, které rovněž došly svému filmovému zpracování. Já jsem si velmi ráda, a s gustem, přečetla i jeho první české vydání, jehož překladu se zhostil Martin Světlík.

SalemJohn
13.08.2023 5 z 5

Absolútna spokojnosť - pre mňa osobne literárny zážitok leta. Podobne, ako keď sa tešíte na dobrú ročníkovú whisky, a odložíte si ju na vhodný čas a potom sa dostaví ten správny pocit radosti, spokojnosti a hlavne správnej investície.. Tak podobne som si pripravil túto útlu knižočku, ktorá konečne vyšla aj u nás. Bravó ! Zatiaľ sme mali možnosť stretnúť sa s týmto dielkom len v niektorom z filmových spracovaní (prvé dve sa vydarene držia knižnej predlohy, tie ostatné viac-menej už iba parazitujú). Kniha sa dá zvládnuť pokojne za jeden večer. Dej priamočiaro odsýpa, napätie je dávkované sofistikovane a atmosféra pomaly hustne. Prvá polovica je zvládnutá bravúrne (pripomenula mi moje obľúbené Prekliatie Salemu) kedy sa niečo deje v našom meste ale tuší to iba zopár nešťastníkov. V druhej polovici kedy dochádza k objasneniu, autor nijako netlačí na pílu, a aj pointa je v rámci žánru zvládnutá veľmi dobre, aj keď možno trochu naivne a prirýchlo.
PS. Veľká vďaka Fobos-u resp. Knihy Dobrovský za tento počin, i celkovo za novú edíciu Knihovna moderního hororu (Obětiny už mám pripravené na čítanie). Škoda len, že chystaná Blochová kniha Tajemství červa v tejto edícii je plánovaná v tvrdej väzbe, keďže tieto prvé dve spomínané knihy sú v mäkkej väzba, ktorá im pristane, a je kvalitatívne zvládnutá na výbornú. Ja osobne nemám rád keď v jednej rade, resp. edícii sa začne meniť tvar, väzba, obálka, alebo sa inak zruší ta spoločná črta ktorá robí edíciu - Edíciou.

Bella09
22.07.2023 4 z 5

Kniha se mi moc líbila. Do příběhu jsem se lehce začetla a nemohla se odtrhnout. Opravdu výborná sci-fi. Taková stará dobrá klasika.

Jitulin90
22.07.2023 4 z 5

Moc pěkně napsaný scifi horor. Skvělá atmosféra vás hned vtáhne do děje a knížku přečtěte jedním dechem. Rozhodně doporučuji.

veronika4001
11.07.2023 4 z 5

Přesvědčit se, jestli je to on. Samozřejmě, že je to on. A to je chyba. Není na něm žádná viditelná změna. Ani na tetě. Případy se rychle šíří, jejich počty narůstají, dochází na příbuzné, zanedlouho i na kolegy a další spolupracovníky. Nikdo si není nikým jistý.
Je to jednohubka, ačkoliv podle počtu stran by to až zase tak nemuselo být, kdyby měl příběh vytříbenější jazyk. Děj je jednoduchý, jednotvárný, trochu vleklejší.
Chtělo by to vysvětlení, jak se člověk tzv. polotovar dostal do skladu v domě Belicecových. Zřejmě to byl pacient lékaře Beliceca, ale neví se, kdo to byl, s čím se léčil, anamnéza pacienta, příčiny úmrtí a další souvislosti.
Zajímavý námět to je, ale chtělo to více akcí, nějaké stopy, luštění jejich významu a klidně to přepnout do režimu thrilleru.
Text má svůj věk, filmové adaptace také, myšlení, pohled a porozumění mystice také podléhá časovému období zpracování roku 1955. Ve své době to mohlo mít svoji slávu, teď se mi to ale jeví jako zpátečnický krok. Je to horor nebo sci-fi horor a dost pěkný horor, ale šel napsat jinak a lépe. Rozfázovat ho, dát víc akcí, zvratů, nabrat dramatičnosti, napětí, víc temnoty, syrového mraziva, psychologie jednání (dva z hlavních hrdinů jsou psychiatři), víc pochybností, víc paranoie, sebeklamů. Myslím si, vzhledem k tomu, že si kniha zahrává s autosugescí, že mělo jít o psychologický horor/sci-fi/fantastiku.
Čtyři hvězdy dávám za námět, jednu ubírám za zpracování, chtělo to víc. Nepochybuji o tom, že kniha jako předloha mohla filmu posloužit dobře. Zdá se mi, že knihy jsou pro filmové adaptace více obecnější, přesto, mám-li hodnotit knihu, chybí mi tam to knižní, kromě toho, k filmovému převzetí došlo později.

Gustik5
27.05.2023 4 z 5

Invaze zlodějů těl je výborně napsaným sci-fi hororem, který na dnešní poměry rozhodně už není tolik děsivý. Přesto nabízí velmi poutavou, nesmírně efektně vykreslenou svízelnou atmosféru a zajímavou premisu, pro níž rozhodně stojí za to si jej přečíst i dnes. Útlý román je psán svižným, čtivým jazykem a neztratil téměř nic ze své výpovědní hodnoty. Namísto nějaké velkolepé akce si vystačí s komorním příběhem, v němž ještě více vynikne promyšlenost celé obratně vystavěné zápletky. Tak obratně, až jí prominete místy možná přílišnou naivitu, nebo uspěchané rozuzlení, které s do té doby poutavě vykreslenou invazí zatočí možná až příliš jednoduše. Zůstává tak léty prověřený příběh, jenž právem patří mezi největší žánrové klasiky a jeho povedené české vydání této pověsti rozhodně nedělá ostudu. Nelze proto než Invaze zlodějů těl všemi deseti doporučit každému, kdo se považuje za fanouška sci-fi a hororu obecně. Vlastně bych se ji v tomto směru nebál označit za povinnou četbu...

LukasZdan
30.04.2023 4 z 5

Příběh je velmi napínavý, Jack Finney dobře navodil atmosféru. Někdy mi ale připadalo, že se postavy zachovaly zbrkle, třeba bych se ale zachoval podobně, nemůžu jim do toho kecat. Pokud budete Invazi zlodějů těl číst, schválně si všimněte, že autor často zmiňuje doteky rukou (to není žádné pro ani proti samozřejmě).

hanak_v_exilu
11.04.2023 5 z 5

Román byl čtyřikrát zfilmován - první dvě adaptace určitě stojí za pozornost, a dvakrát posloužil jako volná inspirace, takže je jasné, že má své nezpochybnitelné kvality. Protože jsem se nejdřív dostal ke klasickému filmu z rok 1956, tak jsem očekával, že předloha bude podobně zasazená do své doby. Jenže opak je pravdou. Děj působí pozoruhodně moderně, a pokud jsem to správně pochytil, tak se dokonce odehrává v budoucnosti - respektive v budoucnosti z pohledu knihy, tedy v roce 1977. Příběh je pravověrné sci-fi, které přímočarý motiv skryté invaze obohatilo o mytologii a dalo mu podstatně zlověstnější podtón.

Štítky knihy

Kalifornie zfilmováno sci-fi

Autorovy další knížky

Jack Finney (p)
americká, 1911 - 1995
2023  83%Invaze zlodějů těl
1992  65%Útěk ze San Quentinu

Kniha Invaze zlodějů těl je v

Přečtených72x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce66x
Chystám se číst49x
Chci si koupit18x
dalších seznamech4x