Dracul

Dracul https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446010/bmid_dracul-8sU-446010.jpg 4 381 121

Román Dracul je inspirovaný deníkovými záznamy autora jednoho z nejslavnějších hororů, jehož lze označit za zakladatele žánru. Píše se rok 1868 a jednadvacetiletý Bram Stoker se zabarikáduje v místnosti ve věži opuštěného kláštera. Je vyzbrojený zrcátky, krucifixy, svěcenou vodou, košíkem bílých růží a revolverem. Jedinou útěchou mu je láhev slivovice. Vroucně se modlí, aby přežil tuto noc. Času není nazbyt a on narychlo sepisuje znepokojivé události, které ho sem přivedly. Vypráví děsivý příběh o dětství v Dublinu, častých nemocech, záhadné chůvě, o lidech, kteří údajně zemřeli, a přesto žijí, o pověrách, z nichž se náhle stala realita. Neboť za zamčenými dveřmi čeká nelidská noční můra, s níž, jak doufal, skoncoval před lety… Po téměř sto padesáti letech od vydání Draculy se Dacre Stoker, praprasynovec Brama Stokera, vrací k původním deníkovým záznamům svého slavného předka a k záhadám a nezodpovězeným otázkám doprovázejícím toto výjimečné literární dílo. Na základě dokumentů z autorovy pozůstalosti vytvořili spolu s americkým spisovatelem J. D. Barkerem (autor románů Čtvrtá opice nebo Pátá oběť) mrazivý příběh, který čtenářům odhalí prapůvod samotného hraběte Draculy, jeho tvůrce i tajemné ženy, která je navždy spoutala k sobě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Romány

Vydáno: , Fobos
více info...

Vaštar
Vaštar
02.03.2024 5 z 5

Příběh, kde upíři jsou to, co mám nejraději: noční lovci, které vesměs zajímají jen oni sami, moc a potrava. A kteří mohou, za určitých okolností, být našimi přáteli. Ale jen s opravdu velkou opatrností. . .

Pazďa
Pazďa
23.02.2024 4 z 5

Zajímavý kousek, který slouží jako fiktivní pozadí za napsáním Draculy. Kniha okamžitě zaujme líbivou prezentací, rozjezd je ovšem pomalý. Pokud ovšek čtenář překoná výpravnější úvod, čeká na ně dobře zpracovaný gotický horor.


jejda.majda
jejda.majda
14.02.2024 3 z 5

Knihu jsem si chtěla přečíst především kvůli autorovi, J.D.Barkerovi, protože jeho tři thrillery začínající Čtvrtou opicí jsou pro mě i po několika letech tím absolutně nejlepším, co jsem z tohoto žánru kdy četla.

Dracul je ale napsaný úplně jinak. Z příběhu sice sálá temnota a ponurost, ale mnohdy jsem se nemohla ubránit pocitu, že jde spíš young adult literaturu. Přišlo mi, že příběh šel zbytečne moc po povrchu, čekala bych ještě více hloubky, napětí a velkých zvratů. Kniha je ale napsaná velmi čtivě, takže těch 512 stran stejně slupnete jak malinu.

Příběh na první dojem vyloženě neurazí ani nenadchne, ovšem nemastný neslaný dojem pozvedne epilog, který zajímavě dovysvětluje všechny události a vy se pak začnete na knihu dívat úplně jinak.

Milovníkům upírů a ponurosti 19.století rozhodně doporučuji.

renefer
renefer
02.02.2024 5 z 5

Tak to je typický Drákula. Úplně se mi zase vybavilo, jak jsem na základní škole na prázdninách u babičky pod peřinou hltala román Dracula. Stejný styl psaní (deníková forma), dodává románu na napínavosti. A při čtení už samotné předmluvy mi běhal mráz po zádech.

bartoma
bartoma
10.01.2024 2 z 5

Za mě zklamání. Kniha nudná, děj nezáživný. Rozhodně ho nelze přiřadit pod štítek horor.

rilajaan
rilajaan
31.12.2023 5 z 5

Přesně takhle mohl vzniknou romám Drákula. Skvěle vymyšlené a napsané.

jarynek
jarynek
09.12.2023 5 z 5

Krásně napsaný gotický horor, který je prequelem Draculy a navazuje na něj jak deníkovým stylem vyprávění, tak stísněnou atmosférou stahující se upíří oprátky kolem hlavních hrdinů. Zpočátku pomalejší děj se zrychluje k až epickému závěru. Využití autora původního Draculy jako hlavní postavy mi při anotaci nepřišlo atraktivní, ale o to více mne posadilo na zem po dočtení. Kniha se dá číst i bez detailní znalosti Draculy, ale přece jen si některé detaily více vychutnáte, pokud máte načtené i původní dílo. Akční, čtivé, napínavé, občas strašidelné - co víc si může čtenář hororu přát.

Anniee
Anniee
27.11.2023 4 z 5

Neměla jsem žádná očekávání (krom toho, že to bude jen další vykrádačka známého díla) a díkybohu za to. Děj plynul pomalu, ale to bylo vlastně úplně jedno, protože ta atmosféra předčila všechno, co jsem do téhle chvíle četla. Neskutečně temná a mrazivá, chvílemi mi přišlo, že na těch místech opravdu jsem s hlavními hrdiny a cítím zápach hlíny a vlhkost deště. A deníkové zápisky tomu jen přidaly na genialitě.
No a korunu tomu nasadil epilog, protože kdo ví, kolik z toho je pravda a kolik fikce

hoku
hoku
27.11.2023 4 z 5

Pokud vaše cílovka musí být horor tak s tímhle zaručeně vedle nešlápnete...

Zlajda95
Zlajda95
06.11.2023 4 z 5

Celkově to nebylo špatné, Dracul je zde stvůra se vším všudy (ach, jak mi při čtení chyběl můj zromantizovaný od Coppoly). Afmosféra byla velmi dobrá. Zjevné byly paralely mezi postavami této knihy a klasického Draculy (kterého jsem ale nečetla). Čtvrtá hvězda za epilog.

knihomolka_jaja
knihomolka_jaja
04.10.2023 5 z 5

Hned ze začátku se přiznám, že Drákulu od Brama Stokera (klasiku v hororovém žánru) jsem nečetla, ale po téhle knize to mám v plánu velice brzy napravit.

Dracul je gotický horor z 19. století a podle všeho má předcházet událostem popsaných v knize, jejímž autorem Bram Stoker právě je. Kniha má naprosto úžasnou atmosféru. Přísahala bych, že jsem tam byla a všechno viděla na vlastní oči.
Kniha je složená z deníkových záznamů a je inspirovaná skutečnými událostmi, o kterých si pak můžete přečíst více v poznámce autorů. A už jen tento fakt je pro mě neuvěřitelně fascinující. Miluji podobné příběhy, které se inspirují skutečností, protože to ve mě probouzí vzrušující pocit, že je tam venku víc, než si člověk dokáže vůbec představit.

Hl. aktérem je převážně Bram Stoker, ale budete sledovat příběh také z pohledu jeho sourozenců Matildy a Thornleyo, a pozor později i jakéhosi Vambéryho, který měl prý být Bramu Stokerovi inspirací pro postavu Van Helsinga.

Pokud máte rádi ponurou atmosféru gotického hororu, moc doporučuji. Bát se nebudete, nebo já se aspoň nebála, ale příběh je neuvěřitelně čtivý, napínavý a ach, ta atmosféra!

Ještě bych ráda dodala, že dal knihu dohromady Barker, ten Barker, který je autorem opěvované série Čtvrtá opice a to je podle mě také určitá záruka kvalitního čtenářského zážitku.

klarka009
klarka009
14.09.2023 4 z 5

I když horory ani cokoliv strašidelného nečtu, protože jsem strašpytel :D.. téma, které se týká Draculy mě zajímá. Proto mě tato kniha nalákala k jejímu přečtení + ta nádherná obálka. Nakonec jsem se při čtení nebála vůbec, protože i když byla atmosféra po celou dobu pěkně ponurá, žádný krvák jak jsem očekávala to nebyl. V knize se prolíná minulost a současnost a já nemohla přestat číst, potřebovala jsem vědět jak to bude dál. Příběh má pomalejší děj, ale vzhledem k té atmosféře která se prolíná celou knihou to vůbec nebylo na škodu, spíše naopak. Je to moc dobře napsané a ani vám nepřijde, že jste během chvíle přečetli takovou bichli :)

Aivinka
Aivinka
29.08.2023 4 z 5

Jsem velký fanoušek upírů a když říkám upírů, nemyslím tím třpytivého nabušeného Edwarda. Upíři vznikli jako postavy z hororu, jako tiší zabijáci, kteří si o nás myslí, že jsme nepodstatní jako hmyz pod jejich podrážkou. Takoví jsou upíři a takoví měli zůstat. Dracul je příklad toho, že nemusíte knihu prokládat nevkusným lovestory, aby jste napsali dobrou knihu s upírem v hlavním roli. Bram Stoker by byl na svého praprasynovce hrdý. Zvládl se poprat s upíry, tak, jako jeho předek, s úctou a pořádnou dávkou hrůzy.

gretl74
gretl74
22.08.2023 4 z 5

Pomaloučku plynoucí upírský román, který zajisté potěší všechny milovníky klasického žánru. Stránku po stránce se napětí stupňuje a atmosféra houstne. Perfektní lokace, poctivě vykreslené charaktery ... rozhodně neudělá praprastrýčkovi ostudu :)
4*

lapagerie
lapagerie
14.08.2023 3 z 5

Knihu jsem koupila ve slevě spíše do počtu a nejsem si jistá, že kdybych ji koupila za plnou cenu, tak zda bych nebyla zklamaná. Draculu od Brama Stokera mám několikrát přečteného a byla jsem tedy zvědavá na příběh samotného Brama a jeho spojení se šéfem všech upírů.
Základní body příběhu se opakují v Bramově Draculovi. Najdete spojitosti mezi Vambérym a Van Helsingem, Emily a Lucy/Mínou, Thornleym a doktorem Sewardem. Takže v podstatě čtete Draculu, ale daleko obsáhlejšího, čtivěji zpracovaného. Ale pořád zůstává pocit, že už jsem to prostě četla v jiné verzi.

Jidu
Jidu
19.07.2023 5 z 5

Můj první šok nastal, když kniha dorazila. Je obrovská! Že má 512 stran jsem věděla, ale ten formát?!

Druhý šok nastal, když jsem si pořádně uvědomila, že to je příbuzný původního autora. Neskutečně jsem se bála, že se sveze na slavném jménu, ale příběh bude hrozný.

Třetí šok nastal, když jsem se začetla. Sakra, tohle je DOKONALÁ kniha!!!

První část knihy je vyprávěna malým Bramem a jeho sestrou Matyldou. Dětská dobrodružství, průzkumy, ale i temná nemoc a útrapy.

V dalších částech už jsou i další postavy, zejména sourozenci hlavní postavy, a jsou dospělí. Postupně odkrýváme dávná a temná tajemství, která měla zůstat pohřbena, ale bohužel se dostala ven.

Není to klasická upířina, kde je sexy boy, který se třpytí na sluníčku, nebo je hodný a pije jen zvířecí krev. Je to temný, děsivý a až démonický příběh, který nás zavede do dob před původním Drákulou.

Nemám co vytknout. I přes rozsah zde nebylo žádné hluché místo a já knihu doporučuji na 100%.

stanislav0373
stanislav0373
15.07.2023 5 z 5

Jako prastarý fanoušek upírů jsem si Dracul musel pořídit. Samozřejmě jsem byl trošku skeptický, neboť nové "vrtání" do klasiky nebývá často nejlepší, nicméně na druhou jsem si říkal, že krása obálky za to minimálně stojí.

Prequel Draculy, inu, byl jsem zvědavý jak panic v dámských sprchách, jak se vše mohlo vyvinout. A jelikož jsem si o knize jako vždy nezjišťoval nic (nesnáším spoilery jakéhokoliv druhu), bylo pro mě obrovským překvapením, o kom že vlastně kniha vypráví a jakým způsobem. A to setsakramentsky přijemné.

Přiznám se, že mám tyto staré příběhy rád. Ne snad pro jejich krvelačnost, akci a dramatický spád, ale pro určitou pomalost, archaickou naivnost a neskutečně napínavou, ponurou a temnou atmosféru. Zde jsem byl překvapen podruhé a opět příjemně. Atmosféra je až hmatatelná, popisy dokonalé a v rozhovorech a myšlenkách postav dostává příběh ten správný temný odstín. Když k tomu připočtete skutečný děj, akci a dobrodružství, nebude se vám chtít dát knihu z ruky. Nicméně ale budete muset. Má pět set stran a je těžká...

Třetím dubovým kůlem do mého srdce byl doslov, který byl naprosto skvělý.


Knihu by doporučil i Béla Lugosi. Takže já musím též!

Januli
Januli
21.05.2023 4 z 5

Nečetla jsem Draculu a k této knize jsem se dostala díky výzvy. Mám ráda upíry, i když spíše v Tv, tohle je moje první kniha o nich. Kniha má dej, spád, tajemno. Líbila se mi, závěr lehce zklamal.

lucia0482
lucia0482
12.03.2023 5 z 5

Ak ste fanúšikom Draculu, Dracul bude pre vás fantastické čítanie. Aj keď má okolo 500 strán, nikde som sa nenudila, dej je plný napätia, krvi a skutočných citov. Časť o Bramovom detstve ma veľmi bavila oceňujem,ako majstrovsky sa prelínali časy a rozprávanie jednotlivých postáv. Výborne napísané a zaujímavé, nie raz som ostala aj dojatá. Začiatok sa rozbiehal pomalšie, no to, čo nasledovalo - klobúk dole. Nevedela som sa od nej odtrhnúť.

Solverino
Solverino
18.02.2023 5 z 5

To jsem opravdu nečekal! Velmi zdařilé, přečetl jsem jedním dechem. Vhodný doplněk k původnímu Drákulovi od Brama Stokera. I v dnešní době má kniha co říct a čím zaujmout. Velmi doporučuji všem, kteří se nebojí ostrých špičatých zubů a hektolitrů prolité krve! :)