Zabiják 1 a 2 (první část)

Zabiják 1 a 2 (první část) https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528449/bmid_zabijak-1-rana-vedle-a-ozubena-kole-657f31a5eb1a9.jpg 4 10 5

Předloha filmu Davida Finchera. Není to nájemný vrah z akčního filmu, ale spíš tuctový člověk, který si vražděním vydělává. Volí mrazivě věcný přístup a chce být hlavně nenápadný. Na co u toho myslí? Jak svoje činy ospravedlňuje? A hlavně jak dlouho mu to může procházet? Originálnímu přístupu k tématu odpovídá i kresba Luka Jacamona, která střídmě, ale velmi působivě zachází se žánrovými klišé, s barvou i panelovým členěním. Francouzský komiks, který zabodoval i v anglickém vydání, přináší neotřelý pohled na svět nájemných vrahů.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Der Killer


více info...

Přidat komentář

janina66
12.04.2024 5 z 5

Skvělá ilustrace s výbornýma hláškama onoho zabijáka. Obě části se mi líbily a další pokračování si určitě nenechám ujít.

Lenka.Vílka
18.03.2024 5 z 5

Jako asi většina z nás jsem jako první viděla film Zabiják Davida Finchera, který je tímhle komiksem inspirovaný. Ale nechci porovnat neporovnatelné. Je to jenom inspirace. A film samotný mám v oblíbenosti hodně vysoko. Takže jdeme na to...

Kniha obsahuje dva příběhy:
Rána vedle
Ozubená kolečka (část první)

Rána vedle:
Rána vedle obsahuje přesně to, co názvem slibuje. Ránu vedle jako vyústění dlouhého čekání na cíl, který stále nepřichází. Jenže tenhle Zabiják se opravdu rád poslouchá a počítá s tím, že všichni ostatní jsou celý nadšený z toho, že mají tu možnost ho poslouchat. Rána vedle je jeden dlouhý vnitřní monolog, kde se rozebírá minulost, starší zakázky, první práce mezi tím čekáním na cíl.

Mě osobně ta ukecanost nevadila. Vlastně ani to skákání z jednoho tématu do druhého. Jenom se to musí brát čistě jako úvod. Je to jenom o poznání Zabijáka. A toho, že rána vedle může být vážně hodně nepříjemná věc...
Jenže v návaznosti na to, že tohle je vlastně úvod, tak knihu trochu shazuje jako celek její druhá část...

4,5/5

Ozubená kolečka (část první):
Ozubená kolečka jsou fajn, dokud vám nedojde, že možná nestačí ani jednou orotovat ve strojku a je najednou konec. Protože tady už je už konečně pořádný příběh. Který než se pořádně rozjede...přijde jeho rozdělení. A druhá část v druhé knize.

A to je vážně škoda. Protože tentokrát sice dostaneme další oblíbenou Zabijákovu exkurzi do historie, ale taky trochu jiné hrabičky než ty, které měl v prvním příběhu. Prostě je konec uprostřed konverzace. A to je poměrně škoda. Ale chápu, jinak by asi nešlo v rámci modráska. Jenom to působí trochu divně. Tak si holt počkáme na pokračování  :)

4,5/5

Kresba je tady vážně moc fajn a celková práce s barvama a hned několikrát super vyblnutí s oknama, jo, moc fajn. Na obě džungle se moc dobře kouká, jak na tu městskou, tak na tu zelenou. A já si nedovoluju tímhle směrem říct cokoliv špatného.

Takže kolem a kolem vlastně moc fajn. A za chvíli pokračování. I tak ale dávám jenom 90%. Zatím. Možná se to změní, ať přečtu celé hned za sebou :)


GoodGames
03.03.2024 5 z 5

Pre mňa jeden z najlepších komiksov v edícii Modrá Crew. Poznám tento komiks už roky a vždy som tajne dúfal, že ho u nás niekto vydá. Preto patrí veľké ďakujem Crew a snáď bude tento thriller o zabijakovi natoľko úspešný, že sa postupne dočkáme celej série. Veď napokon to môže byť vydávané rovnakým spôsobom ako je Ekho či Okko a teda raz za čas. Veľmi ma na tom bavilo, že sa jedná v podstate o obyčajného chlapíka, ktorý je však v zabíjaní ľudí veľmi dobrý. Nie je tu tak veľa akcie, no celé je to podané tak pútavo, že som to preletel celé prekvapivo rýchlo. Skvelé a právom jeden z kultových Francúzskych komiksov.

Terva
06.02.2024 3 z 5

„Jak prokázal Milgramův experiment,
z deseti náhodně vybraných osob
sedm bližního klidně oddělá nebo ho bude mučit,
jen tak, protože to dostali příkazem,
dokázáno, potvrzeno.“ *

No, úplně náhodou jsem viděl film s robotem Davidem, pardón s Michaelem Fassbenderem, který si zahrál robota Davida ve filmu Aliens: Covenant. Že existuje i komiks, to jsem nezjistil díky filmu Zabiják, ale díky edici Modrá Crew. A vlastně hned na začátku jsem našel hodně rozporů – Film vs. Grafický román. V komiksu hlavní postava docela kecá, je upovídaná a někdy si dokonce i protiřečí. Nejdříve povídá, že jí její oběti nezajímají, že o nich nic neví a prostě je za prachy zabije. Ale u té oběti, u které začíná příběh, vyndá jeho fotku (což by mu vlastně podle těch keců mělo stačit) a docela dost se o něm (myslím oběť) rozpovídá. Film je dobrý v tom, že Fassbender prostě docela dlouho jen mlčí. Možná bych to přivítal i v tomto komiksu.

Citát: Nejpříjemnější je přečíst si v novinách, že to policajti uzavřeli jako nehodu.

Svazek je rozdělen na dvě části. Rána vedle a druhý příběh se jmenuje Ozubená kolečka a je to část první. Kresba je přívětivá. Pozadí komiksových oken je plné detailů. Kresba je vlastně velmi povedená. O scénáři jsem v prvním příběhu hodně pochyboval. Druhý příběh je vlastně skoro o ničem. Nic se v něm v podstatě neděje. Až na žrádlo pro kajmana. Komentáře k oboum příběhům najdete v sekci části díla u této knihy.

Citát: Pokud zabíjíš lidi podle instinktu, bude líp přestat. (Ozubená kolečka 1)

* PS - Milgramův experiment je název pro experiment amerického sociálního psychologa Stanleyho Milgrama, jenž se v roce 1963 pokusil ověřit, jak daleko jsou lidé schopni zajít ve své poslušnosti k autoritě. Milgram se tak pokusil přispět k vysvětlení psychologických příčin holocaustu. (Wikipedie)

jarynek
27.01.2024 5 z 5

Vyprávění nemá velké tempo, ale přesně odpovídá naturelu hlavního hrdiny,. Nedávno jsem viděl i film, ale zatím za mne komiks určitě lepší. Těším se na další díl.

Část díla

Autorovy další knížky

Matz (p)
francouzská
2024  82%Zabiják 1 a 2 (první část)
2024  76%Zabiják 2 (druhá část) a 3
2024  0%Zabiják 4 a 5

Kniha Zabiják 1 a 2 (první část) je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce14x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x