Rána vedle

Povídka od: Matz (pseudonym)
Z knihy: Zabiják 1 a 2 (první část)


Nejmenovaný nájemný zabiják vám přiblíží svou minulost a některé aspekty o lidech samotných. Jeho zatím poslední úkol však končí ránou vedle . . .

Komentáře (2)

Přidat komentář

Lenka.Vílka
18.03.2024 5 z 5

Rána vedle obsahuje přesně to, co názvem slibuje. Ránu vedle jako vyústění dlouhého čekání na cíl, který stále nepřichází. Jenže tenhle Zabiják se opravdu rád poslouchá a počítá s tím, že všichni ostatní jsou celý nadšený z toho, že mají tu možnost ho poslouchat. Rána vedle je jeden dlouhý vnitřní monolog, kde se rozebírá minulost, starší zakázky, první práce mezi tím čekáním na cíl.

Mě osobně ta ukecanost nevadila. Vlastně ani to skákání z jednoho tématu do druhého. Jenom se to musí brát čistě jako úvod. Je to jenom o poznání Zabijáka. A toho, že rána vedle může být vážně hodně nepříjemná věc...
Jenže v návaznosti na to, že tohle je vlastně úvod, tak knihu trochu shazuje jako celek její druhá část...

4,5/5

Terva
06.02.2024 3 z 5

„Nemyslím si, že by chudí
byli lepší než bohatí, ani omylem.
Jsou stejní, jenom nemají škváru.
Mít peníze, možná by byli i horší.“


Bohužel jsem z toho jeho ustavičného (z)vracení se do minulosti a dalších keců pochopil, že je to vlastně velkej lidumil a všechno dělá pro blaho lidstva. Možná bych opravdu ocenil, kdyby komiks neměl mluvený scénář a byl prostě němej. Například vůbec nechápu, proč do toho zatahuje Židy a holokaust. Ospravedlňuje tím své konání? Je snad lepší než Němci za Druhé světové? Je snad lepší než Američani, kteří vyhladili Indiány? Není! Je to prachsprostý zabiják a tvůrci po mě chtěl, abych ho obdivoval, a abych mu fandil. Jenže já na to mám obrácený pohled. Vůbec jsem mu nefandil, a i když jeho oběť je hajzl, určitě si nezaslouží smrt z hledí nájemného vraha. Co to tady do hajzlu vůbec oslavujem? Ale jak to již prokázal Stanley Milgram, jsem vlastně jen zvířata.

Citát: Lidi jsou spokojení se sračkama, které dostávají.