Balada pro Sofii

Balada pro Sofii https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494750/bmid_balada-o-sofii-63806d70ae8c7.jpg 5 41 16

Mladá novinářka navštíví zestárlého, světově proslulého klavíristu a podaří se jí prolomit jeho letité mlčení. V jeho domě, kde mu dělají společnost pouze kočka a stará hospodyně, se jí dostane úchvatné zpovědi životem zklamaného a zahořklého Juliena Duboise, prolínající se s dějinami Evropy 20. století. Filipe Melo a Juan Cavia složili úžasnou grafickou symfonii, v níž zobrazují lidský život plný ambicí, zrady, soucitu, obav, dlouho skrývaných tajemství a létajících klavírů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Komiksy

Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Balada para Sophie , 2020


více info...

Přidat komentář

JezinkaJ
13.01.2024 5 z 5

Krásné.
Moc pěkný komiks pro citlivé duše, i pro ty s okoralym srdcem. Čtení i obrázky mě moc bavily. Některé pasáže jsem prošla víckrát.
Hezký melancholický příběh. O konci pomlčím.
I na slzy došlo.

len86
26.12.2023 5 z 5

Prostě krásné, poetické, něžné, místy smutné čtení, co pohladí po duši. Nejhezčí komiks, který jsem zatím četla.


Hor89
23.12.2023 4 z 5

Povedený komiksový román jehož děj se točí okolo hudby. Kresba Juana Cavia je výborná, ještě lepší než u Rafana a poslíčka s pizzou. Hlavně oceňuji skvělé zobrazení emocí u postav. Příběh je velice dobrý, ale mohl být ještě lepší - některé části děje jsou trochu klišovité a předvídatelné. Doprovodná skladba (odkaz na ni je na konci knihy) je také povedená.

simca9342
17.10.2023 5 z 5

Práce jakéhokoliv reportéra je hodně náročná, jak jste si mohli přečíst v recenzi na komiks Zprávy od Alaina nebo se dočtete v připravované recenzi literatury faktu, kde... nepředbíhejme :)
Francouzská novinářka Adeline Jourdainová přijela z místních novin udělat interview s velmi slavným klavíristou skrývajícím tajemství.
Život maestra Juliana Duboise je dalo by se říct skládačka složená z hudby, zvuků melodie a všeho možného, ale hlavně několika důležitých soutěží
Jeho odvěký protivník François Samson byl výjimečný. Bohužel i pro dobu války, i když předstíral něco, co neměl tak na to doplatil nejen on. Sice ne svým životem, ale v jiném slova smyslu. Po válce začnou pro Juliena horší časy...
Nové umělecké jméno, úplně nový začátek. Dobrý nebo špatný?
Adeline si musí vyslechnout dlouhý příběh o nenaplněné lásce, ale hlavně pochopit, co se tím Julien alias Eric snaží říct, aby napsala článek, který bude stát za to.

RaptoR
12.10.2023 5 z 5

Tohle bylo překrásné! Fantazie s výborným zakončením, kde nebude chybět trocha toho patosu, lehce předvídatelný děj s pomalu budovanou atmosférou, ba i nějaká ta slzička ukápne. Za mě rozhodně aspirant na nejlepší komiks roku 2023.

jarynek
28.09.2023 5 z 5

Když jsem četl anotaci, tak jsem byl ke knize trochu skeptický, ale po otevření mne příběh chytnul snad od první strany a nepustil až do konce. Skvěle vyprávěné, skvěle vypointované. Kniha plná emocí, ať už kladných či záporných, že asi není čtenáře, kterého by to alespoň trochu nechytlo za srdce. Mne tedy více než jen trochu. A nezaostává ani kresba, která právě ty emoce dokáže detailně vyjádřit. A nad dvoustránkovými kresbami drogového tripu jsem seděl hodně dlouho a vychutnával si každou drobnost. Tohle je hodně povedený komiks, který mohu jen a jen doporučit.

markej
01.08.2023 5 z 5

Tohle byl asi nejkrásnější komiks, jaký jsem kdy četla.

Odbornice na komiksy nejsem, ani jich nečtu nijak moc, ale tenhle mě dost chytl za srdce. Velice se mi líbil fiktivní životopis klavíristy Juliena Duboise, který se vine napříč 20. stoletím, a snad ještě víc se mi líbila detailní kresba s jemnými liniemi a tlumenými barvami.

Doporučuju i pro ty, kteří komiksy jinak nevyhledávají, myslím, že by mohli být nesmírně spokojeni.

Hodnocení: 5* z 5*

Ivan Kučera
19.07.2023 5 z 5

"Proč dobrý příběh kazit realitou?" Zhltnete to ako senzačnú malinu so šľahačkou a budete cítiť ľahkosť bytia. Vlastne vám závidím, že ste to ešte nečítali. Absolútne rozkošne nakreslené. Toto budete milovať. Jeden z tých komiksov, na aké sa nezabúda. Calvia viac ako rok študoval anatómiu ľudského tela a je to čertovsky poznať. Jeho štýl je úžasný, dynamický, málokedy sa čosi také vidí (Triton si pripaľuje fajku a v ohni vidíme hriešnikov v pekle!). Výborný je i Meloov scenár v detailoch (zveličenie minulosti) pripomínajúci najosobnejší film Tima Burtona Veľká ryba (resp. knižnú predlohu od Daniela Wallacea). Úderná dvojka Melo/Cavia zaznamenala kvalitatívny posun v používaní popkultúrnych odkazov, ktoré sú (Tintin, vyhadzovanie z dvier novinárov na spôsob profesora Challangera z Doylovho Strateného sveta) vzdušnejšie zakomponované do textu, než to bolo u ich predchádzajúcich (inak však tiež báječných) Podivuhodných dobrodružství Rafana Mendonçy a poslíčka s pizzou. Mnohé veci si môžete vyložiť tak, ako sami chcete (ak bol Triton podľa finálnej fotky skutočne obyčajný muž, čo má znamenať kozia trofej na stene?). Áno, zmluva s diablom bola na môj vkus príliš jednoduchou metaforou, skutočnú identitu novinárky som odhalil 189 strán pred finále, vadilo mi, že vydavateľstvo do češtiny nepreložilo nápisy na budovách a náhrobkoch a mám pocit, že pôvodne mal byť scenár o niečom trochu inom (spočiatku sa dosť tlačí na pílu ohľadom konkurenčného vzťahu medzi dvoma hudobníkmi, aby sme na konci zistili, že oň zas až tak veľmi nešlo). Ale to sú fakt len drobnosti. Ak by práva kúpil Pixar, som presvedčený o tom, že by to získalo Oscara, celosvetovo by to trhlo stovky miliónov dolárov na tržbe a štúdio by sa vrátilo nazad na výslnie, na ktorom bolo v rokoch 1995 2009. Je fakt nádherné, že sa tvoria takéto veci. Svet možno predsa len ešte má šancu.

mirec88
15.05.2023 5 z 5

No, nemám slov na tento komiks. Keď píšem tento komentár mám slzy v očiach, takýto nádherný, ľudský, dojemný a emotívny príbeh som už pekne dlho nečítal. Komiks som dočítal vo vlaku na ceste medzi Margecanmi a Košicami a slzy mi tiekli neskutočne. Fakt odporúčam všetkými desiatimi a keď chcete silnú emocionálnu bombu, ktorá Vás prikuje do stoličky, tak neváhajte. Celý dlhý príbeh je neskutočne čtivý, krásne napísaný, s úžasnou kresbou a koncom, ktorý chytí za srdce. Nádhera a odporúčam aj tým, ktorí bežne nečítajú komiksy, tento príbeh Vás dostane a nepustí.

GoodGames
22.02.2023 5 z 5

Veľké prekvapenie! Jeden z najlepších titulov minulého roka a celkovo možno najlepší dramatický komiks, aký som kedy čítal. Už komiks Podivuhodná dobrodružství Rafana Mendonçy a poslíčka s pizzou sa mi od týchto autorov veľmi páčil, ale nečakal som, že budem nadšený aj z komiksu o hudbe na klavíri. Veľmi silný príbeh plný emócií, štýlová kresba a celkovo krásny zážitok.

fvalek
31.12.2022 5 z 5

To byla taková nádhera, nevěřil bych, že mě bude "životopisný" žánr takhle bavit. Celková atmosféra vyprávění je krásná a příběh od dětství až po stáří fiktivního hudebníka, který navíc kopíruje a využívá různé body evropských dějin, je prostě nádherný.

Julien není žádný hrdina, který by od počátku měl nějaké dispozice k tomu konat velké věci. Nemá těžký život, ze kterého by se musel vysvobodit. Nemá rodinu, co by ho týrala nebo mu ničila život. Není chudý, není nemocný, není dobrá duše. Je to zkrátka takový klasický člověk, co nemá jako hrdina co nabídnout, ale kopíruje dost přirozené lidské vlastnosti jako vztek, závist, strach... V podstatě je po celou dobu srovnáván s konkurenčním klavíristou, který je dokonalost sama. Chudé dítě, které hraje nadpozemsky nádherně, rve se za Židy, skládá velkolepá díla. A Julien je prostě takový ten věčně druhý, kdy každý jeho dobrý skutek je vyvážený tím špatným. A stejně pro něj máme jakousi slabost, protože tenhle neřízený život ho vrhá do různých dobrodružství, nebezpečí, lásky, soucitu i hanby. A to je na tom to dynamické a sympatické.

Příběh v přítomnosti je taky svým způsobem hezký. Dlouho mi nedošlo, co má novinářka za lubem. Pouto, které naváže s Julienem je takové přirozené a celkově je potřeba některé příběhy vyprávět. Vidět pak vývoj Juliena od dětství až ke své stařec verzi je ta tečka, co by ve vyprávění samotném chyběla. No a finále... Asi jsem pustil slzu. Ještě jsem si poslechl krásnou píseň a byl z toho úplně na hadry, takže za mě paráda. :)

DennisMoore
11.12.2022 5 z 5

To ale byla nádhera. A když jsem si poslechl titulní skladbu na YouTube, věřím, že klavíry doopravdy mohou létat.

PetrazÚstí
06.12.2022 2 z 5

Takové plácnutí do vody, nenaplněné a nedotažené myšlenky do konce. Musela jsem se přemlouvat, abych knihu dočetla.

Krogan
05.12.2022 5 z 5

Po Rafanovi, což je víceméně absurdní akce, si je možné od téže autorské dvojice přečíst melancholické biografické drama. Obojí zvládli velmi dobře. Musím říct, že kresba mi seděla v Baladě dokonce více, než v Podivuhodných dobrodružstvích. Zvlášť jsem si užil scény, kdy postavy byly pod vlivem drog. Absence akce nijak dojmu neubírala a přečetl jsem knihu v jednom tahu - prostě jsem potřeboval vědět, jak to dopadne.

Norri
04.12.2022 5 z 5

Mám hudbu rád. Má na mě blahodárné účinky. Uklidní hlavu a pohladí po duši. Je úplně jedno, jestli je to folk anebo death metal. Mám rád i komiksy o hudbě a muzikantech. A není jich málo! Těch komiksů tedy. Několik jich vydalo i Comics Centrum. Pokud si dobře pamatuji, tak kromě oper převedených do komiksů jsou to Doomboy Tonyho Sandovala a Poslední pokušení Alice Coopera. Balada pro Sofii je jejich nejnovější komiks v této dobré společnosti.

Musím se hned zkraje přiznat, že jsem měl při čtení poměrně brzy slzy v očích. Buď už na mě působí předvánoční atmosféra, anebo je to vážně skvěle napsané. Rozhovory a vyprávění jsou naprosto přirozené a čtenáře strhnou. Lehkost, s jakou scenárista Filipe Melo a kreslíř Juan Cavia rozbouří emoce, je neuvěřitelná. Tak to neumí ani Jeff Lemire. Možná tomu pomáhá právě ta hudba, která je vždy především o emocích. Zkrátka, celá kniha je jedna velká emoční nálož. Celý na měkko jsem hltal stránku za stránkou, abych si na konci pobrečel jako želva. Vážně síla.

Hrozně mě bavila kresba. Juan Cavia udělal od “Rafana Mendonçy a poslíčka s pizzou” obrovský pokrok, ačkoliv i tam bylo mezi jednotlivými alby vidět zlepšování. Jeho kresba je lehce karikaturní a úžasně vtahuje čtenáře do děje. Dokonale umí vyjádřit všechny emoce, a to nejen obličeji, ale i držením těla jednotlivých postav. Děj knihy má dvě časové roviny. Jedna je současnost a ta druhá je vyprávěná minulost. Cavia je vzájemně odlišuje lehce jiným stylem a barvami. Kresba současnosti má čistou tenkou linku a živé barvy. Oproti tomu vyprávění je neuhlazené s ponechanými pomocnými čarami tužkou, a trošku jinou paletou barev s jemným rastrem, který mi lehce evokoval starý tisk. Nádhera!

Vůbec jsem ještě nezmínil, o čem to vlastně je, a považuji za zbytečné to více rozebírat. Vše, co potřebujete vědět, je už v anotaci a na zadní straně přebalu. Je to dojemné vyprávění o jednom pohnutém životě. Je to plné hlubokých myšlenek a lásky k hudbě.

lord-artoo
26.11.2022 3 z 5

"Not great, not terrible."

Plusem celého počinu je grafická stránka. Ilustrace jsou nádherné a jejich barvy i kompozice na stránce baví.
Mínusem je klišoidnost celého příběhu. Není výrazný, ba co hůř, je předvídatelný. I tak věřím, že nalezne své čtenáře, kteří se po jeho přečtení budou cítit povzneseni jako klavír François Samsona.