Go West Young Man (limitované vydání 2.)

Go West Young Man (limitované vydání 2.) https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516344/go-west-young-man5VoY6p-C7P-.jpg 5 13 7

Příběh kapesních hodinek přecházejících z ruky do ruky v dobách dobývání Divokého západu… Čtrnáct povídek obsažených v Go West Young Man zachycuje dobytí Divokého západu, počínaje rokem 1763 a konče rokem 1938. Od potyček na březích Velkých jezer až po žhavou mexickou poušť sledujeme osudy různých postav. Trapeři, průkopníci, indiánské kmeny, zoufalci a prostitutky – všichni bojují o přežití na Velkých pláních nebo v rychle rostoucích městečkách. Go West Young Man (doslovně „Jdi na Západ, mladý muži“ či v obecnější rovině s ohledem na děj knihy „Vzhůru na Západ, člověče“) je bystrá a vědomá pocta westernovému žánru.... celý text

Dobrodružné Komiksy Povídky
Vydáno: , Josef Vybíral
Originální název:

Go West Young Man , 2021


více info...

Přidat komentář

jarynek
08.02.2024 5 z 5

Trochu jsem byl před četbou skeptický - říkal jsem si, že krátké komiksové povídky těžko mohou na pár stránkách zachytiti nějaký příběh. O to větší pak bylo moje překvapení a především potěšení. Historie Divokého západu - tragické osudy jednotlivců, i celých indiánských národů, naděje ve zbohatnutí, které rychle pominou, velmi nízka cena lidského života, těžká vymahatelnost práva, kde jediným zákonem je mnohdy jen zákon silnějšího. Je jasné, že v povídkách jsou silnější i slabší kousky, ale nenarazil jsem na žádný vyložené nepovedený. Na to, kolik se v knize vystřídalo kreslířů, tak i v totmo ohledu zůstala úroveň hodně vysoko. Tuto knihu si rád někdy zopakuji.

Ivan Kučera
15.06.2023 4 z 5

Nádherný komiks. Začíname v r. 1763 v Pensylvánii a končíme v Novom Mexiku roku Pána 1938. Scenáristom je u nás neznámy Tiburce Oger. Priamo v komikse sa síce uvádza, že scenár napísal v spolupráci s Hervém Richezom, to ale pravdupovediac netuším, čo znamená (avšak neznie mi to ako spoluscenárista). Nech tak či onak, v spolupráci s výnimočnými francúzskymi ilustrátormi nám sprostredkováva históriu Divokého Západu... ako píše užívateľ Norri jakože hodně rychle. Ale nevadí to, možno skôr naopak: je lepšie, ak je príbeh krátky a úderný, než dlhý a nudný. Je to silné, miestami smutné, akoby bez nádeje a tragické a nespravodlivé voči statočným a milujúcim ľuďom... ale taký je život a také bolo aj drsné osídľovanie rozľahlých amerických pláni, počas ktorého sa chtiac-nechtiac zrodilo toľko tráum, že sa z niektorých z nich americká spoločnosť stopercentne nevylízala v podstate dodnes. Menia sa mestá i miesta, samozrejme roky a postavy, či už dobré, zlé alebo tie medzi tým (to je asi najrealistickejšie). Jediné, čo zostáva, je krásna, ale krutá príroda a zlaté hodinky: nemý, ale paradoxne o to zhovorčivejší sprievodca (tento koncept mi pripomenul film Krvavé husle z r. 1998, snáď majú tvorcovia majú čisté svedomie). Pozornému čitateľovi neujde fakt, že jednotlivé príbehy na seba nadväzujú. V poviedke Conestoga sledujeme výpravu putujúcu cez nebezpečné územie v sprievode dvoch mužov, pričom jeden z nich je dospelá verzia vedľajšej postavy z predchádzajúceho príbehu. V Conestoge vystupuje žena, ktorá na konci povie, že v budúcnosti bude mať viacerých synov. No a jeden z nich, ešte ako dieťa, vystupuje v nasledujúcej poviedke Střet u Pyramídového jezera. Atď. Josef Vybíral ponúkol tvrdú väzbu, tradične kvalitný papier a pár fajn bonusov v čele s úvodným Ogerovým slovom a párstranovou galériou. Z takých prekrásnych ilustrácií je skutočne náročné vybrať favorita, ale ja mám dlhodobo slabosť pre vyblednutý, akoby v jemnej hmle sa pohybujúci štýl Patricka Prugnea (Děti z Montmartru). Ostatní páni majú na konte vizuálne pecky Hrobař, Asgard, Čertův rypák/Tulipánek, Conan z Cimmerie alebo Až do posledního, takže výtvarná stránka sa komentuje sama. Súhlasím (opäť raz) s Norrim, že nie je OK uvádzať Mariniho medzi autormi, keď nenakreslil žiadny z príbehov. Keď už, explicitne sa malo uviesť, že je iba autorom obálok. Okrem toho je na zadnej strane obálky uvedené 17 slavných autorů komiksových westernů mapuje historii dobývaní amerického Západu. Mne z toho logicky vyplýva, že je reč o ilustrátoroch. Tých je v skutočnosti len 15. Vydavateľ však medzi nimi uvádza aj Mariniho (ktorý opakujem nekreslil žiadny príbeh) a dokonca scenáristu Ogera, v zozname mien však naopak chýba Hervé Richez, čo ešte viac vyvoláva otázky, kto vlastne písal scenár. Sú to detaily, ale diabol sa ukrýva práve v nich.


Terva
10.06.2023 5 z 5

Jeden den neochvějně
střídá ten druhý, stále dokola . . .
Pouze neustálé vrzání náprav
narušuje ty neveselé chvíle. . .
(Conestoga*)

* Conestoga je typický krytý vůz tažený koňmi, mulami či voli, používaný v 18. století osadníky při dobývání Ameriky.

Neodolal jsem a musel jsem si příběhy přečíst znovu. Tuhle druhou knihu jsem po přečtení té první (limitovaná edice č.2) koupil pro mého syna. Ten příběh, respektive, ty příběhy v tomto svazku, jsou fakt podmanivé. Tak že týden po přečtení jsem se do toho pustil znova. Důvod byl vlastně jednoduchý, potřeboval jsem celistvost. Při prvním čtení jsem prostě mnohokrát četbu musel přerušit, abych si vypsal poznatky do komentáře jak ke knize samotné, tak i ke komentářům a obsahům k povídkám, které celý svazek obsahuje. Proto jsem čtení neustále přerušoval. Měl jsem pak všechny ty příběhy rozkouskované, necelistvé a celkově jsem z toho neměl skoro zážitek.

Citát: Na shledanou v saloonu, . . . nebo v Pekle! (Sestry Austinovy)

Tady už to bylo něco jiného. Nemusel jsem se rozptylovat zapisováním citátů a dalších věcí a jel jsem pěkně povídku po povídce až do samého finále. A i když jsem měl v hlavě ještě předešlé čtení, tím, že jsem to četl najednou a bez přerušování, měl jsem z toho ještě více užitků, zážitků a radosti z dobře udělaného příběhu Zlatých hodinek. Jinak musím dodat, že tato kniha vyšla ve třech vydáních. Tato, ta je obyčejná s více výtisky, pak existuje Limitovaná edice číslo 1 a Limitovaná edice číslo 2 (ta má nejkrásnější obálku). Obě Limitované edice jsou vydány v počtu 150 kusů výtisků. Jsem majitelem druhé limitované edice. Limitovanou edici číslo 1 jsem nikdo nevložil. Mimochodem Limitovaná edice číslo 1 má nejhorší obálku.

Citát: Bože můj, právě jsi odprásknul ženskou a malýho kluka jenom kvůli obyčejnejm hodinkám!!! (Znal jsem Divokého Billa)

Opět jsem se ponořil do historie dobývání Divokého západu a hlavně osudových cest Zlatých hodinek, které nás provází všemi těmi příběhy. Je jich celkem čtrnáct a podílí se na nich sedmnáct tvůrců. Ačkoliv má kniha uboze málo stránek a trochu vyšší cenu, tak přesto ji doporučuji. Je to neskonalý zážitek. Všechny scénáře k povídkám napsal Tiburce Oger. Kresby jsou střídavé. Jednou dobrá, mnohdy perfektní a snad jen dvě, tři kresby se mi moc nelíbily. Ostatně komentáře ke všem povídkám najdete zde:

https://www.databazeknih.cz/povidky-z-knihy/go-west-young-man-limitovane-vydani-2-516344

Citát: Teď držím v ruce tyto zlaté hodinky, musejí stát celé jmění, ale cítím z nich nepříjemný zápach krve. (Mluvící hora)

bazyk21
10.06.2023 5 z 5

nádherně zpracovaný příběh proložen spoustou nádherných ilustrací - lahůdka pro oči

MARTh
05.06.2023 5 z 5

A to jo, panečku, to si dám líbit. Velmi zajímavě zpracovaný částečný vhled do historie osídlování divokého západu. Moc se mi líbil nápad, kdy "hlavním hrdinou" byly zlaté kapesní hodinky, které po desetiletí a desetiletí (od druhé poloviny 18 století do první poloviny 20 století) putovaly "z ruky do ruky", měnily majitele a právě prostřednictvím takto pojatého děje se čtenář v krátkých, několikastránkových samostatných komiksech seznamoval s příběhy divokého západu. Fakt moc dobré. Velmi bavilo i to, že jednotlivé příběhy ztvárňovali různí kreslíři. Za mě jednoznačně 5*

Norri
31.05.2023 4 z 5

Zajímavý způsob, jak profrčet historii divokého západu. Ale jakože hodně rychle. Komiks v krátkých a ještě kratších příbězích ukazuje nabytí a pozbytí hodinek různými lidmi. Ve většině příběhů je známa osoba, která hodinky do dalšího příběhu přenese, ale jinak jsou ty příběhy zcela izolované. Nevýhodou těch krátkých příběhů je, že během těch pár stran nemáte šanci si ke komukoliv udělat nějaký vztah a většina smrtí držitelů hodinek je vám vlastně zcela ukradená. Během čtení se ve mě jen sbíral pocit zmaru a pomíjivosti. Jako kdyby ty hodinky byly prokleté a přinášely svým majitelům smrt. Ale byla to drsná doba a ve westernech se v posteli moc často neumírá. Navíc komiks o několika obyčejných lidech, kteří by zemřeli stářím v posteli, by byl nejspíše poněkud nudným. Na konci knihy zůstává jediná otázka. Jak je možné, že ty hodinky zůstaly po těch staletích, po tolika majitelích a po tolika eskapádách stále krásné a stále funkční.

Každý příběh je kreslený jiným kreslířem a to z ní činí úžasný sborník evropských tvůrců. Přehled stylů je pestrý a je opravdu radost tím listovat. Často zamrzí, že jsou ty příběhy tak krátké a vy si tu kresbu nemůžete užívat déle. Zamrzela mě ještě jedna věc, a to že Marini, který je uvedený v seznamu autorů, je autorem jen dvou variant obálek ze tří a nenakreslil si žádný příběh.

Terva
22.05.2023 5 z 5

Ach, krásné hodinky!
Zdá se mi, že jsou dokonce zlaté!
Jen sám bůh ví, jaké historky
by nám mohly vyprávět!
(Zlaté hodinky část 1)

Tik, tak . . .

V češtině se dá Go West Young Man přeložit jako Jdi na západ, mladý muži. Tento příběh vyšel ve třech různých přebalech. Vybral jsem si druhou limitovanou obálku, protože se mi zdá nejhezčí. Je vlastně nejvýstižnější svým zdělením. Obsahuje přesně všechny ty ikony, které jsou v příbězích. Lidé, čas (hodiny) a divoký západ se svými kolty. Ostatní dvě obálky se mi zdají obyčejné a ve své podstatě nic nereprezentují. Krom toho divokého západu. Čtrnáct povídek od sedmnácti tvůrců mě však trochu zarazilo. Moc jsem se obával té různorodosti.

Citát: Ach, jak já jen z hloubi srdce tuto zemi miluji . . . (Sestry Austinovy)

Vlastně veškeré scénáře ke všem povídkám napsal tvůrce této sbírky Tiburce Oger. U spousty povídek najdete mnohá historická vysvětlení daných událostí, lokalit, řek, postav nebo věcí. Ovšem o některých událostech se dá s úsměvem pochybovat. Já se k tomu víc nebudu vyjadřovat, vyvolalo by to určitě nevoli některých citlivek. Soudný a rozumný čtenář si udělá po přečtení svůj vlastní názor a pochopí, na co narážím. Příkladem tak může být čtvrtá povídka v tomto svazku a ne jenom ona. Dodám jen, že nesnáším to pokřivování historických faktů, které je v poslední době tak módní.

Citát: Neobtěžuje vás ten negr, slečno? (Conestoga)

Co vlastně očekávat od sedmnácti kreslířů a barvířů? Samozřejmě, že celou myslitelnou škálu kreseb, která ne vždy každému padne do oka. Naštěstí je v tomto svazku převažující procento kreseb velmi povedených a slušných. Jako nejlepšího kreslíře bych označil tvůrce příběhu Řeka Neštěstí. Nakreslil jej Olivier Taduc a podle mého skromného názoru je to nejkrásnější kresba v tomto svazku. Ale samozřejmě, že je jich tu více nádherných, tohle byl jen malý příklad. Naopak, nejhorší kresba, která mi ale vůbec nesedla je použita v příběhu Dvě slova. Možná je to malované vodovkama, nebo něčím hodně podobným, ale nepovedlo se to. Jak jsem však řekl, procento povedených kreseb je velké.

Citát: Namouvěru, to jsou vážně hodně pěkné hodinky. Hodně staré, Britská výroba! Kus poctivé práce. Mají určitě vysokou cenu! (Holky a doktor)

Pokud si přečtete všechny mé komentáře k povídkám v tomto svazku pěkně popořadě, to znamená, od první povídky až po tu poslední, zjistíte časovou i kartografickou trasu Zlatých hodinek, tak jak se postupně předávaly z osoby na osobu. Někdy jsou tam nevysvětlené cesty boží, ale vnímavý čtenář si dokáže dát všech pět dohromady a pochopí jak se hodinky do některých rukou dostaly. Pokud máte zájem všechny komentáře najdete v sekci Části díla u této knihy a nebo rovnou zde na jeden klik. Povídky jsou řazeny krásně popořadě, tedy od první až po poslední. Tik, tak . . .

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

Citát: Pro někoho mohou mít zlaté hodinky mnohem menší cenu než fotografie ženy. (Neumírej)

Část díla

všech 15 částí díla

Autorovy další knížky

Tiburce Oger
francouzská, 1967
2023  91%Go West Young Man (limitované vydání 2.)
2023  80%Go West Young Man

Kniha Go West Young Man (limitované vydání 2.) je v

Přečtených13x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chci si koupit1x