Jednou budeš Arab 6: Dospívání na Blízkém východě (1994-2011)

Jednou budeš Arab 6: Dospívání na Blízkém východě (1994-2011) https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526555/bmid_jednou-budes-arab-6-dospivani-na-bl-6557a2ed8db27.jpg 5 13 2

Jednou budeš Arab série

< 6. díl

Šestý a závěrečný díl autorovy komiksové bibliografie zastihuje protagonistu a vypravěče Rijáda na prahu dospělosti. Budoucí úspěšný kreslíř si ve francouzském provinčním městě Rennes a později v Paříži klestí cestu k profesionální kariéře, hledá vlastní umělecký výraz a současně se snaží zbavit strachů, komplexů a traumat, které ho tíží už od dětství a od puberty, prožitých mezi Evropou a Sýrií. Nakonec zjistí, že chce-li minulost přerůst a skutečně dospět, bude se přece jen muset vyrovnat s problematickou postavou svého syrského otce, jehož stín ho neustále pronásleduje. Zbytek Rijádovy rodiny se mezitím musí srovnávat se životem bez nejmladšího syna, uneseného do Sýrie, i s postupným stárnutím a umíráním starší generace. Završení úspěšné série je opět plné humoru, pronikavých sociálních postřehů i existenciálně silných momentů – a také konečně na pozadí krvavé občanské války v Sýrii dává odpověď na to, jak těžké může být posbírat dohromady rodinu roztrženou mezi dvěma kontinenty a kulturami.... celý text

Literatura světová Komiksy Biografie a memoáry
Vydáno: , Baobab
Originální název:

L'Arabe du futur 6 : Une jeunesse au Moyen-Orient, 1994–2011 , 2022


více info...

Přidat komentář

jarynek
26.03.2024 5 z 5

Tak toto byla hodně silná séria. Životní peripetie Riadovi rodiny s reáliemi dvou zcela odlišných kultur a historickýi událostmi v pozadí těžko nechají čtenáře chladným. Některé pasáže se vryjí do paměti hodně hluboko. Závěrečný díl je hlavně o autorově hledání sebe semotného, přičemž výraznou roli opět hraje vztah k otci. K tomuto se někdy rád vrátím.

Elsinor024
07.03.2024 5 z 5

Konec vyprávění o divoké jízdě Riada Sattoufa jeho mladým životem.

Lehké spoilery:) Vůbec se nedivím, že hlavní hrdina pocítil nutnost navštěvovat psychoterapeutku. Podle jeho líčení, i když asi trošku přibarveném, byl mladíkův život jedna souvislá katastrofa s pár malými světlými chvilkami. Což nakonec paradoxně může být přínosné.

Ale kdo by si sám svobodně vybral naprosto nefunkčního otce, který rodině pouze škodí? Nedělá to ze škodolibosti, jen je ovlivněný náboženstvím a vírou ve svoji neochvějnou pravdu.
Matka se svojí depresí a negativitou rodinné pohodě nepřidává, ale zoufale se snaží přežít všechna trápení a řešit nahromaděné problémy. Do toho všeho chátrající prarodiče.
Riad k tomu všemu přidává své osobní lapálie a kotrmelce.
Tento díl mi přišel nejvíc depresivní, i když jeho celkové vyznění a konec celý příběh posunou do světlejších barev.

Velmi dobrý komiks, za mě lepší než jinak výborná Persepolis M. Satrapi s podobným tématem.
Riadův život vám dlouho uvízne v paměti a připomene, jak je důležité negativitu ze svého života pouštět dál, nehromadit ji a neutápět se v ní. A při jiném úhlu pohledu třeba zjistit, že to byl vlastně milník, který ukazoval správným směrem.