Janeyx21 Janeyx21 komentáře u knih

☰ menu

Holubník na odvrácené straně Měsíce Holubník na odvrácené straně Měsíce Miroslav Skála

Tato malá knížečka je milým odpočinutím v rychlém životě. Některé povídky mají nakonec i celkem hluboká poselství, pokud chce člověk přemýšlet trochu více filozoficky. Poslední povídku bych označila určitě za nejlepší. Ostatní povídky ji jistě dělají důstojnou společnost.

27.01.2024 4 z 5


Než nás rozdělí láska Než nás rozdělí láska Agnès Martin-Lugand

Po několika knihách plných zabíjení, umírání a bojování, jsem bezmyšlenkovitě sáhla do police pro Agnés. Těšila jsem se na náročnou romantiku, dojetí a usmíření. A hele! Zase umírání. Snad to není nějaké znamení.

V knize jsem se ale svých očekávání dočkala. Příběh je místy velmi skutečný a místy velmi neskutečný, avšak krásný. Umírání je něco s čím se ve svém životě hodně setkávám. Bohužel ne jen v práci. Každý takový příběh mi nakonec pomáhá dívat se na smrt z co nejvíce úhlů, abych mohla všem odcházejícím i pozůstalým být co nejlepší oporou v jejich nejsmutnější době.

28.10.2023 4 z 5


Ptačí tribunál Ptačí tribunál Agnes Ravatn

Ke knize mě přilákala krásná obálka. Jsem už prostě taková. Příběh ve mě střídavě vyvolával různé a často velmi odlišné emoce. Když už čekáte, že by se z Baggeho mohl stát ten vysněný muž v romantickém příběhu nebo, že by Allis mohla dostat rozum, hned vám oba připomenou, že tomu tak není. Považuji se za čtenáře, který dobřé předvídá, jak to všechno dopadne. Tentokrát jsem zklamala. Nečekala jsem, že to bude mít nějaký božský happyend, ale přesto mě závěr nakonec překvapil.

25.10.2023 5 z 5


Mrtví ptáci nezpívají Mrtví ptáci nezpívají Alan Bradley

Musím říct, že šestá kniha o Flavii de Luce se mi líbila zatím nejvíc. Ačkoliv jsou všechny předešlé detektivní příběhy opravdu zajímavé a poutavé, tajemství rodinné historie de Luceových mě opravdu pěvně přitáhlo a až do konce nepustilo.

30.08.2023 5 z 5


Až na ten konec dobrý Až na ten konec dobrý Pavel Tomeš

Až na ten konec dobrý....:-) Kniha dělá čest svému názvu. Je to pěkné, zábavné a oddychové čtení, i přesto, že se dotýká témat jako smrt, truchlení, stárnutí, rozchod... Zápletka se smrtkou mě bavila. Je to taková hodně lidská situace. Tři lidi, tři generace, tři různé pohledy, ale docela jiná a docela obyčejná realita.

24.08.2023 4 z 5


Cesta: Panda a dráček Cesta: Panda a dráček James Norbury

Druhá kniha o pandě a dráčkovi mi přijde mnohem krásnější než ta první.

07.08.2023 5 z 5


Luční harfa Luční harfa Truman Capote

Luční harfu slyšel každý, kdo se umí na chvíli zastavit v přírodě. Možná tomu říkáme jinak, ale já jsme si jí představila přesně tak, jak jí znám hlavně z dětství. Samotný pocit měl nejspíš přiblížit rozpoložení vzpomínajícího autora. Život plyne a i pocity z jeho událostí se mění. Snad budu i já po letech takto poeticky a s nadhledem vzpomínat na některé své životní údálosti.

22.07.2023 5 z 5


Země, která mění barvu Země, která mění barvu Ólafur Jóhann Sigurðsson

V tenké knížečce je krásně vykreslen islandský venkov a život místní mládeže. Novela se čte velmi lehce. Postavy jsou dobře popsané. Milou Sigrúnu Marii bych nakopla do sedinky velmi brzy :-)

22.07.2023 5 z 5


Poslední úkol pro Gwendy Poslední úkol pro Gwendy Stephen King

Jsem ráda, že jsem se pročetla všemi třemi díly až na konec. Poslední úkol pro Gwendy je pro mě nejlepší z celé trilogie. Gwendy svůj poslední úkol splnila. Jaký? No, na spoilery mě neužije :-D

29.05.2023 4 z 5


Ex na koštěti Ex na koštěti Erin Sterling (p)

Zábavné, čarovné i romantické. Ex na koštěti je hezký oddechový příběh s milým happyendem, který se dobře četl a potěšil mé romantické holčíčí já :-).

25.01.2023 4 z 5


Padesát odstínů tymiánu Padesát odstínů tymiánu Zdenka Pšeničková

Moc pěkný a svěží příběh pro milovníky oddychové literatury. Mňau.

18.01.2023 4 z 5


Padesát odstínů ostudy Padesát odstínů ostudy Andrew Shaffer

Můj mozek je zcela paralyzován tím, jak moc přiblbé tohle je! Zírám před sebe a přemítám o smyslu života....Ne vážně, u tohohle úletu na chvíli člověk zapomene na starosti :-). Jsem rozhodně zvědavá, jestli někdo bude mít odvahu vydat/přeložit údajně chystané pokračování.

22.08.2022 3 z 5


Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Asi jako mnoho čtenářů jsem se k této knize dostala ve škole jako k povinné četbě. Přirozeně již ta samotná povinnost mě v mém problematickém věku odrazovala. Stejně jako dnes ani tehdy mi moc nešlo číst "na povel". Vzpomínám si, jak jsem ji tehdy prolistovala a zkusila z ní přečíst pár vět. No, žádní draci, vermírné lodě ani krásní elfové. Moc šancí jsem jí nedala. S odstupem času zasáhl osud a roztomilým způsobem mě k Betty MacDonaldové zase nasměroval. Já jsem za to ráda.
Kniha je vlastně krásný záznam své doby a života v Americe, jak je dnes už nepoznáme. Nějak si neumím představit, že by v současnosti některé pasáže, zvláště ty o indiánech, prošly dnešní přecitlivělou atmosférou. Život s Bobem, který na tehdejší dobu patřil nejspíš k těm lepším manželům, také nebyl žádný med. Příživničtí sousedé jsou také o nervy. Celé dny a noci o samotě, ve sněhu, v děšti, s medvědy za humny...a ten zoufalý boj se sporákem. Spoustu z těchto nepříjemností autorka popisuje s nadhledem, jaký je v tomto případě nejspíš potřeba k udržení zdravého rozumu.
Životní moudra v knize člověk docení až s postupem času. Možná se ke knize vrátím znovu, až budu zase o chlup zkušenější a snad i rozumnější :-)

04.08.2022 5 z 5


Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

Toto je jedna z knih, které v člověku nějakou dobu rezonují. Celý příběh je velmi čtivě napsaný. Charlie vás vtahuje do svých myšlenkových pochodů a jejich prožívání. Co je na knize velmi smutné, je její pravdivost. Bohužel, problémy, na které Charlie v různé fázi příběhu naráží, jsou skutečné i v reálném světě. Vlastně není výhra být super inteligentní a stejně tak ani úplný opak není žádný med. Společnosti je jedno, jaký je váš hendikep. Všímá si jen toho, jak moc vyčníváte a tím víc upozorňuje na odlišnosti, aby zakryla svoje průměrné nedostatky.

03.08.2022 5 z 5


Mezisvět Mezisvět Neil Gaiman

Z Gaimanovy tvorby se Mezisvět zdá, že patří k těm slabším kouskům, to ano, nicméně i tak je to pěkné čtení. Děj se hrne svižně kupředu, žádné lelkování, přesto ale stíhá dobře vystihnout postavy a jejich rozhodování.

Moc se mi líbí nápad altiverza i propojení vědy a magie, které poukazuje na jejich společné i naprosto odlišné stránky. Téma by si jistě zasloužilo bližší zkoumání.

Jsem zvědavá, co přinese spolupráce s Michaelem Reavesem i v druhém díle, a doufám, že přijdou další.

09.07.2022 4 z 5


Major Tom a modrý anděl Major Tom a modrý anděl David Barnett

Toto je velmi pěkné oddechově psané čtení. Dotýká se vážných témat avšak zůstává vřelé a otevřené. Na závěr si střihne pěkný happyend. Proč ne :-)

Ke knize jsem přišla celkem záhadně. Nejmenovaný eshop s knihami mi titul nabídl za pár šupů k tučné objednávce. Vypadal sympaticky, dala jsem mu šanci a jsem za to ráda.

02.05.2022 4 z 5


Ocelová křídla Ocelová křídla Jiří Šitler

Velmi pěkně a vkusně, i když možná trochu stručně, zpracovaná kniha o Josefu Balejkovi. Určitě je to hezké shrnutí životních událostí válečného pilota, které navnadí čtenáře zajímat se více. Obsahem je vhodná spíše pro mladší čtenáře. Je to vážně o lásce k létaní a smyslu pro povinnost ke správné věci, nikoliv o politice a všech aspektech války.

25.03.2022 4 z 5


Lesní lišky a další znepokojivé příběhy Lesní lišky a další znepokojivé příběhy * antologie

Tato kniha je zajímavou ochutnávkou výstižně nazvaného "finského podivna". Dojem z celé knihy je spíš subjektivní a těžko slovně popsatelný. Každý si to prostě musí zhodnotit po svém :-). Pro mě to bylo první vědomé setkání se současnými finskými autory a již teď můžu říct, že nebylo poslední.

25.03.2022 4 z 5


Eutanazie Eutanazie Martin Loučka

Autoři srozumitelně vymezují pojmy jako je asistovaná smrt, paliativní péče a mnoho dalších, které se týkají tématu. Samotný pojem eutanazie hezky objasňují i v historickém kontextu. Stejně tak uvádějí statistické a legislativní údaje k problematice. V závěru také najdeme odkazy na další tématické zdroje a publikace.
Ve své podstatě však v textu spíše obhajují paliativní péči samotnou, než by stoprocentně objektivně podávali informace k tématu eutanazie. Eutanazii popisují jako zkratkovité jednání v řešení situace. Chybí mi zde jakýsi náhled na názory obou stran.
Ačkoliv mi přijdou některé pasáže jako celkem vnucující se odpor k eutanazii, je to za mě velmi užitečná publikace k formování názoru a pohledu na problematiku jako takovou. Sama se v tomto procesu právě nacházím a to nejen jako odbornice, ale i jako osobnost.

29.01.2022


Proč máme strach ze smrti? - Jak zvládnout její příchod Proč máme strach ze smrti? - Jak zvládnout její příchod Jana Sieberová

Malá, ale velká knížečka. Ačkoliv se může zdát, že uvnitř přečtete příliš mnohokrát slova, jako je Bůh, modlitba nabo Ježíš a máte chuť ji kvůli tomu odložit, nedělejte to. Toto krátké poselství se snaží hlavně ukázat, jak moc je důležité být na konci svého života smířen hlavně sám se sebou. Během své práce se také setkávám s lidmi, kteří nás brzy opustí. Sama nejsem věřící a o Bohu s nimi nemluvím, nicméně s paní Sieberovou máme stejný cíl - důstojný a smířený odchod pro každého člověka.

29.01.2022 5 z 5