jan14s jan14s komentáře u knih

☰ menu

42: Dělej co Tě baví! 42: Dělej co Tě baví! Mikoláš Tuček

Tato kniha mi dala vcelku zabrat. Ne že by byla špatně napsaná a vlastně ani nevím proč jsem ji četl tak dlouho. Možná to bylo autorovým častým odbočováním. Byla by kniha lepší, kdyby tak napsaná nebyla? Možná ano, ale rozhodně by to nebyl Mikoláš tak jak ho známe a jak ho máme rádi.
Jako celek je kniha super, jedinou kapitolu, kterou jsem přeskočil byla o fotbale, který jde absolutně mimo mě. Aby jste si nemysleli, měl jsem snahu ji přečíst. Nicméně jsem byl úplně mimo. Ostatní kapitoly byly více než zajímavé, kolikrát mě napadlo, jek je možné aby jeden člověk měl tolik zážitků, až jsem chvílemi pociťoval i lehkou závist.
Nezbývá než se řídit autorovou radou a dělat to co mě baví. Pokud se mi podaří zažít jen polovinu toho co Mikolášovi, tak budu považovat svůj život za opravdu zajímavý.
Aby jste nebyli zmatení, tři hvězdy jsou za knihu jako takovou, za styl psaní a formu vyprávění. Co se týče autorových zážitků, povahy a přístupu k životu, tak to je rozhodně za 5 hvězd.

20.02.2024 3 z 5


Osm miliard přání Osm miliard přání Charles Soule

Tohle je přesně tak šílené jak si myslíte, že to bude. Přece jen každý na světe má jedno přání, včetně dětí. Celé to hned od začátku nabírá na obrátkách a až do konce je to pořádná jízda. Ten je sice trochu klišé, nicméně je logickým vyústěním celé knihy.

11.12.2023 5 z 5


Kletba Kletba Charles Soule

Další skvělý komiks od Mighty Boys. Kvalita provedení je opět na vynikající úrovni, stejně jako u všech jejich předchozích děl. Co se týče samotného komiksu, barvy a kresba přesně odpovídají mému vkusu. Z tohoto důvodu musím hlavně vyzdvihnout záporáka, který je vážně povedený. Děj je v první polovině komiksu spíše průměrný, ne že by nebyl zajímavý, ale úplně mě neuchvátil. Zato druhá část už nabírá na obrátkách a čím víc se dozvídáte o Dutosvětě, ze kterého pochází hlavní postava, tím více mě děj pohlcoval. Celkově se jedná o skvělé čtení.

08.12.2023 4 z 5


Poslání Temného rytíře: Kniha třetí Poslání Temného rytíře: Kniha třetí Alan Grant

Ze čtení jsem měl, po přečtení předchozího dílu, obavy. Zbytečně. Děj se vrací k Bruci Wayneovi a nabírá ty správné obrátky. Přestože se zde Batman skoro neobjeví, není to vůbec na škodu. Nejvíce mě dostal konec, který krásně zapadá do příběhů o Temném rytíři.

27.11.2023 4 z 5


Poslání Temného rytíře: Kniha druhá Poslání Temného rytíře: Kniha druhá Alan Grant

Tak tento díl mě moc neoslovil. Jean-Paul Valley mi jako Batman nesedí, i když byl nejspíše záměr, aby byl oproti Bruci Waneovi odlišný. Nicméně i s hrdinou, který vám není sympatický, se dá pracovat. Problém je v tom, že i jeho protivníci jsou dost nezajímaví a děj mě také neoslovil.

27.11.2023 2 z 5


Červenka Červenka Jo Nesbø

Kniha mě nadchla, ačkoliv na začátku mi trochu vadilo prolínání linek. Nejprve jsem měl pocit, že to narušuje plynulost příběhu. Když se totiž něco zajímavého odehrálo v jedné lince, hned na to následovala linka z minulosti, která měla také ke konci nějaký zvrat, a pak přišel další střih na jinou linku. Zpočátku mi to připadalo rušivé. Nicméně po několika střídáních jsem si na tento styl zvykl, a všechny linky mi víceméně přišly zajímavé.

Mám rád, když je v knize i pohled z vrahovi perspektivy. I přes to, že v tomto případě víte o koho se jedná, stejně vás na konci překvapí kdo to opravdu je Posledních 200 stránek jsem musel přečíst téměř najednou. Mezi těmi třemi díly, které jsem zatím četl, je tento rozhodně ten nejlepší.

10.11.2023 5 z 5


Šváby Šváby Jo Nesbø

Kriminálek zatím nemám moc načtených, takže nemohu srovnávat. Tento díl mi přišel čtivější než ten předchozí. Děj se nikde nevlekl, ke konci do sebe vše zapadalo. Líbilo se mi, že si až do konce nejste úplně jistí kdo je vrahem. Celkově to byla pro mě příjemná četba a těším se, až dočtu zbytek.

26.10.2023 3 z 5


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Jako většina knih má i tato ze začátku volnější spád než se děj více rozjede. Jako taková se čte dobře, příběh je zajímavý, napínavý i překvapivý. Jen občas mi chování některých postav nepřišlo logické. Jak píší ostatní, jde poznat, že se jedná o autorovu prvotinu. Přesto je to dobrá kniha, která stojí za přečtení.

18.09.2023 3 z 5


Tulák Tulák Iván Brandon

Norriho komentář knihu skvěle vystihuje, proto už jen krátce.

Souhlasím, že barvy a kresba jsou opravdu úchvatné. Celková kvalita provedení knihy je famózní. Co se týče příběhu, tak je zamotaný a rozmotává se pomalu. Pokud se do toho autor moc nezamotá, tak to funguje skvěle. V tomto případě to naštěstí tak dopadlo. Sice si budu muset knihu ještě jednou projet, abych se v tom zorientoval o něco lépe, nicméně to je pro mě jen plus.

29.03.2023 4 z 5


Blednoucí vzpomínky Blednoucí vzpomínky Bartosz Sztybor

Tak tohle bylo špatné. Geralt měl úplně jiný charakter než v knihách a hlavní zápletka byla dost nezajímavá.

07.03.2023 2 z 5


Dobytí Salemu Dobytí Salemu Jukito Kiširo

Hodnocení jsem si nechal až k poslednímu dílu. Hodnotím tedy celou sérii. Graficky je to velmi líbivé, černobílá mi přijde ideální k akčnějším scénám, kde je hodně výbuchů, létajících končetin, součástek a podobně. Pokud by bylo vše barevné tak by jsme se v tom nejspíš ztráceli. Příběh je příjemný, není to nic složitého na čtení. Akce je opravdu super. Co mě, řekl bych až zklamalo, bylo spousta nezodpovězených otázek. Hned od začátku mě zajímalo, kde se Alita vzala na vrakovišti, co je vlastně Samem zač, kdo je nahoře a spousty dalších. A ani na jednu nedostanete odpověď. V knize je i původní konec, kde na tyto otázky odpovědi jsou. A je to velmi dobře vysvětlené a mohlo by mi to i stačit, ale, pokud to chápu dobře, tento konec tedy neplatí a má to být jinak. Nezbývá než doufat, že se to v dalších dílek dozvím. A snad u nás i další díly vyjdou. Jinak si budu muset pořídit anglické, což sice není úplně problém, přece jen české verze by mi byly milejší. Nicméně, Alita mi tak přirostla k srdci, že i kdyby nebyly anglické verze, tak se snad i naučím japonsky, abych si mohl přečíst co se bude dít dále.

16.01.2023 4 z 5


Matka Matka Jeff Lemire

(SPOILER) Na to, že se příběh točí kolem skupiny dětí, je velice temný. A je to super. Děti, kteří se musejí vyrovnat s násilnou smrtí svých rodičů a následné samoty ve vesmíru, pouze ve společnosti lodní umělé inteligence, jejich novou matkou, se ocitnou mezi dvěma světy. Lidí vyslaných vládou, která zničila Zemi, takže již není obyvatelná, aby osídlili nové světy a separatisty, kteří chtějí změnu, aby se již neopakovala situace se Zemí a použijí k tomu všechny prostředky co mají. A děti si musí vybrat, která strana je ta dobrá. A možná, že dobrá není ani jedna. Možná bude nejlepší držet se matky.

Příběh je chytlavý a jak již píši, místy i hodně temný. Společně s neobyčejnou kresbou, která vytváří dojem, že jste skutečně na lodi uprostřed vesmíru, vytváří neobyčejný čtenářský zážitek. Konec je vcelku otevřený. Takže vytváří prostor pro možné pokračování.

Kvalita zpracování knihy je kapitola sama pro sebe. Jak papír tak i tisk jsou velmi podařené. Mighty Boys odvedli opravdu kvalitní práci. Už se těším na jejich další počiny ve světe komiksu.

21.11.2022 5 z 5


Dopis 44 Dopis 44 Charles Soule

Tak tohle byla pořádná jízda. Vzhledem k tloušťce knihy jsem čekal, že mi pár dní, možná i týdnů, bude trvat než se doberu konce. Příběh je, ale tak chytlavý, že prostě musíte vědět jak to dopadne, takže jsem ji přečetl během jednoho dne. Doslova jsem hltal každou stránku. Tato kniha opravdu stojí za koupi.

18.11.2022 5 z 5


Podivná místa Podivná místa Mike Mignola

Tento díl je těžké hodnotit. Oba příběhy jsou hodně surrealistické a občas jsem měl problém se v ději orientovat. Souhlasím s ostatními, že první příběh je povedenější, přesto i Ostrov byl zajímavý. Kresba jako vždy úchvatná.

29.06.2022 4 z 5


Červ dobyvatel Červ dobyvatel Mike Mignola

Jedním slovem, Paráda. Tohle je přesně to, co mě na Hellboyovi tak chytlo. Staří známí protivníci s prvních dílů, do toho duchové, mimozemšťani, stvůry z hlubin vesmíru, výtvory děsivých experimentů a spousty dalšího. Do toho v pozadí tahají za nitky další staří nepřátelé. A nejlepší je, že to vše dohromady dává smysl. Není to nic zmateného nebo neurčitého co by mohlo někdy v budoucnu být vysvětleno. Nechápejte mě špatně, nic proti, když není v příběhu hned vše jasné, ale musí mít celý ten příběh smysl i bez toho. A to přesně tento díl splňuje.

23.06.2022 5 z 5


Pravá ruka zkázy Pravá ruka zkázy Mike Mignola

U většiny komiksových hrdinů mám raději kratší příběhy, u Hellboye tomu tak nicméně není. Je sice fajn, že nám poodhalí jeho minulost, případně nastíní jeho schopnosti, přesto mi přijde, že více otázek přidá, než zodpoví. Třeba až přečtu vše tak mi to bude dávat lepší smysl. Pravá ruka zkázy už bylo jiné sousto. Dostáváme delší vyprávění, sice z větší části toho co jme již četli, které nám poodhalí i nové spojitosti. No a skříňka plná zla bylo, řekl bych klasické Hellboyovo dobrodružství. Jediné co mi už malinko přijde ohrané, je jak vždy dostane pořádnou nakládačku a vyvázne vždy jen tak tak. Navíc když má opravdu vážná zranění, přesto se z nich bez potíží vzpamatuje. Chápu, je to Hellboy a zabít ho není určitě tak snadné jako normálního člověka, ale číst o tom skoro v každém příběhu je už malinko klišé. Snad se to v dalších dílech nebude opakovat tak často. Přes to je Hellboy můj oblíbený hrdina. Neotřelí humor, prvky Lovecrafta, okultizmus a k tomu nádherné grafické zpracování. Takže i přes toto slabší hodnocení, ho jistě nezavrhnu.

20.06.2022 3 z 5


Batman vs. Robin Batman vs. Robin Grant Morrison

Příběhově nemám asi co vytknout. Londýn nám na chvíli vystřídá Gothem, což je příjemná změna prostředí. V příběhu je i několik překvapení. Celkově se mi tento díl velmi líbil. Jediné co musím vytknout, je způsob jakým De Agostini příběhy vydává. To, že jednou dostaneme komiks z novodobé historie Batmana a příště máme jiný z jeho začátku, mi ani tak nevadí. Nicméně tyto komiksy, které utvářejí nějaký ucelený příběh by mohli vydávat popořadě. První dostaneme komiks, kde je Batman již znovuzrozený po své smrti, pak tento kde je mrtvý a přitom stále netušíme jak umřel. To mi přijde poněkud nešťastné.

13.06.2022 4 z 5


Hřbitovní směna Hřbitovní směna Scott Snyder

Tyhle krátké příběhy mě baví. Rychlý spád, jednoduchý děj, nepřekonatelný Batman. Ne že bych neměl rád i složitější Batmanova dobrodružství, jen občas je to až moc složité. Z těchto musím vyzdvihnout hlavně dva poslední příběhy, a to hlavně graficky. Oba byly velice zajímavě zpracované.

13.06.2022 5 z 5


Blouznivý Rytíř Blouznivý Rytíř Jeph Loeb

Velice povedené. Libí se mi, že se příběh více zaměřuje na Batmana a záporáci tentokrát hrají pouze doplňkovou roli a vcelku toho moc nepřevedou.
Co se týče kresby, hned na první pohled je patrné, že se jedná o starší ztvárnění. Nejsem si úplně jist jak ji popsat, první mě napadá slovo jednoduší, ale to není ono. Možná méně detailnější, ne tak precizní, ne tak ostré. Ale to není důležité, důležité je, že mě tahle kresba strašně sedla.

16.05.2022 4 z 5


Perla Perla Peter J. Tomasi

Zbytečné psát komentář, jelikož kolegové, kteří napsali hodnocení přede mnou, shrnuli vše co je potřebné a více netřeba doplňovat. Hlavně souhlasím s hroubkem ohledně obálky, je vážně parádní.

27.04.2022 4 z 5