Dobytí Salemu

Dobytí Salemu https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403496/bmid_dobyti-salemu-8Bl-403496.jpg 4 82 14

Bojový anděl Alita série

< 4. díl

Epická akční sci-fi o bojovém robotovi, kterého najde jednoho dne doktor na vrakovišti, dospívá ke svému velkolepému finále! Od událostí posledních knih uplynulo už deset let. Alita se dostala mezi ty, proti kterým bojovala a coby agentka pronásleduje šíleného vědce, který rozsévá chaos a utrpení. Jenže ani v poušti, kam se vydává, není zcela osamělá. Narazí na nové postavy… a s nimi přicházejí do jejího života i nové problémy a nová těžká rozhodnutí. Finále kultovní kyberpunkové mangy!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Sci-fi

Vydáno: , Crew
Originální název:

Battle Angel Alita Deluxe Edition 4 , 1991


více info...

Přidat komentář

jan14s
16.01.2023 4 z 5

Hodnocení jsem si nechal až k poslednímu dílu. Hodnotím tedy celou sérii. Graficky je to velmi líbivé, černobílá mi přijde ideální k akčnějším scénám, kde je hodně výbuchů, létajících končetin, součástek a podobně. Pokud by bylo vše barevné tak by jsme se v tom nejspíš ztráceli. Příběh je příjemný, není to nic složitého na čtení. Akce je opravdu super. Co mě, řekl bych až zklamalo, bylo spousta nezodpovězených otázek. Hned od začátku mě zajímalo, kde se Alita vzala na vrakovišti, co je vlastně Samem zač, kdo je nahoře a spousty dalších. A ani na jednu nedostanete odpověď. V knize je i původní konec, kde na tyto otázky odpovědi jsou. A je to velmi dobře vysvětlené a mohlo by mi to i stačit, ale, pokud to chápu dobře, tento konec tedy neplatí a má to být jinak. Nezbývá než doufat, že se to v dalších dílek dozvím. A snad u nás i další díly vyjdou. Jinak si budu muset pořídit anglické, což sice není úplně problém, přece jen české verze by mi byly milejší. Nicméně, Alita mi tak přirostla k srdci, že i kdyby nebyly anglické verze, tak se snad i naučím japonsky, abych si mohl přečíst co se bude dít dále.

ShamanElder
24.12.2022 3 z 5

Dávám tomu šanci, ale není to to pravé. Kresba povedená, ale obsahově mi na tom furt něco vadí. Ale i tak jsem spokojen a sérii jedu dál.


alishek
31.07.2022 3 z 5

Musím říci, že mě poslední díl lehce zklamal, příběh byl zajímavý, ale prostě mi tam něco chybělo, takové vloupání bez cíle.

kate9326
27.05.2021 5 z 5

Super...užásné kresby a konečné finále...

GoodGames
13.04.2021 4 z 5

Bojový anděl Alita 4: Dobytí Salemu je vydareným finále tejto veľkolepej manga série. Snáď sa ešte k tejto hrdinke vydavateľstvo Crew v budúcnosti vráti, ale ak aj nie, máme tu uzavretý príbeh jednej sympatickej ženskej hrdinky. Skvelá kresba, veľa akcie a napínavý príbeh. Alita sa naozaj vydarila a vôbec sa nečudujem kultovému režisérovi Jamesovi Cameronovi, že si túto mangu tak obľúbil.

mirec88
28.04.2020 4 z 5

Takmer dokonalé zakončenie série, ktorá si ma úplne získala. Skvelá manga, ktorú by si mal prečítať každý. A to platí pre celú sériu. Som zvedavý, či Crew vydá aj voľné pokračovanie. Určite si ho kúpim.

LordSnape
08.03.2020 4 z 5

Pro Alitu mám slabost a tak je jasné, že se mi moc líbil i tenhle díl. Vůbec nejlepší na něm je, že odhalí jak moc do děje zasahuje onen Salem a o co vlastně jde. Čtenář společně s Alitou zjistí pár nečekaných věcí a vše víceméně uchýlilo k tomu zdárnému konci... Anebo ne? To je vlastně jediný problém. Z konce mám pocit, že si Kiširo nechal dost velikou díru pro další pokračování a to je asi jediné, co mě trochu zklamalo, ale v rámci série je příběh vlastně uzavřen, což je prostě fajn. Nicméně Alita je pro mě v rámci mangy pořád top.

Lenka.Vílka
30.10.2019 5 z 5

"You Can't Stop Me - Guano Apes"

("Pamatujte si to! Už brzy přijde den, kdy se pomstíme tomu, kdo nám ukradl nebe!")

Ok, kdybych si nepřečetla v anotaci, že jsme o deset let později, asi by mi to nedávalo smysl hned (dál vodítka jsou), ale to na začátek nebyl zase takový problém. Úvodní (a tedy hodně dlouhý) bojový taneček byl brutální. A jako vždy nádherný a přehledný. To jsem si užila. A potom dál na zničení Salemu?

("Jestliže v Salemu užijou místo bohů obyčejný lidi, tak tenhle svět musíme změnit"...."Ty chceš změnit svět?! Kde bereš tu drzost něco takovýho říkat, ty spratku! Co ty víš o světě?!")

Bylo vtipné číst si to s dělem, když každý čtenář ví, že to nemůže vyjít, ale oni to neví. Ale zase bylo hezké čtení části, kdy se to stalo. Je libo fotečku? Nabarvenou střevama?

Jasně, je to poslední díl. Takže když se použije nová zbraň, je to shrnuto jedním oknem a jejím popisem nebo poznámkou pod čarou. Není tam flashback tréninku nebo několik stránek o jejím vývoji. Což je možná dobře, aby nebyla kniha pátá (to by už na mě bylo moc), ale trochu to potom připomíná koncepty špatně psaných detektivek. Za celou knihu není o postavě ani slovo a na posledních deseti stránkách vyskočí ze křoví a hup je vrah (tento princip mám na mysli). Ale furt lepší než kdyby tam nebylo o tom ani slovo.

Ale moc se mi líbilo velký uzavření té nejdůležitější linky. Smutné, ale...díky za to. Fakt jo, posílám polibky smícháne se slzami...

U prvního dílu jsem si tehdy nechala jednu hvězdu rezervu (z důvodu tam napsaného). Teď jí tam dodám. Pět na začátku a na konci. To se nám to hezky uzavře.

Jinak ke konci a tomu "druhému konci". Nějak jsem nepochopila, proč to tam bylo (v téhle knize). Potože se chystají nevydat Last Order (a já chápu, že by se někomu konec nemusel líbit nebo se mu to mohlo zdát nedodělané)? Logika by mi velela dát to až do Last Order. Takže si tím vydáním nejsem jistá...

azazel1
16.06.2019 3 z 5

Nakonec jsem se odhodlal tu knihu dorazit. Z mého pohledu zatím nejslabší kousek z celé série 4 sbírek. Jsem rád, že jsem to dočetl a mohu se posunout k dalším titulům. Možná se po čase ke všem 4 sbírkám vrátím a svůj názor poupravím.

Fantasysvet
09.05.2019 4 z 5

Jukito Kiširo je naozajstný majster akcie, všetky štyri knihy sú toho dôkazom. A aj tak sa tu nájde problém, ktorý čitateľ jednoducho neprehliadne – rozprávač a jeho rozprávanie. Na začiatku nám totiž samotný rozprávač naznačí jasné ciele, a potom to odrazu vyzerá tak, ako keby si to všetko rozmyslel. Príbeh odsúva do úzadia, pozornosť obracia na úplne iné jeho zložky či aspekty, ktoré mu ale nepridávajú na kráse, pretože tvoria pomerne zdĺhavé odbočky. Tieto dejové odbočky sú zároveň i nekonzistentné a celý príbeh je skôr podkladom pre výborné a majstrovsky zvládnuté akčné scény.

martinstefko
01.05.2019 3 z 5

Série "Bojový anděl Alita" končí knihou "Bojový anděl Alita 4: Dobytí Salemu" a jsem docela rád, že už to nebylo delší. Ne že by série neměla nápady, ale popravdě jsem měl pocit, že se v určitých ohledech začíná podobat sérii "Ghost in the Shell". Byly zde dobré nápady, ale najednou se začaly obalovat v balastu a místo toho, aby je autor vysvětloval v příběhu, prostě si pomohl poznámkami pod čarou Jasně, pořád to není úroveň "Ghost in the Shell", ale v určitých ohledech to na mě působí jako neschopnost autora tohle vysvětlit čtenářsky lepším, zajímavějším a přijatelnějším způsobem. Zase mě trochu těší, že Jukito Kiširo dokázal sérii dokončit, a to způsobem, který je uspokojující. Je zde zakončení, a i když vám nemusí sednout, příběh se uzavřel. Jasně, že by se v něm dalo pokračovat, ale to skoro u každé série. nakonec dokazuje to "Battle Angel Alita: Last Order". Takhle je ten konec ale fajn, sedí a dává smysl. Ale tenhle příběh skončil a já neměl pocit, že to byl jeden z těch konců, které by ve mně příliš zanechaly. Kniha "Bojový anděl Alita 4: Dobytí Salemu" je jinak 600 stran dobrého čtení.

yaoiyuri
12.04.2019 5 z 5

Ale no tak, pane Kiširo… to se jako teď budu modlit, aby Crew vydala (v nějaké rozumné době) i ty sequely? :D Ok, odhalili jsme špinavé tajemství Salemu, já se utvrdila v tom, že bych si měla přečíst Bibli, protože mi dost dlouho nedocházelo Jeru + Salem, a ten konec… hahaha, jak jsem mohla čekat, že to bude něco normálního, ach já naivka. Ale dost mě teda vytočilo, že nikdo v Crew neví, jak se píše spojení „kdo s koho“.

Bonus v podobě „původního“ ukončení příběhu trochu utišil mé čtenářské zoufalství, sice nevím, jak moc se ho autor držel, když příběh později přetvářel, ale... vysvětluje se tam alespoň něco z těch sžíravých otázek, které zatím „oficiálně“ zůstaly bez odpovědi.

maca1245
05.04.2019 5 z 5

Co to jako bylo? Zajímavé by bylo natočit reakci čtenářů. Ta moje rozesmála sestru. Supeer zakončení. Doufám, že vydají i Battle Angel Alita: Last Order,

petuzla5591
31.03.2019 5 z 5

No páni. Závěr Ality mě tedy překvapil. Byla to jízda od začátku až do konce a já jsem velice vděčná, že Crew u nás Alitu vydali.

Štítky knihy

kyberpunk manga

Autorovy další knížky

Jukito Kiširo
japonská, 1967
2017  83%Zrezivělý anděl
2019  81%Dobytí Salemu
2018  82%Smrtící Anděl
2018  83%Cesta ke svobodě

Kniha Dobytí Salemu je v

Přečtených99x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce42x
Chystám se číst11x
Chci si koupit14x
dalších seznamech2x