Červ dobyvatel

Červ dobyvatel https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83760/hellboy-cerv-dobyvatel-83760.jpg 4 109 12

Hellboy série

< 5. díl >

Už páté comicsové vystoupení největšího paranormálního vyšetřovatele na světě, obrovského tvora s koženým kabátem, upilovanými rohy a s kapsami nacpanými amulety, „čestného člověka“ (lidský status mu byl úředně přiznán Kongresem Spojených států amerických), anděla apokalypsy, sémě zkázy, Anung un Ramy, zkrátka týpka u nás známého jako Hellboy. A tentokrát nás čeká vcelku velké drama, které za doprovodu veršů začne před druhou světovou válkou posledním vystoupením Humra Johnsona a celý děj bude dokončen o jednašedesát let později. Na trosky rakouského hradu Hunte se má v nejbližších hodinách zřítit kosmická loď z tajného nacistického programu. Když raketa několikrát změní kurs, je jasné, že jí někdo, nebo něco řídí. Vedení Úřadu pro paranormální výzkum a obranu posílá na plánované místo dopadu své nejtvrdší agenty – Hellboye a nově přijatého homunkula Rogera. Pestré drama se začne rozvíjet ještě před tím, než oba agenti a jejich průvodkyně vstoupí do hradu. I tentokrát je příběh plný podivných bytostí, vesmírných hrůz, duchů a tentokrát i nacistů. Pochopitelně dojde i na onoho červa, který je přislíben v názvu celé knihy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Fantasy

Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Hellboy: Conqueror Worm , 2002


více info...

Přidat komentář
Hor89
Hor89
17.02.2023 2 z 5

Pátý díl Hellboyovské série a první který mě moc nebavil. Kresba Mike Mignoly je jako povedená jako (téměř) vždy, ale po příběhové stránce mi Červ dobyvatel nesedl. Zápletka je až příliš překombinovaná (méně je někdy více) a příšlo mi že podobná zápletka i pointa byla v Hellboy universu několikrát použita. Celkové hodnocení - dvě a půl hvězdy.

jan14s
jan14s
23.06.2022 5 z 5

Jedním slovem, Paráda. Tohle je přesně to, co mě na Hellboyovi tak chytlo. Staří známí protivníci s prvních dílů, do toho duchové, mimozemšťani, stvůry z hlubin vesmíru, výtvory děsivých experimentů a spousty dalšího. Do toho v pozadí tahají za nitky další staří nepřátelé. A nejlepší je, že to vše dohromady dává smysl. Není to nic zmateného nebo neurčitého co by mohlo někdy v budoucnu být vysvětleno. Nechápejte mě špatně, nic proti, když není v příběhu hned vše jasné, ale musí mít celý ten příběh smysl i bez toho. A to přesně tento díl splňuje.


jirincz
jirincz
30.12.2020 5 z 5

Hurá, konečně první dlouhá "povídka", co mě opravdu bavila, necítil jsem se, že se ztrácím, děj pěkně odsýpal. Super.

sgjoli
sgjoli
17.06.2020 5 z 5

Krátké příběhy povídkového typu mám ráda, ale z hellboyovského univerza mám ještě radši tyto delší ucelené příběhy, které vydají na samostatný svazek. Červ dobyvatel je opět akcí protkaný příběh plný děsivých nepřátel, proti kterým Hellboy bojuje se svým typickým stoickým klidem. Nešetří svými ranami ani svými proslulými hláškami, které mne prostě baví. Je to opět svižné, temné, plné různých odkrývajících se tajemství, a to celé je zabalené do ponuré atmosféry, která jen podtrhuje neutěšenost celého námětu. A taky tu byl prostor pro poezii - celý příběh prostupuje tematická báseň v povedeném překladu J. Hiršala. Za mne jedno velké ano a už se těším, až se pustím do další knihy.

Kate18
Kate18
22.03.2020 5 z 5

Další bezva díl Hellboye, kde spolu s Rogerem prozkoumávají tajemný hrad. Mají s sebou průvodkyni, která má velké tajemství. A tajemství ukrýval i sám hrad. Průvodkyně jim vypráví příběh, kvůli kterému se na hrad jako děti bály chodit. Může být příběh založený na pravdě? Jak známe tento svět, tak určitě... Navíc se blíží něco prastarého, onen červ dobyvatel!

Terva
Terva
07.10.2019 5 z 5

Hle! Večer slavnosti z posledních osiřelých let!
Andělé plni lítosti na bílá křídla závoj slet.
V divadle s pláčem přihlížejí dramatu nadějí i běd
a od orchestru nadějí k ději hudba sfér, obluzující svět.
To pestré drama...buďte jisti, nepadne v propast zapomnění! *

Velmi výstižná je předmluva v této knize. Má jí na svědomí Guillermo Del Toro. Alias Taneleer Tivan alias Sběratel. Jeho úvodní slova možná nesou poselství: Mike Magnola je génius. Po nekonečně dlouhé době je tu opět kniha, která obsahuje ucelený příběh a tomu jsem rád. Povídky jsou nevyzpytatelné a mnohdy vyjadřují spíše pocity a chutě samotného spisovatele a čtenář tím někdy trpí. Tak ještě jednou – Červ dobyvatel je celý příběh...třikrát hurá, hurá a Hellboy!
(Nebudu snad fanatikův vysvětlovat, kdo režíroval oba úspěšně zfilmované Hellboye)

Malá ochutnávka:
ŠÉF – Ten objekt v posledních čtyřiadvaceti hodinách třikrát změnil kurz....
ROGER – Je to tak?
HELLBOY – No nazdar.
ŠÉF – Jest-li že znovu nezmění kurz, dopadne přesně do zřícenin hradu Hunte a to zhruba za šestnáct hodin......
ROGER – A bude to něco hodně zlýho, že jo?
ŠÉF – Také si to myslím. Proto tam chci mít vás dva.
HELLBOY – Je dobré vědět, že jsme alespoň k něčemu.

Ano, zde bok po boku s Hellboye pracuje Roger. Ten Roger, který se poprvé objevuje v příběhu druhém „Probuzení ďábla“ a pak v povídce „Bezmála kolos“ z třetí knihy „Spoutaná rakev“ Homunkulus Roger je stále na pochydérní hranici svého já. Stále bloudí mezi dimenzemi vlastního já a smyslem života. Ať už je cokoliv, je víc než jen stroj. A v tomto příběhu má spousty důvodů to dokázat. Je to jen na něm.

Citát: Zbejvá nám tenhle jedinej granát! Ať jen funguje! Ať jen...a sakra!

Líbí se mi, jak mistr Mignola rozebírá a ničí všechny ty náboženské mýty, zvyky a tradice, kterých je přeplněná celá planeta. Neexistuje jeden Bůh a není hodný. Mimozemské civilizace starší než naše samotná planeta, to je Bůh a Bůh je jen iluze.......vlastně je to červ ….dobyvatel. Vybral jsem uctihodných dvacet dva citátů a vložil je mistru Mignolovi na jeho profil. Při čtení této knihy jsem poslouchal osobnost jménem Ozzy Osbourne a jeho studiová alba „Diary of a Madman“ (1981) a „Scream“ (2010). Celá kniha je geniální a plný počet 100% si rozhodně zaslouží.

Citát: Byli tam ještěří lidé, ale obrovský tvor podobný červu je všechny sežral.

*) Část básně z povídky „Legia“ Edgara Allana Poa.

furunkl
furunkl
25.05.2019 5 z 5

Ohromující závěr úvodního Hellboyova příběhu. Fascinující Mignolova kresba. Přestože autor smíchal snad všechna možná klišé, vyprávěna jsou geniálně a celek působí originálně. Ač prvních pět knih se zdá být uzavřený celek, můžeme se těšit na několik desítek dalších knih z Hellboy Universa. Kdo ještě nečetl bude se divit jak jsou všechny série důmyslně propleteny. Celé Mignolovo dílo si říká o mnohonásobné opakované čtení. Další z důkazů, že komiks může být psán pro dospělé inteligentní čtenáře.

3DD!3
3DD!3
24.02.2018 5 z 5

Elon Musk vystřelil do kosmu svou višňově červenou Teslu Roadster, sověti poslali psa, nacisté umírajícího vědce Ernsta Oeminga. Ten se nyní vrací k zemi jako nádoba pro démona co má pozřít svět. Lahůdková četba, která je poctou pulpové literatuře. Hellboy se vyvíjí a už nejde jen o jednoduchou mlátičku. Červ je patřičně hnusný a hrad Hunte patřičně ponurý. Del Torovo vyznání je na místě. Mignola je vážně génius. Už se těším na sólové příběhy Humra Johnsona.

madonna6956
madonna6956
06.11.2017 5 z 5

Legendy mě velice zajímají.
Hellboy, týpek, který je z pekla.
Pracuje pro Úřad paranormálního výzkumu a ochrany. Je to dobrej chlapík. Ovšem k němu temnota promlouvá, neustále. Kdo je vlastně Hellboy a proč tu je?
Co je důležitější? Hellboyovo rozhodnutí o jeho životě, či otázky ohledně jeho předurčení vypustit armádu pekel?
Miluju Hellboye, postavy sympatické.

Disease
Disease
13.03.2017 5 z 5

Po dvou slabších povídkových knihách pořádné nadechnutí a parádní kousek.

memphisz
memphisz
01.04.2015 5 z 5

Výborná atmosféra, které napomáhá výborná kresba. A konečně také výborný příběh, který nepotřebuje odbočky, ale kompaktně drží po celou délku knihy. Mignolův první vrchol v sérii Hellboye. Napínavé, dobrodružné, chytré a sympatické, co více si přát?

Kapis
Kapis
05.02.2013 5 z 5

Tak a konečně se dostávám k pátému dílu, který uzavírá určitý okruh Hellboyových dobrodružství. Když jsem se do toho začetl, radši jsem si řekl, že si narychlo projedu všechny předchozí booky, ať je můj požitek maximální, protože odkazů a provázaností s předchozími díly je tu opravdu přehršel. Z toho "projedu" bylo nakonec týdenní vychutnávání dávno zapomenutých příběhů a onanie nad uměním p. Mignoly s následným přehodnocením všech předchozích dílů;-) Vše zapadne kam má, nevyřešené věci se vysvětlí, vše dostane svůj smysl. Opravdu vřele doporučuju přečíst všech pět prvních dílů pěkně naráz..

Zpracování knihy je standartně na best úrovni, dokonce černá je až tak černá, že je drsná na omak......a pěkně voní. (Jak mě viděli lidi ve vlaku jak očuchávám knihu s hanknkrojcem na vazbě, tak radši směřovali děcka do druhé části kupé:-D) Profesor von Klempt, aka hlava s hakáčem naložená ve formaldehydu je tak dokonalá postava, že se ji evidentně Mignola nechtěl pouštět. Hltal jsem každé okýnko a užíval si každý detail geniální Mignolovy kresby, k tomu ty barvy, no už se nebudu opakovat, prostě intenzivní zážitek a gurmánský ráj pro oči, miluju to. Konec byl takový trošku sušší a dává možnost klidně pokračovat. Hellboy je prostě postava, kterou každý milovník komiksu musí mít ve velké úctě a vedle svazků vystavených v knihovně chodit s velkým potěšením.