Kletba

Kletba https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519600/bmid_kletba-sberatelska-verze-65942f0b3f174.jpg 4 16 4

„Tak vy chcete vidět kouzlo?“ Do našeho světa je vyslán zlý čaroděj, který má za úkol jej zničit. Jenže Země skýtá mnohá potěšení a kouzla se dají snadno vydávat téměř za zázraky. A tak si náš čaroděj řekne, že Zemi nezničí, ale že by na ní mohl být hrdinou. Že se při tom vzepře svému pánovi a přivolá na sebe jeho hněv? A co? Jen ať si pro něj přijdou. Tak začíná náš příběh, ve kterém Charles Soule protáhne našeho hrdinu rozmáchlým, místy humorným, místy zatraceně temným dobrodružstvím, které vás přiměje fandit záporákům, smát se nad katastrofou a k tomu všemu vás ještě dojmout onou kletbou. A že je to jízda!... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Mighty Boys
Originální název:

Curse Words , 2017


více info...

Přidat komentář

Morbidus
05.04.2024 4 z 5

Kletba shrnuje to, co si představím pod pojmem fungující fantasy. Ano, je zde magie a může se stát prakticky cokoliv. Zraněné či mrtvé postavy mohou být magií napraveny. Některé věci nemusí dávat v jádru až takový smysl - protože magie, bejby! Ale jakkoli to jindy vnímám pro příběh negativně, tady se magično podařilo přetavit ve výhodu. Když se postavě děje něco hnusného, stále máte pádné důvody se o ni reálně bát. A to je skvělé!
Postavy zde považuji za silnou stránku příběhu; hlavní hrdinové jsou sympaťáci se svými slabostmi, antihrdina má perfektní evoluci a záporák je jak věrohodný, tak i pochopitelný. Oněch cca 700 stran je doslova nabitých magickými zvraty, které jsou postavám motorem pro další vývoj, takže se od děje velmi těžko odtrhává. Ať už je děj odlehčený či temný, vládnou mu barvy; a když už jsme u nich, systému magie snadno porozumíte ze samotné kresby (která za mně nemá chybu a neruší, dobře se na to koukalo).
Komiks tvoří jeden komplexní příběh, který nesklouzne do dílčích podepizod; pokud se něco stane začátkem knihy, důsledek pak klidně může přijít až o hodně později. V jisté věci lze poukázat na „problém s kauzalitou“, ale ve skutečnosti nejde o paradox časový, ale magický (což se dá uznat). Abych však jen nechválil, zaráží mě propojení s předchozími dvěma knihami autora (Dopis 44, Osm miliard přání), protože jejich průniky se dějově navzájem vylučují. Tak či onak jde o svižné a napínavé čtivo pro chvíle odpočinku.
Pokud máte rádi magii a čaroděje, Kletba by vás neměla minout!

Norri
29.12.2023 3 z 5

Je to zajímavá městská fantasy, která mě sice bavila, ale nadšení se nedostavilo. Má to zajímavou zápletku, která se postupně rozkrývá a uzavírá přes všech více než 700 stran. S tím “uzavírá bych ale asi měl být opatrnější. Soule si nedokázal uhlídat kauzalitu, čili příčiny a následky, a vzniklo zde cosi jako časový paradox. Do poslední chvíle jsem doufal, že Soule přijde s nějakým uspokojivým vysvětlením, ale dopadlo to přesně naopak. Konec se zvrhl v jednu velkou šílenost, ve kterém už nebylo pro jakoukoliv logiku místo.

Jinak je ten svět ale vymyšlený dobře a zábavně. Líbí se mi zde použité principy magie a čerpání moci. Nemůžu se ubránit pocitu, že jsem něco podobného už viděl, ale zde se s tím pěkně pracuje. Oceňoval jsem při čtení zejména “indikátor nabití u Čaroda a to, jak s ním Ryan Browne pracoval v kresbě. Líbí se mi zde nápady, které jsou bláznivé a zábavné a často mají své následky později v příběhu. Přestože je to dlouhé, tak to nesklouzne k epizodovosti, tedy k tomu, že by tam byly uzavřené menší příběhy s hlavním příběhem na pozadí. Tady se pořád jede hlavní příběh a nic tam není zbytečné. Moc mě nebavil veškerý děj, který se odehrává v Dutozemi. Přišel mi docela otravný. Je to ale neoddělitelná a důležitá součást příběhu.

Kresba je na první pohled pěkná a při rychlém čtení není co řešit. Při bližším pohledu a delším prohlížení panelů ale ten první dobrý dojem často opadl. Některé stránky jsou skutečně precizní a pěkné. Jinde mi ale obličeje připadaly škaredé a kresba příliš hranatá. Zpracování knihy je opět prvotřídní.

#teammargaret


GoodGames
10.12.2023 5 z 5

Kletba je poriadne divoká urban fantasy plná čarodejníckych súbojov, je to taký Harry Potter na kokse. Mighty Boys teraz naozaj prekvapili a išli do pre nich neprebádaného žánru fantasy. Síce už vydali aj kvalitnejšie komiksy, ale Kletba je celkovo veľmi svieži komiks v pestrofarebnej kresbe, ktorému nechýba humor a krvavá brutalita. Bavil som sa prekvapivo dobre. Znovu perfektný preklad a spracovanie knihy.

jan14s
08.12.2023 4 z 5

Další skvělý komiks od Mighty Boys. Kvalita provedení je opět na vynikající úrovni, stejně jako u všech jejich předchozích děl. Co se týče samotného komiksu, barvy a kresba přesně odpovídají mému vkusu. Z tohoto důvodu musím hlavně vyzdvihnout záporáka, který je vážně povedený. Děj je v první polovině komiksu spíše průměrný, ne že by nebyl zajímavý, ale úplně mě neuchvátil. Zato druhá část už nabírá na obrátkách a čím víc se dozvídáte o Dutosvětě, ze kterého pochází hlavní postava, tím více mě děj pohlcoval. Celkově se jedná o skvělé čtení.