Světlo rytířů Jedi

Světlo rytířů Jedi https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473896/bmid_star-wars-vrcholna-republika-svetlo-NXi-473896.jpg 4 64 13

Nové příběhy Star Wars s novými hrdiny. Dlouho před Prvním řádem, před Impériem, před klonovými válkami je Republika na svém vrcholu a Jediové osvětlují novou cestu pro celou galaxii. Za hranicemi Republiky však roste smrtelné nebezpečí. Hrozba se skrývá v temnotě, daleko od světla, a živí v sobě tajemství, které dokáže zasít strach i do srdcí Jediů.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Light of the Jedi , 2021


více info...

Přidat komentář

DK_Ronie
06.03.2024 3 z 5

V zásadě souhlas s komentáři níže. Zejména první část knihy je přeplácaná tunou postav, jejichž jména se nedají zapamatovat a vlastně člověka vůbec nezajímají - a nakonec se i ukáže, že ani pro knihu nemají žádný význam.

Nakonec mě to docela chytlo, zajímalo mě, jak to dopadne, a líbil se mi linka s Lodenem/Bellem. Ale vlastně nevím, co si odnést ze závěru - vytáhl jsem další díl, který ale dle popisu řeší něco, co se stalo před tímto dílem, takže zřejmě zase zjistím kulový.

davidurban1973
10.09.2023 3 z 5

První část knihy mě skoro vůbec nechytla, bylo tam moc akce na různých místech s různými hrdiny a zkrátka se mi to zdálo až zbytečně přeplácané. Druhá část, kde se děj již věnoval určitým hrdinům byla lepší a celkem to ušlo až do závěru, který člověku opět nasadí brouka do hlavy, co že se to bude dál dít, kdo je vlastně ve skutečnosti ten hlavní záporňák...
Nevýhodou celé knihy bylo množství postav, které se dějem mihnou, některé přežijí, jiné zemřou, ale mají tak málo prostoru, že vám prostě nepřirostou k srdci, pořádně si je díky jejich exotickým jménům moc nezapamatujete, takže je vám vlastně jedno, jak dopadnou :(
S ohledem na komentáře u dalších dílů této série docela váhám, zda má cenu je číst a "ztrácet" s nimi čas nebo sáhnout jinam.


Palorizek85
01.07.2023 4 z 5

Bylo to hezké, ale že bych to musel číst dvakrát, to si nemyslím. Záplateka tak trochu mysteriozní, ale povrchní a místama se to vleklo. Ale pořád lepší High Republic, než "nové" období po pádu Impéria.

Ailee
20.02.2023 4 z 5

Zpočátku mě kniha nechytla, protože zde bylo příliš postav, které se rychle střídaly a ano.... umíraly. Což právě kvůli jejich množství a nedostatečnému seznámení, nemělo ten správný efekt. Pak se vsak děj ustálil pouze na pár z nich a hned to bylo lepší, i když si na to člověk musel počkat. K těm pár vyvoleným jsem si našla cestu rychle a oblíbila si je. A to je důležité.
Hodně se mi líbilo pojetí Řádu. Byl stejný, jak jsem na něj zvyklá z období původních filmů, a přesto jiný. A popravdě mi byl i sympatičtější a přitažlivější!
Dalším plusem, které mi vynahradilo ne moc čtivý začátek byli Nihilové. Stejně jako kniha byli zpočátku nevýrazní, nudní a fádní, ale ten konec? To ve mně vzbudilo očekávání. Tak uvidíme, jak se s tím další autoři poperou.

Ikols
06.01.2023 2 z 5

Jako první knihu z nové doby Star Wars jsem četl Into the Dark od Claudia Gray. Jelikož Gray danou knihu napsala tak, že byla čitelná a nadprůměrná, tak jsem se na Light of the Jedi těšil. Přece jen to má být vstupní branou do dané nové doby... Po přečtený prvních stránek jsem začal mít naději, že konečně Kennedy dělá se značkou SW něco pořádného... Škoda jen, že s přibývajícími stránkami začal být příběh nudný, mít mnoho otevřených dějů a časté přeskakování mezi nimi. Po této knížce si už nejsem jistý, jestli má dávat šanci dalším knihám a investovat do nich čas.

ArkAngel
24.12.2022 2 z 5

Když v Disney oznámili, že Star Wars probádá období 200 let před Skrytou hrozbou, které dosud nikdy probádáno nebylo, neznělo to jako špatný nápad. Na scéně se tak objevila zcela neznámá éra, nové postavy, noví padouši... a je to děsná nuda. K postavám jsem si nedokázal během čtení vytvořit zcela žádný vztah a vlastně mě ani vůbec nezajímalo, co se bude dít dál. Chtěl jsem akorát, ať to co nejdříve skončí. Plusem jsou samozřejmě odkazy na známé Jedie, kteří tou dobou žili nebo fakt, že bacta je v tuto dobu teprve úplnou novinkou, ale jinak to nepřináší vlastně nic zajímavého. Snad budou další díla z řady Vrcholné republiky lepší, jinak to budu vnímat jako velký přešlap.

skyluke.
10.08.2022 2 z 5

Rozhodně bavilo, přesto by to šlo i lépe. Mezi ostatními knihami ze světa SW spíše průměr. Jako největší slabinu vidím práci s charaktery.

Denny456
06.08.2022 3 z 5

Star wars je můj oblíbený svět. Takže za hvězdu. Mám rád, když se v knize vyskytují hodně rytířů Jedi a dozvídáme se o nějakých jejich vychytávkách. Takže druhá. Mám rád, když se v tomto světě pohybuji i v jiných obdobích, než je základní kánon. Třetí. Mám rád, když je v knize zajímavý zlosyn, hodný tohoto slova. Zde jsou Nihilové a čtvrtá hvězda. Ale to je vše. Ty poslední dvě za nadprůměrný děj a wau efekt kniha nedostane. Snad jindy.

Turlogh
03.08.2022 2 z 5

Hodně slabé, na začátku knihy jsem si myslel, že to bude aspoň na tři hvězdy, ale děj se postupně vyvíjel hůře a hůře. Neustále přeskakování v textu, sledování neustále jiných dějů, ke konci už mi připadají Jedi jako naprostí troubové, kteří přehlížejí naprosto jasné souvislosti a nemají přehled jeden o druhém. Vrcholem všeho je mnoho nelogičností v ději, např. jak jsou všichni spokojeni s tím jak porazili Nihily, a přitom musí vědět, že minimálně jedna flotila je ještě v akci, boj o rukojmí... A pak samotný konec, uspěchaný, nejasný, nedodělaný, ubohý. Doporučuji jiné a daleko daleko lepší knihy ze světa Star Wars, tato nestojí za nic. Howgh.

gimli35
28.06.2022 3 z 5

Pokud jsem románu Do temnoty vytýkal jistou dějovou rozkošatělost, tady už musím mluvit o chaosu. První polovina knihy je nekonečným líčením záchranných operací v soustavě Hetzal, Soule neustále přeskakuje mezi nespočtem postav. Větší spád nabere teprve druhá půlka, i Jediové se trochu více dostanou ke slovu a jejich angažmá vrcholí napínavou honičkou v soustavě Elphrona, kterou považuji za nejsilnější část knihy.

Světlu rytířů Jedi bohužel uškodil přepísknutý patos (do omrzení opakovaný slogan "Všichni jsme republika"; až komické nihilské názvosloví se všemi těmi Bouřemi, Mraky atd.) a komplikovanost mnoha prolínajících se dějových linií, z nichž jen málokterá je přitom nějak jasně uzavřena. Namísto kancléřčina hesla nabízím jiné, možná výstižnější: Méně je více!

julythreemosen
16.09.2021 5 z 5

Tak tohle bylo skvělé! Příběh nás hodil přímo do akce, mezi snad desítky postav - ani jsem se nesnažila hned všechny zapamatovat. Prvních pár stran je skutečně bomba za bombou, neskutečně mě to navnadilo na celou knihu. Pak se tempo zvolní a člověk má čas se seznámit s hlavními aktéry knihy, začíná je mít rád nebo i nenávidět… Zároveň se nad vším vznáší mrak předtuchy, protože přece všichni víme, že s rytíři Jedi to moc nedopadlo. Ale i tak všem strašně fandím, je velmi zvláštní se na Jedie koukat jako na květinové děti plné ideálů a jednoty, protože to není obraz, na který jsme zvyklí z filmů. A to je skvělé - protože chci vědět, jak se z tohoto ideálního společenství plného úžasných charakterů stane jen stín minulosti. Úžasná série, velmi se těším na další díly této i YA série, už teď vím, že to bude jízda!

daniel6725
08.08.2021 5 z 5

O knížce jako celku: Ano. Tohle by šlo. Jsou to stále Hvězdné války, ale v novém hávu. Jediové jsou pyšný a početný řád se základnami, které se teprve roztahují po divokém okraji Galaxie, jsou pravými mírotvůrci a zachránci a přesto nejsou nesmrtelní. Knížka (díky Síle) není psána pro děti - je to plnohodnotný sci-fi román plný toho, co máme rádi - jsou zde světelné meče, síla, vesmírné bitvy, palba z blasterů, politika, dobro a zlo, umírání i hrdinství. Sledujeme hned několik příběhových linií, které se rozplétají a zase splétají, nejsou náročné, dávají smysl, mají dynamiku a zachycují vývoj postav. Prostě kvalitně provedené spisovatelské řemeslo. Jediné, co se dá vytknout (ale nezohledňuji to v hodnocení), je fyzika - jen těžce si představit (SPOILER), že by emergence mohly zasáhnout něco jiného, než planety, k nimž měly namířeno a i tam je to dost na pováženou. Každý, kdo se aspoň trochu zajímá o vesmír, musí být nutně skeptický pří výčtu umělých vesmírných těles, které dokázaly emergence o velikosti pár desítek metrů zasáhnout. Ta pravděpodobnost je prostě.... mizivá. Ale dobře, řešit fyziku a pravděpodobnost ve Star Wars opravdu nemá smysl. To víme v podstatě od roku 77., kdy jsme se dozvěděli, že i ve vakuu se může šířit zvuk.

O projektu High Republic: Jsem rád, že i kánon začal čerpat z legends (bojová meditace ftw! - fanoušci KOTORu jistě ocení), že se v tomto období úplně nezapomnělo na Sithy a že se připouští Stará Republika včetně válek mezi uživateli Síly. Tahle nová éra má zatraceně velký potenciál a doufám, že nám časem nabídne i příběhy o mistru a učedníkovi temné strany, nicméně i pokračování o řádu jako takovém a jeho expanzi jistě nabídne celou řadu kvalitních příběhů. Budu se těšit na případné ilustrované encyklopedie nebo doprovodné materiály na internetu, protože zde máme celou řadu nových ras, stíhaček, postav aj., které si lze ze skoupého popisu jen obtížně představit.

KubaHanzelin
01.08.2021 4 z 5

Nová série ze světa Star Wars a neprobádané období High Republic dorazilo už i k nám!
Měl jsem z tohohle kousku poměrně strach, ale nakonec jsem se při čtení poměrně bavil, i když ne tolik jak jsem u SW knih zvyklý. Příběh se odehrává více než 200 let před Impériem, během nejlepších a nejstabilnějších let Republiky, galaxii chrání úctyhodný řád rytířů Jedi, který mi příjde zase o něco jinačí než ten, který známe z filmů a některých knih, což samozřejmě není na škodu, protože Jediové zde pořád vystupují jako velká a silná mírová skupina vesmírných mnichů, ale přijdou mi uvěřitelnější a více lidští. A nejsou nesmrtelní ani neomilní jak se občas může zdát, což v této knize poznáme hned několikrát.
Bohužel, příběh slouží jako úvod do pravděpodobně delší série a je to na něm poznat, zároveň jsem si nedokázal pořádně oblíbit žádnou z postav a ani záporáci mě neoslovili, snad je to něco co se v další knize změní..
Hodnotím tedy lepším průměrem - 3.6/5*

Štítky knihy

Star Wars kosmické lodě sci-fi

Autorovy další knížky

Charles Soule
americká, 1974
2021  73%Světlo rytířů Jedi
2018  72%Věštcův rok
2021  93%Star Wars: Vyvolený - Světlo pohasíná
2021  88%Star Wars: Moře v plamenech - Pevnost Vader
2022  89%Dopis 44

Kniha Světlo rytířů Jedi je v

Právě čtených2x
Přečtených71x
Čtenářské výzvě8x
Knihotéce68x
Chystám se číst36x
Chci si koupit17x
dalších seznamech1x