Věštcův rok

Věštcův rok https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394413/bmid_vestcuv-rok-2qH-394413.jpg 4 47 13

Bestsellerový komiksový autor Charles Soule přichází s chytrým a barvitým příběhem o Newyorčanovi, který se jednoho rána probudí se schopností předpovídat budoucnost. Původně bezstarostný baskytarista Will se tak stane nejmocnějším mužem na světě a skrytý za přezdívkou Věštec začne svá proroctví publikovat na zabezpečeném webu. Kromě toho, že mu globální korporace nabízejí miliony za exkluzivní přístup k jeho informacím, si také nadělá mnoho vlivných nepřátel na nejvyšších místech. Proti Věštcovi jsou nasazeni nejšpičkovější hackeři a lovci lidí, zatímco on má jen pár přátel, jimž může doopravdy věřit. Věštcův rok, románový debut o moci a víře, je jako zběsilá jízda, kde nelze vůbec odhadnout, co se stane dál.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery , Sci-fi

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Oracle Year , 2018


více info...

Přidat komentář

Terva
17.02.2024 3 z 5

„Fakt si myslíš,
že v tom nic není?
Že jsem ty předpovědi
dostal . . . jenom
kvůli prachům?“

„Vždyť šlo jenom o pomeranče. To nemohlo nikomu ublížit.“

Rozhodně zajímavé téma s velkým potenciálem, který však pan spisovatel/kreslíř nevyužil v plné hrůze. Postavy jsou detailně vykreslené, prostředí je mrazivé, ale něco furt chybí. Jako největší problém, který jsem asi ve své blbosti nepochopil je Stránka. Webová Stránka s velkým S, která si v příběhu žije svým životem. Tady mi to hlava prostě nebrala. Hlavní hrdina Will Stránku plní prorockými věštbami, ale stále si stěžuje, že Stránka si dělá co chce ????. Navíc se opravdu děsí využít možnosti a předpovědi, které získal a propadá se do depresí.

Malá ochutnávka:
REVEREND HOSIAH BRANSON VEŘEJNĚ ODMÍTL VĚŠTCOVU PŘEDPOVĚĎ: „NIKDO MI NEBUDE DIKTOVAT, JAK SI DOCHUTIT VEČEŘI!“

V tomto bodě příběh docela kulhá, a protože je to stěžejní bod celého příběhu, kulhá to až do konce. Navíc, těch věšteb bylo (jen) asi 108, ale čtenáři je neustále opakováno jen malé množství a tak se vlastně o dalších skoro nic nedozví. Je to příběh o smutku, nemoci a neschopnosti unést na svých bedrech takovou zodpovědnost. A díky tomu asi přichází na řadu Stránka, aby rozhodla za hlavní postavu. Kniha se mi velmi těžce četla, od třetí třetiny mě to skoro nebavilo. Nic neříkající konec to vše jen opepřil. Slabých 60%

Citát: Netrap se tím, že lidi chtějí něco vědět.

iceVS
04.10.2023 5 z 5

Nadšení.
Kniha, ke které se stopro ještě vrátím. Anžto jsem ji vdechla na první dobrou, příliš rychle a příliš chtivě.
Nebylo to úplně třeskutě zábavný. Mělo to totiž hloubku a myšlenku. Až příliš znepokojující. Styl trochu podobný tomu, který má Jonas Jonasson, tudíž mně blízký. K celkové spokojenosti asi přispěl i překladatel, bylo to celý fakt špička. Radost číst.


Jirka92333
20.02.2023 4 z 5

Na konci knihy jsem se trochu obával že se nedozvím jestli si reverend opepří steak. A musím říct že tahle část mě opravdu pobavila. Kniha byla velice zajímavá. Musím s jistotou říci že nic podobného jsem zatím nečetl.

maca_t
08.07.2022 3 z 5

Dočteno na druhý pokus,protože jsem ji zkusila vnímat jako komiks a díky tomu mě začala bavit. Dej se víc rozjede až v druhé polovině knihy.

kramver
20.08.2021 1 z 5

Veškeré prázdninové aktivity byly zajímavější než Věštcův rok, takže jsem se nedokázala donutit knihu dočíst.

Knihomlok2015
02.12.2020 2 z 5

Ach jo, kde jsou ty doby, kdy Laser vydával alespoň zajímavou literaturu?

Irsaf
16.08.2020 4 z 5

Zajímavý nápad s věštěním...
Nemyslela jsem si, že mě kniha bude bavit, ale opak byl pravdou...
Jsem mile překvapena...

terinkha
06.05.2020 4 z 5

Rozhodně zajímavá kniha, námět, pohledy jednotlivých postav...Vlastně se mi to dost líbilo, oblíbila jsem si Miko a zajímavě se to vyvíjelo. Občas se to teda táhlo jak tejden před vejplatou a měla jsem pocit, že je to jen vata, závěr mi přišel dost uspěchanej a v porovnání s celým dějem takovej...nedomrlej. Navíc mi chyběla odpověď na otázku, kde se teda věštby vzaly. A je fakt, že jsem ani v nejmenším nečekala, KDE si Hosiah Branson opepří svůj steak :-D
Jsou to ušmudlaný 4 hvězdy, měla jsem 3, ale je to debut a zaujalo mě to, takže jsem to nakonec zvedla :-)

Jossie
08.08.2019 4 z 5

Náhodou na debut dobré a čtivé, hezky to odráželo, jak to ve světě chodí, včetně náboženství, víry, fanatismu, politiky, snahy o zviditelnění a chamtivosti.

nula87
29.07.2019 4 z 5

Obyčejný chlapík se stane Věštcem a Soule nás s ním vezme na tobogán událostí, které ty zdánlivě nevinné vize rozpoutají. Cestou profičíme zákoutí finančního a mediálního světa, a samozřejmě náboženství a politiky. Budoucnosti ale nakonec neunikne nikdo...

maximus13
24.06.2019 3 z 5

Čekal jsem od knihy asi o malou trošičku víc. Celou dobu stejně nejvíce čekáte na vyplnění věštby: až si reverend opepří steak a ... Přikláním se k názoru viz níže, ke zcela odfláknutému závěru (naštěstí jenom pár stran). Jinak má kniha super začátek a až téměř ke konci jede děj jak po tobogánu. Za mě dobrý. Jsem čtenář sci-fi a po dočtení nám z knihy dobrý pocit, že čas při čtení nebyl vůbec promarněný.

trudoš
07.06.2019 4 z 5

Nebýt nic neříkajícího konce, hodnotil bych plným počtem. Jenže jak Charles Soule thriller pěkně rozjede a po celou dobu udržuje čtenáře v nejistotě stran prorockých sdělení, tak v závěru nejen že vyměkne, ale navíc nenabídne žádné vysvětlení. Nečekal jsem doslovný návod k použití, ale když někdo vystaví příběh na nějaké záhadě a pak celé tajemství nechá plavat, dokáže mi to akorát hnout žlučí. Přitom jsem se ale po celou dobu skutečně bavil, už jen proto, že se vyprávění dlouho drží v civilní rovině a člověk je vysloveně zvědav, kam celá ta patálie povede. Vyzdvihnout přitom musím autorův cit pro vytvoření atypických postav, které snadno přirostou k srdci - Guru je prostě famózní záporačka a dvojka nýmandů, kterým do náruče spadne hrnec zlata, a oni pořádně nevědí, co s ním, jakbysmet. Za zmínku také stojí povedená koncepce, kdy jste vrženi doprostřed vyprávění a teprve někde za polovinou se začnou objasňovat důležité podrobnosti, aniž by se však vývoj událostí stával nepřehledným.

mikika
06.05.2019 5 z 5

čtivé, ale je hodně znát, že autor fušuje do komiksů - obyčejný chlap nadaný zničehonic superschopností, jak se s tím vyrovnat, domyslet důsledky... druhá půlka ve stylu Toma Clancyho..