Hemingway178 Hemingway178 komentáře u knih

☰ menu

Testament Testament Eric Van Lustbader

Ač by to mělo být psáno přímo pro mě ( tajné chodby, krypty, tajné řády, tajemství a artefakty) tak tady je to podaný.... Nevím. Pro mě asi nezáživným způsobem. Možná by se to rozjelo, ale mám bohužel pro tuto knihu málo času a jejich sestřiček v knihovně mraky.

26.04.2024 3 z 5


Toulky s Charleym Toulky s Charleym John Steinbeck

Teda on to není žádný nervy drasající napínák. Prostě starej dědek jede s ještě starším psem po Americe. Ale jsou tam dvě tři místa, která otevírají otázky, na které pak nemůžete přestat myslet několik dní. Zvlášť, když si uvědomíte, že se ani po těch skoro 60 letech, co zaparkoval, vlastně až tolik nezměnilo.

25.10.2023 4 z 5


Informátor Informátor James Grippando

Thriller se zajímavě rozjetým dějem, kterému ovšem v půlce vyzrazením pachatele spadne řetěz. Následnému vrstvení nelogičností nepomůže ani rádoby akční finále. Ale číst se to dalo.

03.09.2023 3 z 5


Noční rozhovor Noční rozhovor Ladislav Mňačko

Vlastně bych dal tři hvězdičky, protože mě příběh mezi vypravěčem a Luisou vlastně otravoval a brzdil, ale.... brzdil mě od takových otázek, že musím dát jednu navíc. A to i proto, že na ně nedostaneme odpovědi a musíme si je zodpovedět sami v sobě. Lidé byli, jsou a budou vždy monstra, ať jsou na jakékoliv straně. A jen zakony boží či světské (podle osobniho zaměření) nebo strach z odplaty je drží jakž takž na uzdě. A stačí jen spouštěč.....a válka je jeden z největších. Ať už světová nebo lokální. Ať ta před 1000 či 80 lety nebo některá ta současná.

03.09.2023 4 z 5


Střet špionů Střet špionů John Altman

Docela slušná špionážní záležitost z druhé světové války. Jen by se tak často neměli ženy od sporáku a stáří profesoři od šachovnice měnit v kung-fu terminátory.

29.08.2023 3 z 5


Lovec myšlenek Lovec myšlenek Ken McClure (p)

(SPOILER) Číst si o sériových vrazích má vždy něco do sebe a psát o možnosti jejich sériové výroby je jistě zajímavý nápad, ale v tomto případě to bylo trochu zbytečně natahované, podané ne až tak zajímavým způsobem. Hvězdička navíc za český původ jedné z kladných postav a za propagaci plzeňského piva.

23.08.2023 4 z 5


Noc, kdy se bohové usmívali Noc, kdy se bohové usmívali Eric Wright

(SPOILER) Noc, kdy se bohové usmívali
"...přehlížel ranní várku povalečů, puberťáků bez domova a zjevně utahanych tepkoušů, kteří nazývali tenhle kus ulice domovem." (str.21)
Toronto 80 let není nijak hezké místo k životu a ani Charlie Salter není žádný lůmen. A ona ani tato detektivka není nic moc, i když to není ten důvod, proč by jí dnes už nikdo nevydal. Dokonce až tolik, že mi přišlo, že samotné pátrání zajímalo autora úplně nejméně. Takže se dozvíme, jak řeší krizi středního věku profesoři, pak policisté, pak ostatní zástupci mužské části světa (čuňata) a jaké to mají jejich polovičky těžké, ale jsou natolik na výši, že jim odpustí. A najednou je konec a vrah ve vězení. Dost nuda. Pobavila anotace, že autor píše ve stylu Agathy Christie. Už vidím jak madam Christie začíná svůj příběh tím, že její hrdina dráždí svou spící manželku, a když jí konečně vzbudí a ona s povzdechem souhlasí, aby od něj měla pokoj, tak on se sebere a odejde a ještě je nás....nenaložený.
Jediná smrt - aneb manželská poradna 2. Salter je méně naštvaný, asi že na něho mají vliv blížící se vánoce, ale zase přibyla jedna manželka navíc i se zbytkem rodiny. Trochu víc se vyšetřuje, ale stejně je to takové nemastné neslané. Další díly vyhledávat určitě nebudu.

06.08.2023 2 z 5


Tanec kostlivců Tanec kostlivců Aaron Elkins

Pomalu plynoucí detektivka toho nejklasičtějšího střihu s né zrovna výraznými vyšetřovately. Výjimečnou jí dělá jen paleoarcheologickoantropologické pozadí, trocha černého humoru a malebné prostředí francouzského venkova, kam by se člověk hned rozjel na dovolenou.

27.07.2023 3 z 5


Přiznání Přiznání Janet Bettle

Tak já to tedy rozčísnu jakoprvní. Autorka píše velice čtivě. Dokázala vytvořit velice sympatickou dvojici vyšetřovatelů. Abby i Marcusovi se dají držet palce. K tomu přihodila půl století starou vraždu, potopený vrak lodi z druhé světové války. Pomáhá i to že jako pravnička má všechny kličky v malíčku. A pak přijde půlka a všechno jde do kopru, protože se z napínáku stane červená knihovna. A to navíc úplně blbá. Když přijde odhalení Abbyina původu ještě jsem se smál (vsichni jsme od bouří řeky, starší budou vědět), ale když se objevil její idol možné krásy, už jsem tloukl hlavou o stůl. Dočteno jen ze zvědavosti jestli to tak blbě i skončí. V tomto směru jsem nebyl zklamán.

13.07.2023 1 z 5


Poslední případ Agathy Christie Poslední případ Agathy Christie Christopher Carter (p)

(SPOILER) Tak tohle bylo velké zklamání. Naštěstí ne tak dlouhé, abych knihu odložil. Autor je hračička. Od Dorothy si vzal Lorda Petra ( tedy Percivala), od Agaty pískoviště (doslova), narouboval na to posťuchovani mezi angličany a francouzy, aby byl humor, ale nějak zapomněl, že obě dámy zvládaly především vystavět skutečnou záhadu a tu zaplnit skutečnými lidmi. Tady sice začínáme vraždou, ale celé pátrání se smrsklo na, teď si popovídáme s podezřelými, pak si promluvíme opět s podezřelými a pak vám řeknu, žes to byl ty, ne ty, ne ty......až ty. Prostě napětí nula, vyšetřování nula, Watson jeho Lordstva úplně zbytečný, jen ten Egypt měl něco do sebe. Kdyby dojem nekazily zmínky o telefonech a počítačích. Takové příběhy mám radši z předválečného období.
P.s. od půlky jsem se bál, že se bude jednat o tajný recept na pivo egyptských bohů.

29.06.2023 2 z 5


Konec světa se prý nekonal Konec světa se prý nekonal Patrik Ouředník

Tak tohle bylo velké překvapení! Neznaje autora jsem se zase jednou rozhodl rozšířit si obzory. Zaujal mě název a obálka a komentáře na ní a .....pak už to jelo. Krátké, ale plné myšlenek. Ohromně vtipné, ale díky humoru, ze kterého vám trne. A bohužel čím dál pravdivější. Prostě s tímhle Ouředníkem jsem rozhodně neskončil!

12.06.2023 4 z 5


Zlatá brána Zlatá brána Vojtěch Steklač

Tak já půjdu proti proudu. Kriminální případy byly to nejméně zajímavé na celé knize. Krátké spíš psychologické studie jak z nedělní přílohy novin. Ale ....! Protože je pan Steklač výborný spisovatel, což dokládá i jeho rozptyl od dětských až po psychologické knihy, tak dokázal stvořit nejen živé bytosti, s nadporučíkem Váněm bych k Plaváčkovi zašel kdykoliv, ale navíc vytvořil knihu plnou úžasně plynoucích dialogů plných, pro tohoto spisovatele zcela typicky, humoru.

10.06.2023 3 z 5


Vlčí smečka Vlčí smečka John D. MacDonald

Beta verze Capoteho Chladnokrevně. Víc pachatelů, víc zločinu, ale stejně děsivé poodkrývání zákulisí zločinů bez motivů z období, kdy se začalo vraždit jen tak pro zábavu.

09.06.2023 3 z 5


Prominent Prominent Jiří Švejda

Po třetí do stejné řeky, ale už porevolučně. A stejně jako u Slunce,seno už to nějak není ono. Víc než pokračování, které by v uceleném příběhu rozvíjelo osudy známých postav, to připomíná dovětky na konci filmu. Krátké epizody nám jen odkrývají to jak se s novými pořádky dokázali vypořádat naši stáří známí a to, co všichni vidíme kolem sebe. Že veksláci, zloději a kurvy uměli nejlépe využít sametového převratu vydávajíce svou trestnou činnost za odboj proti režimu a že nejvíc na změny zase doplatil jen obyčejný člověk. I přes ústup z kvality, by mě určitě zajímal i čtvrtý avizovaný díl V bahně hvězd, který měl vyjít v roce 1997. Vyšel nevyšel?

28.05.2023 3 z 5


Moloch Moloch Jiří Švejda

Ten život! Tolik povědomých situací. Něco se řešilo stejně, něco jinak, něco nás i minulo. Hodně depresivní čtení. Každý máme své kostlivce ve skříni. A za těch 40 let se toho moc nezměnilo. Člověk člověku vlkem. Prachy až na prvním místě. Ego. Kariérismus. Korupce. Nakonec přinášejí to největší štěstí ty neobyčejnější věci. Ač to zní sebeblběji, práce za kterou se člověk nemusí stydět a chvíle s rodinou. Vše ostatní je nadstavba, ne cíl.

22.05.2023 4 z 5


Záhada žlutého pokoje Záhada žlutého pokoje Gaston Leroux

Páter Knox by asi nadšený nebyl, ale já se bavil. Příběh z rodu Lupina a Holmese. Více mysteriózní romantické dobrodružství než klasická detektivka, ale já tyhle brakové příběhy mám rád.

25.04.2023 4 z 5


Ústup z hranice Ústup z hranice Vladimír Pazourek

OSM STATEČNÝCH Stráže obrany státu si prožije své ALAMO v Hraniční Lhotce v září 1938. Autor začal psát příběh bezprostředně po popisovaných událostech a dokončil jej v roce 1940. Zachytil v něm události od 18. září do 1. října 1938 a pocity těch, kteří tyto události poznali z první ruky. Tváří tvář početnějšímu nepříteli bez skrupulí, dokázali plnit své povinnosti v postupně houstnoucí atmosféře podávané az westernově. Konečná rána však nakonec přišla z vlastních řad.

14.04.2023 4 z 5


Konec řetězce Konec řetězce Fredrik T. Olsson

"Teď ti bude vrtat hlavou, jestli bys jí rozbil, kdybych ti o ní neřekla."
Tak takhle jednoduché to v podstatě je. Ale je to tak promyšlené a tak super napsané, že to nevadí. Je to jedna velká adrenalinová jízda a nic na tom nemění ani chudší závěr, kde se tato myšlenka z Matrixu vlastně třikrát vrátí, aby její důsledky pochopil i ten poslední čtenář, aby nakonec zůstala samozřejmě nezodpovězena. Velmi milé překvapení!!!

19.03.2023 4 z 5


Postavení mimo hru Postavení mimo hru Ladislav Beran

Jedním slovem nuda. Ale jeden prvek pobavil. Autor, příslušník kriminálního oddělení SNB, za minulého režimu, pojmenoval jednu ze svých postav....... ( počkejte si) Václav Havel!!!

14.03.2023


Případ nevěrné manželky Případ nevěrné manželky Deborah Crombie

(SPOILER) Tak tady vážně nejsem cílovka! Případ vyšetřuje zamilovaný páreček detektivů. Kdyby to aspoň byla sranda, ale bohužel není. A když se vražda odbude na třech řádcích, a nové hnízdečko lásky se vybírá na třech stránkách, něco je špatně. Ohledání místa činu a místo sbírání stop obava, jestli toho není na těhotnou partnerku moc, zvláště když nedávno málem potratila při záchraně jiné těhule !???? Určitě se fandové najdou, ale na to kolik posbírala autorka ocenění, pro mě velké zklamání.

14.03.2023